Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mosonmagyaróvári kórház, 1956 - 7. rész
  2017-10-31 10:38:15, kedd
 
   
  A mosonmagyaróvári kórház szerepe az 1956. október 26-ai sortűz sebesültjeinek ellátásában

A mosonmagyaróvári sortűzzel mélyebben 2007-ben kezdtem foglalkozni. 2009-ben a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu c. honlapunk létrehozásával megállíthatatlanná vált az a kutató, gyűjtő, feldolgozó, emlékmegőrző stb .. munka,melyet azóta is végzek. A Kórház '56-os szerepével részletesebben 2010-ben Dr. Székelyhidi Lászlón keresztül ismerkedtem meg. Majd egy országos pályamunka kapcsán további kutatásokat végeztem (2012). Most, öt évvel később, ebbe a blogomba készítek egy fotó, dokumentum albumot ( folyamatosan bővítem majd), Kórház 1956 címen a Képtáramban található és ötvenhat visszaemlékezést fogok bejegyezni. Az egyes szövegek hol rövidebbek, hol hosszabbak lesznek, hol sebesült emlékezik, hol orvos, hol látogató, családtag, stb.. A visszaemlékezőkről semmit nem írok. Csak a szavaik hatnak.

41. ,, A kórház többi osztályának az orvosi és ápoló kara is bekapcsolódott a sebesültek ellátásába. Vért elemeztek, kötöztek, röntgenfelvételeket készítettek. A vérátömlesztés megfelelő vércsoportú rokon vérével történt a helyszínen."

42. ,, A kórházban maradt sebesültek teljes ellátása csak késő estére fejeződött be. A kórház területén meghalt sebesültekről Veress Béla gondnok pontos névsort készített, amelynek azonban a többi '56-os (és más kórházi) iratokkal együtt eltűnt."

43. " Férjem 3 napon keresztül éjjel-nappal a kórházban tartózkodott és csak rövid időre szaladt haza."

44. ,, A kórház folyosóján fekvő sérülteket homlokukon megjelölték, hogy milyen sürgősségi sorrendbe kerüljenek a műtőbe. Nemcsak a nagyműtőben, hanem az előkészítőben is operáltak."

45. ,, A lőtt sebekről megállapították, hogy azok robbanó lövedékektől származnak, ezért ellátásukhoz gáz-ödéma szérumra volt szükségük, amit az osztrák egészségügyi szervek juttattak el a határra, több más gyógyszerrel együtt. Ezekért katonai teherautóval férjem ment ki a fehér köpenyben, mivel csak orvos volt jogosult átvenni a gyógyszereket."

46. ,, Az életben maradottak - akik valamilyen fedezékbe tudtak menekülni - kirohantak a térre, és társaikat igyekeztek elsősegélyben részesíteni. A Főépítésvezetőség irodájából kötszert, vattát, és elsősegélyhez szükséges anyagokat küldtek a helyszínre, miközben az ott dolgozók odasiettek segíteni. Értesítették a mentőket, a sebesültek gyorsabb elszállításához az ÉPFU-t és a TEFU-t is odahívták. A téren maradt sebesült embereket még lovas szekéren is vitték a mosonmagyaróvári kórházba, majd mikor ott megteltek a kórtermek, Győrbe és a fővárosba is szállítottak meglőtt személyeket."

47. ,,Amikor a kórházhoz értünk, láttuk a véres sebesülteket. Tőlük értesültünk, hogy az ÁVH belelőtt a tömegbe."

48. ,,Barátommal visszamentünk a kórházhoz, ahol ötven-száz fős felzaklatott tömeget találtunk és egyre több sebesültet láttunk."

49. ,, Az első döbbenet után a laktanyából hordágyakat hoztak a kiskatonák, a sebesülteket a városi kórházba, majd győrbe és Budapestre vitték. Hegyeshalomnál engedélyezték osztrák vérszállító autók bejövetelét."

50. "... a kórház vezetősége arra az elhatározásra jutott, hogy a vérkonzerveket a szomszédos Ausztriától kérje. A mentőautó utasai sem útlevéllel, sem érvényes osztrák beutazási vízummal nem rendelkeztek. A határon szolgálattevő ügyeletes a saját felelősségére megengedte e beutazást Ausztriába. Egyúttal értesítették két közeli falu vöröskeresztes állomásait a magyar mentőkocsi érkezéséről és kérték, hogy a magyarok számára tartsanak készenlétben vérkonzerveket. A mentőautó az életmentő vérkészítményekkel már egy órával később, megrakodva indulhatott Nickelsdorfból Mosonmagyaróvár irányába."

