Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Amiről a Kisalföld nem, de a Nógrád Megyei Hírlap igen
  2017-01-29 06:51:43, vasárnap
 
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendhagyó találkozások zajlottak sortüzeik okán a két test-vér város Mosonmagyaróvár és Salgótarján között. Ezekről a történelmi pillanatokról a Győr-Moson-Sopron megyei napilap egyszer sem, míg a Nógrád Megyei Hírlap sok-sok képpel, háromszor is írt. Íme:


Salgótarjániak a mosonmagyaróvári gyásznapon
2016. november 4.

Történelmet írt október 26-án a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád Megyei Szervezete. Salgótarjáni középiskolásokat utaztatott Mosonmagyaróvárra, abba a városba, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc idején ugyanúgy a fegyvertelen tömegbe lőttek, és ahol a mindennapi emlékezet - dacolva a tudósi tárgyilagossággal, hűvösséggel - ugyanúgy több száz halottról beszél, mint a nógrádi megyeszékhelyen. Október 26. Szigetköz központjában a helyi önkormányzat határozata alapján gyásznap, hasonlóan a salgótarjáni december 8-hoz.

Mosonmagyaróvár/Salgótarján. A tanulmányi kiránduláshoz az adta az alkalmat, hogy a Pofosz Nógrád Megyei Szervezete megvalósítási lehetőséget kapott egy közös 1956-os szellemi vetélkedőre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton. A nyertes pályamunka eredményeként egy öt évvel ezelőtti gondolat valósulhat meg, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

A kétnapos tanulmányút szerves részét képezte a sokat szenvedett két város középiskolásai szellemi vetélkedőjének. A felkészülést segítette, új ismeretekhez és személyes élményekhez juttatta a fiatalokat.

Az úton Nógrád megye székhelye hét középfokú tanintézményének négy-négy fős csapatai vettek részt, kísérő, illetve felkészítő tanáraikkal, a Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének, a hosszú utazásra egészségileg még képes tagjainak társaságában. Összesen negyvennégy személy vett részt a tanulmányi kiránduláson. S érdemes megemlítenünk, hogy a gyásznapi ünnepségen tiszteletét tette Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is, és a többi emlékezővel együtt koszorút helyezett el Rieger Tibor Golgota című szobránál.

A salgótarjáni középiskolások ugyanazt az utat járták be, mint amelyet 1956. október 26-án a határőrlaktanyához megtettek a fegyvertelen mosonmagyaróváriak (Fotó: S. Janka Erika)
A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat keretében megvalósítandó középiskolás szellemi vetélkedő következő állomása a mosonmagyaróvári diákok salgótarjáni viszontlátogatása lesz december 8-án, az itteni gyásznapon. Ezután, december 12-én mind a két városban megrendezik a vetélkedőt, egyazon időpontban. A városi vetélkedők első három helyezettje képviseli majd települését a döntőben, jövő év február 25-én Budapesten, a Parlamentben.
(s-ok)


Irány a Parlament!
2016. december 14.

Hétfő délután 1956-os szellemi vetélkedőt rendeztek a Stécé Kávéházban, amelyen Salgótarján hat középiskolájának hét - négy-négy tanulóból álló - csapata mérte össze tudását. Ugyanebben az időspontban Mosonmagyaróváron, az ottani öt középfokú intézmény diákjai is versenybe szálltak egymással. Városunkból az első három helyezett - a Bolyai János Gimnázium lány-, valamint fiú csapata, illetve a Táncsics Mihály csoportja - jutott tovább az országos döntőbe, amelyet 2017. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartanak majd a Parlamentben.
Salgótarján. A rendezvény elején az ötlet kitalálójával, Sulyok Lászlóval, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei szervezetének alelnökével beszélgettünk. Tudomást szereztünk arról, hogy a szervezetük pályázaton nyert a helyi, illetve a mosonmagyaróvári középiskolások szellemi vetélkedőjének lebonyolítására. Ennek a városi döntőjét rendezték meg hétfő délután.
Kifejtette továbbá, azért fontolgatta, majd valósította is meg ezt az ,,összecsapást", hogy a két sortüzet átélt település - amelyek annyit szenvedtek '56 miatt, továbbá bűnös városnak voltak kikiáltva - találkozzon, valamint megismerje egymás történetét. Mosonmagyaróváron október 26-án volt az a tragikus esemény, amely nálunk több mint egy hónappal később, azaz december 8-án történt meg.

Az alelnök hozzátette, mindkét helyen azt mondják, úgy él a köztudatban, hogy száznál több halott volt, azonban sehol sem tudják ezt papírokkal alátámasztani. A sortűznek ,,köszönhetően" az előbb említett városban ötvenöt halott, megyeszékhelyünkön pedig negyvenhat haláleset van anyakönyvezve. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok is megismerjék egymást, illetve a városok történelmét, továbbá kapcsolat, együttműködés, valamint barátság szülessen a két város között.
Miután megtudtuk ezeket az információkat, kezdetét is vette a közel két órán keresztül tartó verseny, amelyet Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezetett.
A nagy összecsapást megelőzően Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, illetve néhány hasznos gondolatot, tanácsot intézett a versenyzők felé.
Hangsúlyozta, hogy a szervezet, illetve az '56-osok, továbbá a salgótarjániak számára nagyon fontos esemény ez a vetélkedő. Megköszönte a diákok felkészülését, valamint a tanárok áldozatos munkáját is.
Mindezek után emléklapot, valamint plakettet adott át a zsűri elnökének, azaz dr. Bablena Ferencnek, a megyei közgyűlés alelnökének az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a salgótarjáni sortűz 60. évfordulójának emlékére.

