2018-11-19 21:11:24, hétfő
|
|
|
|
|
|
Lázcsillapításra hársfa vagy bodza teát.
Immunrendszere és ellenálló képességének erősítéséhez nem elsősorban gyógyszerre van szüksége! Hanem olyan apróságokra,amelyeket a legtöbben nem is gondolunk fontosnak,pedig nagy megkönnyebbülést szereznek!
1-,Inhalálás sós vízzel.
Gyors javulást ígér torokfájás,torok gyulladás idején.
2-,Orröblögetés sós vízzel.
Nem a legkellemesebb dolog,mégis fontos.A sós öblítés növeli az orrnyálkahártya ellenálló képességét a vírusokkal és a baktériumokkal szemben.
3-,Picinke cink!
Vagyis az ebből sokat tartalmazó zabpelyhet,osztrigát vagy teljes kiőrlésű gabonából készült barna kenyeret egye! Ha naponta 10 milligramm cink kerül a szervezetbe,már felére csökken a meghűlés kockázata.A betegség időtartama is észrevehetően rövidül.
4-,Vizes borogatás teával.
Tekerjen állott vizes borogatást a vádlijára,és igyon hársfa vagy bodzateát lázcsillapításra.Mindkettő jó az immunrendszernek.
A kivi megmenti!Rengeteg benne a C.vitamin.A vitamintablettánál jóval egészségesebb,ha naponta elfogyaszt 4-5 kivit vagy almát ( és az utóbbit ne hámozza meg ).
C-vitamin:élet nincs nélküle.
Az emberi szervezet nem képes C-vitamint előállítani.Születésünktől halálunkig kívülről kell ellátni magunkat ezzel az életfontosságú vitaminnal.
Hasznos a sok zöldség és gyümölcs-de nem elég! Nem vagyunk képesek annyit enni ezekből az élelmiszerekből,amennyivel elegendő C-vitamint juttathatnánk be.1000 mg C-vitamin 2,5 kg paprikában,5 kg citromban,12 kg őszibarackban van! Sajnos a termőföldek kimerülése miatt a növényi táplálékok ma már kevesebb értékes tápanyagot tartalmaznak ( vitaminok,ásványi sók,nyomelemek ).A 80 évvel ezelőtti savanyított káposzta 70-80 %-os C-vitamin-tartalma napjainkban már csak 10-15 %-os!
Végzetes tévhit,hogy csupán nátha ,megfázás,köhögés esetén van szükség C-vitaminra.Ez ugyanis csak picinyke szelete fantasztikus hatásainak! Igaz,az aszkorbinsav-hiánynak nincsenek jellegzetes tünetei,egészen a skorbut néven ismert teljes összeomlásig,ami régen a tengerészekkel gyakran előfordult.Részleges hiánya ,,csak" csökkenti az életkedvet,étvágytalanságot,szellemi fáradtságot és általános rosszkedvet okoz.Tehát gondoskodni kell az állandó és elegendő C-vitamin-bevitelről! Végezetül érdemes magát Szent-Györgyi Albertet,a C-vitamint felfedező tudóst is megidézni:,,Személyes tapasztalataim szerint az élet túlfelén,az öregkorban az aszkorbinsav-szükséglet inkább növekszik semmint csökken".
Fekete retek,az éjszaka növénye.
( Raphanus sativus niger )
Az egyiptomiak,a görögök és a rómaiak számára a fekete retek zöldségnövény és gyógyszer is volt egyben.Ez ma sincs másképp.A magyar népgyógyászati leírásokban hasonlóképp jellemzett,mely szerint ,,Reggel méreg,délben étek,este pedig gyógyszer!" Ezt a keresztesvirágúak családjába tartozó növényt élelmiszerként nyersen,főzve vagy préselve fogyaszthatjuk,bár hatóanyagai közül a mustárolaj-glikozidok miatt nem a könnyen fogyasztható növény közé tartozik.Tartalmaz még raphanol és raphanin nevű illóolajokat,flavonoidokat,és jelentős mennyiségű C-és B-vitamint,antioxidáns tartalmú vegyületeket,egyben vas-,kalcium-,magnézium-,foszfor-,magnézium-,niacinforrás is,amellyel az őszi-téli időszak kulcszöldségévé lép elő.Feloldhatja a légutakban lerakódott nyálkát,és segítheti kiürülését,emiatt nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem a hűvös évszakokban.Ahhoz hogy elkerüljük mindezeket,talán hatékonyabb,ha megelőzésként immunerősítésre használjuk a fekete retket.
Nyersen salátaként,ecettel,sóval könnyebben fogyasztható,levét préselve folyadékkal hígítva iható.Talán a legismertebb receptje a mézes fekete retek-lé,ahol a retek belsejét kivájják,és a mézzel felöntött zöldségből másnap a mézet elfogyasztva hatóanyagokban gazdag nedűt kapunk.
Erős aromája és magas illóolajtartalma miatt jó hatással lehet köhögés,rekedtség,megfázásos megbetegedések ellen,továbbá alkalmazható arcüreg-,középfül-,bőrgyulladás szezonális és krónikus gyulladásra,valamint antioxidáns tulajdonsága is ismeretes.
Legközismertebb felhasználása mégis az epetermelés és kiürülés serkentése,májtisztítás,kőképződés elkerülése terén mutatkozik meg.Nyiroktisztító tulajdonságai miatt használhatjuk még a vizelethajtásra,bőrbetegségek és az ízületi gyulladás elkerülésére.Leve vagy hatóanyagkivonata baktérium-és gombaölő,nyálkahártya-tisztító,emésztő mirigyeket serkentő epepangást gátló lehet.Akinek a fekete retek elkészítése nehézséget jelent,vagy napi rutinjába nehezen illeszthető,fellelhet fekete retek-tinktúrát is.Fogyasztása egyszerűbb,este párcsepp,amely hatásában a friss növénnyel egyenértékű.Mint minden tinktúránál,itt is igaz,hogy a növény alkoholos-vizes-kivonata a hatóanyag kivonásában segít,ezáltal tartósan,legalább 2 évig eltárolható és könnyebb fogyaszthatóságát teszi lehetővé.
Kerülje a fekete retek fogyasztását,akinek gyomorhurutja,-fekélye vagy epeút-elzáródása ismert!.
Forrás: Kiskegyed 2016.Október 18. |
|
|
0 komment
, kategória: EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD |
|
Címkék: lázcsillapításra, megkönnyebbülést, illóolajtartalma, étvágytalanságot, immunrendszernek, legközismertebb, orrnyálkahártya, immunerősítésre, kulcszöldségévé, vizelethajtásra, élelmiszerekből, immunrendszere, fogyaszthatjuk, legkellemesebb, népgyógyászati, baktériumokkal, születésünktől, hatóanyagokban, életfontosságú, megbetegedések, nyiroktisztító, élelmiszerként, tengerészekkel, tapasztalataim, juttathatnánk, egészségesebb, megelőzésként, észrevehetően, felhasználása, gyomorhurutja, flavonoidokat, használhatjuk, tulajdonságai, zöldségnövény, bőrbetegségek, őszibarackban, legkellemesebb dolog, orrnyálkahártya ellenálló, baktériumokkal szemben, ebből sokat, meghűlés kockázata, betegség időtartama, kivi megmenti, emberi szervezet, életfontosságú vitaminnal, termőföldek kimerülése, növényi táplálékok, skorbut néven, tengerészekkel gyakran, élet túlfelén, éjszaka növénye, rómaiak számára, Szent-Györgyi Albertet, C-és B-vitamint,
|
|