Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Mai napi mosoly.....
  2021-07-05 14:55:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vizek fohásza......
  2021-07-05 14:53:16, hétfő
 
 



Lehoczky János: A vizek fohásza

Vándor, ki szomjadat oltod forrásom vizével
vigyázz reám!
Én hűsítem arcodat forró nyári napsütésben,
én frissítem fáradt testedet vándorútjaid után.
Csobogásom nyugtatja zaklatott lelkedet,
habjaim tánca bűvöli tekintetedet.
Poros gúnyádat tisztítom,
egészséged őrzöm.
Szépítelek, gyógyítalak,
üdítelek, vidítalak.
Erőmmel hajtod gépedet, malmodat.
Tartom csónakodat, hordozom hajódat.
Általam sarjad vetésed,
én küldök termékeny esőt
szikkadt kertjeidre.
Ott búvom édes gyümölcseidben,
a nádasok illatában rejtezem,
barlangok mélyén, erdők rejtekén,
sziklák között, csúcsok fölött,
posványban, sodrásban,
rám találsz.
Az élet bárkáit ringatom.
Otthonaként velem érez megannyi lény,
úszó, lebegő állat, lengedező növény.
Kusza hínár, tündérlő virág,
meglepő, eleven vízivilág.
Remélő ikra, játszi poronty,
leső harcsa, óvatos nyurga ponty.
Bölcső vagyok,
folytonos születés csöndes színpada.
Kezdet vagyok, a földi élet ősanyja.
Változás vagyok, végzet vagyok, a pillanat méhe.
Állandóság vagyok, szüntelen harcok békévé összegződő reménye.
Szelíd forrásként becézhetsz,
érként, patakként kedvelhetsz,
folyamként köszönthetsz.
Megmosolyogsz tavaszi pocsolyákban,
üdvözölsz berekben, limányban,
lidérces lápon, keserű mocsárban.
Csepp vagyok és óceán.
Tomboló vihar és szivárvány,
búvópatak és szökőár,
felhő és kút.
Ismersz, mint szigorú jéghegy, zord jégvilág,
mint lenge hópehely, tréfás jégvirág,
illanó pára, gomolygó zivatar.
Vízesés robaja, hullám moraja,
cseppkő csöppenése, veder csobbanása,
eső koppanása, véred dobbanása.
Kék vagyok, mint a tenger,
fénylő, mint a csermely,
szőke, mint a folyó,
zöld, mint a tó,
fehér, mint a hó.
Feszítő gőz vagyok, tanulj meg tisztelni!
Csikorgó fagy vagyok, tanulj meg kibírni!
Aranyhíd vagyok, tanulj meg csodálni!
Örvény vagyok, tanulj meg vigyázni!
Buborék vagyok, tajték vagyok,
szeretned kell!
Hűsítő korsó vagyok,
heves zuhany vagyok,
élvezned kell!
Tükör vagyok, arcod vagyok.
Hullám és híd, part és a víz.
Erő és báj, folyó és táj,
úszás és merülés,
áldás és könyörgés,
értened kell!
Víz vagyok.
Őrizned kell!



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Madárvilág........
  2021-07-05 14:23:35, hétfő
 
 



Sándorpapagáj

Afrikai papagáj telepedett le Európában

Felkerült a Görögországban a honos fajok hivatalos listájára egy papagáj, amely a szub-szaharai Afrikában él. A mintegy 40 centiméteres testhosszú, ragyogó zöld tollazatú psittacula krameri - vagyis a kis (vagy örvös) sándorpapagáj.

