Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 123 
Jól megmondtam neked június!
  2020-06-30 18:38:58, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
136 éve született Szép Ernő
  2020-06-30 18:09:02, kedd
 
 


(1450 - 1516)
136 éve született Szép Ernő magyar költő, regényíró, újságíró, színpadi szerző, elbeszélő

KI TUDJA?
Ki tudja fáj vagy inkább jól esik
A falevélnek hogyha meghajol,
Mikor egy nagy csepp eső ráesik.
Ki tudja hogy ezüst-e vagy smaragd,
Gyémánt, arany, parázs vagy tán fehér
A csillag mely fönn az egen ragad.
Egy pillantás ki tudja hova vész.
Ki tudja milyen hosszu egy sohaj.
Ki tudja hogy a szív milyen nehéz.
Ki tudja az árnyék miből lehet.
Ki tudja mért repült fel a madár.
Ki tudja mit mondott a lehelet.
Ki tudja az őszi barack szaga
Honnan van? Mi az az íz, hogy van az?
Mitől édes könny, ajk és malaga?
Ki tudja merre mennek a halak.
Ki tudja hol lopózik a halál
A tengerben meg minden víz alatt?

“Amilyen a verse, olyan a prózája is, mert Szép tulajdonképpen mindig költeményeket ír, sebtén írt kis ujságcikkei is azok - írja 1916-ban Lengyel Menyhért a Nyugatban. - Példátlan jó író, a kifejezés tisztasága, ötletessége, képszerűsége, a szavak zenei hangzata s csak költő által meglátható színek és rajzok pontos visszaadásában senki sem versenyezhet vele. Sohasem sablonos, inkább modoros egy kicsit, ha a saját hangot s egyéni látást - az író kifejezési módját, mely legnagyobb erőssége s mely által különbözik minden többitől, modornak lehet nevezni. Úgy játszik hangszerén, mint a legnagyobb hegedűművész, akinek vonója soha félre nem csúszik."
 
 
0 komment , kategória:  Szép Ernő  
Június 29 Péter Pál napja
  2020-06-30 17:55:36, kedd
 
 


Június 29 Péter Pál napja

A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy a búza töve ezen a napon megszakad, kezdődhet az aratás. Sárkeresztesen kalendáriumi rigmussal biztatták egymást:

Elmúlott már Ézsaiás,
Vágd a búzát pőre gatyás!
(Gelencsér 1981: 198)
A gabonavetés az acatoláson kívül nem sok gondozást kívánt, legfeljebb a madarakat kellett ijesztőkkel távol tartani, ha már sárgult a gabona. A búza érésének szakaszait így határozzák meg: Szent-Györgynap (április 24.) táján szárba indul a vetés, májusban kihányja a fejét, Vid napján (június 15.) abbahagyja a növekedést, Péter-Pálkor (június 29.) megszakad a töve, ettől kezdve már csak érik, és lehet kezdeni az aratást.
Az aratás napját gondosan megválasztották. Új holdkor nem kezdtek hozzá, de Illés napját sem tartották szerencsésnek, nehogy a villám beléjük csapjon. Ha éppen péntekre esett volna az aratás első napja, akkor már csütörtökön levágtak egy kévére valót, hogy a szerencsétlennek tartott napon ne kelljen a betakarítás legnagyobb munkájához hozzáfogniok.
Hiedelmek:
Doroszlón azt tanácsolják, hogy Péter-Pálkor ne menjenek a gyerekek fürdeni, mert könnyen belefulladhatnak a vízbe. Fürdeni különben is csak azokban a hónapokban egészséges kint a szabadban, amelyiknek a nevében nincs ,,rö" betű, vagyis májustól augusztusig. Székelykevén Péter-Pál előtt nem jó késsel vágni az almát, mert jég lesz. A mezőre sem ajánlatos menni, mert akkor is jég lesz.

Ezen a napon legízesebb az eper. Ekkor verik mindenfele az epret a fáról, majd kitűnő pálinkát főznek belőle.

Szlavónia, Muravidék, Baranya lakosai bizonyos termésjósló tulajdonságát is számon tartják e napnak. Azt mondják, hogy ha sok eső esik Péter-Pálkor, sok lesz a gubacs a tölgyesekben.

Az időjárást illetően azt tapasztalták, hogy Péter-Pál után az igazi nyár kiegyensúlyozott napjai következnek. De vigyázni kell, mit eszünk. Székelykevén nem ajánlatos késsel vágni az almát Péter-Pálkor, mert jégeső veri el a határt. A rétre sem jó ilyenkor menni, mert az is jeget eredményez.

