Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Október 22. kedd 14 óra, Hansági Múzeum kertje
  2013-10-20 08:22:02, vasárnap
 
  A szabadság napjai - interaktív, műveltségi vetélkedő az '56-os forradalom országos eseményeiről

A Hansági Múzeum (Szent István király u. 1.) ebben az évben egy különleges programmal kíván kapcsolódni az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezés városi eseménysorozatához. Elfogadva a múzeum felkérését a Karzat Színház produkciója érkezik 2013. október 22-én a múzeumkertbe. A beavató-színházi játékkal bővített interaktív műveltségi társasjátékban Budapestről indulnak a játékosok vidékre, bejárva így a forradalom lázában égő országot.

A játék ,,tábláján" kockadobással haladnak az élő szereplők, az állomások vidéki városokat jelölnek. A szervezők 14 órától várják az érdeklődőket, a játék csapatban, de egyénileg is játszható. A játékot színészek közreműködése teszi beavató-színházi produkcióvá, ami a játékosokon túl a passzív közönség számára is élményt, illetve ismeretet ad. A játék kérdéseit Rácz Attila történész-levéltáros állította össze, rendezte és tervezte Pál Kálmán.
A rendezvényre a belépés díjtalan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os emlékmű a Széna téren
  2013-10-20 07:10:17, vasárnap
 
  Eddig csak képet láttam a Széna téri '56-os emlékműről. A fotók mindig egy impozáns,különleges fényhatású emlékművet láttattak velem. Úgyhogy már régóta szerettem volna a saját szememmel látni.
A 2001-ben állított emlékmű alkotója Árvai Ferenc és Bakos Géza.

A budapestcity.org oldalon ezt olvasni:

" A Mammut bevásárlóközpont építésének első üteme 1998. augusztus 28-án kezdődött meg a Széna téren, a második ütem pedig 2001 szeptember 28-án. Már az építkezés is komoly lakossági tiltakozást váltott ki, mert a ritka belvárosi parkok egyike gyakorlatilag az új bevásárlóközpont építésével megszűnt. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a parkban egy 1956-os kopjafa emlékmű volt, amelyet elbontani kívántak az építtetők. A lakossági és politikai tiltakozás során megegyezés született, így a tervek kis módosításával sikerült kialakítani egy helyet az új '56-os emlékmű számára. Az 1956-os kopjafák elhelyezésének kérdése kedvezően megoldódott, így maradtak a kopjafák és a Mammut elé, a fő helyre egy impozáns emlékmű került.

Az emlékmű ugyan megvalósult, de helye finoman szólva sem a legmegfelelőbb pozíció ahhoz, hogy tisztelegjünk az itt harcoló hősök előtt, a kopjafákat pedig alig lehet kivenni a hatalmas épület tövében. A zászlót tartó és védelmező - feltehetően pesti srác - alakja ráadásul általában szól 56-ról, s elsőre nehezen köthető a helyszínhez. Mivel a Széna tér mára jelentős közlekedési csomópont, jelentős tömegek számára alkalmas területet kialakítani problémás lenne még új emlékmű esetén is.

A Széna tér a Corvin-köz után az 1956-os forradalom második legjelentősebb fegyveres ellenálló központja volt Budapesten. Itt főleg bányászok, ipari tanulók és főiskolások harcoltak a benyomuló szovjet katonákkal szemben Szabó János tehergépkocsi vezető irányítása alatt (Szabó bácsit e tettéért 1957. január 19-én kivégezték). Az irányításban jelentős szerepe volt Szabó bácsin kívül Bán Róbert műszerésznek, Sillay Rudolf sofőrnek és a jugoszláv állampolgár Ekrem Kemál művezetőnek is.

A Széna téri csoport szoros kapcsolatban állt a Vár, a Pasarét és a Szabadság-hegy területén harcoló ellenálló alakulatokkal. Az ellenállás kezdetben a Margit híd budai hídfőjére koncentrálódott, ahol október 24-én és 25-én hídőrséget szerveztek. A Széna tériek foglalták el a metróépítkezés munkásszállóját, a Margit körúti fogházat és a környező utcák épületeit.

Pest több helyszínétől, így a Józsefvárostól és Ferencvárostól eltérően a Széna téren nem folytak súlyos harcok; ez alól kivétel október 25-e, amelyről az USA budapesti nagykövetsége is beszámolt. Október 28-án hajnalban egy hirtelen támadással a szovjet hadsereg kiszorította a szabadságharcosokat a térről, de később visszafoglalták a bázist. Amikor november 4-én bevonultak a szovjet tankok, mintegy 1400 felkelő próbálta őket megállítani a Széna térnél, sikertelenül. Egyes csoportjaik ezután másutt még tovább folytatták a harcot."


Itthon, Mosonmagyaróváron is volt-van-és lesz ilyen történet. Elbontani, eltakarítani,helyére bármit,akármit építeni, az emlékezetből kihullajtani. S nemcsak '56-tal kapcsolatosan van/volt ilyen épület. Csak néhányat említve: Karolina Kórház, Régi Vámház, A következő "áldozat", akár a volt határőrlaktanya is lehet, ahonnan a sortüzeket lőtték. Ahogy az kinéz, mióta a város tulajdona lett, az minősíthetetlen.

