Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A dalai láma, a tibeti buddhisták száműzetésben élő,...
  2020-07-18 08:41:37, szombat
 
 




2020. Július 6.

A dalai láma, a tibeti buddhisták száműzetésben élő, Nobel-békedíjas szellemi vezetője, ma 85 éves

"Ha békében akarsz élni, teremts békét magad körül." - írta az elfogadás, a szeretet és a béke hírnöke Tendzin Gyaco.

1935. július 6-án egy tibeti parasztember fiaként született meg Lhamo Dhondrub, azaz a 14. dalai láma, akiben egy küldöttség a 13. dalai láma reinkarnációját ismerte fel. Állítólag a tibeti uralkodó egy szent tóban látta meg, hogy hol található meg a leendő dalai láma, így ez alapján megkezdődött a felkutatása. Kewtsang Rinpoche, a serai kolostor lámája által vezetett küldöttség Amdoban bukkant rá egy 2 éves fiúcskára, aki csodálatos módon tudta, hogy kik az idegenek és az általuk feltett kérdésekre is hibátlanul megfelelt. Ezután természetesen semmi kétségük sem fért ahhoz, hogy megtalálták a 13. dalai láma utódját, akit két évvel később a tibeti kormány is hivatalosan elismert. Ennek megfelelően az új nevet kapott gyermek, Tendzin Gyaco 1940-ben elfoglalhatta a Dalai Lámák évszázadok óta fennálló trónját.

Az új dalai lámának (a szó jelentése: a tudás óceánja) azonban már fiatal korában a vallási és kulturális kérdések mellett, szembe kellett néznie a Tibetet fenyegető komoly külső nehézségekkel is, hiszen 1950-ben kínai csapatok szállták meg az országot. Hiába próbáltak a tibetiek éveken keresztül megszabadulni a kínai fennhatóságtól, a kínaiak erősebbnek bizonyultak. Az 1959-es felkelés is sok ezer tibeti életébe került és ekkor magának a dalai lámának is - a Himaláján keresztül - Indiába kellett menekülnie.

A száműzetésbe kényszerült dalai láma egy emigráns kormányt hozott létre, és az agresszorokkal szemben Tibet számára nemzetközi támogatást szerzett. 1998-ban egy beszédében hangsúlyozta: ,,Én nem a függetlenséget követelem, hanem - mint ahogyan már oly sokszor elmondtam - csupán azt, hogy a tibeti nép valódi önrendelkezést kapjon, azért, hogy így a saját civilizációját megóvhassa"

A dalai láma politikai filozófiája, hogy a tibeti-kérdést csak békés úton, mindenféle erőszak nélkül szabad rendezni, és az akarat és politikai párbeszéd megoldja majd a helyzetet.

A jelenlegi dalai láma 1989. december 10-én béke Nobel-díjat kapott a tibeti-kérdés megoldásáért folytatott fáradhatatlan erőfeszítéseiért. Kiemelte, hogy legfontosabb cél elsősorban nem Tibet függetlenségének elérése, hanem a tibeti nép kultúrájának, nyelvének, vallásának, életmódjának megőrzése és ápolása.

A 15. századtól a dalai lámák mindegyike megírta önéletrajzát. Tendzin Gyaco is a Száműzetésben - szabadon című önéletrajzi művével lett világszerte ismert író. 1998-ban jelent meg A boldogság művészete című könyve. Nemrég pedig magyarul is megjelent legújabb műve, az Ősi bölcsesség, modern világ.

Mi a népszerűségének a titka?

1. Az egyszerűsége

Az egyszerűségében fogalmazódik meg nagyszerűsége. Legfőbb üzenete az emberek számára a boldogság elérése, ami akkor teljesedik ki, ha teszünk mások boldogsága érdekében

2. Nyitottság és más vallások értékeinek méltatása

A Dalai láma igen karizmatikus személyiség, aki nagyra becsülte II. János Pál pápát és kalkuttai Teréz anyát is. Sikeresen tanulmányozta más vallások tanításait, különösen az együttérzés más vallásokban megmutatkozó formáiból tanult sokat. Elismerően írt a jézusi szeretet és alázat jelentőségéről, a zsidóság hagyományőrzéséről és a müezzinek gyönyörű imára hívó dalairól is.

3. Integratív személyisége együttérzésre tanít

Az 1989-ben Nobel békedíjat kapott vallási vezető több száz kitüntetésben részesült. Képes felkelteni más vallások követőinek figyelmét is azáltal, hogy tanításainak fókuszát az együttérzés gyakorlására helyezi. Még azt is elismerte, hogy ennek gyakorlására nincs szükség ahhoz, hogy vallásosak legyünk, hiszen az együttérzés a mindenkiben meglévő természetes jóság kiteljesedését jelenti.

