2016-11-09 10:36:11, szerda
|
|
|
Ősz van, itt az ideje az alapos rendrakásnak! Tegyünk rendet a spájz környékén, tisztítsuk ki a hűtőszekrényt, tegyük rendet a ruhásszekrényekben, válogassuk át a holmikat. Ehhez ad őszi házi praktikákat Dr. Szigethy Emma életmód szakértő.
Mindjárt itt a tél, ne várjunk az utolsó pillanatig: a rendrakás és nagytakarítás nagyon fontos
A befőzött lekvároknak, a friss savanyúságoknak, a nyers zöldségeknek, s még sok mindennek meg kell találni a megfelelő helyet. Mindenekelőtt nézzünk körül, mi újság a spájzban, a szekrényekben, a hűtőben.
A legelső feladatunk, hogy a polcokat tisztítsuk le. A rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket vizsgáljuk át, mossuk el, jól szárítsuk ki. Át kell válogatni a babot, a krumplit, a hagymát, nincsen-e bennük zsizsik. Az alkalom jó egy kis konyhai leltárra is, nézzük meg, miből, mennyi van, mit kell vásárolni, töltsük fel a hiányzó készletet.
Tipp: éhesen sose vásároljunk, mert feleslegesen sokat költünk.
Fortély: átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet. Tegyük ezt a rendszeresen használt fűszerekbe és a lisztbe és piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.
Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, a mákot, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.
Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrényről sem. A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, és használjuk el. A hűtőszekrényt ecetes, majd száraz ruhával dörzsöljük át.
Tipp: legjobb törlőrongy a pamut pelenka. Olcsó, és nem hagy szöszt. Portörlésre, üveg- és tükörtisztításra kitűnő!
Fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben! Folyamatosan használjuk fel a benne lévő ételeket, csak ez után töltsük fel újra.
Ne feledkezzünk meg a ruhás-és cipő-szekrényekről sem. A nyári ruhákat, cipőket, csak tisztán tegyük el a jövő szezonra. A ruhákat takarjuk le, akár egy, már nem használt lepedővel, a cipőket dörzsöljük át méhviasszal, és tömjük ki. Ugyanis, ha nem hordjuk a cipőt, akkor is használódik, zsugorodik.
Az őszi-, téli holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly. A bőrcipőket kívül étolajjal vagy méhviasszal, belül ecetes ronggyal dörzsöljük át, majd hagyjuk levegőn. S, ha a télen az utak sóitól akarjuk megtisztítani a lábbelinket, dörzsöljük át nyers krumplival.
Tipp: a szekrénybe tett ruhák közé - amelyiknek van, annak a zsebébe is- tegyünk néhány szem szegfűszeget és néhány szál levendulát, ezektől távol maradnak a molyok.
A holmikat válogassuk át, és amelyikre nincsen szükségünk, ajándékozzunk annak, aki viselheti, örömet szerzünk vele.
Forrás napi doktor
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Házi praktikák |
|
Címkék: tükörtisztításra, hűtőszekrényről, savanyúságoknak, felhasználásig, élelmiszereket, nagytakarítás, megtisztítani, szekrényekben, hűtőszekrényt, szekrényekről, mindenekelőtt, ajándékozzunk, rendrakásnak, feledkezzünk, hőmérséklete, zöldségeknek, hűtőszekrény, rendszeresen, feleslegesen, szegfűszeget, folyamatosan, méhviasszal, használódik, mélyhűtőben, portörlésre, lekvároknak, praktikákat, vásároljunk, átvizsgálás, lábbelinket, törlőrongy, rekeszében, levendulát, vizsgáljuk, válogassuk, dörzsöljük, alapos rendrakásnak, spájz környékén, utolsó pillanatig, befőzött lekvároknak, friss savanyúságoknak, nyers zöldségeknek, megfelelő helyet, legelső feladatunk, polcokat tisztítsuk, rajtuk sorakozó, hiányzó készletet, rendszeresen használt, babér-levél aromáját, szemes ételeket, babérlevél használata, hűtő hőmérséklete, Szigethy Emma,
|
|