Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Szép estét látogatóimnak!
  2014-04-13 19:54:25, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerkesztéseim  
Maroka barátnőm szép tavaszi képei
  2014-04-13 19:49:57, vasárnap
 
  Kedves Barátnőm
Kívánok csodaszép, napsütéses tavaszi hétvégét, neked és kedves családodnak.




Aranyosi Ervin: Barátok



Rokont és családot, azt az élet adja,
De barátot, azt a szív választ magának.
S amikor övé lesz a szíved kis darabja
Rád talál az öröm, s menekül a bánat.

Elég nagy a szíved, hogy többet befogadjon,
Lehet sok barátod, akik kedvesek.
Tárd hát ki a szíved,- szeretetet adjon,
Akkor boldog a szív, amikor szeret.



Baráti szeretettel,






 
 
0 komment , kategória:  A-Maroka barátnőmtől  
Annuska barátnőmtől
  2014-04-13 19:45:12, vasárnap
 
 


































Jónás Tiborné (Mery Goo)
Tavasz

Lágy szellő szárnyán
libbenve jött felém.
Hajamba kapott,
s landolt a rét füvén.

Ragyogó napsugárral
melegíti lelkemet
és a földet,
mely felnevelt engemet.

Ez az, mit vártunk,
zord téli napokon.
Napsugár nyomában
rügy pattan ágakon.


SZERBUSZ DRÁGA BARÁTNŐM ÉVA!
SOK SZERETETTEL JÖTTEM HOZZÁD EGY KELLEMES,
SZÉP HÉTVÉGÉT ÁLDOTT BÉKÉS VIRÁG VASÁRNAPOT KÍVÁNNI !
LEGYEN REMÉNY A SZÍVÜNKBEN EGY JOBB ,
NYUGOTTABB ÉLETRE ,PUSZI ANNUSKA



 
 
0 komment , kategória:  A-Kozma Anna lidia  
Virágvasárnap
  2014-04-13 08:15:17, vasárnap
 
  Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe, húsvét előtti vasárnap. Már a 7. század óta pálmát szenteltek ezen a napon. Nálunk ezt a barka helyettesíti. A barkát a pap rendszerint a nagymise előtt szentelte meg, majd kiosztotta a híveknek. A virágvasárnapi barkaszentelés egyházi eredetű népszokás ugyan, de a szentelt barkát felhasználták rontás ellen, gyógyításra, mennydörgés, villámlás elhárítására is. Sokfelé élt az a hiedelem, hogy a szentelt barkát nem szabad bevinni a házba, mert elszaporodnának a legyek és a bolhák; a tojásból nem kelne ki a csirke. Másutt, pl. a zempléni falvakban azonban beviszik a szobába és a szentkép vagy a gerenda alatt tartják, hogy azután hamvazószerdán ennek a hamujával hamvazkodjanak. A szentelt barkának az állattartásban jósló, varázsló, rontás elleni hatékonyságot tulajdonítottak. A földműveléssel kapcsolatosan is hatékonynak tartották, pl. a kert földjébe tűzik le, hogy elűzze onnan a férgeket. A virágvasárnapot megelőző hetet sokfelé virághétnek nevezték és a névmágia miatt alkalmas időnek tartották a virágmagvak vetésére. Virágvasárnapi jellegzetes népszokások kiszejárás és a villőzés.


A kisze többnyire menyecskének öltöztetett szalmabáb, melyet kici, kiszőce, kicevice, banya néven is emlegettek. A lányok énekszóval vitték végig a falun, majd a falu végén vízbe vetették vagy elégették. A bábu a különböző magyarázatok szerint a tél, a böjt, a betegség megszemélyesítője lehetett. A kiszi szó egyébként korpából készült savanyúlevest, jellegzetes böjti ételt jelent. A kiszejárást a bábu elkészítése, ruhájának összeszedése előzte meg. Deménden farsangi menyecskeviseletet adtak rá, Menyhén az az évben férjhez ment menyecske ruháját. Őrhalom, Hugyag, Ipolyvarbó községekben azonban az volt a szokás, hogy a kiszére csúnya, rossz ruhákat aggattak és bekormozták. Drégelypalánkon úgy hitték, hogy akik öltöztetik, még abban az esztendőben férjhez fognak menni. A kiszebábu mozgatásának, a falun való végigvitelének is jelentőséget tulajdonítottak. Ipolyszécsénkén úgy vélték, hogy aki elsőnek felkapja, hamarosan férjhez megy, Ipolybalogon pedig az a hiedelem élt, hogy amelyik faluvégről viszik, onnan hamarosan férjhez mennek a lányok. Ha véletlenül visszafordult a bábu, Horvátiban, Tompán attól tartottak, hogy visszajön a betegség a faluba, Kelenyén ez esetben a jégesőtől féltek. A kiszebábu megsemmisítése szertartásosan ment végbe. Levetkőztették, szétszedték, úgy dobták a vízbe vagy elégették, és akkor a tüzet körültáncolták. Ahol a kiszét vízbe vetették, a szalmából minden lány megragadott egy csomót, és például Menyhén a szalmacsomó elúszásából jósoltak a férjhezmenetelre. Felsőszemeréden, Honton, Horvátiban, Tompán a vizes szalmacsomóval dörgölték az arcukat, hogy ne legyenek szeplősek.

A villőzés fő kelléke a különböző nagyságú villőág, általában fűzfa, melyet felszalagoztak, esetleg kifújt tojásokkal díszítettek. Vicsápapátiban mondta egy asszony a villőágról, hogy az a ,,tavasz hirnöke, mentek a zöld ágban megmutatni, hogy jön a tavasz". A villőfa mérete és díszítése szinte falvanként változott. Gerencséren a másfél méteres fákat a legények szerezték be a lányok számára. Fehér szalagokkal és kifújt tojásokkal díszítették. A 8-10 fős csoportok egyetlen villőfát vittek magukkal. Menyhén valamennyi lány kezében volt kisebb villőág. Énekük végeztével a gazdasszony letört egy kis gallyat az ágról; Menyhén megveregette a lányokat ,,Mind menjetek férjhez!" szavak kíséretében, Csitáron az ágról letört gallyat eltette, és a kikelt kislibákat átbújtatta alatta, hogy egészségesek legyenek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jó reggelt,kellemes napot kívánok
  2014-04-13 08:10:24, vasárnap
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Szerkesztéseim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 312 db bejegyzés
e év: 3596 db bejegyzés
Összes: 128127 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11057
  • e Hét: 45371
  • e Hónap: 99043
  • e Év: 377268
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.