A most honossá minősített faj latin nevét egy német kutatóról kapta, míg magyar neve - kis sándorpapagáj - Nagy Sándorra vezethető vissza, aki állítólag elsőként hozott ilyen madarat Európába. Másik elnevezése - örvös sándorpapagáj - onnan ered, hogy három éves kora körül vízszintes, rózsaszín csík jelenik meg a nyakán. A ragyogó zöld tollazatú testhossza 38-42 centiméter, de ebből 25 centiméter hosszú a farka, testsúlya 120-150 gramm. Közép-Afrikában a kontinenset kelet-nyugati irányban átszelő sávban, valamint az indiai szubkontinens legnagyobb részén honos, de szökött egyedekből kialakult, vagy telepített kisebb populációi élnek Németországban, a Rajna vidékén, Hollandiában és Angliában, továbbá Észak-Amerikában és Ausztráliában is a szabad természetben.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ronda- de gyönyörű.......
  2021-07-05 14:15:57, hétfő
 
 



Andalúzia gyöngyszeme: Ronda

A Spanyolországba látogatók szinte áhitattal emlegetik Rondát, az andalúz települések legszebbikét, ennek ellenére mégis kevéssé ismert története, valódi szépsége. Hogy mi az, ami a 21. század turistáit Rondába csalogatja, vagy mi az, ami saját korában Hemingwayt, Orson Wellest, James Joycet vagy Rainer Maria Rilket megbabonázta?

Ernest Hemingway és Orson Welles sokat időzött Rondában, és a település mai népszerűségét is nekik köszönheti. Hemingway több írása is itt született, de talán a legismertebb, hogy az Akiért a harang szól c. regényének tizedik fejezetének történetét, a valóságban Rondában megtörtént eseményekre alapozta.

Orson Welles gyakran nyilatkozott arról, hogy spanyolországi, de kifejezetten Rondában tett látogatásai erős inspirációt adtak neki. Kérésére, halála után hamvait Rondában helyezték el.
E két leginkább ismert művészen kívül Gustave Doré, Rainer Maria Rilke, vagy a Frank Sinatratól való válása után Ava Gardner is hosszabb-rövidebb ideig lakója volt Rondának, és a helyiek úgy tartják, hogy James Joyce itt fejezte be legfontosabb regényét, az Ulyssest.

RONDA elvarázsol összetéveszthetetlen andalúz hangulatával: a fehérre meszelt és halványsárgával árnyalt házak soraival, a fantasztikus kovácsoltvas rácsokkal és kerítésekkel és a ragyogó kék éggel. Így nem hagyhatjuk ki az Új Híd, a Mór Király háza, a Mondragón Palota és a Bikaviadal Aréna meglátogatását, de mindennél többet ér, ha hagyjuk magunkat elveszni a kis utcácskák útvesztőjében, miközben lopva belesünk egy-egy klasszikus andalúz ház belső udvarába, patiójába, és beülünk a kis éttermek némelyikébe egy pohár sörre, andalúz harapnivalóra.

Ronda, köszönhetően stratégiai fekvésének, gazdag történelemmel bír. Az évszázadok alatt megannyi itt élt nép alakította, formálta a várost, amíg elnyerte mai arculatát. Megtalálhatók itt a görögök, föníciaiak, punok, rómaiak, vizigótok, keltibérek, arabok és berberek nyomai, valamint az 1485-ös katolikus királyok általi meghódítása utáni erőteljes keresztény hatás jellegzetes vonásai is.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmonia.......
  2021-07-05 13:54:08, hétfő
 
  HarmoNet Harmóniakártya (2021-07-05)

Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Komplexitás hatja át.

Kagyló - Nőiesség, kibontakozás, új dolgok születése

A csiga és kagyló héja a szépség és a szerelem, valamint a női nemi szerv jelképe. Vénuszt is gyakran ábrázolják, amint kagylóból születik meg. Néhány nomád törzs még ma is kagylókat használ ,,pénz" gyanánt, így a gazdagságot is jelképezi. Némely kagyló igazgyöngyöt is dajkál! Nőiség, nőies dolgok, szépség, gazdagság - a talmi örömök, a ,,héj, mely eltakarja a lényeget", a csillogó csigaház, mely elbűvöl, s nem keresünk tovább, azt hisszük, megvan a kincs - pedig a kagyló rejti a valódi kincset - az igazgyöngyöt.

