Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
Telt házas '56-os előadás
  2015-10-15 05:06:19, csütörtök
 
  Azt hiszem mondhatom, hogy az eddig szervezett több tucat rendezvényünk közül épp a tegnapi előadás lett az, ami hallgatószámot döntött.
Rekordszámú vendég tisztelt meg bennünket s Bank Barbara történészt, aki a sortüzekről tartott egy átfogó előadást.
Köszönhető ez biztosan a Kisalföld megyei napilapban és a Lajta Press-ben megjelent programajánlónak, a száz darab papíralapú meghívó szétküldésének, a személyes meghívásoknak, a sok száz e-mail-nek, facebook-os, weboldalas megjelenésnek, üzenetnek,
sms-nek.

Mindenkinek köszönöm a résztvételt!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sortüzek vidéken - Mosonmagyaróvár 1956 -
  2015-10-14 06:29:36, szerda
 
  Ezzel a címmel tart ma délután (17 óra) előadást Dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja Mosonmagyaróváron, a Gulyás Lajos Kollégiumban ( Gorkij u.3.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tegnap verskoncerten voltunk
  2015-10-14 03:43:11, szerda
 
  A Cselley Házban voltunk tegnap, hogy meghallgassuk, végignézzük az Amargant Színház művészei OktóberPest című verskoncertjét. Nekem, személy szerint nagyon tetszett. Örülök, hogy elmentem.

A műhely weboldalán (http://amargant.wix.com) az alábbiakat találtam a produkcióról:

"Jánosnak hívták, és szerette a bort,
A tank tetején állt és boldogan dalolt:
Vivát! Vivát! Vivát!"

Október. Bor. Mámor. Forradalom.
Kortárs gondolatmenetek 56 mítoszáról az utóbbi 200 év magyar irodalmának tükrében.

Az előadásban használt anyagok:

llyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról
Örkény István: Változatok
Gyulai Csaba - Ilyés Lénárd: Ének a dicső Budapestről
Örkény István: Fohász Budapestért
Részletek Csics Gyula naplójából
Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai (részlet)
Gyulai Csaba - Ilyés Lénárd: Ének a nagy csatáról
Gyulai Csaba - Ilyés Lénárd: Negyedik ének, amelyben János az elveszett ifjúságát siratja
Örkény István: Egy gonddal kevesebb
Örkény István: Kivégzési szabályzat
Cseh Tamás - Másik János: Budapest
Gyulai Csaba - Ilyés Lénárd: János az oroszok elől Angliába
A fent megjelölt verseken kívül további Arany János, Petőfi Sándor és Tinódy Lantos Sebestyén szövegeket használtunk fel.

Fellépők voltak: Gyulai Csaba és Ilyés Lénárd

Gyulai Csaba

Immár 21 éve szereplője a magyar világzenei színpadnak. Ütőhangszeres- és gadulka-játékosként, valamint reneszánsz kórusok tagjaként mintegy 40 lemezen hallható közreműködése. Olyan zenekarokkal, zenészekkel dolgozott együtt, mint a Kolinda, a Makám, Lovász Irén, Dés László, Bognár Szilvia, Balázs Elemér.
Alkalmazott zenészként bábszínházi előadások és kortárs táncelőadások zeneszerzője is.
2011-ben megalapította saját együttesét, a jazzes világzenét játszó Chabanda zenekart, mellyel saját szerzeményeit adja elő.
2013 nyarától szervezőként vesz részt a Palotanegyed Fesztivál létrehozásában.

Ilyés Lénárd

Szabadúszó színész, az Amargant Színházi Műhely alapítója és művészeti vezetője. Több kőszínházban(Szegedi Nemzeti Színház, Budaörsi Játékszín, Karinthy Színház) és független társulatban (Radikális Szabadidő Színház, Andaxínház, Globe Dance Company, Teatro Novogo Fronta) dolgozott, mostanában főleg saját produkciókat forgalmaz. 10 éve készít pódiumelőadásokat, két, jelenleg is játszott monodráma estje a Novecento és az Algernon-effektus, illetve kétszereplős előadásai az Étellift, a Papírvirágok és a Halottaskönyv.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Szabadság Háza
  2015-10-13 06:23:30, kedd
 
