Regisztráció  Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
,,Sose búcsuzz el minden új nap egy új remény.Van hogy elveszítesz mindent mégis élj a holnapért." Drót Erika
1966.11.04
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Pisztácia az egészséges sörkorcsolya
  2018-07-14 15:29:15, szombat
 
  Pisztácia az egészséges sörkorcsolya







A pisztácia nem csupán nagyon finom és tápláló eledel, de bizony az egészségünkre is remek hatással lehet. Az anyagcsere folyamatokat kedvezőbbé teszi, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető fogyasztásával, az egyszeresen telítetlen zsírsavai pedig segítik a vitaminok felszívódását.
Ismerjük meg a pisztáciát!

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz.

Kis-Ázsiában őshonos, itt Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik leginkább, de a XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is nagyban foglalkoznak a termesztésével. A pisztácia csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem, a kemény, sima, éretten felnyíló héj rejti a sárgás-zöldes, ehető magot.
Miért jó a pisztácia?

Azt valamennyien tudjuk, hogy a pisztácia nagyon finom, jó szemelgetni a felnyíló héjakból előbukkanó magokat. Arra kevesebben gondolnak, hogy fogyasztása közben szívük, ereik védelmében tesznek valami nagyon fontosat. Ez az apró mag ugyanis rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz.
Összetevői nemcsak nem növelik a vér káros koleszterintartalmát, hanem csökkentik azt, elsősorban az LDL-koleszterint, amely az érfalakra rakódó plakkok kialakulásában játszik fontos szerepet. Így az érrendszert karbantartó, szívvédő élelmiszerként tarthatjuk számon.

Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia - több dióféléhez hasonlóan - férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is.

Hogyan fogyasszuk?

Minden egészségvédő és egyéb jó tulajdonsága mellett azt is érdemes figyelembe kell venni, hogy a pisztácia energiatartalma igen magas, száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, ezért túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani, mert az felérne egy hízókúrával. Abból azonban semmi baj nem lehet, ha 8-10 szemet naponta rendszeresen elrágcsál belőle.
Érdekességek

A pisztácia fa bármely parknak, kertnek dísze lehet, nagy, szürkészöld levele, szerteágazó, bozótos ágai, fürtös termése miatt. Igen hosszú életű fa, akár több száz évig élhet, állítólag a híres függőkertek dísze is volt. A pisztácia termését is már az ókori birodalmak nagy uralkodói kedvelték, királyi eledelnek, fogyasztását kiváltságnak tartották.

A Biblia szerint Jákob fiai “a föld válogatott gyümölcsei között" többek között pisztáciával is kedveskedtek a fáraó udvarában magas tisztséget betöltő Józsefnek. A legenda szerint a mogul császár asztalára szánt csirkéket levágás előtt néhány hétig pisztáciával kellett hizlalni, hogy a húsuk különlegesen finom ízt kapjon tőle.

Évezredes népszerűségéhez az is hozzájárulhatott, hogy teljesítményfokozó hatást tulajdonítottak neki: már Avicenna afrodiziákumként említette a Gyógyítás könyvében. Nemcsak az ókori Itáliában kedvelték: Szicíliában máig a hagyományos gasztronómia fontos része a pisztácia, a sziget “zöld aranya".
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Ezért egyél sárgadinnyét !
  2018-07-13 14:13:02, péntek
 
  Ezért egyél sárgadinnyét !







A sárgadinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk, de finom édes íze mellett számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Gazdag vitaminforrás

A sárgadinnye azokat a vitaminokat tartalmazza nagy mennyiségben, amelyre minden nap szükségünk van. Többek között megtalálható benne az A-, B1-, B2- és a C-vitamin is. Így a nyári fertőzések megelőzésére is kiváló. Ráadásul arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a vitaminoknak köszönhetően antioxidáns hatással is rendelkezik.

Ásványi anyagok

A sárgadinnyében magas arányban található a cink, réz, vas, kálium, kalcium és más gyümölcssavak. A vitamin és ásványi anyag forrásának köszönhetően jó néhány betegség ellenszere is.

