Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Szép estét kívánok kedves látogatóimnak!
  2017-04-26 17:36:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerkesztéseim  
Bányász cigányok
  2017-04-26 17:33:19, szerda
 
  Zsiga és Gazsi munkát vállalnának a bányában.
- Dolgozott már bányában? - kérdezik Gazsit.
- Hát persze! -szól a válasz.
- Akkor mondja meg, mivel világítanak odalent?
- Hát, pitróleummal. - feleli.
- Látszik, hogy sosem dolgozott bányában. Küldje be a következő jelentkezőt!
Gazsi odaszól Zsigának:
- Vigyázz, a lámpás kérdés beugratós!
Zsiga bemegy.
- Dolgozott már bányában? - kérdezik.
- Hát természetesen.
- Akkor mivel világítanak odalenn?
- Kezit csókolom, én aztat nem tudhatom, mert állandó nappalos műszakban voltam!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynö
  2017-04-26 17:30:36, szerda
 
  A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Ezt csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is.

Nyugtat és élénkít

A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkíto és serkento hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.

Külsőleg is gyógyír

Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.

Kártevők ellen

"Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel" - áll Krúdy Gyula Álmoskönyvében. Nem véletlenül: a biedermeier korhoz szorosan kapcsolódó levendulaillat már nagymamáink ruhásszekrényeiben is jelen volt, szárított levendulát rejtő levendulazsákocskák formájában, amelyek nemcsak kellemes illatot árasztanak, de a molyokat is távol tartják. Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények - például rózsatövek - mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket.

Hogyan használjuk?


Fürdővízbe:

egy kádnyi vízhez öntsünk egy marék levendulavirágból készített főzetet - 50 gramm levendulát forrázzunk le 1 liter vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig -, vagy egyszerűen cseppentsünk néhány csepp levendulaolajat a vízbe.

Teaként:

2 teáskanálnyi levendulavirágot öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 5-10 percig. Szűrjük le, és ízlés szerint ízesítsük mézzel.
Masszázsolajnak
Masszázsolajnak:

10 ml mandula- vagy jojobaolajba keverjünk 4-5 csepp levendulaolajat. Tároljuk hűvös, sötét helyen.

Párologtatva:

az aromamécses táljába öntsünk kevés vizet, ebbe csepegtessünk 4-5 csepp levendulaolajat.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Levendula mező
  2017-04-26 17:17:19, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi képek  
Pink rózsa
  2017-04-26 15:57:31, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Sárga rózsa
  2017-04-26 15:52:39, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Hogyan legyünk energikusabbak? Frissítő praktikák
  2017-04-26 15:49:41, szerda
 
  A TAVASZI FÁRADTSÁG OKAI:

Tagadhatatlanul, visszafordíthatatlanul itt a tavasz!
Rügyeznek a fák, zöldül a határ, mi meg ahelyett, hogy erőre kapnánk a természettel, fáradtabbnak érezzük magunkat, mint a téli hónapokban.

Vajon mik a tavaszi fáradság okai, és mit tehetünk ellene?

Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, ahogyan a téli üzemmódról átvált tavaszira.

1. Annyi bizonyos, hogy az időjárás változása nagy szerepet játszik kialakulásában. Az első melegebb napok, hetek következtében a véredényeink falai kitágulnak, leesik a vérnyomásunk, ezért fáradtnak, levertnek érezzük magunkat.

2. A hormonháztartásunkban lezajló folyamatok szintén felelőssé tehetők.
Konkrétabban az ,,alvási hormon", a melatonin, és a ,,boldogsághormon", a szerotonin szintjének szezonális ingadozása a bűnös. A tavaszi napfény ugyanis hiába aktiválja a szerotonin nevezetű hormonokat, ha az alvásért felelős - télen felhalmozódott - melatonin hormonok szintjét meg lecsökkenti. Az utóbbi alacsony szintje okozza ugyanis az átmeneti depressziónkat, a kedvetlenségünket.

3. A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hőmérséklet, illetve a hormonszint változások a felelősek, hanem az étrendünk is. A téli hónapokban általában zsírban gazdagabb és kalóriadúsabb ételeket fogyasztottunk, lényegesen kevesebb friss gyümölccsel és zöldségfélével, amely most ásványi só- és vitaminhiánnyal bosszulja meg önmagát.
HOGYAN HOZZUK MAGUNKAT FORMÁBA? TIPPEK TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN:

- Mozogjunk minél többet a napfényes szabadban, a friss levegőn!
Hohó, nicsak, nicsak, hát éppen ezt tették nagyanyáink, amikor a mezőn kapáltak! :)
Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint! A rendszeres testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését is növeli. Közben pedig endorfin szabadít fel, melyek a jó közérzetet garantálja.

- Változtassunk étkezési szokásainkon! - tanácsolják a szakértők.
Napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezést iktassunk be, mert ezáltal a szervezetünk energiaellátása egyenletesebb lesz! Ugyanakkor fontos, hogy a megszokottnál is több folyadékot igyunk, víz, ásványvíz, gyümölcslé, zöldséglé formájában. Hmm ...
Nagyanyáink tutira csak vizet ittak kint a határban, amikor néha a sorok végén megpihentek. Az elemózsiás batyujukban, kosarukban meg nem volt más, csak friss túró, sajt, házikenyér, meg hagyma, mert a szalonna csakis a férfiaknak dukált.

- Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket! - hangzik a következő jó tanács.
Az immunerősítő, sejtvédő C-vitaminnal szinte felturbózzuk a szervezetünket és gyorsan megszabadulhatunk a kimerültségtől.

Elhiszem. A régi öregek a hordós savanyú káposztának köszönhetően sohasem szenvedtek C- vitaminhiányban. Nagy szegénységi bizonyítvány volt, ha valamelyik házban nem készítettek belőle annyit, hogy kitartson tavaszig. Az alma, a sütőtök is jó sokáig elállt a pincékben, bár az új esztendők mindig megráncosították az almák héját.
Azt mondják különösen javasolt a joghurt és a kefir fogyasztása is, mert ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. Nagyanyáink ezt is nagyon jól tudták és a frissen fejt házi tejből mindezeket az egész családjuknak előteremtették.
Íme, néhány olyan tanács, ami új keletű, hajdanában még nem volt módiban:

- A reggeli váltózuhany felfrissít! A meleg, bágyasztó kádfürdőzés helyett zuhanyozzunk és garantáltan fitt lesz a napunk!

- Jóga: Tulajdonképpen bármilyen rendszeresen végzett mozgásforma segít megszabadulni a tavaszi fáradtságtól. A jóga azért különösen szerencsés választás, mert nem csak testileg, de lelkileg is segít megújulnunk.

- A szauna erősíti az immunrendszert és felpezsdíti a vérkeringést. Beindítja a test méregtelenítő folyamatait, alaposan megmasszírozza izmainkat, fokozza életkedvünket, így segít megszabadulni a tavaszi fáradságtól-

- Kínai ujj-játék: Az ujjhegyekben végződnek a tüdő, a szív és a keringés meridiánjai, a pajzsmirigy, a vékony- és vastagbél meridiánjai pedig ott kezdődnek. Helyezzük a jobb mutatóujjat a bal kéz hüvelykjének alapízületére, majd érintsük össze a hüvelykujj és a gyűrűsujj begyeit. Három percig tartsuk így, aztán ismételjük meg az ellenkező oldalon is, napközben többször. Ez az ujjtartás kimerültség esetén kiegyensúlyozó hatású a szervezetre, és mobilizálja öngyógyító erőinket.

- Tenyérmasszázs: Vegyünk egy 4 centi átmérőjű fa- vagy agyaggolyót a tenyerünkbe, majd szorítsuk össze 4-5 percig előbb a jobb, utána a bal kézben. Ezzel is aktiválhatjuk a napfonatot, a légzés megnyugszik, kiegyensúlyozódik, feltöltődik energiával.

A test mellett ápoljuk lelkünket is! Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, mert a művészet befogadása lélekgyógyító. Az igazi emberi kapcsolatok segítenek, legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Ne keltsünk, de kerüljük a felesleges konfliktusokat, forduljunk szeretettel a világ, embertársaink felé.
ENERGIZÁLÓ GYÓGYNÖVÉNYEK:

Egy párnapos tisztítókúra beiktatása áldásos lehet! Nem szükséges azonnal komoly léböjtkúrába kezdenünk, de két- három napot azért mindenképpen szánjunk rá, mert ha sikerül száműznünk a felhalmozódott salakanyagokat, testünk felfrissül, elmúlik a krónikus fáradtságunk.

Számításba jöhető teák: csalán, illetve cickafarktea.

A méregtelenítésnél gyakran felmerül a cayenne-i bors neve. A csilipaprika durva őrleménye is nagymértékben fokozza a vérkeringést, serkenti az anyagcserét, ami annak köszönhető, hogy kitágítja a vérereket.

A Koreai-félszigetről származó ginzeng a fáradtság és a stressz egyik leghatásosabb ellenszere.
A benne található szaponinoknak, E- és B-vitaminoknak, valamint ásványi anyagoknak (cink, mangán, réz) köszönhetően nagyfokú energialöketet ad, mivel fokozza a keringést, és növeli a sejtek oxigénfelvételét

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, így nem csoda, hogy óriási népszerűségnek örvend.
Bárhogy fogyaszthatjuk - teaként, süteményekben, fűszerként -, minden esetben élénkítő hatással bír, mivel fokozza a vérkeringést.

Igaz, nem gyógynövény, de a tavaszi fáradtság esetén sokat segíthet a méhpempő is. A proteinekben és B-vitaminban gazdag anyag leginkább immunerősítőként ismert, de egyúttal remek energetizáló is, és segítségével eredményesen legyőzhető a kimerültség is. Támogatja továbbá az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, ami elűzi a depressziót, valamint a fizikai fáradtságot.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Orgonák kosárban
  2017-04-26 15:44:16, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép virágok  
Png nő
  2017-04-26 15:38:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Png nők  
Noé tuto
  2017-04-26 15:35:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerkesztéseim  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 851 db bejegyzés
e év: 8057 db bejegyzés
Összes: 128157 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7086
  • e Hét: 60066
  • e Hónap: 113738
  • e Év: 391963
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.