Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyarmatosítás véres története (Részletek)
  2019-03-25 06:27:08, hétfő
 
  * A könnyek és a halál ösvénye

Az amerikai őslakosok ellen viselt, az indiánok számára tragikus végkifejletű, változó intenzitással zajló, nagyjából 100 éven keresztül tartó háború magjait a 18. század végén vetették el. 1783-ban Nagy-Britannia elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét és önrendelkezési jogát, ám a Korona nem mondott le érdekeinek informális képviseletéről az észak-amerikai kontinensen. Angol ügynökök és kereskedők fegyvereket szállítottak az indián törzseknek, annak reményében, hogy ha háború tör ki az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között, az őslakosok szembefordulnak a washingtoni szövetségi kormánnyal. Az indiánok felfegyverezésének másik egy etnikai alapon szervezett védvonal felállítása volt Ohio és Wisconsin területén, amely arra volt hívatott, hogy megállítsa, vagy legalább lelassítsa a nyugati irányú terjeszkedést. A britek folytonos ármánykodása konfliktust szült: 1812. június 18-án az Egyesült Államok hadat üzent Nagy-Britanniának. A 3 éven át tartó háború az angolok vereségével végződött, az indián törzsek pedig jócskán megfizették a katonai szövetség árát. Az angolok oldalán harcoló őslakosok komoly veszteségeket szenvedtek, a formálódó amerikai nemzet polgárai pedig jobb esetben is megbízhatatlan és kiszámíthatatlan népcsoportként, rosszabb esetben soraik közé beépült ellenségként tekintettek az indiánokra. A háborúban vereséget szenvedett törzsek, hogy elkerüljék a nyílvánvaló megtorlást, menekülni kényszerültek; némely nemzetségek északra, a kanadai határ felé indultak útnak, mások pedig délnek, a mai Florida felé vonultak, amely ekkor még spanyol gyarmat volt, így nem tartozott Washington fennhatósága alá.

Andrew Jackson (1767-1845; hivatalban: 1829-1837), az Amerikai Egyesült Államok hetedik elnöke 1830. május 28-án látta el kézjegyével a délkeleti régióban élő indiánok áttelepítésére vonatkozó törvényt. A meglehetősen éles és gyötrelmesen vontatott szenátusi vita árán elfogadott törvény szerint az elnök tárgyalást kezdeményezett a déli területeken élő indián törzsekkel és őslakos népcsoportok Mississippitől nyugatra történő áttelepítése végett; az alku értelmében az indián feladták ezeket a területeket, melyért cserébe a szövetségi kormány a nagy folyón túl biztosít számukra helyet a letelepedésre, valamint pénzbeli kompenzációt folyósított.

A törvény fogadtatása bővelkedett az ellentmondásokban. A déli régióban élő fehérek számára komolyelőnyöket biztosított, hiszen ezáltal hozzáférhettek olyan termőföldekhez és nyersanyagforrásokhoz (ezen belül nemesfémlelőhelyekhez), amelyeket korábban az autonómiát gyakorló indiánok birtokoltak. Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság egyértelmű aggályait fejezte ki, a keleti parti államok képviselői képmutatónak tartották a törvény indoklását (miszerint az új területeken jobb körülmények között gazdálkodhatnak, illetve jobb feltételek biztosítottak a törzsek fejlődéséhez), az indiánok pedig természetszerűen tiltakoztak a kényszerű áttelepítés ellen. A cseroki törzsek megkíséreltek szervezetten fellépni a rendelkezéssel szemben, tárgyalásokat kezdeményeztek és egységes fellépést gyakoroltak, de ennek ellenére sem rendelkeztek elégséges érdekérvényesítő képességgel a törvényhozás akaratával szemben.

Az indián törzsek áttelepítése 1830 őszén, a törvény hatályba lépését követően kezdődött meg. Az első népcsoport, akiket otthonuk elhagyására kényszerítettek, a csaktók voltak, akik egy Alabama, Mississippi és Louisiana állam területén fekvő, mintegy 45000 négyzetkilométeres területet birtokoltak. George W. Harkins, a törzs vezetője közleményben tette egyértelművé, hogy nem állt hatalmában megakadályozni a törvény végrehajtását: "Mi, csaktó indiánok inkább vállaljuk a szenvedést, ha ez a szabadság ára, mintsem hogy megalázó törvények uralkodjanak felettünk, amelyek lehetetlenné teszik számunkra, hogy hallassuk a hangunk."

