Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Szerelembank Selmecbányán
  2018-08-28 18:39:29, kedd
 
 


A szerelem központjává kíván válni Selmecbánya: a világ leghosszabb szerelmes verséről ismert szlovákiai városban szerelembank nyílik Valentin-napon - tudta meg az MTI.
Andrej Sladkovic - született Braxatorisz András - 1844-ben írta meg szerelmének, Marínának 2910 soros költeményét, amely a világ leghosszabb romantikus verse.
Andrej és Marína 14 évesen szerettek egymásba Selmecbányán, amikor a szegény diák magánórákat adott a lánynak. Szerelmük azonban nem teljesedhetett be, Marína szülei ugyanis egy jobb módú férfihoz adták a lányt. Andrej később lelkész lett, és két évvel Marína esküvője után feleségül vette egy hivatalnok lányát.
Az elválás miatt érzett fájdalmában írta meg a Marína című verset, amelyet a mai napig tanítanak a szlovák iskolákban.
A Marína házában kialakított múzeum alagsorában elhelyeztek egy 100 ezer fiókot tartalmazó trezort, ahová a szerelmesek elzárhatják az emlékeiket. Azért 100 ezret, mert pontosan ennyi karakterből - betűből, szóközből és írásjelből - áll a vers.
,,Ha mind a százezer fiókot megtöltjük szerelmes történetekkel, akkor ez a ház lesz a legtöbb szerelmet magában foglaló hely, a szerelem epicentruma" - mondta Katarina Javorska, a Szerelem Epicentruma Alapítvány vezetője. Kiemelte: ellentétben Rómeó és Júlia történetével, Andrej és Marína szerelmi drámája valóságos.
,,Ha milliók képesek Veronába utazni, hogy megnézzék a kitalált történet szerelmeseinek balkonját, akkor sokan készek lehetnek arra, hogy megtapasztaljanak egy valódi szerelmi történetet Selmecbányán" - fogalmazott Javorska.
A szerelembank fiókjai az évnek csak néhány napján állnak nyitva az új történetek előtt, a következő ilyen alkalom a Valentin-nap. Az érdeklődők a szlovák és angol nyelven elérhető Epicentrumoflove.com internetes oldalon még foglalhatnak helyet saját szerelmi történetüknek.
 
 
0 komment , kategória:  Szerelem és szeretet  
Tóth János: Már vége a nyárnak
  2018-08-26 18:07:08, vasárnap
 
 


Tóth János: Már vége a nyárnak

Izzó vörös szív a nap, a reggeli ég tövén
Lüktetése megcsillan a föld harmatos kövén.
Őszi ruhát hullató színes tarka fákon
Kicsi madár didereg, egy hajladozó ágon.
Csöppnyi feje legubbasztva, szárnya összezárva
Reménykedve föl-fölpillant, a nap melegét várja.
S lám az erdő túlsó végén nyújtózik a pirkadat
A sötétség szertefoszlik, híre-hamva sem maradt.
Virágszirmok nyílnak méhek, lepkék szállnak
Utolsó kortyát isszák, az elmúló nyárnak.
Szellők szárnya csípőssé vált, a napsugár gyenge
A nyár virágpor zászlaja mélyen leeresztve.
Mint a hold fogytak el, az izzasztó napok
S királyságuk eljöttét ünneplik a fagyok.
A természet lassan lehunyja szemét, s takaróját várja
Hosszú álma után köszönti majd, a tavasz kis virága
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erdélyi József - Kék katáng
  2018-08-26 17:59:10, vasárnap
 
 


Erdélyi József - Kék katáng

Nyár van...Azóta learattak,
s a tarlott földeken
keresztben szárad a sok kéve,
mint annyi holttetem.

Az erdőből kiszáll a gerle,
dézsmálja a szemet.
Vadgalambként suhan a szerelmem,
s tekinti földemet...

A dűlőkön hajnali harmat,
futó zápor után
csillagvirágok özönével
rajong a kék katáng.

De az ártatlan kék virágok
elhervadnak hamar:
kegyetlen nap vakítja őket
lángsugaraival.

Mint Dárius Király a síró,
kékszemű foglyokat
tüzes nyárssal, pórázon tartva
érzékeny ajkukat...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Augusztus végén - Závada Péter
  2018-08-26 17:36:08, vasárnap
 
 


Augusztus végén - Závada Péter

Már foszlik a fűben a lágy pihepaplan.
Már ömlik a toll a szalon teraszán.
Nagy szárny ma az éj: simogat szakadatlan,
Friss pelyhe lehull, kavarog dekaszám.
Szétrebben a fürge idő, s eliramlik,
Tust fúj, s hazatér, aki haknizenész:
Elhalnak a fákon az esteli sramlik,
Hűs talpam alatt kifehérlik a mész.
Ím, itt ülök újra e parkban a nyárral,
Hol messzire vágy a merész utazó;
Fúvószenekar: koraesti madárraj -
Elszáll: puha szélben a trombitaszó.
Ugyanígy szálltál te is egykor elébem,
Most én vagyok az, ki mohón hazavár,
S míg jössz, muzsikálok a lombok ölében,
Hol balga zenészeit űzi a nyár.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kinai Valentin nap meséje
  2018-08-25 14:02:25, szombat
 
 


Kínai monda:
Kínában idén augusztus 22 re, a holdnaptárban a hetedik hónap hetedik napjára eső ünnep a szerelmesek napja, aminek igen érdekes meséje van.

