Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kacor király...
  2013-09-22 07:27:31, vasárnap
 
   
 



Kacor király

Volt egyszer egy szegény özvegyasszony, s annak volt egy macskája. Ez a macska olyan kajtár, olyan falánk volt, hogy minden fazékba, minden lábasba beleütötte az orrát. A szegény asszony megelégelte a macska kajtárságát, s egyszer, mikor a macska a tejeslábast egészen kiürítette, fogta a seprűt, jól megverte, s mondta neki:
- Kitakarodj a házamból, fel is út, le is út, többet ide be ne tedd a lábadat!
No, szegény macska mehetett világgá. Elindult nagy búsan, kiment a faluból, bódorgott erre-arra, mindenfelé, aztán egy hídhoz ért, ott leült, s dorombolt magában nagy búsan. Amint ott üldögélne, látja, hogy ott üldögél egy róka is. Szépen odasettenkedik, s elkezd a róka farkával játszani. Megijed a róka, visszafordul, nézi a macskát, nem tudja elgondolni, mi az isten teremtése lehet, ilyen állatot még nem látott. Visszahőköl egy kicsit, de vissza a macska is, mert még ő sem látott rókát világon való életében. Mind a kettő megijedt a másiktól.
No, hanem mégis a róka szólalt meg először. Kérdi a macskától nagy szepegve:
- Ki légyen az úr?
“Ahá! - gondolja magában a macska. - Úgy látszik, fél tőlem."
Mindjárt nekibátorodott, s mondotta is nagy büszkén:
- Mit, hát te nem ismersz engem? Tudd meg, hogy én Kacor király vagyok. Nincs az az állat, aki ne félne éntőlem.
- Ejnye, ejnye - mondotta a róka -, igazán szégyellem, hogy még a híredet sem hallottam.
Egyszeribe meghívta nagy tisztelettel Kacor királyt: legyen szerencséje, látogassa meg az ő szegény házánál, lesz tyúkhús, récehús, lúdhús vacsorára, s minden, ami kitelik tőle.
- Jól van - mondotta Kacor király -, hát elmegyek veled.
Elmennek a róka házába, de bezzeg a róka sürgött-forgott, felvetette a konyhát, sütött mindenféle pompás pecsenyét, kínálta Kacor királyt:
- Egyék felséged, egyék, ne éhezzék, mint otthon.
Mikor aztán az ebédnek vége volt, ágyat vetett Kacor királynak, puha ágyat, s Kacor király meghagyta, hogy csend legyen a háznál, nehogy valaki megháborítsa az ő nyugodalmában. Kiment a róka a háza elé, ott járt fel s alá, vigyázott, nehogy valaki bemenjen, de még a háza felé se közelítsen.
Egyszer jön arra egy nyúl, s a róka már messziről rákiáltott:
- Szaladj innét, te szerencsétlen, nem tudod, hogy nálam alszik Kacor király? Ha felébreszted, vége az életednek!
Hiszen egyéb sem kellett a nyúlnak, uccu neki, szaladt árkon-bokron által, mintha szemét vették volna. Amint szaladt, szembejő vele egy medve, s kérdi:
- Hát te hova szaladsz, talán bizony a kopók kergetnek?
- Jaj, ne is kérdezze, medve bátyámuram! A róka koma háza előtt jöttem el, s azt mondta róka koma, hogy szaladjak, mert Kacor király van nála szálláson, s ha felébresztem, vége az életemnek.
- Hm, hm - mondja a medve -, na hallod-e, öcsém, sok országot s világot bejártam, de Kacor királynak még a színét sem láttam, de még a hírét sem hallottam. No, csak azért is meglátogatom róka komát, hadd lám, ki az a Kacor király!
Elmegy a medve róka komához, s hát, róka koma még mindig ott jár-kel a háza előtt, s amint meglátja a medvét, kiált neki:
- Jaj, lelkem medve komám, ne jöjjön erre, mert ha Kacor királyt felébreszti, vége az életének, vége az enyimnek is!
De bezzeg megijedt a medve is, megfordult, s futott keresztül az erdőn, mintha szemét vették volna, meg sem állott, míg a nyulat utol nem érte. Hát mire odaért, ott voltak a nyúl körül mindenféle állatok, szárnyasok és szárnyatlanok. A nyúl beszélt nekik Kacor királyról, s az állatok rémüldöztek.
- Jaj, Istenem, mi lesz velünk, ha Kacor király felébred, s elindul az erdőben?!
Volt ott mindenféle állat: farkas, szarvas, őz, varjú, sas, holló, s mind szörnyen meg voltak ijedve, nem tudták, hogy mit csináljanak. Azt mondta egyszer a nyúl:
- Mondok én valamit. Álljunk össze, ahányan vagyunk, csináljunk nagy vacsorát, s hívjuk meg Kacor királyt; ha róka komához eljött vacsorára, eljön mihozzánk is.
- Biz az jó lesz - mondotta a varjú -, én, ha megbíztok bennem, elmegyek róka komához, s meghívom Kacor király őfelségét.
Bezzeg hogy megbízták, hogyne bízták volna, hadd menjen a varjú. Elmegy a varjú róka komához, köszön illendőképpen, mondja, hogy mi jóban jár.
- Jól van - mondja róka koma -, mindjárt bemegyek, megnézem, hogy felébredt-e, s elémondom a kívánságotokat.
Bemegy róka koma, s hát éppen akkor dörzsöli a szemét Kacor király, nagyokat nyújtózkodik, hogy ropog belé a csontja.
- No, mi hír, barátom? - kérdi Kacor király.
- Felséges királyom - mondja róka koma -, itt van egy varjú. Minden rendű és rangbéli állatok küldték ide, hogy meghívják felségedet vacsorára.
