Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Bonthatják a laktanyát
  2019-03-23 09:14:18, szombat
 
  Mosonmagyaróvár képviselő testülete a 2019.03.21-ei ülésén megszavazta a hőr. laktanya helyi védelmének eltörlését.

Igen: 11
Nem: 2
Tartózkodás: 1

Bonthatják a laktanyát, hogy ne lehessen benne soha, de soha XX. Század Múzeum, hogy eltöröljék ötvenhatos múltunkat, hogy megbontsák és tönkretegyék Ipartelep és nyilván a Gyásztér építészeti egységét, örökségét. Mondjam még? Mindezt, miért is? Hogy a piaristák egy legyalult helyre felhúzhassák új iskolájukat? És pont ide? Van már iskola az Ipartelepen, de nincs templom a közelben, mint most az óvári nekik, és nincs piarista kápolna se, csak az olasz hadifoglyos. És megy a rendház is velük, ki a telepre?! De középiskolai kollégiumot például nem csinálnak. Országos beiskolázás one. Ez azt jelenti, hogy a két évfolyamra tervezett gimnáziumukba csak a másik gimi elől tudják elszippantani a gyereket. Mi lesz veled Kossuth Lajos Gimnázium? És mi lesz veled ipartelepi iskola? És még számtalan kérdést fel tudnék tenni. De az igazi kérdés az, hogy miért nem foglalkoztak ennek a történetnek az indokoltságával, várható hatásaival, stb ..? Egyáltalán komoly ez az ügy? Vagy csak szalézis szagú. Hisz miért is kellene nekik új iskola? Nincs nekik egy magyaróvári belvárosi patinás 280 éves, amire vér büszkék lehetnének, védhetnék, óvnák? Ami már attól nívós, hogy a bejutás is plafonos!

,,Pietas et litterae"- Kegyesség és tudomány - fogalmazhatják az újat!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ifjúság körében ...
  2019-03-22 07:23:31, péntek
 
  2013-as felterjesztés

Tisztelt dr. Nagy István Polgármester Úr!

A POFOSZ 56-os Hagyományőrző Tagozata az 1956-os Forradalom és Szabadságharc valamint a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz 57. évfordulója alkalmából Simon Zsuzsannát, a POFOSZ '56-os Hagyományőrző Tagozatának tagját, a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium igazgatóját, a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület titkárát, a mosonmagyaróvári
1956. október 26-ai sortűz történelmi eseményeinek helyi, megyei, országos és külföldi megismertetése, az áldozatok emlékének megőrzésére irányuló kiemelkedő történeti kutatómunkája, hagyományőrző tevékenysége s az ifjúság körében végzett magas színvonalú emlék megőrző pedagógusi munkája elismeréseként
,,Polgármesteri Elismerő Oklevél" adományozására terjeszti fel.

Megj: Igen. Ez az egyetlen városi elismerésem. Közben eltelt hat év. De micsoda hat év.! S most mégis, ez nem enged?!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mansfeld Péter (1941-1959) kapcsán
  2019-03-21 18:20:52, csütörtök
 
  Napra pontosan ma, március 21-én hatvan éve, hogy kivégezték az éppen tizennyolcat betöltött Mansfeld Péter ipari tanulót, aki az ötvenhatos megtorlások legfiatalabb mártírja.
Sajnos testvéröccse Mansfeld László már nem érhette meg ezt az évfordulót.
Mansfeld Péter büntetőügyét, ahogy a győri Földes-pert is dr. Jobbágyi Gábor jogászprofesszor már egy korábbi könyvében is, de a 2016-os 1956 és a megtorlás fekete könyve c. munkájában dolgozza fel. Könyvét Mosonmagyaróváron, a Gulyás Lajos Kollégium meghívására 2016. október 6-án mutatta be.
Mansfeld Péter kivégzésének napján, hatvan évvel később a mosonmagyaróvári képviselőtestület két, szintén ötvenhatos ügyben hozott ítéletet. Az egyik a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortüzet lövető zöldávós határőrlaktanya épületének elbontásáról, mely után soha nem lehet már abban XX. Század Múzeum, a másik a Gulyás Lajos '56-os mártír nevét viselő középiskolai kollégium beolvasztásáról egy másik intézménybe, megszüntetve önállóságukat, nevüket (Gulyás Lajos Kollégium), ezzel ötvenhatos emlékmegőrző, hagyományápoló tevékenységüket is.
Mansfeld Péter tizennyolc évet élt. Az óvári laktanya múzeum ügye tizennégyet, a Gulyás Lajos emlékét őrző kollégium pedig tizenkettőt.
Nem tudom mikor jön el annak az ideje, amikor felelős emberek felismerik majd e döntések következményeit!

