|
2017-10-07 11:51:10, szombat
|
|
|
A gesztenyéről elsőként alighanem a gesztenyepüré jut eszünkbe, az egyik legsoványabb és egyben legfinomabb édesség, amit a magyarokon kívül nem sokan ismernek a világban.
Ismerjük meg a gesztenyét!
Az ehető gesztenye, vagy más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye, jóféle gesztenye (Castanea sativa Mill. vagy Castanea vesca, Castanea vulgaris, Fagus castanea), a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó, 20-25 méter magas, terebélyes, igen dekoratív és sok szempontból különleges szelídgesztenyefa termése.
Semmiképp nem keverendő a parkjainkat díszítő vadgesztenyével (Aesculus hippocastanum), melynek gyümölcse nem ehető, sőt mérgező, és ami a külső hasonlatosság ellenére nem közeli rokona a szelídgesztenyének. Ezért talán nem árt alaposabban szemügyre venni a kevésbé ismert szelídgesztenyét.
A gesztenyének különböző nemesített változatai ismertek. A "maróni" jelentheti az olasz fajtákat, de minőségi kritériumot is jelent. A nagy szemű, 32 mm-nél nagyobb szemek érdemlik ki ezt a megnevezést. A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba.
Miért jó a gesztenye?
A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot - 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb.
100 grammja feldolgozatlanul, azaz például cukor hozzáadása nélkül 180-210 kcal (mintegy 700-800 kJ) energiát rejt. 8,1 gramm növény rostot is megeszünk vele. Vitamintartalma kevésbé markáns, leginkább C-vitamint (27,3 mg) lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
Élelmiszerszűkében a gesztenye jól tárolható, keményítőben gazdag magja jelentette Nyugat-Európa számos területén a túlélést. Egyetlen fa termése elegendő volt egy fő téli élelmezésére. A nincstelenek számára ezért a közös területen jelöltek ki egy-egy gesztenyefát.
A szelídgesztenyeméz sötétbarna színű, az egyik legfinomabb, különleges aromájú, de ritka mézféle. Úgy tartják, hogy visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leveleinek és kérgének cseranyagai (galluszsav, ellagsav, quercetin, castalagin) gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. Forrázatát lázas betegségek ellen adták, illetve gargarizáló szerként légúti gyulladásos betegségek és kínzó köhögés kezelésére. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak. A Bach virágterápiában a gesztenyebél nyer alkalmazást.
Hogyan fogyasszuk a gesztenyét?
Nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A keményítőből felszabaduló cukor édes ízéből csak azoknak ad kóstolót, akik sokáig rágják. A magok könnyen kiszáradhatnak, ezért hideg, párás helyen kell tárolni. Nem is mindig szedték ki a kupacsból, felhasználásig azzal együtt homok között tárolták. A hűtő zöldséges fiókjában több hónapig eltartható, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csirázott-e ki. A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még a gesztenye. A víz színén úszókat ki kell dobni.
Az utcai sült gesztenyét kínáló gesztenyeárusok szerte Európában kedveltek, főként télen. Hasonlóképpen otthon is készülhet sült gesztenye. A beáztatott, de legalábbis kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen.
Feldolgozásánál, a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz. A tejszínhabos gesztenyepüré magyar specialitásból vált jellegzetes, monarchiabeli cukrászati csemegévé, Ausztrián és Horvátországon kívül máshol nem ismerik. A masszából finom süteménytöltelékek, krémek is készíthetők, amit már más országok konyhái is ismernek.
Link
forrás házipatika |
|
|
0 komment
, kategória: Életmód |
|
Címkék: vérzéscsillapító, visszérproblémák, szelídgesztenyét, feldolgozatlanul, ellenőrizhetjük, vadgesztenyével, vitamintartalma, virágterápiában, gesztenyeárusok, gesztenyemassza, megszüntetésére, feldolgozásánál, specialitásból, horvátországon, gyulladásgátló, kiszáradhatnak, felhasználásig, hasonlatosság, felhasználású, fehérjeforrás, pantoténsavat, hippocastanum, izomlazítónak, gesztenyepüré, monarchiabeli, hasonlóképpen, kiszáradástól, tejszínhabos, világossárga, gesztenyebél, keményítőben, élelmezésére, gesztenyének, szénhidrátot, mennyiségben, felszabaduló, gesztenyéről elsőként, egyik legsoványabb, magyarokon kívül, ehető gesztenye, parkjainkat díszítő, külső hasonlatosság, kevésbé ismert, gesztenyének különböző, olasz fajtákat, nagy szemű, gesztenye legfőbb, többi hasonló, ásványi anyagok, nyomelemek közül, nincstelenek számára, közös területen,
|
|
|
|
gesztenyéről elsőként, egyik legsoványabb, magyarokon kívül, ehető gesztenye, parkjainkat díszítő, külső hasonlatosság, kevésbé ismert, gesztenyének különböző, olasz fajtákat, nagy szemű, gesztenye legfőbb, többi hasonló, ásványi anyagok, nyomelemek közül, nincstelenek számára, közös területen, egyik legfinomabb, levelek hatóanyagai, gesztenyebél nyer, keményítőből felszabaduló, magok könnyen, hűtő zöldséges, nemesebb fajták, utcai sült, barna héjat, sütőben addig, gesztenyemassza készítésekor, tejszínhabos gesztenyepüré, masszából finom, vérzéscsillapító, visszérproblémák, szelídgesztenyét, feldolgozatlanul, ellenőrizhetjük, vadgesztenyével, vitamintartalma, virágterápiában, gesztenyeárusok, gesztenyemassza, megszüntetésére, feldolgozásánál, specialitásból, horvátországon, gyulladásgátló, kiszáradhatnak, felhasználásig, hasonlatosság, felhasználású, fehérjeforrás, pantoténsavat, hippocastanum, izomlazítónak, gesztenyepüré, monarchiabeli, hasonlóképpen, kiszáradástól, tejszínhabos, világossárga, gesztenyebél, keményítőben, élelmezésére, gesztenyének, szénhidrátot, mennyiségben, felszabaduló, nincstelenek, kifejezetten, készítésekor, keményítőből, gesztenyefát, legsoványabb, gesztenyéről, bizonyultak, magnéziumot, szempontból, cseranyagai, cseranyagot, szolgálatot, parkjainkat, jelentősebb, legfinomabb, kritériumot, hatóanyagai, alkalmazást, ellenőrizni, bükkfafélék, kezelésénél, alaposabban, gargarizáló, gyulladásos, jellegzetes, készíthetők, érösszehúzó, megnevezést, emlékeztető, sötétbarna, eltartható, nyomelemek, gesztenyét, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
563 db bejegyzés |
e év: |
2897 db bejegyzés |
Összes: |
128127 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 14447
- e Hét: 48761
- e Hónap: 102433
- e Év: 380658
|
|
|