Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Valentin szerelmesek
  2011-01-30 22:31:33, vasárnap
 
 

 
 
1 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
Fogyj banánnal!
  2011-01-30 22:22:41, vasárnap
 
  Fogyj banánnal!



Tévhit, hogy hizlal!
A sárga energiabomba remek fogyókúrás étel, hiszen nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, viszont rendbe teszi emésztésed.



Fáradtság, energiahiány, fakó, sápadt bőr, hajhullás, teltségérzet... Mindezek tipikus jelei annak, hogy szervezeted elfáradt, méreganyagokkal túlterhelt, és hogy külső segítség nélkül már nem képes tökéletesen megbirkózni az elfogyasztott kalóriákkal, a kívülről bejutott vagy szervezetedben felszabaduló káros anyagokkal és a vég nélküli stresszel. A banán segítségével egész évben megőrizheted egészségedet. A sárga energiarakéta tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és szénhidráttal, ezáltal különösen alkalmas arra, hogy az egészséget támogatva jutasson energiához.







A banánfélék évelő örökzöldek, akár 15 méter magasra is nőhetnek. A növény járulékos gyökérrendszere a szár szövetéből fejlődik ki, azonban valódi szára nincs. A virágzatot bordós-lilás virágok együttese alkotja, amelyen füzérben fejlődnek a gyümölcsök. A virágok elnyílása után 90-120 napra fejlődik ki a bogyótermés. Zölden szüretelik, és az érés lassítása érdekében hűvös helyen tárolják, így zamata nem egészen olyan, mint az élőhelyén kapható gyümölcsé.



A természet patikusa
A gyümölcsben található magnézium, kálium és kalcium révén a banán természetes gyógyszerként működik. Emellett nagymennyiségű B6-vitamint és cinket szolgáltat szervezetednek.


A zsenge banánleveleket borogatás formájában használhatod égések hűtésére, a hajtások nedvét pedig hasmenés és hajhullás ellen. A banán cserepes ajkakra, fáradságra és hajhullásra is kitűnő gyógyír, a gyökerekből nyert nedv pedig lázcsillapító hatású.

A banán nem hizlal!
Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a banán hizlal. Igaz ugyan, hogy szénhidráttartalma magas, azonban egy átlagos banán csak 110 kalóriát és csupán 0,6 gramm zsírt tartalmaz! A banán csak annyira hizlal, mint bármelyik más energiát szolgáltató élelmiszer, ha többet eszel belőle, mint amennyire szervezetednek szüksége van.
Egyetlen banán csak kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint egy átlagos narancs, tíz deka banánban még kétszer annyi kalória sincs, mint ugyanennyi szőlőben vagy éppenséggel cseresznyében, azonban háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint egy átlagos alma, és tízszer annyi B6-vitamint, mint egy körte.







Mi mindenre jó még a banán?
A banán segít a gondolkodásban, mivel fokozza a koncentrációt és javítja a memóriát.
A glükóz és a vitaminok gyorsan a keringésedbe jutnak, és gyors energialöketet adnak a szervezetednek.
A magnézium és a B-vitamin segítenek a stresszoldásban.
A banán nagy mennyiségű lúgtöbblettel rendelkezik, így hozzájárul a szervezet savháztartásának egyensúlyban tartásához, a savasodás elkerüléséhez.
A szédülés gyakran a B6-vitamin hiányának következménye. A banán erre a problémára is megoldást kínál.
A banán hozzásegíthet az egészséges, nyugodt és mély alváshoz. A benne lévő triptofán nevű aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, míg a tirozin nevű aminosav a mély, zavartalan alvás kivitelezéséhez járul hozzá.
A banánban található kálium a szív védelmére is szolgál.
A banán A-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően védi a sejteket, a benne lévő nyomelemek és ásványi anyagok lassítják az öregedést.
A banán segít a PMS-szindróma - puffadás, mellérzékenység, fejfájás - enyhítésében, amely a vérzést megelőző kettő-hét napban jelentkezik, és a ciklus kezdetével szűnik meg.




 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Banán – gyógynövény
  2011-01-30 22:13:48, vasárnap
 
 



Banán - gyógynövény

Több fajtája ismeretes, amennyire termelése is elterjedt. Eltérés a nagyságában, alakjában és ízében is van. A legjobban elterjedt hosszúkás görbe alakú, melynek jó tulajdonsága hogy utánaérő, és könnyen szállítható. De bármely fajtáról is van szó, a banánfa minden része az emésztőszervek gyógyítását szolgálja.



Évelő növény, gyökeréből minden évben kihajt a termést hozó hajtása, amikor eléri a 2-3 m magasságot, megjelenik bordós-lilás bimbója, s a termékenyítés sorrendjében elkezd nőni a banánfüzér. Amikor beérett a gyümölcs, a szár elfonnyad, lehanyatlik, s tavasszal új termőhajtás jelentkezik a növényen. Az őslakósok a növény minden részét felhasználják, szárát és levelét. Az ültetvényesek csak a termést hasznosítják, szárát pedig a talaj erősítésére leszántják, vagy inkább buldózerrel letarolják. A növény igencsak víz dús szárának leve, gyógyító hatású skorpió vagy kígyómarásra, valamint nehéz fémek mérgezése esetében.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B, és C-vitamint, nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet, ami az agyműködést segíti elő. Tápértékét nagy mennyiségű ásvány és vitamin hatása határozza meg. A gyümölcsök közül szinte legtöbb B-vitamint tartalmazza, ami a belek felszívódását segítik elő, és a benne levő enzimek miatt az agy táplálékának nevezik. Jó tulajdonsága, hogy simulékony, bármely gyümölccsel kombinálható, és biztosítja a belek szabályos mozgását.









