Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Legfontosabb tények a zsírról
  2019-12-05 09:26:08, csütörtök
 
   
  A legfontosabb tények a zsírról
Publikálva: csütörtök, október 31, 2019
Címkék: fehérje, szénhidrát, zsírok
Forrás: Gesundheit
A legfontosabb tények a zsírról
A zsírokat többnyire egészségtelen, hizlaló dolognak tekintjük, valójában azonban több fontos funkció látnak el a szervezetben. Fontos energiaszolgáltatók, egy gramm zsír 9 kalóriájával kétszer annyi energiát ad, mint ugyanennyi szénhidrát vagy fehérje. Ha a testünk nem égeti el azonnal a zsírokat, akkor energiatartalékként elraktározza ,,rosszabb időkre".

A zsírok nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat biztosítanak a különféle anyagcsere-folyamatokhoz. Ezen kívül:

a zsírok az A-, D-, E- és K-vitaminok hordozói, ezeket a szervezet nem tudná felhasználni zsír nélkül
ízek hordozói
hőszigetelők
védik a szerveket a külső behatásoktól
A napi kalória kb. 30%-ának zsírnak kell lennie. Nem mindegy azonban, hogy milyen zsírról van szó!

Mely zsírok egészségesek, melyek kevésbé?
Kémiai szerkezetüktől függően különbséget kell tenni a különféle típusú zsírsavak között. A telített zsírsavak többek között az állati termékekben fordulnak elő. Annak ellenére, hogy nem olyan rosszak, mint a hírnevük, ezeket a zsírsavakat jobb kis mennyiségben fogyasztani.

Az egyszerű telítetlen zsírsavak, amelyek megtalálhatók például az olívaolajban, az avokádóban, a repceolajban és a diófélékben, pozitívan befolyásolják a vérértékeket, mindaddig, amíg mérsékelten fogyasztjuk őket.

Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak
Különösen fontosak a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ide tartoznak az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak, amelyekre a testnek megfelelő arányban van szüksége. Például a napraforgó- és a kukoricaolaj túl sok ómega-6 zsírsavat tartalmaz, ami elősegítheti a gyulladásokat. A repceolajban jó arányban fordul elő ez a két zsírsav - használjon természetes, hidegen sajtolt olajat, mivel értékesebb összetevőket tartalmaz.

Az esszenciális ómega-3 zsírsavak megtalálhatók a lenmag-, dió- és szójabab olajban. A lazac, a makréla és a hering különösen értékes hosszú láncú ómega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Ideális esetben keverni kell a telített és telítetlen zsírsavakat, például úgy, hogy húsételekhez repceolaj öntettel készült salátákat eszünk.

Kerüljük a transzzsírsavakat
A keményített növényi zsírok használatakor óvatosságra van szükség: gyártásukkor transzzsírok képződnek, amelyek negatív hatással vannak a szívre és a keringési rendszerre, és a vér káros LDL-koleszterin szintjének emelkedését okozhatják. Gyakran zsíros sütőipari termékekben vagy sütőzsírokban találhatók meg.

Akkor is keletkezhetnek transzzsírok, ha a többszörösen telítetlen zsírsavakat égésig hevítik. Az olajak érzékeny kettős kötéseit a hő megszakítja, ezzel elveszítik egészséges tulajdonságukat. Ne használjon hidegen sajtolt növényi olajokat sütéshez - erre a célra jobban megfelelnek a finomított olajok.

Egészségesebb a margarin a vajnál?
A vajjal ellentétben a margarin sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A legfrissebb tanulmányok szerint a vaj nem ártalmas. Kalória szempontjából mindkét termék szinte azonos, csak a félzsíros margarin tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a vaj.

A káros transzzsírok elkerülése érdekében a margarin vásárlásánál figyelmet kell fordítani arra, hogy olyan jó minőségű terméket vegyünk, amely csak kevés keményített zsírt tartalmaz. Vaj vagy margarin - végül is ízlés kérdése.

