Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan legyünk energikusabbak? Frissítő praktikák
  2017-04-26 15:49:41, szerda
 
   
  A TAVASZI FÁRADTSÁG OKAI:

Tagadhatatlanul, visszafordíthatatlanul itt a tavasz!
Rügyeznek a fák, zöldül a határ, mi meg ahelyett, hogy erőre kapnánk a természettel, fáradtabbnak érezzük magunkat, mint a téli hónapokban.

Vajon mik a tavaszi fáradság okai, és mit tehetünk ellene?

Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, ahogyan a téli üzemmódról átvált tavaszira.

1. Annyi bizonyos, hogy az időjárás változása nagy szerepet játszik kialakulásában. Az első melegebb napok, hetek következtében a véredényeink falai kitágulnak, leesik a vérnyomásunk, ezért fáradtnak, levertnek érezzük magunkat.

2. A hormonháztartásunkban lezajló folyamatok szintén felelőssé tehetők.
Konkrétabban az ,,alvási hormon", a melatonin, és a ,,boldogsághormon", a szerotonin szintjének szezonális ingadozása a bűnös. A tavaszi napfény ugyanis hiába aktiválja a szerotonin nevezetű hormonokat, ha az alvásért felelős - télen felhalmozódott - melatonin hormonok szintjét meg lecsökkenti. Az utóbbi alacsony szintje okozza ugyanis az átmeneti depressziónkat, a kedvetlenségünket.

3. A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hőmérséklet, illetve a hormonszint változások a felelősek, hanem az étrendünk is. A téli hónapokban általában zsírban gazdagabb és kalóriadúsabb ételeket fogyasztottunk, lényegesen kevesebb friss gyümölccsel és zöldségfélével, amely most ásványi só- és vitaminhiánnyal bosszulja meg önmagát.
HOGYAN HOZZUK MAGUNKAT FORMÁBA? TIPPEK TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN:

- Mozogjunk minél többet a napfényes szabadban, a friss levegőn!
Hohó, nicsak, nicsak, hát éppen ezt tették nagyanyáink, amikor a mezőn kapáltak! :)
Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint! A rendszeres testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését is növeli. Közben pedig endorfin szabadít fel, melyek a jó közérzetet garantálja.

- Változtassunk étkezési szokásainkon! - tanácsolják a szakértők.
Napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezést iktassunk be, mert ezáltal a szervezetünk energiaellátása egyenletesebb lesz! Ugyanakkor fontos, hogy a megszokottnál is több folyadékot igyunk, víz, ásványvíz, gyümölcslé, zöldséglé formájában. Hmm ...
Nagyanyáink tutira csak vizet ittak kint a határban, amikor néha a sorok végén megpihentek. Az elemózsiás batyujukban, kosarukban meg nem volt más, csak friss túró, sajt, házikenyér, meg hagyma, mert a szalonna csakis a férfiaknak dukált.

- Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket! - hangzik a következő jó tanács.
Az immunerősítő, sejtvédő C-vitaminnal szinte felturbózzuk a szervezetünket és gyorsan megszabadulhatunk a kimerültségtől.

Elhiszem. A régi öregek a hordós savanyú káposztának köszönhetően sohasem szenvedtek C- vitaminhiányban. Nagy szegénységi bizonyítvány volt, ha valamelyik házban nem készítettek belőle annyit, hogy kitartson tavaszig. Az alma, a sütőtök is jó sokáig elállt a pincékben, bár az új esztendők mindig megráncosították az almák héját.
Azt mondják különösen javasolt a joghurt és a kefir fogyasztása is, mert ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. Nagyanyáink ezt is nagyon jól tudták és a frissen fejt házi tejből mindezeket az egész családjuknak előteremtették.
Íme, néhány olyan tanács, ami új keletű, hajdanában még nem volt módiban:

- A reggeli váltózuhany felfrissít! A meleg, bágyasztó kádfürdőzés helyett zuhanyozzunk és garantáltan fitt lesz a napunk!

