Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ebben mi is benne voltunk
  2015-10-02 12:39:04, péntek
 
  KULT UTCA - Közösségépítés a Magyar utcán

" ... a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület az idei év nyarán sem tétlenkedett. A május 28-tól szeptember 3-ig heti rendszerességgel megrendezett KULT-UTCA tizennégy
csütörtökön át kínált hasznos és élményteli programot a kilátogatóknak. A bemelegítést két tavaszi nagyrendezvényünkön gyakorolhattuk: áprilisban a Makett kiállításhoz kapcsolódva 2 napos programot bonyolítottunk le, majd májusban az OLD TIMER RALLY-hez csatlakozva belvárosi zenés szombat délelőttre invitáltuk a látogatókat. Így méltán írhatjuk, hogy egyesületünk Magyaróvár barokk belvárosában vendégül látta a városrészeket, sőt az egész várost, a környékünkön lakókat és még a turistákat is. A csalogató, szórakoztató zenei programok mellé minden csütörtökön komoly tematikával működő, társadalmi problémákra fókuszáló és civil szervezeteket bevonó témaköröket bontottunk ki a közérthetőség szellemében.
Komplex programot szolgáltattunk a család minden tagjának. A nagyszülők számára nosztalgiazenét, felidéztük a múltat (családi, régi fotók bemutatása, hobby tevékenységek, helytörténeti kiadványok felvonultatása, utcatárlatok).
Szülők számára: különböző civil szervezetek bemutatkozása (például az Életfa Egyesület, Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány, Mosonmagyaróvári Veteránjármű Egyesület). Különböző művészeti ágak közvetlen megismertetésére is törekedtünk. A Cselley Házban működő versmondó kör a lírát hozta el. Városi kórusok, énekkarok, zenekarok, Country Klub, Táncos Lábú Anyukák és Apukák,
nemzetiségi együttesek, kórusok léptek fel, mint például a csángó gyerekek.
Amatőr festők, grafikusok, fotósok utcai nyitott műtermükbe beinvitálták a látogatókat. Képzőművészek, kézművesek bemutatókat tartottak. Helytörténeti belvárosi sétákat szervezünk, mely a történelmi rálátást segítette. A június 4-én megrendezett Trianon emlékezete című délutánunkon nemzeti összetartozásunkat erősítettük.
Pénzügyi ismeretek terjesztése is volt, közérthető módon.
Szóba került az otthonápolás is, a családok segítése
(Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ,
Drogpont), a tűzvédelem, (Tűzoltóság, TÜVI KFT.)
A tánc, mint lélekbalzsam is fókuszban állt, hisz több tánccsoport is
bemutatkozott. Az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítésére szerveződött Szigetközi Szatyor őstermelői közösség is helyet kapott a programsorozatban.
Több alkalommal érzékenyítettünk, a fogyatékkal élő emberek mindennapjait mutattuk be. (Naposház, autisták, mozgáskorlátozottak, látás-hallássérültek)
Voltak szűrővizsgálatok, hagyományos és alternatív gyógymódok az utcán.
A kisgyermekeknek, kisiskolásoknak csacsifogat, Family kisvonat, szabadtéri játékok, meseműhely állt a rendelkezésre. A Fiók Ifjúsági Klub szakembereivel együtt aktív játszóházat tartottunk min-
den héten. A természet közeli anyagok megismertetése, a környezetvédelemi szemlélet fejlesztése is fontos volt.
Agyagozás, csuhémunkák, a levendula felhasználása is történt. A régi mesterségeket folytató iparosok is megmutatták szakmájuk fortélyait. A tinédzsereknek is lehetőséget adtunk a kortárs csoporton belüli találkozókra. A nekik szóló zenét játszó amatőr zenekarok fellépésein vehettek részt. Utcai társasjátékkal, puzzle kirakással, hennafestéssel, sakk- és malomjátékkal, társasjátékokkal aktivizáltuk őket.
Hetente kente a zsíros kenyeret a Mosoni Szépkorúak Klubja, melynek célja a vendéglátáson felül az adománygyűjtés volt. Azért, hogy segíthessünk a nehéz sorsú gyerekeken és Kiss István buszsofőrön.
A lelkesedés, a közösségért végzett munka öröme, a jó szándék vezérelt. A pozitív társadalmi hatás érzékelhető, hisz a civil szervezetek, művészeti csoportok, intézmények dolgozói, vállalkozók, és a városlakók is párbeszédet folytattak egymással.
A KULT-UTCA résztvevői megtapasztalták az összetartozás érzését.
A közösen végzett önzetlen munka sikere közösséget erősített, épített, felemelt és motiválta az embereket. Olyan atmoszféra alakult ki a belvárosban, ahol idegenek, turisták, itt lakók is otthonosan mozogtak. A családok hétköznapi életébe beépült, hétről-hétre visszatérő
találkozási pont volt.
S aki KULT-UTCÁT szeretne?
Jelenleg online: www.kultutca.hu