  Október 22-én nyílik Békéssámsonban a Szabadság Háza, amely az 1950-es évek első felének legjelentősebb hazai antikommunista ellenálló szervezetének állít emléket - mondta el Schmidt Mária történész, a budapesti Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója az MTI-nek.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vetette fel: fontos lenne, hogy minden település megtalálja a saját hőseit, megőrizve, ápolva az emléküket - idézte fel a főigazgató. Hozzátette, hogy az 1945 és 1956 közötti ellenállás nem foglalta még el a neki kijáró helyet a köztudatban.

hirado.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Forradalmi emlékév lesz 2016
  2015-10-12 12:53:45, hétfő
 
  Kormányhatározat született arról, hogy 2016-ot az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének nyilvánítják. Az emlékév fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Wittner Mária lett.

A kormány emlékbizottságot hozott létre a 2015. október 23. és 2017. június 16. közötti időszakra, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezet, társelnöke Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, egyetemi tanár. Ő felel az emlékév koordinációs feladataiért kormánybiztosként. A feladatai közé tartozik majd a programok egyeztetése mellett az emlékbizottság munkájának szervezése, a bizottság munkáját segítő történészcsoport és a civil szervezetekből álló tanács összehívása, valamint a forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó és bemutató, a köznevelés rendszerében alkalmazható oktatási segédanyag kidolgozása. Az emlékbizottság állandó tagja az elnök és társelnök mellett a belügy-, a külügy-, a honvédelmi, az igazságügyi és a Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A határozatban felkérik a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, illetve a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét is, hogy állandó tagként vegyen részt a munkában. A kormány a bizottság feladatai közé sorolta, hogy javaslatot tesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójával kapcsolatos megemlékezések, ismeretterjesztő programok szervezésére, emlékhelyek létrehozására. A bizottságnak fel kell kutatnia azokat, akik harcoltak vagy segítették a forradalmat, illetve nyilvánosságra kell hoznia a megtorlásban részt vevők nevét is. Oktatási segédanyagokra és művészeti alkotásokra is javaslatot kell tennie a testületnek, amelyben ki kell emelni a lengyel társadalom szimpátiáját és segítőkészségét is.

magyaridok.hu
2015.10.11.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956 - életem legfontosabb története 3. rész
  2015-10-12 07:17:06, hétfő
 
  Göncz Árpádra (1922-2015) sokan megemlékeztek az elmúlt napokban. Én, egy valószínűleg keveseknek meglévő interjújával állítok neki emléket, mely még a MALÉV Horizon című fedélzeti kiadványában jelent meg, 2006. októberében. A Kövesdi Péter által írott szöveget több részben fogom lemásolni az újságból ide a blogba. A cikk természetes velejárója, mivelhogy egy légitársaság újságjában jelent meg, hogy angolul is olvasható.

3. rész

H.: Hogyan lett a szemlélődő ,,emlékképeket gyüjtögető" emberből forradalmár, összeesküvő - ahogy később Önről a vádiratban megemlékeztek?

G.Á.: Hadd ,,mutassak" erről két újabb képet! Az első: október 25., Budapest, a Parlament előtti tér. A Mezőgazdasági Minisztériumban volt dolgom, én akkor vidéken dolgoztam, és néha le kellett adnom a jelentést az elvégzett munkáról. Mikor kiléptem az épületből, embereket láttam a földön heverni. Halottak voltak. Az épület tetejéről és még máshonnan is géppuskák kelepeltek. A sofőr, akivel jöttem, és a ház előtt várt rám, véres arccal feküdt a volán mögött. Már nem élt. Ez volt a nevezetes parlamenti sortűz. Máig nem tudjuk biztosan, ki és miért kezdett el lőni, de valószínű, hogy az orosz katonák voltak. Csak álltam ott tehetetlen dühvel. Akkor már biztosan tudtam a választ az előző nap kérdésére: kinek a forradalma ez? A következő kép azért fontos, mert sok évvel később a történet két mellékszereplője főszerepet kapott a sorstól. Én a forradalom idején a formálódó Parasztszövetségben kezdtem dolgozni, gyakran jártam ezért a Kisgazda Párt Semmelweis utcai irodájában, melyet nemzetőr fiatalok őriztek, vezetőjüket Antall Józsefnek hívták. 1990-ben ő lett az ország miniszterelnöke. Én pedig a köztársaság elnöke.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Osli után Babót?
  2015-10-11 08:51:40, vasárnap
 
