2009-12-22 21:47:36, kedd
|
|
|
|
|
|
Birsalagút
Hozzávalók:
- a töltelékhez: 2 nagyobb birsalma (kb. 40 dkg nem túl puha befőtt is lehet) fél citrom leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szm szegfűszeg, fél rúd fahéj, 7 lap zselatin vagy 3,5 dkg zselatinpor
- a piskótához: 4 tojás, 8 dkg kristálycukor, 6 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál kakaópor, 1 evőkanál olaj,
- a krémhez: 20 dkg rama sütőmargarin, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor,
- a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, a díszítéshez: 10 dkg dióbél
Elkészítés:
A birsalmákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk és magházukat kimetsszük. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral és a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezzük, és fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét félretesszük), majd lecsöpögtetjük és kis kockákra vágjuk.
Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásás masszát egybeforgatjuk, miközben a kakaós lisztet és az olajat is hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt közepes tepsire kenjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lángon 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, míg kihűl, majd egy akkora lapot vágunk belőle, amekkorával egy őzgerincformát kibélelhetünk, a maradékból pedig a talpa lesz. Az őzgerincformát alufóliával kibéleljük. A margarint a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a nagyobiikkal az őzgerincformát óvatosan kibéleljük. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük.
A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen fölolvadnak. Ezután a birsalmára merjük. Mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk és fél napon át dermesztjük. Ezután vágódeszkára borítjuk, és a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, rövid ideig hűtőszekrényben dermesztjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Ha a bevonata megszilárdult, a süteményt forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszelteljük.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
Címkék: gesztenyekrémmel, hűtőszekrényben, zselatinlapokat, gesztenyemassza, őzgerincformát, lecsöpögtetjük, hűtőszekrénybe, piskótalapokat, egybeforgatjuk, összekeverjük, kibélelhetünk, kristálycukor, előmelegített, szegfűszeggel, fölszelteljük, tojásfehérjét, egyharmadával, megszilárdult, sütőpapírral, fölforraljuk, birsalagutat, vágódeszkára, sütőmargarin, gesztenyével, egyenletesen, félreteszünk, félretesszük, csokoládéval, nagyobiikkal, birsalmákat, meghámozzuk, étcsokoládé, fagyasztott, díszítéshez, birsalmával, porcukorral, birsalmákat alaposan, citrom levével, mézzel ízesítjük, tűzről lehúzva, gyümölcsöt leszűrjük, tojások sárgáját, cukor egyharmadával, maradék cukorral, kakaóporral összekeverjük, kétféle tojásás, kakaós lisztet, masszát sütőpapírral, akkora lapot, őzgerincformát kibélelhetünk, maradékból pedig, talpa lesz,
|
|