Gyógyhatása:
Mondhatnánk azt, hogy a csecsemő étele az anyatej fogyasztása mellett, a banán az, aminek szerepelnie kell. Fontos továbbá az idősek számára akiknek bélmuködését tudatosan segíteni kell.

Agyműködés:
A banán olyan enzimet tartalmaz, ami hatékonyabbá teszi a glukóz feldolgozását. Mint tudjuk, agyunk muködéséhez csupán glukózt használ. Ezért mindenki számára nagyon ajánlatos a banán fogyasztása.

Gyomorfekély:
A gyomorban nyálka választódik ki, hogy megvédje a gyomor falát a sav maró hatásától. Ha mégis megtörténik, hogy a gyomor fala megsérül, nagymértékben választódik ki nyálka és beágyazódik a kritikus részen. Sok esetben, ha a szervezet nem képes tovább harcolni a támadással, fekély keletkezik. A banán a legtöbb esetben segít. Bevonja és ellátja gyógyító hatással a sebet, ha a banán lével való ellátás folyamatos.

Vastagbélgyulladás:
A vastagbélgyulladás ott jön létre, ahol gyakori a székrekedés, illetve sokáig nem ürülnek a belek. Ez akkor következik be, mint tudjuk, amikor kevés zöldségfélét fogyasztunk, illetve télen. A belekben szinte áll a félig megemésztett anyag, tovább bomlik, a torlódás következtében megtelnek a vastagbél redői, és megállnak. Hamarosan fájdalmas gyulladás jelentkezik, ami idővel el is rákosodhat. Ilyen esetben szinte elkerülhetetlen a vastagbél-mosás, amit szakember végez. Ha azonban nem annyira előrehaladott az állapot, a banán fogyasztása nagyon hatékony lehet. A sima pép egyenletesen hömpölyög végig a beleken, ásvány vitamin valamint némi olaj tartalma hatására kioldja a belek falaiból a beragacsosodott anyagot. Ilyen esetekben nem szabad rostos ételt fogyasztani, mert az irritálja az amúgy is érzékeny bél falait. A banángyulladást gyógyító anyagot is tartalmaz.

Nyelőcső sérv:
Nyelőcső sérv keletkezik, ha akadozik az emésztés. A gyomorban ilyenkor gázok keletkeznek, s a gyomorszáj egy része fel nyomódik a rekeszizom fölé. Ilyenkor a gyomorból az étel a gázokkal együtt feljut a nyelőcsőbe, onnan pedig a szájba. Ennek a betegségnek a kifejlődése nincs korhoz kötve, nem is nagyon számít betegségnek, de nagyon kellemetlen, ezért kell időben gyógyítani. A banán fémtartalmánál fogva izomerősítő, s maga a gyümölcs síkossága visszakényszeríti a gyomorszájat oda ahova való. Ez azonban csak az okozat megszüntetése. A gyógyítás az emésztés rendbe hozása, illetve a mértékletesebb táplálékozás.


Elkészítési mód:
A banánt mint gyümölcsöt magában fogyasztjuk, egyébként más, sokkal levecsesebb gyümölccsel fogyasztjuk. Jó ha mangó-levet adunk hozzá, ugyancsak jó emésztést eredményez, ha popóval keverjük össze, aszalt kajszival is lehet, valamint ez az a ritka gyümölcs, amit tejjel is fogyaszthatunk. Tápértékén és gyógyhatásán kívül, még azért is kedvelt gyümölcs a banán, mert simává, kellemessé teszi bármely más gyümölcs fogyasztását.


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
A jótékony banán
  2011-01-30 22:09:30, vasárnap
 
 




A jótékony banán



A hideg őszi-téli időjárás nemcsak a napsütéstől, hanem sok egészséges nyári csemegénktől is megfoszt bennünket. Nélkülöznünk kell a friss gyümölcsökben és zöldfélékben lévő vitaminokat, ásványi anyagokat... Vagy mégsem?
A banánban található tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok jótékony élettani hatása régóta ismert. Lássuk tehát, mi mindenre jó ez az egzotikus gyümölcs!


