Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvéti sonka mese.....
  2021-03-26 13:04:26, péntek
 
   
  Húsvéti sonkamese


És mi kéne, ha lenne? - nevetett a hentes az öregemberre, miközben a vásárcsarnok zajában egymást kergették az illatok azzal a vidám, tömegelős mormogással, ami húsvét előtt egy héttel, szombatonként mindig körbetáncol a piacon.
- Sonka. Tudja, olyan megfőzni való - motyogta az öreg, de hangját széttaposta a hangzavar, amiből egy asszony fölháborodott kiabálása - ,,Na, de még ilyet, hogy ötven forint legyen egy tojás, na, ne mán!" - csapott fel, egészen a csarnok vasgerendákból összeszerelt plafonjáig.
- Hangosabban, tata! Hangosabban! Piac ez, nem könyvtár - vastagodott a hentes nevetése, miközben kövér arca kipirult, és az orrán kékülő erek is mintha kitágultak volna.
- Sonkát, főzni valót - erősödött az öregember hangja. - Szóval azt szeretnék, csak az a baj, hogy nem tudom, hogyan kell elkészíteni.
A hentes az egyre hosszabbodó sorra nézett, és nem kevés türelmetlenséget olvasott ki az öreg mögött ácsorgó asszonyok tekintetéből.
- Na, szép hölgyeim, elmondjuk az úrnak, hogyan készíthet finomságot az ünnepi asztalra? - nevetett tovább a hentes, és maga sem értette, hogy a hidegben miért csordul izzadtságcsepp a homlokáról.
- Mondja csak, mondja. Hadd tanuljunk mi is - érkezett egy hang a sorból, miközben három nő fej beletörődően bólintott, csak szemöldökük szaladt össze morcosan.
- Na, kérem szépen, akkor lássuk csak - emelt fel egy méretes sonkadarabot a hentes. - Ezt a csodásan megfüstölt sonkát (és ekkor a hentes a húst az orrához emelte, és úgy szuszogott, mint aki tudja, egy levegővétellel úgy megtöltheti a tüdejét a semmihez sem hasonlítható illattal, hogy egész teste felfúvódik, és már repül is a mennybe, ahol talán közvetlenül Szent Péter mellett kap helyet az asztalnál) szóval ezt a sonkát langyos vízben mossa le. Majd hideg vízben áztassa. Érdemes az áztatásra rászánni egy egész napot. Tudja, tata, nem lesz olyan sós a sonkája, ha az áztatóvizet menet közben kicseréli.
- Cseréli? Tényleg cserélni kell? - kerekedett az egyik asszony szeme. A többiek megvetően mérték végig, mint olyan tudatlant, akit be sem kellene engedni egy tisztességes magyar piacra.
- Cserélni bizony - tért vissza a földre Szent Péter mellől a hentes, de nevetését visszahozta a mennyekből.
- Ám ez még csak a kezdet, tata. Akkora fazékban tegye fel főni, hogy ellepje a sonkát a víz. A víz hideg legyen, majd lassan főzze, hogy megmaradjon minden íz, minden zamat.
- A főzővizet ízösítheti is. Egész borsot, néhogy daráltat, mög égy-két fej vöröshagymát, két-három gerezd fokhagymát, no mög babérlevelet is tögyön a főzővízbe - szólt közbe a kofa a szemközti sorból. - De ha igazán különlegeset akar, borókabogyóval vagy rozmaringgal is mögvadíthassa...
- Jolánkám, drága, engedjen már kibontakozni, mer' még bennem marad a sok tudomány - nevetett tovább a hentes, de ezen a nevetésen már érződött, sértettség csípte meg.
- Na, tehát! Annyi órán át főzze a sonkát, ahány kilós. Ez itt megvan vagy másfél, vagyis akkor mennyi időt kell rászánnia? - nézett az öregemberre a hetes, mit sem törődve már a kofa rég elhalt mondataival.
