|
2019-12-05 09:26:08, csütörtök
|
|
|
|
|
|
A legfontosabb tények a zsírról
Publikálva: csütörtök, október 31, 2019
Címkék: fehérje, szénhidrát, zsírok
Forrás: Gesundheit
A legfontosabb tények a zsírról
A zsírokat többnyire egészségtelen, hizlaló dolognak tekintjük, valójában azonban több fontos funkció látnak el a szervezetben. Fontos energiaszolgáltatók, egy gramm zsír 9 kalóriájával kétszer annyi energiát ad, mint ugyanennyi szénhidrát vagy fehérje. Ha a testünk nem égeti el azonnal a zsírokat, akkor energiatartalékként elraktározza ,,rosszabb időkre".
A zsírok nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat biztosítanak a különféle anyagcsere-folyamatokhoz. Ezen kívül:
a zsírok az A-, D-, E- és K-vitaminok hordozói, ezeket a szervezet nem tudná felhasználni zsír nélkül
ízek hordozói
hőszigetelők
védik a szerveket a külső behatásoktól
A napi kalória kb. 30%-ának zsírnak kell lennie. Nem mindegy azonban, hogy milyen zsírról van szó!
Mely zsírok egészségesek, melyek kevésbé?
Kémiai szerkezetüktől függően különbséget kell tenni a különféle típusú zsírsavak között. A telített zsírsavak többek között az állati termékekben fordulnak elő. Annak ellenére, hogy nem olyan rosszak, mint a hírnevük, ezeket a zsírsavakat jobb kis mennyiségben fogyasztani.
Az egyszerű telítetlen zsírsavak, amelyek megtalálhatók például az olívaolajban, az avokádóban, a repceolajban és a diófélékben, pozitívan befolyásolják a vérértékeket, mindaddig, amíg mérsékelten fogyasztjuk őket.
Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak
Különösen fontosak a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ide tartoznak az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak, amelyekre a testnek megfelelő arányban van szüksége. Például a napraforgó- és a kukoricaolaj túl sok ómega-6 zsírsavat tartalmaz, ami elősegítheti a gyulladásokat. A repceolajban jó arányban fordul elő ez a két zsírsav - használjon természetes, hidegen sajtolt olajat, mivel értékesebb összetevőket tartalmaz.
Az esszenciális ómega-3 zsírsavak megtalálhatók a lenmag-, dió- és szójabab olajban. A lazac, a makréla és a hering különösen értékes hosszú láncú ómega-3 zsírsavakat tartalmaz.
Ideális esetben keverni kell a telített és telítetlen zsírsavakat, például úgy, hogy húsételekhez repceolaj öntettel készült salátákat eszünk.
Kerüljük a transzzsírsavakat
A keményített növényi zsírok használatakor óvatosságra van szükség: gyártásukkor transzzsírok képződnek, amelyek negatív hatással vannak a szívre és a keringési rendszerre, és a vér káros LDL-koleszterin szintjének emelkedését okozhatják. Gyakran zsíros sütőipari termékekben vagy sütőzsírokban találhatók meg.
Akkor is keletkezhetnek transzzsírok, ha a többszörösen telítetlen zsírsavakat égésig hevítik. Az olajak érzékeny kettős kötéseit a hő megszakítja, ezzel elveszítik egészséges tulajdonságukat. Ne használjon hidegen sajtolt növényi olajokat sütéshez - erre a célra jobban megfelelnek a finomított olajok.
Egészségesebb a margarin a vajnál?
A vajjal ellentétben a margarin sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A legfrissebb tanulmányok szerint a vaj nem ártalmas. Kalória szempontjából mindkét termék szinte azonos, csak a félzsíros margarin tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a vaj.
A káros transzzsírok elkerülése érdekében a margarin vásárlásánál figyelmet kell fordítani arra, hogy olyan jó minőségű terméket vegyünk, amely csak kevés keményített zsírt tartalmaz. Vaj vagy margarin - végül is ízlés kérdése.
Hizlal-e a zsír?