Balázs Mátyás pásztor elbeszéléséből az derül ki, hogy Péter-Pál napja nevezetes a juhásznak. Amelyik juhot csak fél évre fogtak fel, annak letelt az ideje. Ekkor jöttek a bárányok is a falkába, amelyekre félévi bért számoltak. Ettől kezdve már nem kellett éjszaka járni a marhajárásra titkon legeltetni, mert Péter-Pálkor felszabadult a legelő, mehettek a pásztorok, juhászok arra, amerre csak nekik tetszett.

Zentán és környékén a kaszálni tudó részeseket és napszámosokat ekkor fogadták meg a gazdák az emberpiacon, vagy ahogyan akkor nevezték, a köpködőn, a régi Szentháromság-szobornál.
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Reviczky Gyula - Magamról (részlet)
  2020-06-30 13:44:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Álmomban zene voltál
  2020-06-30 13:42:09, kedd
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Hargita virága, Kányádi Sándor verse
  2020-06-29 14:28:54, hétfő
 
 


Kányádi Sándor - Volna még

"pedig volna még
volna még valami
mondanivalóm
a nyíló nárcisz-
mezőkről például
az alkonyi szélben
riadtan lobogó
hegyi füvekről
a hegyekről a folyókról
égről és földről
a tengerekről
az óceánok alatt
vergődő tűzhányókról
a szerelem végtelen
napéjegyenlőségeiről
amikor az idő is
ellankad mint a patak
ha szomját oltja
benne a szarvas
egyszóval kettőnk
dolgáról az emberiség
nevében volna még
talán volna még"

Hargita megye
Környéke legszebb és legillatosabb vadon élő virága kétségkívül a fehér nárcisz, népies nevén kankósdi vagy kápolnavirág, amely májusban ellepi a környező fennsíkokat és nagyszámban csalogatja a természet- és virágkedvelőket. A legnagyobb lelőhelyek az Oroszhegy községhez tartozó területeken találhatók, a Lázon, Nyúlád és Szencsed térségében, a Kalonda- és Cekend-tetőn, de Szentegyháza, Lövéte és Oklánd környékén is szép számmal fellelhető. A többhektárnyi területen vadon növő védett növényt az itt elő emberek kötelessége és felelőssége megőrizni.
Oroszhegy fölött emelkedő fennsík, ahol hatalmas, végeláthatatlan területeket borít be a nárcisz, Üknyéd felé, Aklos aljáig.

 
 
0 komment , kategória:  Kányádi Sándor  
Babócsai Basakert nárciszai
  2020-06-29 14:24:55, hétfő
 
 


Babócsa és Hargita mindkettő magyar, mégis mit művelt velünk a történelem! Csak turistaként látogathatjuk saját földünket és az ott élő magyarok fájdalma is örök.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Goethe mondta
  2020-06-29 13:02:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
8 csodálatos dolog
  2020-06-29 12:40:18, hétfő
 
 


8 csodálatos dolog történhet veled! - egyedüllétben

Sokan tekintenek negatív állapotként az egyedüllétre, és sajnálják azt az antiszociálisnak, szomorúnak gondolt valakit, aki társ nélkül éli mindennapjait. Pedig a magány, ha tudjuk, hogyan kezeljük, rendkívül inspirálóan hathat ránk.
Nem azt mondjuk, hogy mostantól menekülj az emberektől, amikor csak a közelükbe kerülsz, hanem azt, hogy ha az egyedüllét lapjait osztja neked a sors, próbáld meg jól keverni őket. Ha megteszed, 8 remek dolgot tapasztalhatsz meg!
1. Feltöltődhetsz.

A zsúfolt mindennapok során hajlamosak vagyunk elfelejtkezni magunkról, és a legtöbb energiát a körülöttünk lévő emberekbe fektetjük. Igyekszünk boldoggá tenni a szeretteinket, időt szakítani a barátainkra, megfelelni a munkatársainknak. A folyamatos figyelem és tenni akarás nem csak testileg, hanem mentálisan is nagyon megterhelő - ha viszont egyedül vagyunk, van néhány percünk magunkra is.
Feltölthetjük a már lemerülőfélben lévő elemeinket, elmélyedhetünk lelkünk "bugyraiban", és felfedezhetjük, mit is kellene változtatni, fejleszteni. Ha éppen nincs senki az életedben, használd ki az ajándékba kapott napokat, heteket, hónapokat, és tarts szünetet!
2. Többet gondolkodhatsz, mérlegelhetsz.