A monda. A monda szerint a Szövőlány, Zhīnǚ) a Mennyekben élt, Halhatatlanként vagy Tündérként Az ő feladata volt színes felhőket szőni az égre. Unta azonban a mennyei életet, ezért szórakozni indult a halandó világba. Itt a halandó világban ismerkedett meg a Csordásfiúval Niúlánggal. Szerelembe estek, összeházasodtak, és két gyermekük is született. A boldog életnek azonban véget vetett a Szövőlány anyja, a Mennyek egy előkelő istennője. Visszaparancsolta leányát a felhőszövő munkájához. A Csordásfiú hiába kereste eltűnt szerelmét a földön, nem találta. Az egyik ökre árulta el neki végül, hogy mi történt, és azt is elmondta, hogy őt megölve, az ő bőrébe bújva a Csordásfiú és két gyermeke be tud osonni a Mennyekbe. Így is tettek, az ökröcske feláldozta magát, a Csordásfiú és két gyermeke pedig elindult a Mennyekbe. Az istenanya azonban átlátott a terven, és folyót fakasztott, hogy a szerelmesek ne találkozhassanak, a folyó két ellentétes partján ragadjanak. Ez a folyó a Tejút. A szerelmesek így soha sem lehetnek egymáséi. Minden évben egyszer azonban, a hetedik hónap hetedik napján összegyűlnek a szarkák a világból, és hidat létesítenek a testükből, hogy a szerelmesek találkozhassanak. Ha a hetedik hó hetedik napján esik az eső, a szarkák hídja nem tudott megépülni, és a szerelmespár a meghiúsult találkozást siratja.
forrás: Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Mesék - Anekdoták  
A kinai Valentin nap
  2018-08-25 14:00:09, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mesék - Anekdoták  
Zsóka
  2018-08-12 23:37:22, vasárnap
 
 



Több, mint hatvan éves barátságunk,az én drága Zsókám emlékére.
 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Milyen jó volna
  2018-08-12 22:58:49, vasárnap
 
 


Milyen jó volna
mindent visszakeresni; ifjúságunk tarka perceit, szavaink dallamát, ruhánk, hajunk régi színét s az akkori napsugárét, mely szökdelt és fényesedett rajtunk! És minden velünk történtnek elfeledett, nem is tudott okait, melyek ott rejtőznek bizton e kiveszett vagy begubózott napok szürke mélyén, a lelkünk valami titkos redője mögött. Jó volna most - mert minden dolog közül e nagyvilágon magamnak mégis én vagyok a legérdekesebb -, ha itt egyszer színét hagyja minden, és elszürkül körülöttünk a tájék; csak azokat a napokat vesztettük el igazán, amelyekre nem emlékszünk...

Kaffka Margit
 
 
0 komment , kategória:   Kaffka Margit  
Az ember szabadnak született
  2018-08-12 22:35:07, vasárnap
 
 


Esterházy Péter: Az ember szabadnak született

,,Ki volna az, ki volna az az ütődött, aki szavakban a gyűlölet mellé állna? Szavakban mindannyian a szeretetet hirdetjük. Ki volna az, ki volna az az ütődött, aki a háború mellé állna? Aki a gyilkolás mellé állna? A halál mellé? Szavakban mindannyian a békét hirdetjük. Mégsincs béke, mégsem a szeretet regnál.
Könnyű azt szeretni, aki szeretetre méltó. Könnyű avval egyetértésre jutni, akinek érdekei megegyeznek a miénkkel. De a világ nagy, és mindenféle emberek vannak benne. Magyarország ugyan nem nagy, de azért ember van benne bőven. Ilyen, olyan. Ki ezt akarja, ki amazt. Ez a bonyolult, ez a más, hogy mindenki más. Szeresd felebarátod, mint tenmagad! - így szól az írás. De ez itt, így túl nagy volna, ez nem mozgalmi föladat, ezt fölfogni olykor egy egész élet kevés. Ki volnék én, hogy ilyesmit csak úgy ajánlgassak? Komolytalan volna.
Ne gyűlölködj! Sokkal kevesebb a szeretet parancsánál, megfoghatóbb, gyakorlatiasabb. Maradj nyugton, ne hörögj, próbáld megérteni a másik szempontjait, tehát hogy vannak szempontjai, meglátni a korlátait és meglátni a magad korlátait. Próbáld megőrizni az ép eszedet, miközben tudnod kell, hogy ésszel nem megoldható a világ, de ész nélkül bizonyosan elveszik. Dönteni kell, hogy a gyűlölet fennhatósága alá akarunk-e tartozni vagy sem. A viszontgyűlölet is gyűlölet. Az úgynevezett jogos gyűlölet is gyűlölet. (A harag nem gyűlölet, viszont rossz tanácsadó.)
A gyűlölethez sok út vezet, a legrövidebb talán a megalázottságon át. Akit megaláztak, az tehetetlenségében sokszor csak a gyűlöletben talál menekvést, csak a gyűlöletben talál nagy megbántottságára írt, ott talál megnyugvást. Egy ideig. Gyűlölet gyűlöletet szül, megaláztatás megaláztatást, sosincs vége. Megaláztatásban, megalázottságban nagy tartalékai vannak ennek az országnak.
Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre. A Légy szabad! felszólításnak ebben áll a nagysága, ebben az esélyben, ebben a súlyban. Szabadnak lenni az nem szabadságon lenni, az nem könnyű feltétlenség, szabadnak lenni nehéz.
Nehéz és jó.
Az ember szabadnak születik."
 
 
0 komment , kategória:   Esterházy Péter   
Azért jöttem
  2018-08-12 22:19:52, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karinthy Gábor  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 411 db bejegyzés
Összes: 9716 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 154
  • e Hét: 584
  • e Hónap: 5876
  • e Év: 64099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.