Belépés
bongyi53.blog.xfree.hu
Higgy, remélj, szeress, hogy boldog ember lehess! Magyar Istvánné
1953.03.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karácsonyi mese
  2008-12-17 03:32:16, szerda
 
   
  Egy gyönyörű mesét találtam, elhoztam Nektek..
picit hosszú, bocsássatok meg érte...

Karácsonyi Mese

Nagyapánk ott ült szokott helyén a kandalló mellett, s olykor egy-egy bükkfahasábot vetett a sziporkázó tűzre. A szűzdohány füstje kék felhőbe burkolta pipázó alakját ott a nagyszoba végiben, s ezüstös szakállán olykor megcsillant a láng.

Mi gyermekek a mennyezetig erő, gyertyafényben izzó karácsonyfa körül álltunk elfogódottan, és izgalomtól elmeredt szemmel, és sóvár pillantásokat vetve a karácsonyfa alatt fölhalmozott ajándékokra, hűségesen elénekeltük a Mennyből az angyal összes verseit.

Ének után apám fölolvasta a betlehemi csillag történetét a Bibliából, elmondtuk közösen a karácsonyi imádságot, s azzal nekiestünk a játékoknak, akár karámba szorított birkanyájnak az éhes farkascsorda.

Kis idő múltával nagyapánk megszólalt ott a kandalló mellett a maga érdes vénember hangján:

- Aztán tudjátok - é - kérdezte -, hogy miképpen keletkezett tulajdonképpen a karácsony?
- Akkor született a Jézus Krisztus - felelte Margit húgom okosan új babaháza előtt térdepelve, s nagyapánk bólintott rá.

- Ez igaz - mondta - mert hogy ő volt az Úristen legnagyobb karácsonyi ajándéka az emberi világ számára. De maga a karácsony már régen megvolt akkor.
Ha ideültök mellém a tűzhöz, elmondom, hogyan keletkezett.

Köréje gyűltünk a szőnyegre, mindegyikünk valami új játékot cipelve magával, s figyelmesen lestük a száját,
mert nagyapánk nagyon szép és érdekes meséket tudott ám.

- Hát az úgy volt - kezdte el, miután nagyot szippantott a pipájából -, hogy réges-régen, amikor Noé apánk unokái megépítették volt a Bábel tornyát, s annak ledőlte után nem tudták megérteni egymást többé, mert az önzés összezavarta a nyelvüket, az irigység és az elfogultság egyre jobban és jobban kezdett elhatalmasodni ezen a földön.

Aki nem volt olyan ügyes, minta szomszédja, azt ölte az irigység, hogy a másiknak szebb háza van.

Aki rest volt megművelni a földjét, az irigyelte azt, akinek szebb búzája termett, s mikor az irigykedés már igen-igen elhatalmasodott az embereken, akkor megszületett belőle a gonoszság. A rest lopni kezdett, a tolvaj gyilkolni, s a kéregető rágyújtotta jótevőjére a házát.

Addig-addig, hogy egy napon aztán az Úristen odafönt az, égben megsokallotta az emberek gonoszságát, s rájok szabadította a sötétséget és a hideget.

A nap eltűnt az égről, a vizek befagytak, s a rablógyilkos számára nem termett többé semmi az elrablott földön. Nagy fázás, éhezés és pusztulás következett ebből az egész emberi világra. Mikor pedig már közeledett erősen az idő, amikor minden emberi életnek el kellett volna pusztulnia a földön, az Úristen odaintette maga mellé kedvenc angyalát, a Világosságot, és ezt mondta neki:

"Eridj le, hű szolgám, s nézz körül a földön, melyet mohósága miatt pusztulásra ítéltem.
Vizsgálj meg minden embert, asszonyt és gyermeket, s akiben még megtalálod egy csöpp kis nyomát a jóságnak, annak gyújtsál gyertyát a szívében, én pedig majd az utolsó előtti napon alánézek a földre, s ha csak egy kicsike világosságot is látok rajta, megkönyörülök az emberi világon, s megváltoztatom az ítéletet, amit kiróttam rája."

Ezt mondta az Úristen, s a Világosság angyala alászállott a földre, hogy teljesítse a parancsot.

A föld sötét volt és hideg. Mint a csillagtalan, zimankós téli éjszaka, olyan. Az emberek tapogatódzva jártak az utcákon, s akinek még volt egy darabka szárazra fagyott kenyere, az elbújt vele a pincék mélyére, hogy ne kelljen megossza mással. Egy birkabőr bundáért meggyilkolta apját a fia, s akinek még tűz égett a kemencéjében, az fegyverrel őrizte szobája melegét a megfagyóktól.