A pontozók között szerepelt még Miklós Frigyesné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének gazdasági vezetője, valamint Sulyok László ötletgazda is.
Ezt követően pedig elkezdődött az izgalmas összecsapás, amelynek feladatai természetesen '56-ról szóltak. A szervezők próbálták úgy összeállítani a játéktípusokat, hogy ne legyenek unalmasak, továbbá kicsit szórakoztassa is a résztvevőket, illetve méltó legyen a forradalomhoz és szabadságharchoz is. A kilenc feladattípus között szerepelt villám-, illetve tesztkérdés, arcképek-, továbbá események felismerése, valamint rövidítések, fogalmak magyarázata.
Az összecsapás középpontjában Salgótarján, valamint Mosonmagyaróvár, a két sortűz által sújtott város állt. Előzetes feladatként volt meghirdetve egy 1956-os, A/3-as méretű plakát készítése, amely a forradalom szellemiségét, továbbá az erre való buzdítást fogalmazta meg.
A verseny végén a tanulók szellemileg elfáradva, azonban egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva várták az eredményhirdetést. Pár perc izgalmas várakozás után kiderült, mely három csapat képviselheti Salgótarjánt a Parlamentben megrendezendő döntőn.
Elsőként jutott tovább a Bolyai János Gimnázium II. számú csapata, azaz a fiúk. A képzeletbeli dobogó második fokára ugyanezen intézmény lánycsoportja állhatott. A harmadik helyet pedig a Táncsics Mihály tanulói ,,nyerték meg".
Az eredményhirdetést követően dr. Bablena Ferenc összegezte a versenyt, illetve szólt néhány kedves gondolatot a jelenlévőkhöz.
Gerhát Karina


Múltidézés mosonmagyaróváriakkal
2016. december 31.

Utolsó fázisában jár a salgótarjáni és a mosonmagyaróvári középiskolások 1956-os szellemi vetélkedője, melyet a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete szervez a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a Magyar Szabadság Éve programsorozat keretében, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

Salgótarján. A két város diákjai és '56-os szervezeteinek a tagjai már kölcsönösen részt vettek egymás, a gyilkos sortüzekre emlékező gyásznapi megemlékezésein. A vendégek - először a salgótarjániak, majd a mosonmagyaróváriak - együtt járták végig azt az utat (ha nem is teljes egészében), amelyet 1956. október 26-án az északnyugat-magyarországi város felvonulói, 1956. december 8-án pedig a nógrádi megyeszékhely tüntetői. A két sortűz kiváltó oka és eseménysora között meglepően sok a hasonlóság. Többek között ennek tételes számbavétele is témája a közös vetélkedőnek, melynek helyi tudáspróbáját december közepén már mind a két településen megtartották. Következésképp megvannak azok a csapatok is - erről lapunk egyik korábbi számában tájékoztattuk olvasóinkat −, amelyek résztvevői lesznek majd a döntőnek. Ennek időpontját és helyszínét tudatosan választották ki a szervezők. Ez pedig: 2017. február 25-e, illetve a budapesti Parlament. A nógrádi Pofosz-szervezet vezetősége ugyanis úgy gondolta, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja, illetve az ország háza méltó alkalom és hely egy ilyen, eddig még sosem volt rendezvény számára.

Most ugyan iskolai szünet van, befejezésével azonban az első három-három csapat számára folytatódik a komoly csapatmunka, a történelemtanárok által irányított felkészülés, a megadott irodalomjegyzék alapján. Reméljük, hogy a döntő jól sikerül majd a továbbjutott salgótarjáni csapatoknak, és szereplésükkel elégedettek lesznek mind az iskoláik, mind a Nógrád megyei Pofosz-szervezet, nem utolsósorban pedig saját maguk.
A vetélkedő történetéhez tartozik, hogy december 8-án, amikor a mosonmagyaróvári fiatalok és felnőttek, egy nagy autóbuszt megtöltve, Salgótarjánban jártak, történelmet írtak; épp úgy, mint október végén, amikor a salgótarjániak mentek el ugyanígy a mosonmagyaróvári gyásznapra. Ilyen még nem volt: sem a két város között, sem az ország más városai között. Az 1956-os sortüzek miatt megbélyegzett és oly sokat szenvedett két város lakói együtt, közösen idézték fel a múltat, és hajtottak fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt. A tragédia, a fájdalom és a gyász így forraszthat össze, így erősíthet közösségeket, és adhat érzelmi, szellemi muníciót a következő időszakokra, az újabb és újabb megemlékezésekhez. Mert a múltat nem szabad elfelejteni, még inkább nem szabad eltörölni. Abból tanulni kell: okos ember módjára.
...
(s-ok)

In.: nhc24.hu



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még február 28-ig megtekinthető!
  2017-01-29 05:21:20, vasárnap
 
  A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum ( Szent István kir. út 1.) 2016. október 21-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megnyílt kiállítása még 2017. február 28-ig megtekinthető. Nyitva tartás keddtől- vasárnapig, 10-16 óra között.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1209
  • e Hét: 4377
  • e Hónap: 9258
  • e Év: 31311
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.