Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
'56-os emlékmű a Széna téren
  2013-10-20 07:10:17, vasárnap
 
   
  Eddig csak képet láttam a Széna téri '56-os emlékműről. A fotók mindig egy impozáns,különleges fényhatású emlékművet láttattak velem. Úgyhogy már régóta szerettem volna a saját szememmel látni.
A 2001-ben állított emlékmű alkotója Árvai Ferenc és Bakos Géza.

A budapestcity.org oldalon ezt olvasni:

" A Mammut bevásárlóközpont építésének első üteme 1998. augusztus 28-án kezdődött meg a Széna téren, a második ütem pedig 2001 szeptember 28-án. Már az építkezés is komoly lakossági tiltakozást váltott ki, mert a ritka belvárosi parkok egyike gyakorlatilag az új bevásárlóközpont építésével megszűnt. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a parkban egy 1956-os kopjafa emlékmű volt, amelyet elbontani kívántak az építtetők. A lakossági és politikai tiltakozás során megegyezés született, így a tervek kis módosításával sikerült kialakítani egy helyet az új '56-os emlékmű számára. Az 1956-os kopjafák elhelyezésének kérdése kedvezően megoldódott, így maradtak a kopjafák és a Mammut elé, a fő helyre egy impozáns emlékmű került.

Az emlékmű ugyan megvalósult, de helye finoman szólva sem a legmegfelelőbb pozíció ahhoz, hogy tisztelegjünk az itt harcoló hősök előtt, a kopjafákat pedig alig lehet kivenni a hatalmas épület tövében. A zászlót tartó és védelmező - feltehetően pesti srác - alakja ráadásul általában szól 56-ról, s elsőre nehezen köthető a helyszínhez. Mivel a Széna tér mára jelentős közlekedési csomópont, jelentős tömegek számára alkalmas területet kialakítani problémás lenne még új emlékmű esetén is.

A Széna tér a Corvin-köz után az 1956-os forradalom második legjelentősebb fegyveres ellenálló központja volt Budapesten. Itt főleg bányászok, ipari tanulók és főiskolások harcoltak a benyomuló szovjet katonákkal szemben Szabó János tehergépkocsi vezető irányítása alatt (Szabó bácsit e tettéért 1957. január 19-én kivégezték). Az irányításban jelentős szerepe volt Szabó bácsin kívül Bán Róbert műszerésznek, Sillay Rudolf sofőrnek és a jugoszláv állampolgár Ekrem Kemál művezetőnek is.

A Széna téri csoport szoros kapcsolatban állt a Vár, a Pasarét és a Szabadság-hegy területén harcoló ellenálló alakulatokkal. Az ellenállás kezdetben a Margit híd budai hídfőjére koncentrálódott, ahol október 24-én és 25-én hídőrséget szerveztek. A Széna tériek foglalták el a metróépítkezés munkásszállóját, a Margit körúti fogházat és a környező utcák épületeit.

Pest több helyszínétől, így a Józsefvárostól és Ferencvárostól eltérően a Széna téren nem folytak súlyos harcok; ez alól kivétel október 25-e, amelyről az USA budapesti nagykövetsége is beszámolt. Október 28-án hajnalban egy hirtelen támadással a szovjet hadsereg kiszorította a szabadságharcosokat a térről, de később visszafoglalták a bázist. Amikor november 4-én bevonultak a szovjet tankok, mintegy 1400 felkelő próbálta őket megállítani a Széna térnél, sikertelenül. Egyes csoportjaik ezután másutt még tovább folytatták a harcot."


Itthon, Mosonmagyaróváron is volt-van-és lesz ilyen történet. Elbontani, eltakarítani,helyére bármit,akármit építeni, az emlékezetből kihullajtani. S nemcsak '56-tal kapcsolatosan van/volt ilyen épület. Csak néhányat említve: Karolina Kórház, Régi Vámház, A következő "áldozat", akár a volt határőrlaktanya is lehet, ahonnan a sortüzeket lőtték. Ahogy az kinéz, mióta a város tulajdona lett, az minősíthetetlen.

Visszatérve a Széna téri emlékműhöz. Pénteken Pesten voltunk s oda is elmentünk. Az emlékmű valóban grandiózus, mellette megmaradtak a korábbi kopjafák s 2006 - ban egy emléktáblát is kihelyeztek a közelbe.