Az angyal nagyon-nagyon elszomorodott, hogy hasztalan járta az emberi világot, mert nem talált benne sehol egy fikarcnyi jóságot sem. Lassanként kiért a városból, s ahogy a dűlőúton haladt fölfele a hegyek irányába, egyszerre csak összetalálkozott a sötétben egy emberrel, aki egy döntött fát vonszolt magával kínlódva. Kiéhezett, sovány ember volt, s csak szakadt rongyok borítottak a testét, de mégis húzta, vonszolta magával a terhet, bár majdnem összeroskadt a gyöngeségtől.

"Minek kínlódsz ezzel a fával? - kérdezte meg az angyal.

- Hiszen ha tüzet gyújtanál belőle magadnak itt, ahol állsz, megmelegedhetnél mellette."

"Jaj, lelkem, nem tehetem én azt - felelte az ember. - Asszonyom s kicsi fiacskám van otthon, kik fagynak meg, s olyan gyöngék már, hogy idáig nem jöhetnének el. Haza kell vigyem nekik ezt a fát, ha bele is pusztulok."

Az angyal megsajnálta az embert, és segített neki a fával, s mivel az angyaloknak csodálatos nagy erejük van, egyszerre csak odaértek vele a sárból rakott kunyhóhoz, ahol a szegény ember élt.

Az ember tüzet rakott a kemencében, s egyszeriben meleg lett tőle a kicsi ház, s míg egy sápadtra éhezett asszony s egy didergő kisfiú odahúzódtak a tűz mellé melegedni, az angyal meggyújtott egy gyertyát az ember szívében, mert jóságot talált abban.

"Édesanyám, éhes vagyok..." - nyöszörögte a gyermek, s az asszony benyúlt a rongyai köze, elővett egy darab száraz kenyeret, letörte az egyik sarkát, s odanyújtotta a gyermeknek.

"Mért nem eszed meg magad a többit? - kérdezte az angyal. - Hiszen magad is olyan éhes vagy, hogy maholnap meghalsz."

"Az nem baj, ha én meghalok - felelte az asszony -, csak legyen mit egyék a kicsi fiam."

S az angyal ott nyomban meggyújtotta a második gyertyát is, és odahelyezte az asszony szívébe.

A gyermek leharapott egy kis darabot a kenyér sarkából, aztán megszólalt:

"Édesanyám, elhozhatom két kis játszótársamat a szomszédból ők is éhesek, s nincs tűz a házukban. Megosztanám velük ezt a kis kenyeret meg a helyet a tűznél!"

Az angyal pedig meggyújtotta a harmadik gyertyát is, és odaadta a kisfiúnak, aki boldogan szaladt ki a gyertyával a sötét éjszakába, hogy fénye mellett odavezesse kis társait a tűzhöz és a kenyérhez.

S pontosan ekkor érkezett el az utolsó előtti nap, és az Úristen alánézett a földre, s a nagy-nagy sötétségben meglátott három kis pislákoló gyertyalángot.

És úgy megörvendett annak, hogy az angyal mégis talált jóságot a földön, ha nem is többet, csak hármat, hogy azon nyomban megszüntette a sötétséget, visszaparancsolta a napot az égre, s megkegyelmezett az emberi világnak.

S azóta minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek, a sötétség minden este korábban szakad alá, és minden reggel későbben távozik, hideg támad, és befagynak a vizek, s a sötétség uralma lassan elkezdi megfojtani a világot.

Mi emberek, pedig megijedünk, s eszünkbe jut mindaz a sok rossz, amit elkövettünk az esztendő alatt, és amikor eljön a legrövidebb nap, és a Világosság angyala alászáll közénk jóságot keresni, egyszerre mind meggyújtjuk a karácsonyfák gyertyáit, hogy az Úristen, ha alátekint, fényt lásson a földön, s megbocsássa a bennünk lévő jó miatt a bennük lévő rosszat.

- Ez a karácsony igazi meséje - fejezte be nagyapánk ott a kandalló mellett azon a régi-régi karácsony estén -, én pedig azért mondottam el nektek, gyerekek, hogy megjegyezzétek jól, és emlékezzetek reá.

Mert ez a mi emberi világunk újra építeni kezdi a Bábel tornyát, melyben egyik ember nem értheti meg a másikat, jelszavakból, hamisságokból, elfogultságokból és előítéletekből, s jönni fog hamarosan az irigység is, a rosszindulat, meg a gonoszság, melyek miatt az Úristen újra pusztulásra ítéli majd az embert. Tolvajlás és gyilkosság fog uralkodni a földön, s ha a nyomorúság és a nagy sötétség rátok szakad majd, akarom, hogy emlékezzetek: csak a szívetekben égő gyertya menthet meg egyedül a pusztulástól.