Szerelmi üzenete: Részben gyarapodásról vagy egy új szerelem érkezéséről adhat hírt, esetleg a kettőről együtt - például egy gazdag szerető képében. Gyermekre vágyódó nőnek jelzi, hogy az égiek támogatják a gyermekáldást - termékeny napot is jelölhet.

Ezt mondja neked:

Gondold újra nőiséged megnyilvánulásait. Milyen nőnek tart téged a világ? (Ha férfi vagy, azt gondold át, milyen a viszonyod a nőkhöz!)
Gondold át szexualitásodat, mennyire vagy prűd, esetleg szexuálisan szélsőséges?
Engedd be életedbe a változást, az újdonságokat - hagyd megszületni azt, ami készül.
Erre is gondolj: Vénusz születése - Botticelli festménye. Hallgass meg egy kagyló belsejéből jövő tengermorajlást. Különleges élményt ad! Hordj vagy vásárolj kagyló-csiga ékszereket.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vízesés.......
  2021-07-05 13:51:35, hétfő
 
 



Az Iguazú-vízesés: fehér fátyol az esőerdőben

Az Iguazú-vízesés kétszázhetvenöt különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll. A vízesések négyötöde argentin, egyötöde brazil területen van. Mindkét oldalon nagyon profi, fémszerkezetes útvonalakat, lépcsőket alakítottak ki a látogatóknak. 1934-ben, illetve 1978-ban kiszáradtak a zuhogók, az Iguazú egyszerűen nem szállított vizet.
1978 májusában és júniusában 28 napra szünetelt a vízesés. Ez a terület a guaraní indiánoké volt, az Iguazú az ő nyelvükön ,,Nagy Vizet" jelent.
Első európaiként Alvar Núnez Cabeza de Vaca spanyol felfedező látta meg 1541-ben és Santa Maria vízesésnek nevezte el, de később az indián név lett a hivatalos (de Vaca nevét az egyik nagy zuhatag őrzi).



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmonia.......
  2021-07-05 13:48:09, hétfő
 
  HarmoNet Harmóniakártya (2021-07-04)

Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Megtérés hatja át.

Hegy - akadály, leküzdendő feladat, kihívás

Ez az akadály egyben lehetőség is. A hegy kihívás a hegymászónak, a hegy teteje a megérkezés, a dolgok felülről szemlélése, az Isteni világhoz való közeledés, a megvilágosodás jelképe is. A hegy jelentette akadályt leküzdve megszabadulhatunk félelmeinktől. A hegy mozdulatlan, legyőzhetetlen, mégis meghódítható. Ha hegyre mászunk és visszacsúszunk, akaraterőnket növelni kell, ha el akarjuk érni a célunkat. Jusson eszünkbe a mitológiai hős: Siszifusz. Ne felejtsük el, hová, miért indultunk útnak. A hegy a felsőbbrendű én lakhelye, az energiák középpontja. A hegy formája a női kebelét idézi.

Szerelmi üzenete: Párkapcsolatban élők számára a közösen megmászandó hegycsúcsok, a közös kihívásoknak való megfelelés jelképe. A párkeresők számára nehéz kihívás a pártalálásban.

Ezt mondja neked:

Nem lehet embert birtokolni, ne próbáld a társadat befolyásolni. Engedd, hogy felelősséget vállaljon magáért.
Ha a hegy lábánál megtorpansz, soha nem tudod meg, mit rejt el előled - s mit láthatsz, ha a helyzetet felülről szemlélheted. Döntsd meg a csúcsokat!
Tedd félre a büszkeségedet, te adj többet, mint amit elvársz. Éreztesd a társaddal, hogy fontos számodra.
Erre is gondolj: Nézd meg "Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le" című filmet. Énekelj népdalokat, melyben a hegyek szerepelnek (Például: A csitári hegyek alatt)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 154 db bejegyzés
e év: 2716 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1261
  • e Hét: 16202
  • e Hónap: 30288
  • e Év: 82846
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.