Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Március 23. A lengyel-magyar barátság napja
  2017-03-23 05:14:45, csütörtök
 
  Mosonmagyaróvári delegáció utazik a lengyel-magyar barátság napjára Piotrków Trybunalskiba,mely település Mosonmagyaróvár testvérvárosa (mosonmagyarovar.hu)

2017. március 18-26-án kerül megrendezésre Piotrków Trybunalskiban a XI. évi Lengyel-Magyar Barátság Napja, ahol a két ország legfőbb állami tisztségviselői is képviseltetik magukat.
A lengyel-magyar barátság napjának története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját.

A két nép baráti kapcsolatai emléknapjának minden évben a másik ország egy-egy városa ad otthont. Idén március 24-én újra Lengyelország lesz a vendéglátó.

Városunkat a város vezetői mellett a Lajta Néptánc Együttes, a Tourinform Iroda, a Hansági Múzeum és a Mosonyi Mihály Zeneiskola is képviseli.

A Lajta csoport fiataloknak szóló táncműhellyel mutatkozik be a lengyel városban, a Hansági Múzeum Székely Zoltán múzeumigazgatóval és 4 mosonmagyaróvári művésszel utazik: Kelemen Benő Benjámin, Sárközy Anikó, Nádas Péter és Bernáth Judit. A Múzeum két kiállítást visz: az egyik képző- és iparművészeket vonultat fel (16 művész munkáival), a másik fotósokat (13 főt). Mindenkitől 3-3 művel szerepeltetnek a Modern Magyar Művészeti Kiállításon.
A Tourinform Iroda a Nemzetközi Gasztroturisztikai vásáron kóstoltatja Mosonmagyaróvár és Szigetköz helyi termékeivel - Szigetközi Friss Víz, Szigetközi pálinkák, Óvári sajt - a résztvevőket, míg a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 30 vonós és fúvós diákkal és felkészítő tanáraikkal ad együttes koncertet a helyi lengyel iskola zenekarával karöltve.
A program gálaestjét az OMEGA együttes koncertje zárja március 25-én.
infomovar.hu
2017. 03.20.

Megj.: A hírről az jut eszembe, hogy 2014-ben a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége szintjén ápoltam ezt a barátságot, amikor Mosonmagyaróvárra szerveztem le a lengyel nagykövetség ,,Szétlőtt városok. Poznan-Budapest 1956" című kiállítását, melyet a lengyel nagykövet, Roman Kowalski is megtisztelt jelenlétével.

A nagykövet úr és minden lengyel tiszteletére Beregszászi Balázs levéltáros akkor egy kamara kiállítást is rendezett Lengyel menekültek a mosonmagyaróvári járásban 1939-1945 címmel.
Ugyanekkor Püski község képviselői lehetőséget kaptak a nagykövet úrtól arra, hogy ismertessék vele és együttműködést kérjenek tőle a 2014. szeptemberre tervezett megemlékezésük megszervezéséhez.. (A lengyel internáltak faluba érkezésének 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést 2014. szeptember 27-én a Győr-Moson-Sopron megyei Püski település önkormányzata.

Hét és fél évtizeddel ezelőtt a lengyel civileket Püskin, a katonákat pedig a szomszédos Kisbodak faluban szállásolták el. Szentmisékre viszont mindannyian a Püski templomba jártak, s hálájuk jeléül egy miseruhát ajándékoztak a templom számára. Az idei ünnepségen e miseruhát őrző vitrin mellett a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái álltak díszőrséget.

A szentmisét követően emléktáblát avattak, majd a koszorúzás alatt a dandárzenekar játszotta az előírt dallamot. A tatai katonáknak ezt követően is volt feladatuk: a díszőrök, a koszorúvivők és a zenészek vezették át a vendégeket a temetőbe, ahol megkoszorúzták a lengyel katona sírjánál felállított és erre az alkalomra felújított keresztet. /honvedelem.hu/)

A fent leírtak jó példák a lengyel-magyar barátságra Mosonmagyaróváron és környékén.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Huszonhat éve történt
  2017-03-22 04:51:08, szerda
 