- Jóga: Tulajdonképpen bármilyen rendszeresen végzett mozgásforma segít megszabadulni a tavaszi fáradtságtól. A jóga azért különösen szerencsés választás, mert nem csak testileg, de lelkileg is segít megújulnunk.

- A szauna erősíti az immunrendszert és felpezsdíti a vérkeringést. Beindítja a test méregtelenítő folyamatait, alaposan megmasszírozza izmainkat, fokozza életkedvünket, így segít megszabadulni a tavaszi fáradságtól-

- Kínai ujj-játék: Az ujjhegyekben végződnek a tüdő, a szív és a keringés meridiánjai, a pajzsmirigy, a vékony- és vastagbél meridiánjai pedig ott kezdődnek. Helyezzük a jobb mutatóujjat a bal kéz hüvelykjének alapízületére, majd érintsük össze a hüvelykujj és a gyűrűsujj begyeit. Három percig tartsuk így, aztán ismételjük meg az ellenkező oldalon is, napközben többször. Ez az ujjtartás kimerültség esetén kiegyensúlyozó hatású a szervezetre, és mobilizálja öngyógyító erőinket.

- Tenyérmasszázs: Vegyünk egy 4 centi átmérőjű fa- vagy agyaggolyót a tenyerünkbe, majd szorítsuk össze 4-5 percig előbb a jobb, utána a bal kézben. Ezzel is aktiválhatjuk a napfonatot, a légzés megnyugszik, kiegyensúlyozódik, feltöltődik energiával.

A test mellett ápoljuk lelkünket is! Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, mert a művészet befogadása lélekgyógyító. Az igazi emberi kapcsolatok segítenek, legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Ne keltsünk, de kerüljük a felesleges konfliktusokat, forduljunk szeretettel a világ, embertársaink felé.
ENERGIZÁLÓ GYÓGYNÖVÉNYEK:

Egy párnapos tisztítókúra beiktatása áldásos lehet! Nem szükséges azonnal komoly léböjtkúrába kezdenünk, de két- három napot azért mindenképpen szánjunk rá, mert ha sikerül száműznünk a felhalmozódott salakanyagokat, testünk felfrissül, elmúlik a krónikus fáradtságunk.

Számításba jöhető teák: csalán, illetve cickafarktea.

A méregtelenítésnél gyakran felmerül a cayenne-i bors neve. A csilipaprika durva őrleménye is nagymértékben fokozza a vérkeringést, serkenti az anyagcserét, ami annak köszönhető, hogy kitágítja a vérereket.

A Koreai-félszigetről származó ginzeng a fáradtság és a stressz egyik leghatásosabb ellenszere.
A benne található szaponinoknak, E- és B-vitaminoknak, valamint ásványi anyagoknak (cink, mangán, réz) köszönhetően nagyfokú energialöketet ad, mivel fokozza a keringést, és növeli a sejtek oxigénfelvételét

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, így nem csoda, hogy óriási népszerűségnek örvend.
Bárhogy fogyaszthatjuk - teaként, süteményekben, fűszerként -, minden esetben élénkítő hatással bír, mivel fokozza a vérkeringést.