Egy átlagos méretű banán 2 g fehérjét, 4 g rostot, 0,4 g zsírt, 16 g szénhidrátot, 682 mg káliumot, 78 mg magnéziumot és 140 mg kálciumot tartalmaz; energiatartalma 140 kcal.
Úgynevezett lúgtöbblettel rendelkezik, így hozzájárul a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyban tartásához.
A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra - bár fontos megjegyezni, hogy nem helyettesítheti a szükséges gyógyszereket!
A szédülés gyakran a B6-vitamin hiányának következménye. A banán ebben az esetben is segítségünkre lehet. Sőt, ugyanezért a cserepes ajkakra, a fáradtságra és a hajhullásra is gyógyírként szolgálhat.
Számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges: a banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást. Még hatásosabb a banán és a tej összekeverése, mivel a tej is tartalmaz nyugtatóanyagokat. A dolog nyitja: a szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont termel.
Verejtékezéssel sok magnéziumot veszítünk, az izomgörcsök elkerülése érdekében minél gyorsabban vissza kell állítani a szervezet normális magnéziumszintjét. A banán jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz!
Aktív sporttevékenység közben felgyorsul a szívverés. A banánban található kálium a szív védelmére is szolgál. Sportolás előtt hajtsunk fel egy könnyű banánturmixot!
Klasszikus stresszűző gyümölcs. Értékes növényi pigmenttel látja el a szervezetünket, ami nyugtató hatásával segít elkerülni a stresszt.
A banánt öregedést lassító gyümölcsnek is tatják. A-, C- és E-vitamin-tartalmával fiatalon tartja a sejteket. Ezenkívül a benne található nyomelemek és ásványi anyagok is lassítják az öregedést.

-Segít a nőknek a menstruáció előtti szindróma - felpuffadás, mellérzékenység, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, depresszió - enyhítésében is. Magnézium-, kálium- és kalciumtartalma révén a banán természetes "gyógyszerként" működik. A B6-vitamin és a cink szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
A banán
  2011-01-30 21:54:41, vasárnap
 
  A banán


A banán (Musa paradisiaca) a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3-5 méter magas áltörzset alakít ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50-70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Termése bogyótermés. Az átlagosan 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. Banánkivitel szempontjából első helyen ma Ecuador áll.


Bár vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, a termesztett triploid változat mag nélküli. Magok hiányában sarjadzással, aszexuálisan szaporodik, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjának tekinthetők, az így keletkező monokultúra pedig csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.


Története


A banán őshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a VII. században.
A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama későbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba. Innen terjedt el a banán az Amerikai kontinensen. Ez lett az Amerikába hurcolt rabszolgák egyik fő tápláléka.







Felhasználása

Jellegzetes zamatú húsát vagy frissen fogyasztják, vagy szárítva (liszt, pehely) kerül forgalomba.
Az éretlen, zölden szedett gyümölcsöt az értékesítés helyén utóérlelik.
A zöld banán hűtőtárolása 90-95% relatív páratartalmú térben 14-15 °C hőmérsékleten 10-20 napig lehetséges. Érett állapotban 13-16 °C-on tanácsos tartani, 13 °C alatt szürkül. Eltarthatósági ideje 5-10 nap.


Táplálkozási jellemzői


Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.
A magyar weboldalakon és táplálkozási tanácsadókban kalcium tartalmáról gyakran 110 mg / 100 g adat szerepel, ami sokkal nagyobb, mint amit a külföldi adatbázisokban olvashatunk. Dr. Bíró György úr megerősítette, hogy az adat tévesen szerepelt a Bíró-Lindner Tápanyagtáblázat című könyvben. Ennek megfelelően, a tej kalciumtartalmának pótlására, vagy a csontritkulás kezelésére a banán nem ajánlható, az ilyen jellegű közlések tévesek lehetnek.




 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Dsida Jenő: A rózsa panasza
  2011-01-30 21:38:41, vasárnap
 
 





Dsida Jenő: A rózsa panasza




Hiába táncol már
Napsugár a kertben:
Elmult a sok vig nap,
Ezer szines ábránd,
Elmult a szerelmem,
Tavaszi szerelmem.

Elmult minden, minden,
Mint egy édes álom,
S itt kell egy pohárban
Komor falak között
Hullatni virágom,
Fiatal virágom.

Hervadozva élek
Hervadt álmaimnak...
Ki tudja, - talán már
Ez a sóhajtásom
Az utolsó illat,
A búcsuzó illat.







 
 
0 komment , kategória:  RÓZSÁK BIRODALMA  
Érző szívek
  2011-01-30 21:31:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
Romantika a rózsa szállal
  2011-01-30 21:29:20, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
Ha majd éjszaka két angyal...
  2011-01-30 21:21:51, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Jó éjszakát MINDENKINEK!!!!!!!
  2011-01-30 21:19:13, vasárnap
 
 





Álmodjál szépeket,
Angyalok szárnyain lépd át a kék eget,
ott megfogják majd két kezed, és
kísérnek ameddig csak engeded.
Angyalaid vigyáznak terád,
és elhoznak neked pár boldog órát.
Álmaid tengerén boldogan hajózhatsz,
Vágyaid szigetére be-be kukkantasz,
Tested egyszer csak csendre vár,
Az álmok, a vágyak sem kellenek már,
Csak a csend, a gondtalan pihenés.
Nyugodtan, békésen pihenhetsz,
hisz itt vagyok,
fogom a két kezed.-JÓ ÉJSZAKÁT!!!
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 977 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1824
  • e Hét: 8565
  • e Hónap: 18918
  • e Év: 78171
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.