- Hááát, úgy másfelet. Jól mondom? - nézett körbe riadtan az öregember, az asszonyok meg úgy tapsoltak, mintha maga Aradszky László, a már az angyalokat szórakoztató slágergyáros énekelte volna nekik a felhők fölük, hogy nem csak a húszéveséké a világ.
- Telitalálat! - harsogta a hentes, és a nevetés már szinte ki sem fért a száján. - De azért mindenképp ellenőrizze hústűvel, eléggé megpuhult-e, mielőtt kiveszi a vízből.
- Ki né vögye mán mingyá', csak úgy. A főzővízben hagyja kihűlni! Úgy az igazi. Ha csontos a sonka, csonttal égyütt főzze mög. Ha mög kötözött sonkát főz, akkó a hálót csak kihűlés után vágja lé - kiabált át az egyre nagyobb tömeg fölött a kofa. Mert azt már csak nem hagyhatta, hogy egy siheder hentes, aki tán még negyven húsvétot sem élt meg, no, egy ilyen parancsolgasson neki.
A hentes már dördült volna, mint egy csata indítását jelző ágyú, de az öreg hangja megállította.
- Hústű? De hát az micsoda?
Na, jól elvagyunk! - tolta hátra a fején a sapkát a hentes.
- Mondja már meg öregapán, miért nem bízza a feleségére ezt a sonkaprojektet? Hát maga még egy lábos vizet se tud feltenni a gázra, ha jól látom.
- Mert meghalt. Karácsonykor még úgy volt, nem áttétes a rákja, de március első napjára mégis felfalta a kór. A kezeim között aludt el - motyogta az öregember, és szégyenlősen törölte le arcáról a ráncai felé csorduló könnycseppeket.
- Meghalt? - zuhant az asszonyok döbbent sóhaja a csarnok betonjára.
- Meghalt. Így aztán... Szóval ne haragudjon, de azt hiszem, nem is tudnék mit kezdeni ekkora sonkával - bámulta a cipője orrát az öregember.
- Hát majd a gyerekek...- tartotta maga elé a húsdarabot a hentes, aki maga sem tudta, nyálát nyeli-e vissza, vagy a sírását.
- Autóbaleset. Egy fiam volt, már öt éve nem tudom, szenvedett-e, amikor a fának csapódott - emelte fel a tenyerét az öregember, és széttárt ujjaival jelezte, itt most nem ütnek nyélbe üzletet. Már éppen száját nyitotta, hogy ezt szóval is megerősítse, amikor a hentes zsírpapírba csomagolta a sonkadarabot, a papírral óvott húst egy nejlonszatyorba tette, azt magyarázva, ,,kell ez is, nehogy összezsírozza a ruháját, tata".
- Köll bizony. A szatyor köll. Mi másba tönné a hagymákat, mög eztet a kis zőccségöt, ha még szatyra sé lönne - kopogtatta az öregember vállát a kofa, és már dugta is a portékáját a sonka mellé.
- Aztán a babérlevelet e' né felejcse...- figyelmeztetett a kofa, és ki tudja honnan, de úgy két kilónyi krumplit is elővarázsolt a köténye mögül.
- De hát én ezt nem is kértem. Meg aztán talán ki sem tudnám fizetni. Mert hogy a sonka mégiscsak jó lenne, de hát az elég drága - szipogott az öregember, miközben egyik lábáról a másikra állt. Szétnyűtt cipője alatt meg úgy ropogott a beton, hogy meg sem hallotta a kofa hangját - ,,Na, alönne még a szép, ha pénzt fogadnék el magátú ezé a néhány hitványságé..."
- Drága? Mi ebben a drága? Hiszen már ideadta az árát, nem emlékszik? Akkor nem drágállotta... - harsogott a hentes, és kezitcsókolommal köszöntötte a következő vevőt. Fiatalasszony indult a pulthoz, majd intett: csak egy pillanat, és két festett tojást csúsztatott az öregember kabátzsebébe.
- Aztán össze ne törje... - simogatta meg az öregember fejét.