Igaz, nem gyógynövény, de a tavaszi fáradtság esetén sokat segíthet a méhpempő is. A proteinekben és B-vitaminban gazdag anyag leginkább immunerősítőként ismert, de egyúttal remek energetizáló is, és segítségével eredményesen legyőzhető a kimerültség is. Támogatja továbbá az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, ami elűzi a depressziót, valamint a fizikai fáradtságot.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: megráncosították, immunerősítőként, stresszválaszban, oxigénfelvételét, vitaminhiánnyal, energiaellátása, elkötelezettség, boldogsághormon, vitaminhiányban, tagadhatatlanul, immunrendszert, felhalmozódott, tulajdonképpen, zöldségfélével, kimerültségtől, kiegyensúlyozó, előteremtették, konfliktusokat, salakanyagokat, kerékpározzunk, megmasszírozza, fogyaszthatjuk, szervezetünket, kimerültségért, népszerűségnek, kialakulásában, tenyérmasszázs, fogyasztottunk, legsokoldalúbb, energialöketet, depressziónkat, egyenletesebb, nagymértékben, méregtelenítő, megszabadulni, következtében, téli hónapokban, tavaszi fáradság, tavaszi fáradtság, szervezet normális, téli üzemmódról, időjárás változása, első melegebb, véredényeink falai, szerotonin szintjének, tavaszi napfény, szerotonin nevezetű, alvásért felelős, utóbbi alacsony, átmeneti depressziónkat, tavaszi kimerültségért, hormonszint változások, TAVASZI FÁRADTSÁG OKAI, HOGYAN HOZZUK MAGUNKAT FORMÁBA, TIPPEK TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN, ENERGIZÁLÓ GYÓGYNÖVÉNYEK,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Soha ne kedvezz...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A kételkedés kezelése  Leonardo da Vinci gondolata  A kételkedés kezelése  A boldog családok mind hasonló...  Szép napot kívánok  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Nevem  A boldog családok mind hasonló...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Mai harmónia kártyám  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png csokor  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tanuld meg ezt a versemet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Minden harmadik...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Idő  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Szívem  Kaffka_Margit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Erdőn  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png kutya  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Akik bántanak téged  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyi telefonál  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Ágai Ágnes – Csendélet 
Bejegyzés Címkék
téli hónapokban, tavaszi fáradság, tavaszi fáradtság, szervezet normális, téli üzemmódról, időjárás változása, első melegebb, véredényeink falai, szerotonin szintjének, tavaszi napfény, szerotonin nevezetű, alvásért felelős, utóbbi alacsony, átmeneti depressziónkat, tavaszi kimerültségért, hormonszint változások, napfényes szabadban, friss levegőn, mezőn kapáltak, rendszeres testmozgás, stresszválaszban részt, szervezetünk energiaellátása, sorok végén, elemózsiás batyujukban, szalonna csakis, férfiaknak dukált, régi öregek, hordós savanyú, almák héját, kefir fogyasztása, frissen fejt, egész családjuknak, reggeli váltózuhany, tavaszi fáradtságtól, jóga azért, szauna erősíti, test méregtelenítő, tavaszi fáradságtól-, ujjhegyekben végződnek, keringés meridiánjai, jobb mutatóujjat, gyűrűsujj begyeit, ellenkező oldalon, ujjtartás kimerültség, légzés megnyugszik, test mellett, művészet befogadása, igazi emberi, felőlük áradó, felesleges konfliktusokat, párnapos tisztítókúra, felhalmozódott salakanyagokat, krónikus fáradtságunk, méregtelenítésnél gyakran, cayenne-i bors, csilipaprika durva, stressz egyik, benne található, sejtek oxigénfelvételét, egyik legsokoldalúbb, agyalapi mirigy, mellékvese működését, fizikai fáradtságot, megráncosították, immunerősítőként, stresszválaszban, oxigénfelvételét, vitaminhiánnyal, energiaellátása, elkötelezettség, boldogsághormon, vitaminhiányban, tagadhatatlanul, immunrendszert, felhalmozódott, tulajdonképpen, zöldségfélével, kimerültségtől, kiegyensúlyozó, előteremtették, konfliktusokat, salakanyagokat, kerékpározzunk, megmasszírozza, fogyaszthatjuk, szervezetünket, kimerültségért, népszerűségnek, kialakulásában, tenyérmasszázs, fogyasztottunk, legsokoldalúbb, energialöketet, depressziónkat, egyenletesebb, nagymértékben, méregtelenítő, megszabadulni, következtében, megszokottnál, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 563 db bejegyzés
e év: 2897 db bejegyzés
Összes: 128127 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 13584
  • e Hét: 47898
  • e Hónap: 101570
  • e Év: 379795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.