Hizlal-e a zsír?
Noha a zsírban sok kalória van, a zsírfogyasztás és a testtömeg között nincs összefüggés. Csak az egyensúly döntő: aki több kalóriát eszik, mint amennyit eléget, az hízik. A kalória elhasználását serkenti a mozgás. Aki reggel sportol, az este nyugodtan engedékenyebb lehet magával egy kicsit. A magas zsírtartalmú ételek gyorsabban telítenek, mint az alacsony zsírtartalmú ételek, így kevesebb étel is elég.

Ha megpróbálunk kevesebb zsírt enni, akkor gyakran több szénhidrátot fogyasztunk. A gabonatermékek, például a fehér kenyér és a tészta azonban növelik a vércukorszintet, és ezáltal serkentik az inzulin termelődését, ez pedig elősegíti a zsírképződést. Ezért sok étrend támaszkodik a teljes és alacsony energiatartalmú étrendre. Különös figyelmet igényelnek a rejtett zsírok, amelyek előfordulhatnak például készételekben vagy tejtermékekben.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: nélkülözhetetlen, vércukorszintet, tulajdonságukat, energiatartalmú, előfordulhatnak, zsírfogyasztás, keletkezhetnek, gabonatermékek, tejtermékekben, szerkezetüktől, szempontjából, befolyásolják, megtalálhatók, sütőzsírokban, folyamatokhoz, használatakor, készételekben, egészségesebb, egészségtelen, zsírképződést, elhasználását, engedékenyebb, gyulladásokat, gyártásukkor, repceolajban, többszörösen, esszenciális, elraktározza, olívaolajban, transzzsírok, kukoricaolaj, összetevőket, biztosítanak, elősegítheti, húsételekhez, legfontosabb, legfontosabb tények, zsírokat többnyire, gramm zsír, zsírok nélkülözhetetlen, külső behatásoktól, napi kalória, különféle típusú, telített zsírsavak, állati termékekben, zsírsavakat jobb, egyszerű telítetlen, többszörösen telítetlen, ómega-6 zsírsavak, testnek megfelelő, esszenciális ómega-3, hering különösen,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png cica  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyi telefonál  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png virág  Tavaszi kép  A jó emberek mindig szépek mar...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Neked tudnod kell  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 21  Soha ne kedvezz...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Még csak most kezdődik a nap  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Elköszönt  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szívem  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Sose bánj semmit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png telefon  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Nevem  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Png virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png ház  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Fehér virág  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Sokan azt tartják  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
legfontosabb tények, zsírokat többnyire, gramm zsír, zsírok nélkülözhetetlen, külső behatásoktól, napi kalória, különféle típusú, telített zsírsavak, állati termékekben, zsírsavakat jobb, egyszerű telítetlen, többszörösen telítetlen, ómega-6 zsírsavak, testnek megfelelő, esszenciális ómega-3, hering különösen, keményített növényi, keringési rendszerre, olajak érzékeny, célra jobban, finomított olajok, vajjal ellentétben, legfrissebb tanulmányok, félzsíros margarin, káros transzzsírok, margarin vásárlásánál, testtömeg között, egyensúly döntő, kalória elhasználását, este nyugodtan, magas zsírtartalmú, alacsony zsírtartalmú, fehér kenyér, tészta azonban, inzulin termelődését, rejtett zsírok, nélkülözhetetlen, vércukorszintet, tulajdonságukat, energiatartalmú, előfordulhatnak, zsírfogyasztás, keletkezhetnek, gabonatermékek, tejtermékekben, szerkezetüktől, szempontjából, befolyásolják, megtalálhatók, sütőzsírokban, folyamatokhoz, használatakor, készételekben, egészségesebb, egészségtelen, zsírképződést, elhasználását, engedékenyebb, gyulladásokat, gyártásukkor, repceolajban, többszörösen, esszenciális, elraktározza, olívaolajban, transzzsírok, kukoricaolaj, összetevőket, biztosítanak, elősegítheti, húsételekhez, legfontosabb, szervezetben, megpróbálunk, felhasználni, vásárlásánál, zsírtartalmú, egészségesek, szénhidrátot, mennyiségben, kalóriájával, hőszigetelők, termelődését, vérértékeket, behatásoktól, termékekben, fogyasztani, diófélékben, zsírsavakat, különbséget, legfrissebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1328
  • e Hét: 18489
  • e Hónap: 34889
  • e Év: 156762
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.