Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cukorbetegen egészségesen - rajtunk (is) múlik!
  2018-09-25 20:20:37, kedd
 
   
 


Cukorbetegen egészségesen - rajtunk (is) múlik!


A cukorbetegséget okozó hasnyálmirigy és a rosszul működő inzulintermelő sejtek nagyon kis helyet foglalnak el a testünkben, mégis az általuk okozott problémák az egész szervezetünkre kihatnak. A szövődmények számos életfontosságú szervünket és testrészünket érinthetik, azonban az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal korán kimutathatók a szervekben, szövetekben jelentkező eltérések, így a szövődmények megelőzhetők, megfelelő kezeléssel lassíthatók illetve megállíthatók.

Az alábbiakban érdemes átolvasni, hogy milyen szűrővizsgálatokra van mindehhez szükség, és következő lépésként nagyon fontos, hogy ezeket be is illesszük az életünkbe.

Szemek szemek

A magas vércukorszint a szemekben lévő kisereket és egyéb szöveteket is károsítja. Ennek az lehet a következménye, hogy folyadék szivárog a retinába és új, gyenge kiserek túlburjánzásához vezethet. Ezt nevezzük diabéteszes retinopátiának. A súlyos retinopátia látásvesztést is okozhat. Az 50 évnél idősebb korú magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak. A 800 ezret is meghaladó magyar cukorbeteg közül több, mint 32.000 vak vagy súlyos látássérült. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára, Prof, Dr. Németh János felhívta a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek között 25-ször több a vak, mint az átlagnépesség esetében.
Tünetek: Gyakran nincsenek tünetek az állapotromlás előrehaladtáig, ezért is rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálat. A retinopátia fokozódására utalhat a homályos látás is.

Szív és érrendszer

A magas vércukorszint károsíthatja a vérerek hálózatát, amely érszűkülethez vezethet, vagyis az erek beszűkülnek a szívben, agyban és a végtagokban. Ennek következménye pedig sok esetben szívroham vagy sztrók. Az inzulin rezisztencia, a magasvérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás szintén szívbetegségekhez vezethetnek.
Tünetek: mellkasi nyomás (amely kisugározhat a nyakba, állkapocsba és a karokba), nehéz légzés, fáradság, verejtékezés, émelygés és szédülés. Azonban maga a betegség egészen a szívrohamig vagy a sztrók megtörténtéig rejtve is maradhat.

Elhízás

A túlsúlyosság vagy a kövérség növeli a szív-és érrendszer megbetegedés és a diabétesz kockázatát és a szövődményeket is súlyosbítja. A súlycsökkenés javít az inzulinrezisztencián, a vércukorszinten és a vérnyomáson is.
Tünetek: nehéz légzés, fáradság, ízületi fájdalom

Vesék

A krónikusan magas vércukorszint károsíthatja a veséket, így azok nem tudják megfelelően megszűrni a vért és eltávolítani belőle a felesleges anyagokat. Ez az állapot a diabéteszes nefropátia.
Tünetek: Valószínű, hogy nem lesznek tünetek egészen a veseprobléma előre haladtáig, de erre utaló jelzés lehet az emelkedő vérnyomás vagy ha a lábfejünk megduzzad.

Magas vércukorszint

A magas vércukorszint valamennyi cukorbetegség esetén jellemző. A krónikusan magas vércukor károsítja a sejteket és egy egész sor olyan folyamatot indít el a szervezetben, amely szövődményekhez vezet. A jól karbantartott diabétesz az egyetlen módja annak, hogy elkerülhetővé váljanak a súlyos és gyakran maradandó egészségkárosodást okozó komplikációk.
Tünetek: Gyakran egyáltalán nincsenek tünetei, de előfordulhat mérhetetlen szomjúság, gyakori vizelés és homályos látás is.

Lábak lábak

Ahogy a diabétesz hatással van a erekre, amelyek a szívhez és az agyba szállítják a vért, a lábakban futó ereket is befolyásolja. Perifériás artériás betegség (PAD) néven ismert az a szövődmény, amely során az erek beszűkülnek vagy elzáródnak, és amelynek következtében a vér nem jut el az alsó lábszárakba és a lábfejekbe.
Tünetek: Mivel nem jut elegendő vér a lábakba, gyengeség és fájdalom jelentkezhet a lábszárakban, amely pihentetés követően elmúlik. A lábakon lévő sebek nagyon lassan gyógyulnak.


