|
2013-02-08 16:33:43, péntek
|
|
|
|
|
|
A tökéletes szalagos fánk elkészítésének alapszabályai
Be kell tartani néhány alapszabályt, no meg keríteni egy tömeget, amely megeszi, de gyorsan, mert a fánk tényleg frissen a legjobb.
- A szalagos fánk tésztájának receptje nagyon hasonlít az alap kelt tészta technológiájához. Különösen fontos itt, hogy minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű: a tojást már előző este ki kell venni a hűtőből, a tejet, lisztet pedig érdemes kicsit megmikrózni, vajat felolvasztani.
- Majdnem minden kelt tészta, de a fánk különösen meghálálja a többszöri kelesztést. Ez annyit jelent, hogy ha kétszeresére kelt, ki kell nyomkodni belőle a levegőt, és hagyni újrakelni, akár háromszor is.
- A konyha legyen egyenletes meleg, mondja minden szakácskönyv: ez csak annyit jelent, hogy se az ablakot, se az ajtót nem kell sűrűn nyitogatni, a tésztát pedig a kelés ideje alatt letakarva kell tartani. A legpraktikusabb hely erre a célra a lekapcsolt sütő.
- A fánkot csak a sütéskor lehet elrontani, ott viszont több ponton is. Nálunk már a dédnagymama is olajban sütötte a fánkot, de van, aki sertészsírban szereti sütni, a szabályok akkor is ugyanazok. A legfontosabb, hogy az olaj forró legyen, de ne túl forró. Ezt tapasztalataink szerint úgy a legkönnyebb elérni, hogy az olaj forrósítását magas lángon végezzük, majd mikor egy csipet tésztát beledobva ideálisnak látjuk a hőmérsékletét, a közepesnél eggyel magasabbra mérsékeljük a lángot.
- A fánkot megfordítom, hogy az a fele kerüljön lefelé, ami keléskor felül volt, és az olajba dobom, de csak 3-4 darabot egyszerre. Azon kívül, hogy így van helyük megnőni, ez azért is szerencsés, mert gyorsan ellenőrizhetem, hogy optimális volt-e az olaj hőmérséklete.
- Fedőt teszek rá, lehetőleg üveget, hogy lássam, mi történik. Kb. fél perc múlva megfordítom, és fedő nélkül sütöm további fél-egy percig.
- Zsírpapíros, szalvétás tálcára teszem őket, de nem egymásra, mert akkor az alsók összeesnek.
Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 2 és fél óra
Alapanyagok:
fél kg liszt
2 tojássárgája
1 tojás
30 gramm élesztő
2 dl tej
50 gramm vaj
50 gramm cukor
egy csipet só
2 evőkanál rum
1 liter olaj
porcukor
lekvár
A szobahőmérsékletű alapanyagokból kelt tésztát dagasztok. Hagyom a kétszeresére kelni, majd óvatosan ujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatom, és letakarva további fél órán át kelesztem. A fánkok közepére mutatóujjal kis mélyedést nyomok. A felforrósított olajban hármasával-négyesével előbb lefedve, majd fordítás után fedő nélkül 1-1 perc alatt kisütöm a fánkokat
Csak akkor szórom meg porcukorral, mikor már langyos, különben elázik |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: technológiájához, tapasztalataink, legpraktikusabb, fánkszaggatóval, elkészítésének, alapanyagokból, ellenőrizhetem, felforrósított, sertészsírban, alapszabályai, felolvasztani, hőmérsékletét, vastagságúra, forrósítását, kétszeresére, legfontosabb, szakácskönyv, alapszabályt, tojássárgája, hőmérséklete, mutatóujjal, zsírpapíros, alapanyagok, megfordítom, tésztájának, kiszaggatom, dédnagymama, elkészítési, megmikrózni, legkönnyebb, mérsékeljük, porcukorral, meghálálja, lekapcsolt, egyenletes, szerencsés, tökéletes szalagos, fánk tényleg, szalagos fánk, alap kelt, fánk különösen, többszöri kelesztést, konyha legyen, tésztát pedig, kelés ideje, legpraktikusabb hely, lekapcsolt sütő, fánkot csak, sütéskor lehet, szabályok akkor, olaj forró, legkönnyebb elérni,
|
|
|
|