Bélgyulladás ellen

Akik esetleg valamilyen bélrendszeri gyulladással küzdenek, érdemes minél többet enniük a sárgadinnyéből, ugyanis akár csökkentheti is az ezzel járó kellemetlen panaszokat, emellett pedig tisztítja is a bélrendszert. Élénkíti továbbá a veseműködést is, így a szervezet méregtelenítéséhez is nagyban hozzájárul.

Hidratálás

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ezért főleg a nyári melegben érdemes így pótolnunk az elvesztett folyadékot. Ráadásul a gyümölcs cukortartalma miatt még az éhségérzetünket is csökkenthetjük, de jóval egészségesebb módon mintha más édességet nassolnánk.

Fogyókúra

Rosttartalma élénkíti az emésztésünket, így a fogyókúrázóknak sem érdemes lemondaniuk erről a finom nyári gyümölcsről. Ásványi anyagainak köszönhetően pedig segít egyensúlyban tartani a szervezetünket. Csupán magasabb cukortartalma miatt kell jobban odafigyelnünk arra, hogy mennyit eszünk belőle.
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
A tojás 6 jótékony hatása az egészségedre
  2018-07-13 13:20:00, péntek
 
  A tojás 6 jótékony hatása az egészségedre







Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a tojás tele van koleszterinnel, és ha omlettet reggelizünk, innen már egyenes út vezet a szívroham felé. Igyekszünk ezt most megcáfolni.
A tojásfehérje és sárgája együtt jelentős mennyiségű vitamint, egészséges zsírt, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat tartalmaz, és még kalóriatartalma miatt sem kell aggódnunk. Elkészíteni is könnyű ráadásul a tojást - reméljük, ezt már a konyhából olvassa! De van még néhány meggyőző érvünk, hogy miért is egészséges tojást enni.
Jobb lesz a kedvünk

A tojásban igen hasznos keverékét találjuk az omega-3 zsírsavaknak, cinknek, B-vitaminoknak és jódnak, ez a keverék pedig nagyon is hatásosan semlegesíti a fáradtságot és a rosszkedvet.
Izomzatunkat is tápláljuk

A tojás az egyik legjobb természetes forrása az izomvédő proteineknek az alacsony kalóriatartalmú ételek között. Az ezekben található B12-vitamin az izom összehúzódást is segíti.
A ráktól is megvéd

24 százalékkal kisebb a mellrák esélye azon nőknél, akiknél magasabb a kolinszint, ezt a tápanyagot pedig, nem meglepően, a tojásban találhatjuk meg. Egy nagyobb tojásból napi kolin szükségletünk 30 százalékát is fedezni tudjuk. Érdemes tudnunk, hogy a legtöbb kolin a tojássárgájában van.

Táplálja az agyunkat

kolin nemcsak a ráktól véd, hanem agyunkat is jobb állapotban tartja, mivel ennek hatására több acetilkolin termelődik bennünk, ami segít az információk jobb tárolásában és az ezekre való emlékezésben is. A szabadon tartott tyúkok tojásaiban több omega-3 zsírsav található amely szintén jó hatással van agyunkra, ráadásul E-vitamin is több van bennük, ami miatt az Alzheimer-kór elleni védettségünket is növelhetjük.
Jobb lesz a látásunk
A tojásban jelentős mennyiségű lutein és zeaxanthin van, ezek olyan antioxidánsok, amelyek hatására elfelejthetjük a szürkehályogot és a szemfenéki erek meszesedését is. Ezeket az anyagokat kelkáposztában és spenótban is megtalálhatjuk, úgyhogy akár ezeket is fogyaszthatjuk a reggeli omlett mellé.
Fogyhatunk is

A Louisiana State University kutatói arról számoltak be, hogy 65 százalékkal jobban fogynak a túlsúlyos emberek, ha legalább heti ötször reggeliznek tojást, mondjuk péksütemények helyett. A reggelire fogyasztott tojás hatására ráadásul testünk kevesebb kalóriát igényel majd a nap folyamán.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Miért olyan egészséges a lime ?
  2018-07-13 12:14:16, péntek
 
  Miért olyan egészséges a lime ?