A magas vércukorszint okozta idegi károsodás perifériás neuropátiához vezethet, ami elsősorban az alsó lábszárakban és a lábfejekben jelentkező fájdalom és/vagy zsibbadás. A lábfejek esetében történő érzékvesztés különösen nagy problémát okozhat: ha nem érezzük, hogy megsérül a lábfejünk vagy valamelyik lábujjunk, akkor a keletkező seb elfertőződhet anélkül, hogy tudnánk a létezéséről.
Tünetek: éles, hasogató fájdalom, bizsergés, égető érzés és/vagy zsibbadás a lábfejekben és lábujjakban.



 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Címkék: túlburjánzásához, koleszterinszint, vércukorszinten, cukorbetegséget, szövődményekhez, szűrővizsgálat, életfontosságú, előrehaladtáig, inzulintermelő, retinopátiának, szervezetünkre, szövődményeket, magasvérnyomás, megállíthatók, vércukorszint, cukorbetegség, karbantartott, elkerülhetővé, testrészünket, érszűkülethez, következménye, megtörténtéig, súlycsökkenés, hasnyálmirigy, látásvesztést, elfertőződhet, neuropátiához, állapotromlás, következtében, átlagnépesség, eltávolítani, megbetegedés, cukorbetegen, szövődmények, veseprobléma, verejtékezés, cukorbetegséget okozó, rosszul működő, általuk okozott, egész szervezetünkre, szövődmények számos, időben elvégzett, szövődmények megelőzhetők, alábbiakban érdemes, magas vércukorszint, szemekben lévő, súlyos retinopátia, egyik leggyakoribb, figyelmet arra, cukorbetegek között, átlagnépesség esetében, állapotromlás előrehaladtáig, Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának, Németh János,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  képre írva  Akarat  Akarat  Png rózsa csokor  Fehér virág  Adakozás  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Idő  Nem számIt  Idő  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A sors  Paul David Tripp Április 19  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png ház  Fekete-erdő desszert  Éretlen vers  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Leonardo da Vinci gondolata  Próbálj meg ...  Hiányzik  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 20  Szép estét  Png kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  A sors  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Örülök, hogy látlak!  Nevem  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Őrizkednünk kell...  képre írva  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 20  Elköszönt  Éretlen vers  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi lenne ha  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A Megváltó szolgálatában  Png férfi  Még csak most kezdődik a nap  Nagyon különös  Nem számIt  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hiányzik  Alázat  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Örülök, hogy látlak!  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Szép estét  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 19  Png csokor  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  A sors  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Németh László tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem 
Bejegyzés Címkék
cukorbetegséget okozó, rosszul működő, általuk okozott, egész szervezetünkre, szövődmények számos, időben elvégzett, szövődmények megelőzhetők, alábbiakban érdemes, magas vércukorszint, szemekben lévő, súlyos retinopátia, egyik leggyakoribb, figyelmet arra, cukorbetegek között, átlagnépesség esetében, állapotromlás előrehaladtáig, rendszeres szűrővizsgálat, retinopátia fokozódására, homályos látás, vérerek hálózatát, erek beszűkülnek, inzulin rezisztencia, magas koleszterinszint, dohányzás szintén, betegség egészen, szívrohamig vagy, sztrók megtörténtéig, túlsúlyosság vagy, kövérség növeli, szív-és érrendszer, diabétesz kockázatát, súlycsökkenés javít, krónikusan magas, felesleges anyagokat, diabéteszes nefropátia, veseprobléma előre, emelkedő vérnyomás, lábfejünk megduzzad, egyetlen módja, diabétesz hatással, agyba szállítják, lábakban futó, alsó lábszárakba, lábakon lévő, alsó lábszárakban, lábfejekben jelentkező, lábfejek esetében, lábfejünk vagy, túlburjánzásához, koleszterinszint, vércukorszinten, cukorbetegséget, szövődményekhez, szűrővizsgálat, életfontosságú, előrehaladtáig, inzulintermelő, retinopátiának, szervezetünkre, szövődményeket, magasvérnyomás, megállíthatók, vércukorszint, cukorbetegség, karbantartott, elkerülhetővé, testrészünket, érszűkülethez, következménye, megtörténtéig, súlycsökkenés, hasnyálmirigy, látásvesztést, elfertőződhet, neuropátiához, állapotromlás, következtében, átlagnépesség, eltávolítani, megbetegedés, cukorbetegen, szövődmények, veseprobléma, verejtékezés, károsíthatja, kisugározhat, megelőzhetők, komplikációk, rezisztencia, fokozódására, befolyásolja, jelentkezhet, lábszárakban, klinikájának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3034
  • e Hét: 9775
  • e Hónap: 20128
  • e Év: 79381
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.