/ Wass Albert: A költő és a macska,
Te és a világ című könyvből /

(Kékitől a Ch-ról)
 
 
1 komment , kategória:  Wass Albert  
Címkék: megmelegedhetnél, összetalálkozott, elfogultságokból, elhatalmasodott, megkegyelmezett, megváltoztatom, elhatalmasodni, játszótársamat, előítéletekből, tulajdonképpen, megjegyezzétek, gyertyafényben, hamisságokból, elszomorodott, megsokallotta, bükkfahasábot, gyertyalángot, pillantásokat, megkönyörülök, megépítették, meggyilkolta, meggyújtotta, jelszavakból, szabadította, összezavarta, megszületett, fölhalmozott, emlékezzetek, emlékeztetni, csillagtalan, összeroskadt, birkanyájnak, karácsonyfák, pusztulástól, világosságot, farkascsorda, gyönyörű mesét, kandalló mellett, sziporkázó tűzre, szűzdohány füstje, nagyszoba végiben, karácsonyfa alatt, angyal összes, betlehemi csillag, karácsonyi imádságot, éhes farkascsorda, maga érdes, emberi világ, önzés összezavarta, elfogultság egyre, másiknak szebb, rest lopni, Karácsonyi Mese, Jézus Krisztus, Wass Albert,
BrumánnéBőczin Éva (#1)   2009-03-09 16:10:12
Köszönöm a képet és a verset! Utólagos engedélyeddel elhoztam azt a szép verset, nagyon szeretem Wass Albert verseit!
Bejelölhetnélek ismerősnek? Az előbb is eltüntél nálam,még szerencse,hogy a neved leírtad,így találtalak meg!
Üdv. Évi
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Popper Péter szavai  képre írva  Facebookon kaptam  Png nő  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Esti kép  Paul David Tripp Április 20  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Alázat  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  képre írva  Az engedelmesség miért nem vál...  Idő  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A Megváltó szolgálatában  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  képre írva  Örülök, hogy látlak!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Reggel van  Egy hatékony szolga  Adakozás  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert  Irgalom és ítélet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Lóhere  Png telefon  Szabolcska Mihály – Ákác...  Reménység és erő Krisztustól e...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Elköszönt  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Png virág  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png telefon  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A másik dolog,  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sose bánj semmit  Egy hatékony szolga  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tanuld meg ezt a versemet  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez... 
Bejegyzés Címkék
gyönyörű mesét, kandalló mellett, sziporkázó tűzre, szűzdohány füstje, nagyszoba végiben, karácsonyfa alatt, angyal összes, betlehemi csillag, karácsonyi imádságot, éhes farkascsorda, maga érdes, emberi világ, önzés összezavarta, elfogultság egyre, másiknak szebb, rest lopni, tolvaj gyilkolni, kéregető rágyújtotta, napon aztán, emberek gonoszságát, vizek befagytak, rablógyilkos számára, elrablott földön, egész emberi, utolsó előtti, kicsike világosságot, emberi világon, föld sötét, emberek tapogatódzva, darabka szárazra, elbújt vele, pincék mélyére, birkabőr bundáért, fegyverrel őrizte, angyal nagyon-nagyon, emberi világot, fikarcnyi jóságot, dűlőúton haladt, hegyek irányába, angyal megsajnálta, angyaloknak csodálatos, sárból rakott, szegény ember, ember tüzet, sápadtra éhezett, didergő kisfiú, angyal meggyújtott, ember szívében, asszony benyúlt, rongyai köze, darab száraz, egyik sarkát, kicsi fiam, második gyertyát, asszony szívébe, gyermek leharapott, kenyér sarkából, angyal pedig, harmadik gyertyát, sötét éjszakába, nagy-nagy sötétségben, angyal mégis, emberi világnak, vége felé, embereket arra, gonoszság útja, napok rövidülni, sötétség minden, sötétség uralma, esztendő alatt, karácsonyfák gyertyáit, bennünk lévő, bennük lévő, karácsony igazi, régi-régi karácsony, nagy sötétség, világ című, megmelegedhetnél, összetalálkozott, elfogultságokból, elhatalmasodott, megkegyelmezett, megváltoztatom, elhatalmasodni, játszótársamat, előítéletekből, tulajdonképpen, megjegyezzétek, gyertyafényben, hamisságokból, elszomorodott, megsokallotta, bükkfahasábot, gyertyalángot, pillantásokat, megkönyörülök, megépítették, meggyilkolta, meggyújtotta, jelszavakból, szabadította, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2526 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 253
  • e Hét: 1422
  • e Hónap: 2689
  • e Év: 16280
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.