Varga Csabáné

Az írás a mosonmagyaróvári Civil Szemle 2015. októberi számában jelent meg.
Jó érzés volt végigolvasni, mert ebben a Kult Utca sorozatban mi is benne voltunk különböző kiállításokkal, előadásokkal, sétákkal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átadva,feladva,továbbítva
  2015-10-02 07:46:30, péntek
 
  Ma reggel megszámoltam, hogy a 2015. október 14-én, szerdán, 17 órakor ( Mosonmagyaróvár, Gulyás Lajos Kollégium, Gorkij u.3.) kezdődő Dr. Bank Barbara Sortüzek vidéken- Mosonmagyaróvár 1956- című előadására hány darab meghívót küldtem már szét:

Postán feladva illetve személyesen átadva 60 db meghívó.
Meghívó e-mailben továbbítva 30 címzettnek.
Facebook-on az "Eseményre" meghívva: 113 fő.
A Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület és a Gulyás Lajos Kollégium facebook oldalán keresztül meghívva 130 fő.
E-oldalak, egyéb facebook oldalak, melyeken a meghívó megjelent 5 db.
Egyéb helyek, pl. Az én újságom - 56-os blog.

Nyilván ez még csak a kezdet, a facebook még számtalan lehetőséget rejt, s majd még következnek egyéb újságok is, de majd csak a jövőhéten.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az az '56-os pár nap, a legszebb volt az életemben
  2015-10-02 03:24:12, péntek
 
  Cey-Bert Róbert gasztronómus, számos nagy sikerű könyv szerzője, fesztiválok, konferenciák szervezője, nemzetközi tanácsadó idén ősszel felbérelt egy embert, tárja fel azt a kutat, amely 1956-ban még vizet adott szüleinek Bárdudvarnokon. Egy álló napi munka után előkerült az iszapból egy rozsdás, vízköves pisztoly. Cey-Bert rögtön értesítette egykori parancsnokát, Pongrátz Gergelyt a leletről, amely hamarosan a második '56-os fegyver lesz a kiskunmajsai magánmúzeumban.
- Október 25-én - meséli Cey-Bert - felszöktem Budapestre. Ha szólok szüleimnek, biztosan nem engednek, márpedig én tizenhat éves gimnazistaként harcolni akartam a magyar szabadságért. A Kálvin téren találkoztam fiatal szabadságharcosokkal, és már másnap ott voltam a Corvin-közben. Először csak a benzines üvegeket hajigáltam, aztán kiérdemeltem az igazi fegyvert is. Előbb egy puskát, amit aztán elcseréltem a pisztolyra. Életem legszebb néhány napját töltöttem a Nagykörúton, tele voltunk reménységgel, a budapestiek nemcsak boldogok voltak, hanem jóságosak is lettek. ott álltak a nyitott dobozok az utcán, gyűjtöttük a pénzt, amit senkitől sem kellett félteni. Aztán valóságos hidegzuhanyként jött az a nap, amikor elleptek az orosz tankok. November 10-ig még ellenálltunk, majd szökni kellett. Én kalandos kerülővel eljutottam nagyszüleimhez Kaposvárra, onnan mentem tovább szüleimhez Bárdudvarnokra. Apáméknak azt mondtam, egy vöröskeresztes szállítmányt kell elkísérnem, így látványos búcsú nélkül megindultam a nyugati határ felé. Tudtam, hogy már keresnek. Előtte bedobta a kútba a féltve őrzött pisztolyomat.
A bécsi menekülttáborból kikerülve a Salzburg melletti magyar iskolában 1958-ban érettségiztem. Genfben jártam egyetemre, Párizsban doktoráltam, bejártam a világot. A rendszerváltozás után hazajöttem, s időm egy részét Bárdudvarnokon töltöm. A pisztoly évek óta kísértett, de nem sok reményt fűztem hozzá, hogy előkerül.
Cey- Bert a Rákosi-féle címerrel ékes, viharvert pisztolyt szinte félve adja át a fotósnak, s magyarázatként hozzáfűzi:
- Sok mindent megadott a sors: sikert, elismerést, izgalmas életet, de az az '56-os pár nap mindenhová elkísért. A legszebb volt az életemben.

In.: Heti Válasz
Negyvenhét évig egy kút fenekén
Az elcserélt pisztoly
2003. 10. 24.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 739
  • e Hét: 3907
  • e Hónap: 8788
  • e Év: 30841
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.