51. ,, ... a sebesültek száma nem ismert. A sebesülteket kezelő orvosoknak még nem volt idejük megszámolni őket. Többségükről azt sem lehet tudni, hogy hívják őket."


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, visszaemlékezést, megállapították, elszállításához, mosonmagyaróvár, létrehozásával, nickelsdorfból, vérátömlesztés, vöröskeresztes, vérkonzerveket, hegyeshalomnál, részletesebben, bekapcsolódott, sebesültjeinek, visszamentünk, előkészítőben, felelősségére, engedélyezték, szolgálattevő, elhatározásra, elsősegélyhez, sebesültekről, elsősegélyben, gyógyszereket, felzaklatott, sebesülteket, lövedékektől, gyógyszerrel, egészségügyi, értesítették, teherautóval, rendelkeztek, emlékmegőrző, folyamatosan, ellátásukhoz, szállítottak, mosonmagyaróvári kórház, mosonmagyaróvári sortűzzel, országos pályamunka, blogomba készítek, egyes szövegek, szavaik hatnak, kórház többi, sebesültek ellátásába, vérátömlesztés megfelelő, kórházban maradt, kórház területén, többi ’, kórházban tartózkodott, kórház folyosóján, lőtt sebekről, osztrák egészségügyi, Székelyhidi Lászlón, Veress Béla, Nickelsdorfból Mosonmagyaróvár,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Nagyi telefonál  Nem számIt  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Mi lenne ha  Egy lelki imádság  Nem számIt  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  Png virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png kislány  Makszim Gorkij gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png cica  Png telefon  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Kövesd a cowboyt!  Tavaszi kép  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Minden harmadik...  Az engedelmesség miért nem vál...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Png fotel  A jó emberek mindig szépek mar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Neked tudnod kell  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png nő  Facebookon kaptam  Erdőn  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A boldog családok mind hasonló...  Garai Gábor - Takarítás  Ágai Ágnes – Csendélet  Jónás Tamás – Végtelen b...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Lóhere  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szívem  Mindig jusson idő nevetni  Png cica  Esti kép  Png lepke  Bertolt Brecht -től idézet  Örülök, hogy látlak!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi lenne ha  Alázat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Egy lelki imádság  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva 
Bejegyzés Címkék
mosonmagyaróvári kórház, mosonmagyaróvári sortűzzel, országos pályamunka, blogomba készítek, egyes szövegek, szavaik hatnak, kórház többi, sebesültek ellátásába, vérátömlesztés megfelelő, kórházban maradt, kórház területén, többi &#8217, kórházban tartózkodott, kórház folyosóján, lőtt sebekről, osztrák egészségügyi, fehér köpenyben, életben maradottak, sebesültek gyorsabb, téren maradt, mosonmagyaróvári kórházba, kórházhoz értünk, véres sebesülteket, első döbbenet, laktanyából hordágyakat, városi kórházba, kórház vezetősége, elhatározásra jutott, szomszédos Ausztriától, mentőautó utasai, határon szolgálattevő, saját felelősségére, magyar mentőkocsi, magyarok számára, órával később, sebesültek száma, sebesülteket kezelő, mosonmagyaróvári, visszaemlékezést, megállapították, elszállításához, mosonmagyaróvár, létrehozásával, nickelsdorfból, vérátömlesztés, vöröskeresztes, vérkonzerveket, hegyeshalomnál, részletesebben, bekapcsolódott, sebesültjeinek, visszamentünk, előkészítőben, felelősségére, engedélyezték, szolgálattevő, elhatározásra, elsősegélyhez, sebesültekről, elsősegélyben, gyógyszereket, felzaklatott, sebesülteket, lövedékektől, gyógyszerrel, egészségügyi, értesítették, teherautóval, rendelkeztek, emlékmegőrző, folyamatosan, ellátásukhoz, szállítottak, tartózkodott, többségükről, készenlétben, vérszállító, bejövetelét, ellátásában, ausztriától, képtáramban, vércsoportú, megjelölték, nagyműtőben, részesíteni, személyeket, értesültünk, hordágyakat, laktanyából, készítettek, osztályának, megszámolni, ismerkedtem, székelyhidi, foglalkozni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 169
  • e Hét: 3337
  • e Hónap: 8218
  • e Év: 30271
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.