|
2017-09-09 11:44:30, szombat
|
|
|
|
|
|
A dió és mogyoró fogyasztása igen egészséges, sok fehérjét tartalmaznak, és jótékony hatásuk lehet egyes betegségekkel szemben. A dió például javíthatja a szellemi működést, és segíthet a szív normál működésében is. Milyen egyéb jótékony hatásaik vannak?
Mindehhez új felismerés csatlakozik: csökkenti a mortalitást (halálozást) és mérsékli a krónikus betegségek kialakulását, mint pl. egyes légúti betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, ún. neurodegeneratív betegségek, mint pl. a szklerózis multiplex stb.
120 ezer fős vizsgálat
Az International Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány egy vizsgálatot elemez, amelyben a holland ún. Netherlands Cohort Study adatait dolgozták fel, 120 ezer holland személy elemzése révén, 1986-tól napjainkig (55-69 évesek voltak induláskor). Figyelték az illetők dió-, mogyoró- és mogyoróvaj-fogyasztását ezen időszak alatt.
dió és mogyoró
Aki teheti, egyen diót, mogyorót!
Meglepő tapasztalat volt, hogy már a rendszeres napi kb. 15 g körüli dió, vagy mogyoró fogyasztása jellemzően csökkentette a halálozási arányokat" - említi Pet van den Brandt professzor a vizsgálat vezetője. Nagyobb mennyiség már nem csökkentette tovább a halálozás kockázatát. Ezeket az eredményeket megerősítette egy másik utólagos elemzés (metaanalízis), amely szintén a fenti nagy vizsgálat alapján készül, és ahol kimutatható volt, hogy a légúti és daganatos betegségekből adódó mortalitás is hasonló módon csökkent.
A nyers mogyoró jobb, mint a mogyoróvaj?
A dióban sok az esszenciális tápanyag, pl. rostok, fehérjék, ásványi anyagok, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, antioxidánsok stb. A Nutrients c. szaklapban megjelent 2010-es vizsgálat szerint “egyedi összetétele alapján a dió igen hasznos, jótékony hatással rendelkezik. Epidemiológiai vizsgálatok szerint fogyasztása csökkenti a koszorúérbetegség gyakoriságát, mérsékli az epekövek kialakulását. Ezeket mindkét nemben, a cukorbetegségre csak nők esetén hat. Kimutathatóan csökkenti a szérum-koleszterin szintet is."
Nemcsak a csonthéjasok, de a szárított zöldségfélék is kiváló egészségőrök. Kattintson!
A mostani tanulmány elsőként írta le hogy a dió és mogyoró rendszeres fogyasztása milyen széleskörű előnyökkel bír a fent felsorolt egészségügyi problémák esetén. Fogadjuk meg a kutató orvosok által ajánlottakat! Aki teheti, egyen diót, mogyorót |
|
|
0 komment
, kategória: Életmód |
|
Címkék: neurodegeneratív, cukorbetegségre, epidemiológiai, betegségekkel, megerősítette, cukorbetegség, international, betegségekből, antioxidánsok, kimutathatóan, fogyasztását, csökkentette, epidemiology, egészségőrök, ajánlottakat, egészségügyi, eredményeket, metaanalízis, kialakulását, többszörösen, esszenciális, gyakoriságát, csonthéjasok, zöldségfélék, tartalmaznak, koleszterin, kimutatható, mortalitást, fogyasztása, egyszeresen, vizsgálatot, rendelkezik, netherlands, csatlakozik, összetétele, tapasztalat, szellemi működést, szív normál, krónikus betegségek, szklerózis multiplex, vizsgálatot elemez, illetők dió-, rendszeres napi, halálozási arányokat, vizsgálat vezetője, halálozás kockázatát, eredményeket megerősítette, másik utólagos, fenti nagy, nyers mogyoró, esszenciális tápanyag, koszorúérbetegség gyakoriságát, International Journal, Netherlands Cohort Study,
|
|
|
|
szellemi működést, szív normál, krónikus betegségek, szklerózis multiplex, vizsgálatot elemez, illetők dió-, rendszeres napi, halálozási arányokat, vizsgálat vezetője, halálozás kockázatát, eredményeket megerősítette, másik utólagos, fenti nagy, nyers mogyoró, esszenciális tápanyag, koszorúérbetegség gyakoriságát, epekövek kialakulását, cukorbetegségre csak, szárított zöldségfélék, mostani tanulmány, fent felsorolt, kutató orvosok, neurodegeneratív, cukorbetegségre, epidemiológiai, betegségekkel, megerősítette, cukorbetegség, international, betegségekből, antioxidánsok, kimutathatóan, fogyasztását, csökkentette, epidemiology, egészségőrök, ajánlottakat, egészségügyi, eredményeket, metaanalízis, kialakulását, többszörösen, esszenciális, gyakoriságát, csonthéjasok, zöldségfélék, tartalmaznak, koleszterin, kimutatható, mortalitást, fogyasztása, egyszeresen, vizsgálatot, rendelkezik, netherlands, csatlakozik, összetétele, tapasztalat, vizsgálatok, működésében, széleskörű, betegségek, felismerés, rendszeres, kattintson, szaklapban, kockázatát, telítetlen, szklerózis, előnyökkel, halálozási, halálozást, javíthatja, mogyoróvaj, mortalitás, napjainkig, professzor, induláskor, egészséges, jellemzően, vizsgálat, csökkenti, arányokat, figyelték, dolgozták, szárított, megjelent, mennyiség, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
593 db bejegyzés |
e év: |
2927 db bejegyzés |
Összes: |
128157 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 869
- e Hét: 53849
- e Hónap: 107521
- e Év: 385746
|
|
|