Az áttelepítési program a tervek szerint 3 lépcsőben került végrehajtásra, 1831 és 1833 között. Az első konvoj november 1-jén került indításra; ebben a csoportban a Memphis és Vicksburg környékén élő indiánok kerültek összegyűjtésre. A transzport kezdetektől fogva baljóslatú vállalkozásnak bizoyult: bár az indiánokat a tervek szerint szekerekkel szállították volna nyugatra, a váratlanul jött árvíz tönkretette az utakat, így gyalog kellett folytatniuk az utat. Az árvíz mellett a hőmérséklet is szokatlanul hidegre váltott, havas eső és hóesés kezdődött, ami tovább nehezítette a menetoszlop előrejutását. A transzportban idősek, nők és gyermekek is szép számmal voltak, ugyanakkor az indiánok a haszonállataikat is terelték, így az áttelepítés a vártnál jóval lassabban zajlott, és előre nem látott problémák jelentkeztek. A lassú menet miatt elfogyott az élelmiszer, nem állt rendelkezésre orvosi ellátás és gyógyszer, holott a zord körülmények által megtépázott, szabad ég alatt éjszakázó indiánok közül napról napra egyre többen betegedtek meg a hosszú úton. Miután elérték a Mississippit,újabb nehézségekkel kellett szembesülniük: a jeges folyón nem tudtak biztonságosan közlekedni az indiánok túlpartra szállítására hívatott gőzhajók, így transzportnak tábort kellett vernie. Az indiánok hosszú heteken át vesztegeltek az átmeneti táborban, miközben elfogyott az élelmiszer, a kiutalható napi fejadagok siralmasan lecsökkentek, megfelelő ellátmány nem volt biztosított.


Torrente del Bosque (Géczi Zoltán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiszámíthatatlan, érdekérvényesítő, haszonállataikat, természetszerűen, szembefordulnak, kényszerítettek, komolyelőnyöket, gazdálkodhatnak, mississippitől, kezdeményezett, rendelkezéssel, önrendelkezési, megakadályozni, termőföldekhez, megbízhatatlan, kezdeményeztek, népcsoportként, hozzáférhettek, vállalkozásnak, áttelepítésére, képviseletéről, függetlenségét, összegyűjtésre, rendelkezésre, transzportnak, biztonságosan, szembesülniük, nehézségekkel, megkíséreltek, biztosítottak, terjeszkedést, végrehajtását, transzportban, intenzitással, végrehajtásra, veszteségeket, halál ösvénye, amerikai őslakosok, indiánok számára, észak-amerikai kontinensen, indián törzseknek, őslakosok szembefordulnak, washingtoni szövetségi, etnikai alapon, nyugati irányú, britek folytonos, angolok vereségével, indián törzsek, katonai szövetség, angolok oldalán, formálódó amerikai, háborúban vereséget, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Államok, Andrew Jackson, Legfelsőbb Bíróság, George, Géczi Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  A sors  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Popper Péter szavai  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  képre írva  Szívem tiéd  Illyés Gyula - Milyen hamar.  képre írva  Adakozás  Png ház  Fehér virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Makszim Gorkij gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Png nő  Egy lelki imádság  Png kutya  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Nem számIt  Akarat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einsteinről  A televizió nem a kultúrát kép...  Leonardo da Vinci gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét kedves látogatóimna...  A televizió nem a kultúrát kép...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png virág  Hogy lehet megtartani  Adakozás  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Őrizkednünk kell...  Minden harmadik...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Szép napot kívánok  Neked tudnod kell  Az engedelmesség miért nem vál...  Png nő  Tanuld meg ezt a versemet  Egy maradéktalanul uralt világ  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Sokan azt tartják  Albert Einsteinről  Makszim Gorkij gondolata  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Nem számIt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nevem  Erdőn  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A sors  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Idő  Akarat  Png cica  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy maradéktalanul uralt világ  Julian Brass gondolata 
Bejegyzés Címkék
halál ösvénye, amerikai őslakosok, indiánok számára, észak-amerikai kontinensen, indián törzseknek, őslakosok szembefordulnak, washingtoni szövetségi, etnikai alapon, nyugati irányú, britek folytonos, angolok vereségével, indián törzsek, katonai szövetség, angolok oldalán, formálódó amerikai, háborúban vereséget, nyílvánvaló megtorlást, kanadai határ, délkeleti régióban, meglehetősen éles, elnök tárgyalást, déli területeken, alku értelmében, indián feladták, szövetségi kormány, nagy folyón, törvény fogadtatása, déli régióban, autonómiát gyakorló, keleti parti, törvény indoklását, törzsek fejlődéséhez, indiánok pedig, kényszerű áttelepítés, cseroki törzsek, rendelkezéssel szemben, törvényhozás akaratával, törvény hatályba, első népcsoport, csaktók voltak, törzs vezetője, törvény végrehajtását, áttelepítési program, tervek szerint, első konvoj, transzport kezdetektől, váratlanul jött, árvíz mellett, menetoszlop előrejutását, transzportban idősek, vártnál jóval, lassú menet, zord körülmények, hosszú úton, jeges folyón, indiánok túlpartra, indiánok hosszú, átmeneti táborban, kiutalható napi, kiszámíthatatlan, érdekérvényesítő, haszonállataikat, természetszerűen, szembefordulnak, kényszerítettek, komolyelőnyöket, gazdálkodhatnak, mississippitől, kezdeményezett, rendelkezéssel, önrendelkezési, megakadályozni, termőföldekhez, megbízhatatlan, kezdeményeztek, népcsoportként, hozzáférhettek, vállalkozásnak, áttelepítésére, képviseletéről, függetlenségét, összegyűjtésre, rendelkezésre, transzportnak, biztonságosan, szembesülniük, nehézségekkel, megkíséreltek, biztosítottak, terjeszkedést, végrehajtását, transzportban, intenzitással, végrehajtásra, veszteségeket, tárgyalásokat, kényszerültek, letelepedésre, törvényhozás, gyötrelmesen, szállították, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 503
  • e Hét: 2720
  • e Hónap: 5145
  • e Év: 16079
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.