Miért kiabálunk amikor dühösek... Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Gyerekként sokat küzdöttünk az... Minden harmadik... Az igazi szeretetért rendszeri... A Megváltó szolgálatában Facebookon kaptam Annuska bar... Facebookon kaptam A jó emberek mindig szépek mar... Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Png kutya Facebookon kaptam Garai Gábor - Takarítás Tóth Ágnes - Szervusz pad Adakozás Alázat Png nő Kellemes délutánt kívánok Paul David Tripp Április 21 Csak a fogyatkozás látható Örülök, hogy látlak! Png csokor Facebookon kaptam Cs Ildikótól Radikális szeretet Paul David Tripp Április 19 Facebookon kaptam George Gordon Lord Byron: Inez... Akik bántanak téged Szívem Alázat Kellemes vasárnapi kikapcsolód... George Byron - Ahogy itt jár -... Hiányzik Akarat Akarat Facebookon kaptam Krisztinától Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam Éretlen vers képre írva Paul David Tripp Április 19 Próbálj meg ... Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Mit beszél, nem értem, hogy m... Esti kép Szívem Nem számIt Popper Péter szavai Adakozás Ne kapaszkodj magasabbra, Facebookon kaptam Png cica Kövesd a cowboyt! Png csokor Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Nem méltó hozzád A másik dolog, Png férfi képre írva Png lepke Gyökössy Endre - Virágok virág... Nevem Szép estét Szép estét kedves látogatóimna... Szívem Png csokor Akik bántanak téged Facebookon kaptam Soha ne kedvezz... Nagyi telefonál Facebookon kaptam Az igazi szeretetért rendszeri... Facebookon kaptam Bounty krémes Facebookon kaptam Jó reggelt, jó napot mindenkin... Popper Péter szavai Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Egy hatékony szolga Éretlen vers 69 éve hunyt el Albert Einstei... Facebookon kaptam Kövesd a cowboyt! Hogyan éljünk boldogan, amíg m... A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Varga János Veniam - Fontos sz... képre írva Leonardo da Vinci gondolata Régi emberek, akikre máig büsz... Sokan azt tartják Facebookon kaptam Őrizkednünk kell... Elköszönt Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Rátalálsz Facebookon kaptam Alázat
|
|
|
|
tökéletes szalagos, fánk tényleg, szalagos fánk, alap kelt, fánk különösen, többszöri kelesztést, konyha legyen, tésztát pedig, kelés ideje, legpraktikusabb hely, lekapcsolt sütő, fánkot csak, sütéskor lehet, szabályok akkor, olaj forró, legkönnyebb elérni, olaj forrósítását, csipet tésztát, közepesnél eggyel, fánkot megfordítom, olajba dobom, olaj hőmérséklete, alsók összeesnek, szobahőmérsékletű alapanyagokból, kétszeresére kelni, fánkok közepére, felforrósított olajban, technológiájához, tapasztalataink, legpraktikusabb, fánkszaggatóval, elkészítésének, alapanyagokból, ellenőrizhetem, felforrósított, sertészsírban, alapszabályai, felolvasztani, hőmérsékletét, vastagságúra, forrósítását, kétszeresére, legfontosabb, szakácskönyv, alapszabályt, tojássárgája, hőmérséklete, mutatóujjal, zsírpapíros, alapanyagok, megfordítom, tésztájának, kiszaggatom, dédnagymama, elkészítési, megmikrózni, legkönnyebb, mérsékeljük, porcukorral, meghálálja, lekapcsolt, egyenletes, szerencsés, hármasával, nyitogatni, kelesztést, összeesnek, magasabbra, ideálisnak, négyesével, közepesnél, többszöri, különösen, nyomkodni, háromszor, újrakelni, szabályok, beledobva, dagasztok, egyszerre, optimális, ugyanazok, lehetőleg, letakarva, szalvétás, elrontani, mélyedést, kelesztem, tökéletes, alapanyag, receptje, szalagos, óvatosan, pohárral, sütéskor, fánkokat, közepére, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
26622 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3721
- e Hét: 13145
- e Hónap: 27231
- e Év: 79789
|
|
|