A citrom mellett a lime is egyre gyakrabban tűnik fel az élelmiszerüzletek polcain. Érdemes is rendszeresen kosárba tennünk ezt az élénkzöld, kissé fanyarabb ízű gyümölcsöt, mert nagyon egészséges.
Erősíti az immunrendszert

Egyetlen átlagos méretű lime napi C-vitamin-szükségletünk mintegy harmadát tartalmazza. A C-vitamin nagyon fontos ahhoz, hogy szervezetünk védekezőrendszere megfelelően működjön, és segíthet megakadályozni a hasmenés, illetve a tüdőgyulladás és a felső légúti fertőzések kialakulását is.
Segíthet a fogyásban

Ha le szeretnénk adni pár kilót, akkor segíthet, ha mindennap megiszunk néhány pohár vizet, amelybe belefacsarjuk egy lime levét. A gyümölcsben található polifenolok segíthetnek csökkenteni a hasi zsírpárnákat, ezáltal a has körfogatot és a testsúlyt is. Persze, önmagában a lime-os víztől ne várjuk, hogy fogyni fogunk, inkább arról van szó, hogy hatékonyabbá teheti az egészséges életmód által kiváltott fogyást.
A fiatalos megjelenés titka

A C-vitamin serkenti a kollagén termelődését is. Emellett a gyümölcs antioxidánstartalmával segít felvenni a harcot a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben is.

Védi a szívet

A lime vagy a lime levének fogyasztása segíthet megakadályozni az erek falán keletkező lerakódások kialakulását. A gyümölcsben kálium és magnézium is van, amelyek szintén fontosak ahhoz, hogy szívünk egészséges legyen.
Hatásos lehet asztma ellen

Bár ebben nem minden kutatási eredmény egyezik meg, egyes szakértők szerint a megfelelő C-vitamin-bevitel hozzájárulhat az asztma tüneteinek csökkentéséhez. Az egészen biztos, hogy a felső légúti fertőzések kialakulásának esélyét csökkenti.
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Mindenre jó a csodálatos gyömbér
  2018-07-13 12:11:06, péntek
 
  Mindenre jó a csodálatos gyömbér







A gyömbér nagyszerű élettani hatásai évezredek óta ismertek. Azaz valóságos “szuperkaja", amelyről immár tudományosan bizonyított, hogy számos előnyös tulajdonsága van, sőt több, mint korábban gondoltuk volna.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér - számos más, egészséget javító tulajdonságát akár el is felejthetnénk - lehet, hogy (egyes modellek tanulsága szerint) akár tízezerszer hatékonyabb a rák elleni küzdelemben, mint a kemoterápia.

Amint arról a Food Revolution már beszámolt, az indiai Rajiv Gandhi Biotechnológiai Központ tanulmánya, amelyet a Plos One és a PubMed is elérhetővé tett, erős rákőssejt-ellenes tevékenységet fedezett fel a 6-Shogaolban a gyömbér egyik aktív összetevőjében. Ez a hatás akkor is megmarad, ha a gyömbért kiszárítják vagy megfőzik. A tanulmány azt is megállapította, hogy a pusztító hatás kizárólag a rákos sejtekre koncentrálódik, szemben a kemoterápiával, amely a szervezet egészét érinti, s komoly károkat is okozhat.

A rák őssejteket néha “anyasejtnek" is hívják, mert ezek a szülői, prekurzorai a “leánysejteknek". amelyek elszaporodva létrehozzák a daganatot. A kutatók szerint a kemoterápia nem elég hatékony az anyasejtek elpusztításában, és ezért sok esetben a rák visszatér.A rák őssejtek komoly akadályt jelentenek a hatékony terápia útjában, mivel ezek felelősek a rossz prognózisokért és a tumorok kiújulásáért. Ráadásul nagyon kevés kemoterápiás vegyülettől várható e sejteket likvidálása. Több kutató kimutatta, hogy ezek a sejtek ellenállnak a rákgyógyszerek széles spektrumának. Ezért bármely vegyületet, amely potenciálisan hatásos lehet a rákos őssejtek ellen, rendkívül kívánatos kezelésre alkalmassá tenni, és nyomon követni a hatását továbbfejlesztéshez.

A gyömbérről bebizonyosodott, hogy hatékonyan öli a petefészek- és a prosztatarákos sejteket. A további kutatások még hatékonyabb kezeléseket eredményezhetnek, amelyek nem károsítják az egészséges sejteket az emberi szervezetben, ellentétben a kemoterápiával és a sugárkezeléssel.