  2017. március 23-án huszonhat éve lesz, hogy végső nyughelyre temették a mosonmagyaróvári '56-os mártírokat. Az akkori híradó tudósításból kiderül, hogy kik mondtak megemlékező beszédeket:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mezőtúri rekviem
  2017-03-21 06:34:02, kedd
 
  Egy igen tisztelt és szeretett ötvenhatos barátomtól, D. Szűcs Lászlóné Horváth Erzsébettől, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének humánpolitikai elnökhelyettesétől nemrég emlékbe kapott Mezőtúri rekviem című, társszerzővel írt ( Kiss Imréné Mikes Éva), majd háromszáz oldalas könyvéből szeretnék egy részletet megosztani veletek, mely minket, mosonmagyaróváriakat is különösen érint.

Történet a Lányról, a Fiúról és a fegyverekről

1957. augusztusában a vádlottak ügyének kivizsgálására most is külön bíróságot rendeltek ki.
Dr. Bordács Miklós ügyvéd (Micó bácsi) dacol, rimánkodik, érvel, véd:
,, Hisz oly fiatalok mindketten. A Lány alig múlt tizennyolc éves, a Fiú egy évvel idősebb. Istenem! Szerelembe estek, lelkesek voltak, ösztönösen tették mindazt, amit vádként zúdítanak rájuk. Kérem a tisztelt bíróságot vegye figyelembe enyhítő körülménynek, hogy a Fiú önként jelentkezett a rendőrségen, a nemzetőri kokárdáját le sem vette, pedig november 4-4 elmúlt. A brutális rendőrpofonok világosították fel: Elmúlt az illúziók ideje. A Lány aggódott szerelméért, ezért dugta el a Fiúval együtt a fegyvereket. Nem használták ők azokat. Dehogyis! Védték mindketten a hidat, a Berettyó hídját, hogy oktalan emberek fel ne robbantsák. Mindketten jót akartak! Építeni és nem rombolni vágytak."

A Fiúnak Fortuna vakot mutatott. Szép barna hajú fejét még augusztusban meghajtották, a szorítókötél árát kifizettették a hozzátartozókkal. Igaz, testét nem négyelték fel, csak minden év október 23-án lovakkal trappoltak fiatal testének sírhelye felett.
A Lány élte a hétköznapok nappalait, de az éjszakák a ,,vak zivatar" - t sodorták felé. Feledni soha nem tudta Fortuna igazságtalanságát. Férjhez ment, gyermekeket szült. Felnevelte őket. Már a legkisebb unokáját is elkísérte az iskolába. Férje sírjához ritkán látogatott ki.
S aztán egy borongós őszi napon, amikor egyedül maradt, felballagott a padlásra, s követte ártatlanul kivégzett első szerelmét, a Fiút.
1996. október 23-át írtak a naptárak!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
New York után Rábapatonán is
  2017-03-20 05:25:55, hétfő
 
  New York után (2017.március 12.), Rábapatonán is (2017.március 15.) az 1848/'49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján avattak ötvenhatos emlékművet, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Míg New Yorkba nem (6872,5 km), Rábapatonára
(43,6 km) vezetett utam. Vasárnap el is autóztam a településre.

A polgármesteri hivatal hátsó traktusába (udvarára) elhelyezett emlékmű alapját és a tartóoszlopot Böcskei György enesei kőfaragómester, a szobrot Horváth György pannonhalmi keramikus készítette.

( ,,Rábapatona Község Önkormányzata
Pályázati konstrukció: ,,Büszkeségpont" pályázat
Pályázat leírása: "A víz szalad, a kő marad" - Büszkeségpont létrehozása Rábapatonán az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére (Az önkormányzat egy emlékművet kíván elhelyezni a forradalom 60. évfordulójának alkalmából.)
Megítélt forrás: 4 000 000 Ft" - magyarforradalom1956.hu -)

Az emlékmű avatására az alábbi meghívót fogalmazták meg:

