Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-01-29 12:16:16, kedd
 
  Rudolf Steiner: A zeneiség lénye és a hangélmény az emberben

GA 283
Puha borító, 114 oldal

8 előadás, 3 kérdésmegválaszolás és 2 zárszó, amelyeket Steiner Kölnben, Berlinben, Lipcsében, Dornachban és Stuttgartban, 1906-ban és 1920-23-ban tartott.

A zeneiség lényege

1. előadás
Schopenhaueri gondolatok a zene okkult szemléletének kiindulópontjaként - Az emberi lélek felemelkedése spirituális fejlődés útján - A devachán mint a szférák zenéjének világa - A földi zene mint a magasabb világokban észlelt hangzások utózengése - A dúr és moll mélyebb jelentősége.

2. előadás
Goethe és Schopenhauer nézetei a művészetek jelentőségéről - Az ember háromféle tudatállapota - Az emberi lélek időzése a devachánban és a szférák zenéjének átélése az álomtalan alvás alatt - A földi zene mint öntudatlan emlékezés erre az átélésre - Ezen összefüggések tudatossá tétele az okkult fejlődés által.

3. előadás
A zenei és matematikai tehetség öröklődése a Bach- és Bernoulli-családban - Az egyéniség kapcsolata az öröklött képességekkel - Az emberi lény létesülése elmúlt földkorszakokban - A hallás-, beszéd- és egyensúlyszervek fejlődése.

4. előadás
Goethe nézetei a művészetekről és Schopenhauer véleménye a zene sajátos helyzetéről - E gondolatok továbbfejlesztése Richard Wagnernél - A zene jelentősége okkult álláspontból - Az alacsonyabb lénytagok átváltozása a zene hatására.

Kérdésekre adott válaszok és zárszavak

A kérdések 1. megválaszolása:
A zene fejlődése a jövőben - Hangrendszerünk bővülése az egyes hangok újszerű átélésével - Új impulzusok behatolása az emberiségfejlődésbe és az ezzel összefüggő nehézségek - A zeneiség összefüggése a légzési folyamattal és az emberlény tagozódásával.

A kérdések 2. megválaszolása:
Művészet és művészetszemlélet - Egyes kérdésfeltevések absztraktsága - Meseértelmezés.

A kérdések 3. megválaszolása:
A művésziség lényege - Az egyes hangok átélése - Kapcsolat a színek, a beszéd és az ének között - A drámaművészet lesüllyedése a naturalizmusba - Az euritmia létrejötte az emberlény okkult szemléletéből - Geothe kapcsolata a hangtanhoz - Rövid megjegyzés az éneklési módszerekhez.

1. zárszó:
A fafajták jelentősége a hangszerek építésénél - Az akusztika problémái és a tér kialakulása - Egy táj geológiai viszonyai és lakosainak muzikalitása - Dr. Thomastik újonnan épített hegedűje.

2. zárszó:
Az ember lényének összefüggése a kozmikus világokkal, egy kínai legenda ábrázolva - A zene jelentősége a régi kultúrákban.

Az ember megnyilatkozása hangban és szóban

Előadás
Ősbeszéd és ősének - A konszonáns és vokális elem - A 12 őskonszonáns (mássalhangzó) - Az emberi organizmus mint zenei eszköz. Az élet a halál után a szellemi világ teremtő hangjában és szavában, a szférák zenéjében - A planéták istenei, akik az állócsillagok kozmikus hangszerein játszanak.

1. előadás
A hallási folyamat okkult szemlélete - A zene átélésének változása az atlantiszi kortól a jelenig - Az oktáv belső tagozódása - A zene jövőbeli elmélyülése a vallásos átélésig - E szempontok felhasználása a zenei nevelésben.

2. előadás
A különböző intervallum-élmények lényege - A melódia, a harmónia és a ritmus kapcsolata a gondolkodáshoz, az érzéshez és az akarathoz - A zene eredete spirituális átélésében - A fúvós, vonós és ütős hangszerek mint megvalósult imaginációk.