Eltekintve a gyömbér potenciális felhasználásától a rák elleni küzdelemben, számos egyéb kiváló tulajdonsága is van, amely az egyik legerősebb természetes gyógyszeré teszi. Erős gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő, antiparazita, antivirális és antibakteriális tulajdonságai vannak, így igazán kiváló étek, ha a civilizációs és másfajta betegségek ellen fel akarunk lépni természetes hatóanyagokkal.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Hogyan tisztítsuk meg a májunkat?
  2018-07-13 12:09:22, péntek
 
  Hogyan tisztítsuk meg a májunkat?


Együnk magvakat, hagymát és fűszereket







A májunk tisztítja meg testünket a méreganyagoktól, ezért figyeljünk arra, hogy mit eszünk, ezzel is segítve a méregtelenítő folyamatokat.
Nem feltétlen van szükségünk májtisztító kúrákra, hosszadalmas méregtelenítésekre. Nem kell éheztető diétákat tartani, vagy spórolni a kalóriákkal, egyszerűen csak olyan élelmiszereket kell fogyasztani, amik eredendően májtisztító hatással bírnak.

Az alábbi étkezési tanácsokkal támogatjuk a máj méregtelenítését, megkönnyítjük szervezetünk számára a tisztulási folyamatokat.
Együnk magvakat

A magvak tele vannak aminosavakkal. A magvakban esszenciális zsírsavak vannak, magas az l-arginin nevű és a glutatonin nevű aminosav tartalma, amely segítséget nyújt a méregtelenítésben, javítja a vér oxigénellátását. A dió zöld burkát - a kopáncsot - például táplálékkiegészítőkben is felhasználják.
Kerüljük az alkoholt és fruktózt

Az alkohol és a fruktóz feldolgozása nagyon nehéz folyamat a máj számára. A fruktóz átalakul zsírrá, amit a máj és a szöveteink tárolnak. A túl sok alkohol fogyasztása a zsírmáj kialakulásához vezethet, aminek következménye az anyagcserezavar valamint a máj funkciózavara.
Szeressük a grapefruitot

Ez a savanykás, kesernyés ízű citrusféle gazdag antioxidánsokban, tele van C-vitaminnal, amely kiválóan tisztítja a májat. Naringenin nevű flavanoidot is tartalmaz, ami segít a májnak a zsírégetésben, ami így nem tárolja azt feleslegesen.
A hagyma és a fokhagyma legyen a barátunk

A kénben gazdag ételek segítenek a májnak abban, hogy megtisztuljanak a mérgező anyagoktól. Az olyan ételek, mint a hagyma, fokhagyma, tojássárgája ebbe a kategóriába tartozik. A fokhagyma gazdag szelénben, amely bizonyítottan segít megvédeni a májat a méreganyagok okozta túlterheléstől.
Teázzunk zölden

A zöld tea antioxidáló tulajdonságokkal rendelkezik, és tele van katechin nevű antioxidánssal. Ez a vegyület is elősegíti a zsírfelhalmozódás elleni harcot és támogatja a májat a funkciója megfelelő betöltésében. Vagyis szintén védelmet nyújt a súlyos májkárosodások kialakulásában.
Fűszerezzünk

A kurkuma nem véletlenül egyre népszerűbb fűszer. Kutatások is bizonyítják jótékony hatásait. Szintén megvédi a májat a káros anyagoktól, valamint segít a máj sejtjeinek regenerálódásában. A kurkuma elősegíti az epetermelődést is.


 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Miért együnk mindennap rozmaringot?
  2018-06-24 15:03:12, vasárnap
 
  Miért együnk mindennap rozmaringot?





A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli. Lássuk, miért érdemes mindennap beilleszteni az étrendünkbe!

A rozmaring nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is, sőt a kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is véd. Cseppentsünk néhány csepp rozmaringolajat egy zsebkendőre, és vigyünk magunkkal, és ha olyan helyzetbe kerülünk, szagolgassunk meg.