Én a magam részéről egész nap az ötvenhatos gyűjteményemet rendeztem (múzeum ugye nem lesz) és elmentem egy utolsó sétára a laktanyához, körbefotózni mindent, ami hamarosan már nem lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Őszintén
  2019-03-21 07:28:55, csütörtök
 
  Mielőtt beolvad az Echo TV a Hír TV-be és megszűnik önálló entitás lenni, ahogy a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumot is beolvasztják a Kossuth Lajos Gimnáziumba, megszüntetve nevét, (Gulyás Lajos 56-os mártír) ezzel megszüntetve ötvenhatos emlékmegőrző és hagyományőrző tevékenységét is, ahogy elbontják a határőrlaktanyát, hogy soha, de soha ne lehessen benne XX. Század Múzeum, addig ajánlom megtekintésre 2019.03.22-én, pénteken 22:35-kor az Echo TV Őszintén c. műsorát, melynek vendége Wittner Mária '56-os szabadságharcos, halálraítélt lesz.

Wittner Mária utoljára 2013. október 15-én járt Mosonmagyaróváron a Gulyás Lajos Kollégium meghívására egy kiállítás megnyitója kapcsán. Akkor készített vele a városi tévé riportot, a Mosonvármegye pedig rögzített egy beszélgetést.

Hálát adok a jó Istennek, hogy tíz évet ötvenhatos múltunk, történelmünk kutatásának, gyűjtésének, emléke őrzésének, az utánunk jövő nemzedékekre való áthagyományozásának élhettem!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az anyaggyűjtést a múzeum vállalta
  2019-03-21 05:03:00, csütörtök
 
  A polgármester javaslatára a múzeum vállalta, hogy összegyűjti a mosonmagyaróvári 1956-os eseményekkel kapcsolatos tárgyakat és dokumentumokat a helyi civil szervezetek, intézmények és magánemberek segítségével. Ezzel rendelkezésre állhat majd egy olyan gyűjteményjegyzék, ami nagy segítség lehet a tervezett emlékhely megvalósulásánál. 2011.12.30.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
108 helyett 68
  2019-03-20 05:44:46, szerda
 
  A győri tankerület véleményezteti az óvári képviselőtestülettel is a Gulyás Lajos Kollégium beolvasztását a Kossuth Lajos Gimnáziumba, ezzel megszüntetve az önállóságát, a nevét és hát nyilván mindazt, amit eddig a kollégium jelentett. Indok, az alacsony kihasználtság. A 03.21-ei testületi ülés előterjesztése alapján ezt a képviselőtestület támogatni is fogja. Itt is elmondom, hogy a kollégium nem alacsony kihasználtságú, hanem mintegy ötven százaléknyi, ugyanis a felvehető maximális létszám 2016 óta nem 108, hanem 68, miután az IMGSZ szervezete valóságosan is beköltözött és azóta is működik a kollégium volt szobáiban, egyéb helyiségeiben. Ez jelentősen lecsökkentette a felvehető létszámot. 108 helyett 68. Így az alacsony létszámra hivatkozás nem állja meg a helyét, nem fedi a valóságot, nem lehet valós indoka a Gulyás Lajos Kollégium, mint önálló entitás megszüntetésének.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vác, az óvári helyszín
  2019-03-19 06:17:55, kedd
 
  Vác a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűzről és következményeiről forgatott film (A Halálügyész) helyszíne, merthogy az igazi helyszín, az óvári határőrlaktanya 2018. augusztus végén felgyulladt, a tetőzete teljesen leégett, s a város a lebontása mellett van, hogy a piaristák egy teljesen lepucolt területen építhesse fel új iskoláját.
A netről tudható, hogy a váci Juhász Gyula Általános Iskolában folynak a felvételek, váci iskolásokkal és másokkal.
Óriási veszteség Mosonmagyaróvár 1956-os emlékmegőrzésében ez is. Soha többet vissza nem térő lehetőség lett volna ez a forgatás, hogy például a helyi ifjúsághoz közelebb hozzuk hőseink, mártírjaink áldozatát. Hogy Mosonmagyaróvár újra az érdeklődés középpontjába kerüljön, s hogy újra film készüljön ötvenhatos tragédiájáról.
Persze nem lett volna semmi gond és probléma, ha Mosonmagyaróvár megvalósítja 2005 óta tervezett elképzelését, hogy múzeum lesz a laktanyából.
Így viszont se múzeum, se laktanya, se film, se ....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Halálügyész
  2019-03-18 05:49:51, hétfő
 