Noha a zsírban sok kalória van, a zsírfogyasztás és a testtömeg között nincs összefüggés. Csak az egyensúly döntő: aki több kalóriát eszik, mint amennyit eléget, az hízik. A kalória elhasználását serkenti a mozgás. Aki reggel sportol, az este nyugodtan engedékenyebb lehet magával egy kicsit. A magas zsírtartalmú ételek gyorsabban telítenek, mint az alacsony zsírtartalmú ételek, így kevesebb étel is elég.
Ha megpróbálunk kevesebb zsírt enni, akkor gyakran több szénhidrátot fogyasztunk. A gabonatermékek, például a fehér kenyér és a tészta azonban növelik a vércukorszintet, és ezáltal serkentik az inzulin termelődését, ez pedig elősegíti a zsírképződést. Ezért sok étrend támaszkodik a teljes és alacsony energiatartalmú étrendre. Különös figyelmet igényelnek a rejtett zsírok, amelyek előfordulhatnak például készételekben vagy tejtermékekben.
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
Címkék: nélkülözhetetlen, vércukorszintet, tulajdonságukat, energiatartalmú, előfordulhatnak, zsírfogyasztás, keletkezhetnek, gabonatermékek, tejtermékekben, szerkezetüktől, szempontjából, befolyásolják, megtalálhatók, sütőzsírokban, folyamatokhoz, használatakor, készételekben, egészségesebb, egészségtelen, zsírképződést, elhasználását, engedékenyebb, gyulladásokat, gyártásukkor, repceolajban, többszörösen, esszenciális, elraktározza, olívaolajban, transzzsírok, kukoricaolaj, összetevőket, biztosítanak, elősegítheti, húsételekhez, legfontosabb, legfontosabb tények, zsírokat többnyire, gramm zsír, zsírok nélkülözhetetlen, külső behatásoktól, napi kalória, különféle típusú, telített zsírsavak, állati termékekben, zsírsavakat jobb, egyszerű telítetlen, többszörösen telítetlen, ómega-6 zsírsavak, testnek megfelelő, esszenciális ómega-3, hering különösen,
|
|
|
|
legfontosabb tények, zsírokat többnyire, gramm zsír, zsírok nélkülözhetetlen, külső behatásoktól, napi kalória, különféle típusú, telített zsírsavak, állati termékekben, zsírsavakat jobb, egyszerű telítetlen, többszörösen telítetlen, ómega-6 zsírsavak, testnek megfelelő, esszenciális ómega-3, hering különösen, keményített növényi, keringési rendszerre, olajak érzékeny, célra jobban, finomított olajok, vajjal ellentétben, legfrissebb tanulmányok, félzsíros margarin, káros transzzsírok, margarin vásárlásánál, testtömeg között, egyensúly döntő, kalória elhasználását, este nyugodtan, magas zsírtartalmú, alacsony zsírtartalmú, fehér kenyér, tészta azonban, inzulin termelődését, rejtett zsírok, nélkülözhetetlen, vércukorszintet, tulajdonságukat, energiatartalmú, előfordulhatnak, zsírfogyasztás, keletkezhetnek, gabonatermékek, tejtermékekben, szerkezetüktől, szempontjából, befolyásolják, megtalálhatók, sütőzsírokban, folyamatokhoz, használatakor, készételekben, egészségesebb, egészségtelen, zsírképződést, elhasználását, engedékenyebb, gyulladásokat, gyártásukkor, repceolajban, többszörösen, esszenciális, elraktározza, olívaolajban, transzzsírok, kukoricaolaj, összetevőket, biztosítanak, elősegítheti, húsételekhez, legfontosabb, szervezetben, megpróbálunk, felhasználni, vásárlásánál, zsírtartalmú, egészségesek, szénhidrátot, mennyiségben, kalóriájával, hőszigetelők, termelődését, vérértékeket, behatásoktól, termékekben, fogyasztani, diófélékben, zsírsavakat, különbséget, legfrissebb, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1328
- e Hét: 18489
- e Hónap: 34889
- e Év: 156762
|
|
|