Szövege: " 1956
Hirdesse ez az emléktábla a dicsőséges forradalomban és szabadságharcban a hazáért életüket és vérüket feláldozni kész harcosok és hősi halált halt bajtársaik örök dicsőségét. 2006"

Ezt az emléktáblát az 50.évforduló alkalmából soha meg nem szűnő kegyelettel emeltette az Ausztráliai Független Magyar Szabadságharcos Szövetség


Fotóim a Széna tér című mappából letölthetőek.









 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bevásárlóközpont, szabadságharcban, határőrlaktanya, minősíthetetlen, koncentrálódott, visszafoglalták, munkásszállóját, szabadságharcos, metróépítkezés, józsefvárostól, legmegfelelőbb, ferencvárostól, elhelyezésének, legjelentősebb, alakulatokkal, kapcsolatosan, gyakorlatilag, tehergépkocsi, forradalomban, módosításával, tisztelegjünk, nagykövetsége, kapcsolatban, helyszínétől, budapestcity, letölthetőek, bonyolította, kihullajtani, sikertelenül, irányításban, eltakarítani, kiszorította, emlékezetből, műszerésznek, művezetőnek, megvalósult, saját szememmel, 2001-ben állított, második ütem, ritka belvárosi, 1956-os kopjafa, 1956-os kopjafák, impozáns emlékmű, emlékmű ugyan, legmegfelelőbb pozíció, kopjafákat pedig, hatalmas épület, zászlót tartó, 1956-os forradalom, benyomuló szovjet, irányításban jelentős, jugoszláv állampolgár, Árvai Ferenc, Bakos Géza, Szabó János, Sillay Rudolf, Ekrem Kemál, Karolina Kórház, Pénteken Pesten, Ausztráliai Független Magyar Szabadságharcos Szövetség,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete-erdő desszert  Mindig jusson idő nevetni  Hazára minden embernek szükség...  Fekete-erdő desszert  Lóhere  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Próbálj meg ...  Zilahy Lajos gondolata  Hogy lehet megtartani  Elköszönt  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png telefon  Png fotel  Ami embereknek lehetetlen, az...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mindig jusson idő nevetni  Nem számIt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A Megváltó szolgálatában  Png kislány  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png kislány  Elköszönt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Esti kép  Tavaszi kép  Png nő  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Idő  Png telefon  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Leonardo da Vinci gondolata  A sors  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Csak a fogyatkozás látható  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hiányzik  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Alázat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png rózsa csokor  Nagyi telefonál  Png lepke  Kaffka_Margit  Neked tudnod kell  Lóhere  Radikális szeretet  Png kutya  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Png telefon  Facebookon kaptam  Akarat  Png férfi  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kerüld el az evangélium örömén... 
Bejegyzés Címkék
saját szememmel, 2001-ben állított, második ütem, ritka belvárosi, 1956-os kopjafa, 1956-os kopjafák, impozáns emlékmű, emlékmű ugyan, legmegfelelőbb pozíció, kopjafákat pedig, hatalmas épület, zászlót tartó, 1956-os forradalom, benyomuló szovjet, irányításban jelentős, jugoszláv állampolgár, ellenállás kezdetben, metróépítkezés munkásszállóját, környező utcák, hirtelen támadással, szovjet hadsereg, szovjet tankok, emlékezetből kihullajtani, sortüzeket lőtték, város tulajdona, emlékmű valóban, dicsőséges forradalomban, hazáért életüket, bevásárlóközpont, szabadságharcban, határőrlaktanya, minősíthetetlen, koncentrálódott, visszafoglalták, munkásszállóját, szabadságharcos, metróépítkezés, józsefvárostól, legmegfelelőbb, ferencvárostól, elhelyezésének, legjelentősebb, alakulatokkal, kapcsolatosan, gyakorlatilag, tehergépkocsi, forradalomban, módosításával, tisztelegjünk, nagykövetsége, kapcsolatban, helyszínétől, budapestcity, letölthetőek, bonyolította, kihullajtani, sikertelenül, irányításban, eltakarítani, kiszorította, emlékezetből, műszerésznek, művezetőnek, megvalósult, tiltakozást, visszatérve, főiskolások, állampolgár, kialakítani, ausztráliai, kegyelettel, megoldódott, megállítani, csoportjaik, helyszínhez, közlekedési, emléktáblát, feltehetően, megmaradtak, kihelyeztek, szerveztek, kivégezték, emlékművet, katonákkal, építésével, bevonultak, kopjafákat, támadással, emlékműről, hídőrséget, feláldozni, tiltakozás, dicsőséges, emléktábla, ellenállás, forradalom, irányítása, folytatták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5092
  • e Hónap: 9973
  • e Év: 32026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.