4. Tanításait saját élettörténete hitelesíti

1959-től kezdve emigrációban él, ez alatt is azonban fontosnak tartja, hogy fenntartsa a hagyományos tibeti kultúrát és oktatást. Ez az emigráns lét és a Tibet szabadságáért folytatott küzdelem a nyugatiak szemében igen megemelik a Dalai láma szavainak értékét.

5. Jótékonyság, erőszakmentesség és béke

Tendzin Gyaco támogatja az SOS Gyermekfalvak szervezetét, közeli barátja Hermann Gmeiner, aki a szervezetet létrehozta. Gyakran látogat el a falvakba, és elismeri, hogy a szervezet világszerte nagy hatással volt a gyermekjólét fejlődésére.

Tibet helyzetét figyelembe véve az egész világ számára példamutató az a hozzáállás, ahogy erőszak nélkül küzd országának függetlenségéért. A szeretet és a béke nagyköveteként mindenki elismeri a jelenleg az egyik legnagyobb spirituális vezetőnek.

Forrás: National Geographic, Huffington Post, Wikipédia

 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Címkék: függetlenségéért, erőfeszítéseiért, erőszakmentesség, függetlenségének, egyszerűségében, reinkarnációját, népszerűségének, kiteljesedését, agresszorokkal, fennhatóságtól, jelentőségéről, önrendelkezést, nagyköveteként, függetlenséget, civilizációját, élettörténete, együttérzésre, tanulmányozta, száműzetésben, kitüntetésben, nagyszerűsége, fáradhatatlan, nehézségekkel, megszabadulni, szabadságáért, elfoglalhatta, természetesen, gyermekfalvak, fogalmazódik, kultúrájának, személyisége, karizmatikus, megmutatkozó, parasztember, egyszerűsége, önéletrajzát, dalai láma, tibeti buddhisták, béke hírnöke, tibeti parasztember, tibeti uralkodó, szent tóban, leendő dalai, serai kolostor, általuk feltett, tibeti kormány, tudás óceánja, tibetiek éveken, kínai fennhatóságtól, kínaiak erősebbnek, 1959-es felkelés, dalai lámának, Tendzin Gyaco, Lhamo Dhondrub, Kewtsang Rinpoche, Dalai Lámák, János Pál, Hermann Gmeiner, National Geographic, Huffington Post,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Kaffka_Margit  Nem számIt  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Próbálj meg ...  A másik dolog,  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png ház  A sors  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png ház  Png virág  Alázat  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  képre írva  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Julian Brass gondolata  Akarat  képre írva  A boldog családok mind hasonló...  Jó éjszakát  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  A sors  A jó emberek mindig szépek mar...  Kerüld el az evangélium örömén...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Albert Einstein gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Popper Péter szavai  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A boldog családok mind hasonló...  Fehér virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Örülök, hogy látlak!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Idő  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cicák  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Erdőn  Nagyon különös  Facebookon kaptam  képre írva  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
dalai láma, tibeti buddhisták, béke hírnöke, tibeti parasztember, tibeti uralkodó, szent tóban, leendő dalai, serai kolostor, általuk feltett, tibeti kormány, tudás óceánja, tibetiek éveken, kínai fennhatóságtól, kínaiak erősebbnek, 1959-es felkelés, dalai lámának, száműzetésbe kényszerült, emigráns kormányt, agresszorokkal szemben, beszédében hangsúlyozta, függetlenséget követelem, saját civilizációját, tibeti-kérdést csak, jelenlegi dalai, tibeti-kérdés megoldásáért, dalai lámák, boldogság művészete, egyszerűségében fogalmazódik, emberek számára, boldogság elérése, jézusi szeretet, müezzinek gyönyörű, 1989-ben Nobel, együttérzés gyakorlására, mindenkiben meglévő, hagyományos tibeti, nyugatiak szemében, szervezetet létrehozta, szervezet világszerte, gyermekjólét fejlődésére, egész világ, béke nagyköveteként, egyik legnagyobb, függetlenségéért, erőfeszítéseiért, erőszakmentesség, függetlenségének, egyszerűségében, reinkarnációját, népszerűségének, kiteljesedését, agresszorokkal, fennhatóságtól, jelentőségéről, önrendelkezést, nagyköveteként, függetlenséget, civilizációját, élettörténete, együttérzésre, tanulmányozta, száműzetésben, kitüntetésben, nagyszerűsége, fáradhatatlan, nehézségekkel, megszabadulni, szabadságáért, elfoglalhatta, természetesen, gyermekfalvak, fogalmazódik, kultúrájának, személyisége, karizmatikus, megmutatkozó, parasztember, egyszerűsége, önéletrajzát, életmódjának, emigrációban, tanításainak, megoldásáért, hangsúlyozta, száműzetésbe, megkezdődött, gyermekjólét, gyakorlására, legfontosabb, megtalálták, filozófiája, hivatalosan, kényszerült, bizonyultak, felkutatása, önéletrajzi, világszerte, megfelelően, személyiség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 530 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5466
  • e Hét: 16311
  • e Hónap: 33694
  • e Év: 150940
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.