Azokban az időszakokban, amikor fokozott agyműködésre van szükségünk (például vizsgaidőszakban), igyunk naponta két-három csésze rozmaringteát. Emellett a rozmaring nyugtató, stresszoldó, kiegyensúlyozó hatással is bír: ha egy órát olyan környezetben töltünk, ahol rozmaring illóolajat párologtatnak, nemcsak nyugodtabbak, vidámabbak leszünk, de az agyunk is felfrissül.

A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. Ha rozmaring illóolajat valamilyen vivőolajba keverünk, és ezzel naponta átmasszírozzuk a lábunkat, akkor megelőzhetjük a rossz keringéssel összefüggő problémákat és a hideg lábakat is.

A növénynek fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásai is vannak, ezért különösen jót tehet fejfájás esetén, még a migrén tüneteit is képes csökkenteni. A rozmaring illóolaját belélegezhetjük, vagy azt vivőolajba csepegtetve átmasszírozhatjuk a homlokot, halántékot is. Ha azért fáj a fejünk, mert felsőlégúti fertőzés miatt eldugult az orrunk, a rozmaringolajat forró vízbe is keverhetjük, és ezzel inhalálhatunk.

A fűszer vérkeringést javító hatásait arra is felhasználhatjuk, hogy a haj növekedését serkentsük, egészségesebbé tegyük a fejbőrt, vagy megállítsuk a hajhullást. A rendszeres használatával a fejbőr viszketését és a korpásodást is csökkenthetjük. Készítsünk erős teát rozmaringból, hűtsük kellemes hőmérsékletűre, majd ezzel öblítsük le a hajat hajmosás után. Pakolást is készíthetünk: tegyünk 8 csepp rozmaring illóolajat három evőkanálnyi felmelegített olíva- vagy kókuszolajba, majd ezt masszírozzuk a fejbőrbe. Hagyjuk hatni 5 percig, majd alaposan mossuk meg a hajunkat a szokásos samponnal.

A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatásai is vannak, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. Készítsünk erős teát a fűszerből, áztassunk bele egy tiszta törülközőt vagy textilpelenkát, majd tegyük az érintett területre, 10-15 percre, vagy amíg a textil ki nem hűl. Egymás után többször is megismételhetjük.

A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. Igyunk naponta két-három csésze rozmaringból készült teát, főként a őszi-téli időszakban, amikor gyakoribbak a felső légúti fertőzések.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
A kutyákra ezért veszélyes a csokoládé
  2018-06-24 14:57:04, vasárnap
 
  A kutyákra ezért veszélyes a csokoládé







Minden gazdinak fontos tisztában lennie vele, hogy a csokoládé olyasmi, amit nem szabad a kutyáknak adni. Egy kisebb testű, illetve testsúlyú kutyát nemcsak komolyan megbetegíthet, hanem akár életveszélybe is sodorhat már kisebb mennyiségű csoki is.

A csokoládé összetevői közül a teobromin az, amely mérgező a kutyákra. A különböző fajtájú csokik ezt az összetevőt különböző mértékben tartalmazzák, éppen ezért nem is hatnak egyformán az állatok szervezetére.
Fehér csokoládé

Az összes fajta közül ez a legkevésbé veszélyes, mivel ebben van a legkevesebb teobromin. Ugyanakkor ez nem jelenti, hogy nem lehet baj abból, ha a kutya kap belőle, mivel a benne lévő cukormennyiség miatt is károsan hathat az állat szervezetére. Okozhat hányást, hasmenést, akár hasnyálmirigy-problémákat is, így a fehér csokitól is tartsuk távol az állatot.
Tejcsokoládé

A tejcsokoládé nemcsak önmagában okozhat gondot, hanem egyéb édességek, sütemények, kekszek hozzávalójaként is. Teobromin is van benne, bár tény, hogy kevesebb, mint az ét- vagy a főzőcsokoládéban. Nagy mennyiségben szinte minden kutyánál hányást és hasmenést okoz.