Rábapatona Község Önkormányzata tisztelettel hívja és várja Rábapatona lakosságát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartandó ünnepi megemlékezésre, valamint Büszkeségpont átadó ünnepségére.
Ideje: 2017. március 15. 14 : 00
Helyszíne: Rábapatonai Polgármesteri Hivatal udvara és díszterme
9142 Rábapatona Kossuth Lajos utca 18.
Ünnepi program
Ünnepi köszöntőt mond Molnár- Nagy Béla polgármester.
Közreműködik Horváth György tárogatón.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére létrehozott emlékmű felavatása.
Az emlékművet megáldja Wolf Pál Péter plébános.
A Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora.
Mindenkit szeretettel várunk a megemlékezésre!
Molnár - Nagy Béla polgármester
A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Ehhez képest 19-én, vasárnap egyetlen egy koszorút, virágot, mécsest, nemzeti szín szalagot vagy bármi egyebet azon az emlékhelyen én nem láttam, nem találtam. Nem elég, hogy (szerintem) egy eldugott, takarásban lévő helyre állították (én is úgy kérdeztem meg, hogy hol van), négy nappal később már a nyomát sem találni az avatásának.

A Képtáram Rábapatona c. albumába töltöttem fel fotókat az emlékműről.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak a járáson túl
  2017-03-19 04:01:46, vasárnap
 
  Tulajdonképpen az én járásomban, Ásványráró, Bezenye, Darnózseli, Dunakiliti, Dunaremete, Dunasziget, Feketeerdő, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Jánossomorja, Károlyháza, Kimle, Kisbodak, Lébény, Levél, Lipót, Máriakálnok, Mecsér, MOSONMAGYARÓVÁR (járási székhely), Mosonszolnok, Mosonudvar, Püski, Rajka, Újrónafő, Várbalog,(Győr-Moson-Sopron megye) a 2016-os emlékévben, csak két új '56-os emlékművet, emléktáblát avattak, az országos 1956-os Emlékbizottság pályázati támogatásának igénybevételével. (Kimle, Mecsér) Ez azonban nem azt jelenti, hogy már csak ezekből a településekből hiányzott '56. Nem. Vannak még olyanok, akik nem rendelkeznek megfelelő emlékhellyel. Vagy semmilyennel.

Ezért, sajnos, hogy újabbakat tudjak fotózni, ahhoz a járáson túlra kell utaznom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A harmincadik alkotó alkotása
  2017-03-18 07:05:09, szombat
 
  Tegnap arról írtam, hogy tervezem a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület és a Gulyás Lajos Kollégium '56-os képzőművészeti gyűjteményének bemutatását.(Helyszín kérdése az egész)

Ma épp a harmincadik alkotó alkotásáért fogok elmenni.

Névsor

1.Nády Mária
2.Vecsei László Ezékiel
3.Szűcs Zsuzsanna
4.Fikner Piroska
5.Gróf Gyöngyi
6.Laborcz Mónika
7.Molnár Antal
8.Szabó János
9.Herenyik Zsuzsanna
10.Szarka Hajnalka
11.Aba Béla
12.Turcsányi Antal
13.Ballonyi Pál Margit
14.Drozsnyik István
15.Rudnyákné Németh Csilla
16.Éder Vilmos
17.Gondár Zsuzsa
18.Murányi Imre
19.Suba György
20.Romanek Inka
21.Nagy Miklós
22.Ács János
23.Nagy Mária
24.Bencsics Dorina
25.Bánhegyi István
26.Horváth Attila
27.Szalai Boglárka
28.Németh Gyöngyi
29.Burda Zsuzsanna

30.Paulik Lászlóné, Orosz Ildikó
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tizenkét kiállítás után
  2017-03-17 06:55:06, péntek
 
  2010 és 2016 között tizenkét '56-os kiállítást rendeztem a legkülönbözőbb helyszíneken.