Az öregemberét, akinek arcáról akkorra eltűntek a ráncok, és még a cipője is úgy fénylett, mintha egy órája hozta volna ki a cipőszalonból.

( Bátyi Zoltán )




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kezitcsókolommal, türelmetlenséget, nejlonszatyorba, figyelmeztetett, parancsolgasson, vasgerendákból, könnycseppeket, borókabogyóval, levegővétellel, izzadtságcsepp, sonkaprojektet, összezsírozza, szombatonként, cipőszalonból, fiatalasszony, mögvadíthassa, fölháborodott, vöröshagymát, tisztességes, babérlevelet, rozmaringgal, karácsonykor, megállította, szórakoztató, slágergyáros, kibontakozni, szégyenlősen, tekintetéből, összeszerelt, elővarázsolt, különlegeset, sonkadarabot, hasonlítható, kabátzsebébe, beletörődően, vásárcsarnok, illatok azzal, asszony fölháborodott, csarnok vasgerendákból, hentes nevetése, orrán kékülő, öregember hangja, egyre hosszabbodó, öreg mögött, ünnepi asztalra, hidegben miért, méretes sonkadarabot, csodásan megfüstölt, orrához emelte, sonkát langyos, áztatásra rászánni, egész napot, Szent Péter, Aradszky László, Bátyi Zoltán,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Fehér virág  Alvó cicák  Png kislány  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Elköszönt  Facebookon kaptam  Akarat  Nevem  Mindig jusson idő nevetni  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png férfi  Facebookon kaptam  Erdőn  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Makszim Gorkij gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Adakozás  Png virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Radikális szeretet  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Ágai Ágnes – Csendélet  A Megváltó szolgálatában  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Németh László tollából  Akarat  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Próbálj meg ...  Éretlen vers  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Albert Einstein gondolata  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Fehér virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  képre írva  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Alvó cicák  Szívem  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  képre írva 
Bejegyzés Címkék
illatok azzal, asszony fölháborodott, csarnok vasgerendákból, hentes nevetése, orrán kékülő, öregember hangja, egyre hosszabbodó, öreg mögött, ünnepi asztalra, hidegben miért, méretes sonkadarabot, csodásan megfüstölt, orrához emelte, sonkát langyos, áztatásra rászánni, egész napot, áztatóvizet menet, egyik asszony, többiek megvetően, tisztességes magyar, földre Szent, főzővizet ízösítheti, főzővízbe &#8211, szemközti sorból, angyalokat szórakoztató, felhők fölük, főzővízben hagyja, hálót csak, egyre nagyobb, siheder hentes, ilyen parancsolgasson, csata indítását, öreg hangja, lábos vizet, kezeim között, ráncai felé, asszonyok döbbent, csarnok betonjára, cipője orrát, fiam volt, fának csapódott, hentes zsírpapírba, papírral óvott, nejlonszatyorba tette, szatyor köll, öregember vállát, sonka mellé, köténye mögül, sonka mégiscsak, elég drága, másikra állt, kofa hangját, néhány hitványságé, következő vevőt, öregember kabátzsebébe, öregember fejét, órája hozta, kezitcsókolommal, türelmetlenséget, nejlonszatyorba, figyelmeztetett, parancsolgasson, vasgerendákból, könnycseppeket, borókabogyóval, levegővétellel, izzadtságcsepp, sonkaprojektet, összezsírozza, szombatonként, cipőszalonból, fiatalasszony, mögvadíthassa, fölháborodott, vöröshagymát, tisztességes, babérlevelet, rozmaringgal, karácsonykor, megállította, szórakoztató, slágergyáros, kibontakozni, szégyenlősen, tekintetéből, összeszerelt, elővarázsolt, különlegeset, sonkadarabot, hasonlítható, kabátzsebébe, beletörődően, vásárcsarnok, közvetlenül, öregemberre, megerősítse, öregemberét, hosszabbodó, drágállotta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 15185
  • e Hónap: 29271
  • e Év: 81829
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.