  A Magyar Média Mecenatúra Fehér György nevű televíziófilmes pályázatán 120 millió forinttal támogatták Novák Tamás: A Halálügyész c. pályamunkáját, mely a mosonmagyaróvári sortüzet követő megtorlás 1957-es győri perét, a Földes-pert állítja filmje középpontjába, Grátz Endre ( 1932- ) halálügyész történetén keresztül. (2018. május)
A film elkészülési határideje 2019. június 30.
A munkálatok már folynak, de nem a mosonmagyaróvári sortűz helyszínén, mert ugye a határőrlaktanya tetőzete 2018. augusztus 23-án teljesen leégett, így használhatatlanná vált. Most meg ugye már a lebontása van napirenden.
Nagyon nagy veszteség ötvenhatos emlékmegőrzésünkben a laktanya elherdálása és a tervezett XX. Század Múzeum kukába hajítása, most még itt van ez a film is, ami ugyan rólunk szól, de nem itt készítenek és nem velünk!
Nem tudom lesz-e még lejjebb. De nem kizárt.

Grátz Endréről egyébként részletesen az alábbi weboldalakon már 2017-es cikkeket is lehet olvasni. El tudom képzelni, hogy ezekből (is) jött a filmes ötlet.
pestisracok.hu,2017.08.30.
latoszogblog. hu 2017.08.29.
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága neb.hu oldalán pedig Grátz Endre életrajza is olvasható.

Különben van már film a Földes - perről. Méghozzá a 2007-es Juhász László féle. Címe: ... a gyilkosokat néven nevezni! Természetesen nekem megvan dvd-n és le is vetítettem már többször. 2011. június 16-án például a Polgármesteri Hivatalban az 1956-os Mártírok Emléknapja megemlékezésen, a Gulyás Lajos Kollégiumban viszont minden évben.
Mártírjaink emlékét jómagam még a facebook-on a Június 16 - az ötvenhatos mártírok emléknapja oldalammal illetve a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu honlapról letölthető 1956-os online kiadványsorozatom 8. részével, a Válogatás az 1956-os Mártírok Emléknapja eseményekből 2010-2017 cíművel is őrzöm.

Arra azért kíváncsi volnék, hogy volt-e a film rendezője felől megkeresés a város felé,(nyertes pályázata tudatában, 2018. május), hogy milyen filmet forgat és, hogy azt a határőrlaktanyában szeretné forgatni? Ha igen, mi volt rá a válasz? Van-e valamiféle írásos nyoma? Mert azért az mégiscsak furcsa lenne, ha egy filmet egy év alatt meg kell csinálni, akkor annak helyszínét, helyszíneit jó előre nem nem biztosítjuk be. Nekem fontosak lennének a kérdéseimre tudott válaszok, mert a Laktanya Múzeum story 2005-2019 történethez tartozna.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
XX. Század Múzeum helyett ’56-os emlékszoba?
  2019-03-17 07:07:26, vasárnap
 
  Március 15. Nemzeti Ünnepünk másnapján két '56-os dolgot olvastam, kaptam. Az egyiket a Kisalföld megyei napilapban megjelent A laktanyát már feladta a város c. cikkben, ,, ... arról ... tárgyaltak, hogy egy emlékszobát alakítanak ki az új iskolában." (Árvay István pm.)

XX. Század Múzeum helyett '56-os emlékszoba?

A másik hírt úgy telefonálták meg: A halálügyész címmel az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz eseményeit megjelenítő játékfilmet forgatnak. Persze, nem a mi határőrlaktanyánkban, mert annak, ugye, annyi!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soha jobbkor!
  2019-03-16 20:09:15, szombat
 
  A halálügyész címmel az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz eseményeit megjelenítő játékfilmet forgatnak. Persze nem a mi határőrlaktanyánkban, mert annak, ugye annyi!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 562
  • e Hét: 3730
  • e Hónap: 8611
  • e Év: 30664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.