2010. 1. Városi Kollégium
2011. 2. Flesch Károly Művelődési Központ
2012. 3.Városi Kollégium - az 56. évforduló alkalmából
2013. 4.Gulyás Lajos Kollégium , 5. Móra Ferenc Általános Iskola (Beszélő plakátok), 6. 1956-os relikviák a Kult Utcán ( utcakiállítás)
2014. 7. Gulyás Lajos Kollégium ( Poznan-Budapest 1956), 8. 1956-os könyvek, kiadványok a Kult Utcán ( utcakiállítás)
2015. 9.Huszár Gál Városi Könyvtár, 10. 1956-os fotókiállítás a Kult Utcán (utcakiállítás)
2016. 11.Gulyás Lajos Kollégium ( Ötvenhatunk vásznon és papíron), 12. Hansági Múzeum (1956 emlékezete Mosonmagyaróváron és környékén (1989-2016)

Az utolsó (12.) után (múzeum) azt gondoltam, hogy eleget tettem le az asztalra. De aztán bizonyos történések arra sarkallnak, hogy nem hagyhatom abba, hanem újabb és újabb rendezvény szervezésével őriznem és élővé kell tennem ötvenhat emlékét. Úgyhogy 2017-ben is lesz utcakiállításom, ahol a hatvanadik évfordulóra megjelent könyvekből, kiadványokból (már most van 35 darabos saját gyűjtésű kollekcióm) rendezek bemutatót és lesz (csak helyszín kérdése!)) egy képzőművészeti kiállítás is, melyen a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület és a Gulyás Lajos Kollégium képzőművészeti gyűjteményét (mintegy harminc alkotó szerepel a névsorban) szándékozom bemutatni.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Szabadság Angyala Lébényben
  2017-03-15 06:01:03, szerda
 
  Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzata és Lébény Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt, családját és ismerőseit az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésre és az ehhez kapcsolódó "A Szabadság Angyala" című '48-as emlékmű avatására.
Időpont: 2017. március 15. (szerda) 14:00 óra
Helyszín: Lébény, Iskola utca

Megj.: Az idei ünnepet én is Lébényben köszöntöm. Előtte elmegyek megnézni az 56-os emlékeiket, hátha változtak azóta, hogy nem láttam őket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az emberek sohase felejtsék el az 1956-os óvári sortüzet
  2017-03-14 13:58:10, kedd
 
  A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum 1956-os kiállításának ( 2016.10.20-2017.02.28.) vendégkönyvi bejegyzéseit már korábban is közzétettem itt a blogomban.

2016.12.20. Köszönetek, gratulációk,elismerő szavak és jókívánságok
2016.12.20. közös vonások Mosonmagyaróvár és Salgótarján között
2016.12.22. Ez a kiállítás fontos mérföldkő

A kiállításnak vége, de a vendégkönyvben még találtam három újabb bejegyzést, melyeket tényleg az utolsó pillanatban írtak be a látogatók ( 02.26.)
Most ezeket is közzéteszem:

Örülünk, hogy apáink által megélt történelmi események relikviái egy ilyen szépen felújított, igényes környezetben kerültek kiállításra.

Gyönyörű az egész! Nagyon nagy élmény volt körbejárni a termeket. Jó volt a Múlt ablakán betekinteni! Az 56-os eseményekben és gyászban, sajnos személyesen is érintettek vagyunk.

Megrázó volt számomra ez a kiállítás. Remélem, a mai fiatalok számára is lesz mondandója. Kell, hogy az emberek sohase felejtsék el az 1956-os óvári sortüzet.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akik március 15-én avatják az 1956-os emlékművüket
  2017-03-14 09:59:48, kedd
 
  MEGHÍVÓ

Rábapatona Község Önkormányzata tisztelettel hívja és várja Rábapatona lakosságát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartandó ünnepi megemlékezésre, valamint a Büszkeségpont átadó ünnepségére.
Ideje: 2017. március 15. 14 : 00
Helyszíne: Rábapatonai Polgármesteri Hivatal udvara és díszterme
9142 Rábapatona Kossuth Lajos utca 18.

Ünnepi program

Ünnepi köszöntőt mond Molnár- Nagy Béla polgármester.
Közreműködik Horváth György tárogatón.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére létrehozott emlékmű felavatása.
Az emlékművet megáldja Wolf Pál Péter plébános.
A Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora.

Mindenkit szeretettel várunk a megemlékezésre!

Molnár - Nagy Béla
polgármester

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

In.: rabapatona.hu

Megj.: Azt nem ígérem, hogy az avatón ott leszek, de hogy hamarosan elmegyek lefotózni az biztos.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 562
  • e Hét: 3730
  • e Hónap: 8611
  • e Év: 30664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.