3. előadás
A hierarchiák és a hangok világa - Szellemi események mint a tudati változások okai a Krisztus utáni 4. században - Isteni világok átélése a zene által a lemúriai és az atalntiszi korban, és ennek elvesztése a terc-érzés létrejöttével.

A könyv besorolása: Antropozófia - Rudolf Steiner, Művészet és irodalom
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kérdésfeltevések, egyensúlyszervek, földkorszakokban, hangrendszerünk, megnyilatkozása, megválaszolása, naturalizmusba, gondolkodáshoz, jelentőségéről, meseértelmezés, schopenhaueri, szemléletéből, összefüggések, drámaművészet, tudatállapota, felemelkedése, tagozódásával, szemléletének, absztraktsága, állócsillagok, felhasználása, létrejöttével, művészetekről, képességekkel, schopenhauer, mássalhangzó, összefüggése, módszerekhez, muzikalitása, lesüllyedése, őskonszonáns, stuttgartban, antropozófia, álláspontból, kialakulása, devachánban, zeneiség lénye, zeneiség lényege, zene okkult, emberi lélek, devachán mint, szférák zenéjének, földi zene, magasabb világokban, művészetek jelentőségéről, ember háromféle, álomtalan alvás, okkult fejlődés, egyéniség kapcsolata, öröklött képességekkel, emberi lény, zene sajátos, Rudolf Steiner, Steiner Kölnben, Richard Wagnernél,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Aki nem dolgozik, ne is egyék  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Erdőn  Tanuld meg ezt a versemet  Png cica  Png kutya  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Erdőn  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  A boldog családok mind hasonló...  Lóhere  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete-erdő desszert  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Akarat  Png csokor  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem méltó hozzád  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mai harmónia kártyám  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy maradéktalanul uralt világ  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Kövesd a cowboyt!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gonosz démon-álarc  Julian Brass gondolata  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png kutya  A sors  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png telefon 
Bejegyzés Címkék
zeneiség lénye, zeneiség lényege, zene okkult, emberi lélek, devachán mint, szférák zenéjének, földi zene, magasabb világokban, művészetek jelentőségéről, ember háromféle, álomtalan alvás, okkult fejlődés, egyéniség kapcsolata, öröklött képességekkel, emberi lény, zene sajátos, zene jelentősége, alacsonyabb lénytagok, zene hatására, zene fejlődése, egyes hangok, ezzel összefüggő, zeneiség összefüggése, légzési folyamattal, emberlény tagozódásával, művésziség lényege, ének között, drámaművészet lesüllyedése, euritmia létrejötte, emberlény okkult, éneklési módszerekhez, fafajták jelentősége, hangszerek építésénél, akusztika problémái, ember lényének, kozmikus világokkal, kínai legenda, régi kultúrákban, ember megnyilatkozása, emberi organizmus, halál után, szellemi világ, szférák zenéjében, planéták istenei, állócsillagok kozmikus, hallási folyamat, zene átélésének, atlantiszi kortól, oktáv belső, zene jövőbeli, vallásos átélésig, zenei nevelésben, ritmus kapcsolata, zene eredete, hangok világa, tudati változások, zene által, atalntiszi korban, terc-érzés létrejöttével, könyv besorolása, kérdésfeltevések, egyensúlyszervek, földkorszakokban, hangrendszerünk, megnyilatkozása, megválaszolása, naturalizmusba, gondolkodáshoz, jelentőségéről, meseértelmezés, schopenhaueri, szemléletéből, összefüggések, drámaművészet, tudatállapota, felemelkedése, tagozódásával, szemléletének, absztraktsága, állócsillagok, felhasználása, létrejöttével, művészetekről, képességekkel, schopenhauer, mássalhangzó, összefüggése, módszerekhez, muzikalitása, lesüllyedése, őskonszonáns, stuttgartban, antropozófia, álláspontból, kialakulása, devachánban, megvalósult, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 942
  • e Hét: 3159
  • e Hónap: 5584
  • e Év: 16518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.