Kacor király megpödörte bajuszát, s mondta róka komának:
- Jól van, mehetsz. Mondd a varjúnak, hogy elmegyek.
Visszarepül a varjú nagy örömmel a többi állathoz, s jelenti Kacor király üzenetét. Hej, uram teremtőm, egyszeribe nagy tüzet raknak az erdő közepén! A medve hozott ökörhúst, a farkas lóhúst, a sas mindenféle apró madarat; a nyúl felcsapott szakácsnénak, forgatta a nyársat, sütötte a drága pecsenyéket; a többiek körülállták a tüzet, úgy várták Kacor király őfelségét.
Aközben Kacor király is nekikészülődött, jó hegyesre kipödörte a bajuszát, s elindult róka komával a vendégségbe. Elejükbe jött a varjú, s úgy mutatta az utat, de a világ minden kincséért sem mert volna leszállni a földre, hanem repült egyik fa tetejéről a másikra, s úgy károgta:
- Erre, erre!
Egyszer meglátják Kacor királyt, amint jő róka komával. Hát, uram teremtőm, ahány állat ott volt, mindannyinak inába szállt a bátorsága!
- Jaj, jaj - kiabált a nyúl -, ott jő Kacor király, még felszúr a bajuszára!
- Szaladjon, ki merre tud! - kiáltott a medve, s azzal nekiiramodtak, szaladtak, ahányan voltak, annyifelé.
Hogyha azok a bolond állatok el nem szaladtak volna, az én mesém is tovább tartott volna.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nekikészülődött, nekibátorodott, kívánságotokat, odasettenkedik, nyugodalmában, szerencsétlen, nekiiramodtak, szárnyatlanok, illendőképpen, özvegyasszony, visszafordul, meglátogatom, szakácsnénak, nyújtózkodik, felébresztem, megháborítsa, tisztelettel, felébreszted, mindannyinak, tejeslábast, visszarepül, kajtárságát, megelégelte, csináljanak, szerencséje, felébreszti, vendégségbe, visszahőköl, rémüldöztek, körülállták, pecsenyéket, szárnyasok, mindenféle, megfordult, mindenfelé, csináljunk, szegény özvegyasszony, macska olyan, szegény asszony, macska kajtárságát, tejeslábast egészen, róka farkával, isten teremtése, kettő megijedt, róka szólalt, macskától nagy, róka –, róka házába, róka sürgött–, ebédnek vége, háza felé, kopók kergetnek, Aközben Kacor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogy lehet megtartani  Albert Einstein gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png csokor  Reggel van  Facebookon kaptam  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Irgalom és ítélet  Örülök, hogy látlak!  Png virág  Radikális szeretet  George Gordon Lord Byron: Inez...  A sors  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem méltó hozzád  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem számIt  Szép estét kedves látogatóimna...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Esti kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Zilahy Lajos gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Őrizkednünk kell...  Csak a fogyatkozás látható  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Png fotel  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Nem számIt  Makszim Gorkij gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Mi lenne ha  Rátalálsz  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Sose bánj semmit  Hiányzik  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szegény özvegyasszony, macska olyan, szegény asszony, macska kajtárságát, tejeslábast egészen, róka farkával, isten teremtése, kettő megijedt, róka szólalt, macskától nagy, róka &#8211, róka házába, róka sürgött&#8211, ebédnek vége, háza felé, kopók kergetnek, róka koma, medve &#8211, medve róka, háza előtt, nyulat utol, nyúl körül, nyúl beszélt, állatok rémüldöztek, varjú &#8211, varjú róka, szemét Kacor, varjú nagy, többi állathoz, erdő közepén, medve hozott, farkas lóhúst, nyúl felcsapott, drága pecsenyéket, többiek körülállták, világ minden, nyúl &#8211, bolond állatok, nekikészülődött, nekibátorodott, kívánságotokat, odasettenkedik, nyugodalmában, szerencsétlen, nekiiramodtak, szárnyatlanok, illendőképpen, özvegyasszony, visszafordul, meglátogatom, szakácsnénak, nyújtózkodik, felébresztem, megháborítsa, tisztelettel, felébreszted, mindannyinak, tejeslábast, visszarepül, kajtárságát, megelégelte, csináljanak, szerencséje, felébreszti, vendégségbe, visszahőköl, rémüldöztek, körülállták, pecsenyéket, szárnyasok, mindenféle, megfordult, mindenfelé, csináljunk, beleütötte, egyszeribe, felcsapott, szégyellem, felvetette, közelítsen, rákiáltott, felségedet, bátyámuram, megpödörte, kitakarodj, elgondolni, kiürítette, kincséért, leszállni, üldögélne, messziről, életednek, elémondom, dorombolt, felébredt, mihozzánk, macskától, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 936
  • e Hónap: 2864
  • e Év: 8880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.