  Amikor Osli ötvenhatos emlékművéért ( ld. 09.22. Menekülés a hazából c. blogbejegyzés) képes voltam elvezetni csak oda 43 km-t egy hétköznap délelőtt, akkor még nem gondoltam, hogy hamarosan elkezd majd motoszkálni a fejemben egy következő állomás, amelyért már 51 km-t kell levezetnem, csak oda. S mi történt? Osli után Babót község '56-os emlékműve jár a fejemben napok óta, hogy de meg kéne nézni. Persze ezek a távok másoknak meg se kottyannak, de mivel én nagyon nem szeretek városon kívül vezetni, nekem ezek az utak felérnek egy "bátorságpróbával". Remélem ezt is fogom tudni teljesíteni!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb kezdeményezés
  2015-10-11 04:05:01, vasárnap
 
  Nagy tisztelője vagyok a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának. Mindig lefordítom "hazai" nyelvre azt, amit csinálnak.Így a nevüket is már rég átültettem Szigetközi Helytörténet-kutatók Társulatára. Persze nálunk ilyen társulat nem lesz soha, de még olyan se, hogy Mosonmagyaróvári Helytörténet-kutatók Társulata. Ahhoz kellene egy olyan Szalay Balázs, mint az, aki Csornán létrehozta és vezeti a fent nevezett szervezetet.
Balázs legújabb kezdeményezése az, hogy a facebook lehetőségeit kihasználva a társulat profilja mellett létrehozta a Képeken megőrzött Rábaköz nevű nyilvános csoportot, az alábbi céllal:
"Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy ide töltsetek fel minden olyan régi felvételt, amely valamilyen módon kapcsolódik a Rábaköz valamelyik településéhez, híres személyéhez, eseményéhez. Bármilyen fotót szívesen fogadunk, amely 2000 előtt készült. Főleg régi papírképek másolatait várjuk, melyből talán már csak egy példány van. Ne hagyjuk elveszni ezeket a képeket, tegyük közkinccsé mindannyiunk örömére! Örülnénk, ha egy kis leírást is mellékelnél hozzá. Köszönjük!"

Ehhez is szívből gratulálok neki!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rónaföld
  2015-10-10 18:21:46, szombat
 
  Ezzel a főcímmel jelent meg a mai Újrónafő község közigazgatási területének története, a település Hajdúböszörményből való betelepülésének 75. évfordulója tiszteletére.
Az impozáns küllemű könyv Újrónafő önálló község története 1949-1990 című, Szentkuti Károly, történész által írt fejezetében ezt olvasom:

"Az 1950-es évek rendkívül nehéz gazdasági, a zavaros és kilátástalan politikai helyzet miatt, az 1956-os őszi eseményeket kihasználva, mint az országból, úgy Újrónafőről is nagyon sokan kényszerültek hazájuk, otthonuk elhagyására. Pontos számot nem tudunk, de száz fő körül, felnőtt és gyermek volt azon személyek száma,akik a szebb jövő reményében kezdtek új életet szerte a világban, így Nyugat- Németországban, Angliában, Svédországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában."

Az Újrónafő községi tanácsa iratai 1955-1965 között című fejezetben pedig még ezt:

"... a budapesti harcok során árván maradt gyerekeket fogadtak be rónafői családok."

Örülök, hogy részese lehettem a monográfia mai bemutatójának.
Minden köszönet és elismerés megilleti a mai újrónafőieket, hogy múltjukat ebben a gyönyörű könyvben idézték fel és őrizték meg meg az utókornak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
meghalt a gyilkos
  2015-10-10 13:38:03, szombat
 
  Dudás meghalt

meghalt a gyilkos semmi
ízt nem érzünk a szánkban
az emlékezés joga nálunk
Istennél a megbocsátás van

amit az ember elronthatott elrontott
bűn? büntetés? a szavaknak vége
golyónyomok a rothadó időben
egy megperzselődött papírlap széle

Böröndi Lajos
Összegyűrt idő, 2004

( Dudás István, ( 1924-2002)
laktanyaparancsnok, a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz felelőse)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 649
  • e Hét: 3817
  • e Hónap: 8698
  • e Év: 30751
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.