Az életünk olyan szédületes sebességgel robog nap mint nap, hogy nagyon ritkán van időnk leülni, és elmerengeni valamin. Csak tologatjuk ide-oda a fontos problémák, események átrágását, miközben tisztában vagyunk vele, hogy sürgősen meg kellene állnunk. Az egyedüllét remek alkalmat kínál arra, hogy átgondold a jövődet, a jelenedet, és kitaláld, mit hogyan lenne célszerű megoldani.
3. Jobban megismerheted a saját érzéseidet.

Ha sok emberrel vagy körülvéve, akkor automatikusan az ő érzéseikre figyelsz, magadat pedig háttérbe szorítod. Pedig a saját boldogságod, kiegyensúlyozottságod érdekében hihetetlenül fontos, hogy tudd, mi okoz örömet neked, mitől leszel szomorú és mi inspirál a nehéz helyzetekben. Használd magányos napjaidat arra, hogy elgondolkozol ezeken, és megpróbálod jobban megismerni önmagad - így a jövőben sokkal jobban fogod tudni irányítani és kezelni az érzéseidet.
4. Annak a tevékenységnek hódolhatsz, amit valóban élvezel.

Egy csapat tagjaként, vagy egy párkapcsolatban sokszor kénytelenek vagyunk lemondani a saját vágyainkról, és a másik óhaját szem előtt tartani. Félreértés ne essék, ez nem rossz dolog, hiszen minden jól működő együttlét áldásos lemondásokkal jár. Ha viszont egyedül vagy, nem kell senkihez sem alkalmazkodnod: azt és akkor csinálsz, amikor csak akarsz! Te döntesz, te szabod meg a feltételeket, és te élvezed a magánnyal járó szabadságot.
5. Produktívabb lehetsz.

Minél több ember van körülötted, annál kevésbé vagy aktív, és annál kevésbé tudsz odafigyelni arra, amit csinálsz. Természetesen ez nincs kőbe vésve, de az esetek többségében így van: jobban teljesítünk, ha nem zavar minket senki. Amikor egyedül vagy, egyetlen dologra kell koncentrálnod, ez pedig jelentősen megdobhatja a produktivitásod. Ha úgy alakul az életed, hogy társ nélkül maradsz, fejezd be a félbehagyott dolgaidat, vagy vágj bele valami újba, és adj bele apait-anyait!
6. Szabaddá válsz.

Az egyedüllét szabadságot, függetlenséget ad neked, és egyúttal felelősséget, megfontoltságot is, hiszen nincs senki más, akire támaszkodhatsz, csak saját magad. Ha megtanulod kezelni a magányt, és túljutsz az egyedüllét "borzalmán", akkor soha többé nem fogsz idegeskedni azon, hogy mikor találsz újra párt magadnak. Egyszerűen elfogadod, hogy most egy önálló életre kell berendezkedned, és ennek megfelelően cselekszel, gondolkozol, érzel. Hidd el, élvezni fogod
7. Nem kell bocsánatot kérned.

Ha megtanulod szeretni a magányt, előbb-utóbb rájössz, hogy nem kell a sarokba húzódnod, és könnyes szemmel elnézést kérned azért, amit tettél, vagy mondtál. Senki előtt sem ismeretlen az a helyzet, amikor egy-egy átgondolatlan véleménnyel, közbeszólással (ami lehet, hogy jogos!) megbántunk másokat - az eredmény pedig az, hogy mi esedezünk bocsánatért. Egyedülállóként azonban nem kell kétszer meggondolnod, mi hagyja el a szádat, és fölösleges félned attól, hogy magadra haragítasz valakit.
8. Nem fogsz mindig megerősítésre várni.

Megszámolni sem tudjuk azokat a szituációkat az életünkben, amikor egy-egy döntés kapcsán megerősítésre van szükségünk. Tanácsot kérünk, merre menjünk tovább, mi a jó nekünk. És bár nem haszontalan mások véleményét kikérni, az egyedüllét megtanít arra, hogy elsősorban magadban kell bíznod. Bármiről is van szó, a megérzéseid és saját elgondolásaid mindig sokat segíthetnek majd.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kedvenc idézetem
  2020-06-28 08:56:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 123 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 1777 db bejegyzés
Összes: 9716 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 502
  • e Hónap: 5794
  • e Év: 64017
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.