Visszatérve a Széna téri emlékműhöz. Pénteken Pesten voltunk s oda is elmentünk. Az emlékmű valóban grandiózus, mellette megmaradtak a korábbi kopjafák s 2006 - ban egy emléktáblát is kihelyeztek a közelbe.

Szövege: " 1956
Hirdesse ez az emléktábla a dicsőséges forradalomban és szabadságharcban a hazáért életüket és vérüket feláldozni kész harcosok és hősi halált halt bajtársaik örök dicsőségét. 2006"

Ezt az emléktáblát az 50.évforduló alkalmából soha meg nem szűnő kegyelettel emeltette az Ausztráliai Független Magyar Szabadságharcos Szövetség


Fotóim a Széna tér című mappából letölthetőek.









 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vasárnap délelőtt '56-os megemlékezés
  2013-10-20 01:41:02, vasárnap
 
  Vasárnap délelőtt 10:45-kor '56-os megemlékezés kezdődik a mosoni temetőben.

Délután ötkor nyit a Gulyás Lajos Kollégium, (Gorkij u.3.). Aki szeretné megtekinteni a Beszélő plakátok című kiállítást látogasson el hozzánk.
A kollekció egyébként november 5-ig tekinthető meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kitüntetés forradalmárok kezéből
  2013-10-20 01:07:02, vasárnap
 
  Úgy tekintem, hogy ezt a díjat nem az eddigi munkámért, hanem a jövőben rám váró feladatok elvégzéséért kaptam - mondta Oberfrank Pál, miután átvette az 1956-os Pesti Srác Alapítvány elismerését. A szervezet ugyancsak díjazta az Echo Tv munkatársát, Szaniszló Ferencet. A Corvin Filmpalotában tartott eseményen elhangzott, kötelesség az ötvenhatos hősökről megemlékezni.

,,Valóban nagyon meglepett a díj, de nagyon boldog vagyok, hogy Oberfrank Pál mellett engem is érdemesnek találtak rá" - mondta lapunknak tegnap Szaniszló Ferenc, miután átvette az 1956-os Pesti Srác Alapítvány elismerését a Corvin Filmpalotában. Az Echo Tv munkatársa aláhúzta, valódi forradalmárok kezéből vehette át a szobrot, s ez elsőrangú visszaigazolást jelent számára, hogy jó, helyes úton jár.

A másik díjazott, Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész arról beszélt, az elismerést úgy tekinti, hogy azt nem az eddigi munkájáért, hanem a jövőben rá váró feladatok elvégzéséért kapta. A szobrot egyben azoknak a színművészeknek ajánlotta, akik 1956 forradalmi napjaiban felvették a harcot az elnyomók ellen, majd áldozatául estek a kádári megtorlásnak.

Az alapítvány idén három embernek adta át a Corvin közi hős-elismerést. Héder Géza hajdani sorkatona nemzetőrparancsnokként harcolt a forradalom idején. A forradalom leverését követően első fokon halálra, majd másodfokon hosszú börtönbüntetésre ítélték.

Iglódi Sándor a kőbányai alapszervezet vezetőjeként szerzett múlhatatlan érdemeket a forradalom emlékének ápolásában. Méltatásakor külön aláhúzták, rendkívül sokat tesz azért, hogy a fiatalok maradéktalanul megismerhessék 1956 valódi történetét, a kommunizmus és a baloldal rémtetteit.

Szalay Károly József Attila-díjas és alternatív Kossuth-díjas író, irodalomtörténész, pedagógus ugyancsak ezt az elismerést vehette át.

A bevezetőben Murányi László egyetemi tanár arról beszélt, a nemzet kötelessége az ötvenhatos hősökről megemlékezni, s ennek részeként a jelenlegi szégyenletes emlékmű helyett egy méltót állítani.

A díjazottakat a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai köszöntötték előadásukkal.

Lázin Miklós András
2013. október 19., szombat
magyarhirlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Regéczy-Nagy László és Krasznay Béla a Kiútban
  2013-10-20 00:59:38, vasárnap
 
  Szombat este az Echo TV Kiút többszemközt című műsorában Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtételi Bizottság elnöke és Krasznay Béla , a Recski Szövetség elnöke beszélgetett 1956-ról Vámos György műsorvezetővel.
Béla bácsit személyesen is ismerem, Többször találkoztam már vele Először az 56-os hagyományőrzők egyik előadásán hallgathattam meg visszaemlékezéseit a magyar Gulágról. Utána el is mentünk Recskre. Az ottani fotóimból készült prezentációt, a youtube-ról még a Kiút műsorban is lejátszották. Máig négyezer-egyszázötven volt a megtekintések száma.

Regéczy- Nagy Lászlóval személyes ismeretségem nincsen, de emlékszem,hogy a Pofosz 56-os hagyományőrző tagozatának jubileumi ünnepségén ő is díszvendég volt.

A műsort megismétlik vasárnap 13:30 és kedd 09:30 órai kezdettel.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság c. műsorában beszélgetés hangzik el Krasznay Béla nyug. honvéd ezredessel.

Október 22-én,kedden 14 órakor pedig szintén a Kossuth Rádióban, az Arcvonások c. műsor vendége lesz.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1209
  • e Hét: 4377
  • e Hónap: 9258
  • e Év: 31311
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.