2017-10-02 14:17:12, hétfő
|
|
|
Noha a történészek szerint a töltött káposzta az erdélyi
Mezőségből került a kincses városba , rakott változata
pedig Nagyváradon született , elválaszthatatlanul ráragadt
a kolozsvári jelző . Nagy szerepet játszott ebben a vándor -
színészek korszakának legnépszerűbb színésznője , az
első magyar operaénekesnő , aki az országot járva maga is
sokszor főzte a laktató ételt .
A Jászberényből tizenévesen Pestre költözött bájos Rózát
a társulatnál dolgozó Katona József is megkérte , ám ő
Déry István bonvivánnak mondott igent . Pályája során sokat
időzött Kolozsváron , és az operát népszerűsítette az 1821 -ben
felépült kőszínházban , Nagy Lázár nevű rajongója pazar ebédet
adott a tiszteletére , amelyről Déryné így számol be emlékezéseiben :
" Lázár úr kínál : Én a tekintetes Asszonyt kolozsvári káposztával
kívántam meglepni , mert (...) még nem evett így készítve " (... )
De hogy írjam én ezt le ? Ennek jóságát , szép ízletes főtálalását ,
és hogy mi volt abba minden főve és a tetején még azonkívül
a friss kolbász sütve . (...) Azt nem is mindenkor lehet főzni , csak
amikor friss sertést ölnek . (...) Mielőtt a szalonnáról lehúzzák a
bőrt (...) , leterítik a kaszrolt egészen vele . . (...) Azután rendre
rakják a fenekére a szokott módon elkészített töltött káposztát . (...)
Azután egy rend gyöngyös hurkát , szalonnát , sertéshúst , sorba :
azután ismét egy rend káposztát , azután a közepébe egy meg -
spékelt sült kappant , meg ha van , sült libát , ismét egy rend
káposztát , mindaddig , míg a kaszrol megtelik . Allor annyi vizet
töltenek reá , amennyi ellepi , s beborítják ismét szalonnabőrrel ,
hogy abba főljön meg egészen . De azt nem szabad berántani ... "
1937 - ben a híres primadonna Csárdáskirálynő - jelmezben
reklámozta a kedvenc ételét is előállító konzervgyár termékeit
egy plakáton , ezzel a szöveggel : " Szeretnék én olyan
nélkülözhetetlen lenni a színpadon , mint amilyen nélkülözhetetlen
a Globus konzerv minden háztartásában " - A szocialista érában
a kolozsvári töltött káposztát sült debrecenivel és kakastaréj -
szalonnával tálalták a Mátyás pincében .
Papp Endre A vendéglős és híres vendégei című memoárjában
felidézi , hogy Honthy Hanna egyszer a következő kommentárt
fűzte a késő esti rendeléshez . " Nézze , kedves Papp úr , amikor
a Csárdáskirálynőt énekelem , egész nap étlen - szomjan készülök
az előadásra , nem eszem semmit . És ma a Csárdáskirálynő
volt műsoron . És születésnapom van . Szóval , hozzák csak azt
kolozsvári töltött káposztát . "
********** Bédné Marika : 2017 . 10 . 02 . 14 : 07 **********
********** Lejegyeztem - Családi - Recept - Magazinból **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|