Étcsokoládé

Már sokkal kisebb mennyiségben is ártalmas lehet, mint az étcsoki vagy a főzőcsoki, ezért tartsuk tőle távol a kedvencünket. Ha a kutya mégis evett belőle, akkor nemcsak hányás, hasmenés, hanem szívritmuszavar is jelentkezhet, sőt a kutya görcsrohamot is kaphat. A kisebb testű kutyák nagyobb adag étcsokoládé elfogyasztásába sajnos bele is halhatnak.
Főzőcsokoládé

Ennek a legmagasabb a teobromintartalma, így ez a legártalmasabb a kutyák számára. Ráadásul ha valamilyen torta vagy süti összetevőjeként eszi meg az állat, akkor ennek még további negatív következményei is lehetnek. Ha pedig a sütiben makadámdió vagy mazsola is van, akkor még rosszabb a helyzet, míg a hozzáadott cukor hányást, hasmenést is okozhat. Ha arra gyanakszunk, hogy a kutya nagyobb mennyiségű csokit vagy csokis sütit habzsolt be, azonnal vigyük orvoshoz.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Miért érdemes naponta csípőemeléseket végezni ?
  2018-06-24 14:51:31, vasárnap
 
  Miért érdemes naponta csípőemeléseket végezni ?







A fekvő pozícióban végzett csípőemelések közkedvelt gyakorlatnak számítanak szinte minden aerobikórán. Ezt az egyszerű gyakorlatot különösen azoknak érdemes beépíteniük a mindennapi rutinjukba, akik ülőmunkát végeznek.
Jobb lesz a tartásunk

A csípőemelések nagyon sokat javíthatnak a tartásunkon, amelyen az ülőmunka, illetve a meggyengült törzsizomzat is ronthat. Erősebbek, stabilabbak lesznek tőle az izmaink, egyenesebb a törzsünk, és abban is segít, hogy a hasunk kevésbé ugorjon előre a rossz tartás miatt.

Erősebb vázizomzat

Vázizomzatunkat használjuk például lépcsőmászáshoz, futáshoz, tárgyak emeléséhez, illetve különböző tornagyakorlatok elvégzéséhez is. A csípőemelések megerősítik a far, az alsó hát és a has izmait is - ezek a vázizomzat fő izomcsoportjai. Ha valaki például nem tud megfelelően haspréseket végezni, mert annyira gyenge a vázizomzata, akkor ezzel a gyakorlattal kezdheti fejleszteni a hasi részt.
Segít csökkenteni a csípő-, a térd- és a hátfájást is

A megfelelően végzett csípőemelések nemcsak az izomzatot erősítik, hanem a mozgástartomány növelésében is hatékonyak. Segítenek ellazítani a csípő és a térd ízületeit, így csökkentve a test alsó részén érzett fájdalmakat. Ez a hatás már egy hét rendszeres tréning után érezhető.
Kerekebb popsi

Bár sokan a guggolást tartják a legjobb gyakorlatnak a fenék formálására, a csípőemelés hatékonyabb, mivel több izomrostot mozgat meg a farizomban. Ha súllyal végezzük, nagyon hamar tapasztalni fogjuk, hogy fenekünk nagyobb, kerekebb, izmosabb lett.
Egyensúlyfejlesztés

A vázizomzat fejlesztésére való gyakorlatok arra is jók, hogy az egyensúlyunkat fejlesszék.Hozzájárulnak a jobb mozgáskoordinációhoz, a magasabb fokú erőnléthez, olyan sportoknál pedig, mint például a box, még az ütőerőt is növelhetik


 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
A helyes naptej használat
  2018-06-24 14:47:50, vasárnap
 
  A helyes naptej használat






A naptej használata elsőre könnyű dolognak tűnik: bekened magad, és már mehetsz is. A helyzet azonban, mint sok más gyerekjátéknak látszó dolog esetében, most sem olyan egyszerű
A bőrgyógyász tanácsai

A naptej vásárlásnak is vannak szabályai, amit érdemes betartanod, hogy megfelelő védelmet nyújtson a krém, amit vettél. Dr. Fáy Andrea a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvos tanácsai segítenek, hogy jól dönthess.
Fontos a bőrtípus

Több egyéni paramétertől függ, hogy melyik naptej a leghatásosabb számodra, ezek közül az egyik legfontosabb azt tudnod, hogy melyik bőrtípushoz (fototípushoz) tartozol. A legmagasabb faktorszámú krémekre az egyes és a kettes típus tagjainak van szükségük és azoknak, akiknek sok anyajegy található a testén.

Az egyes csoportba

Azok az egészen világos bőrűek tartoznak, akiknek vörös vagy világos szőke a hajuk és világos, leggyakrabban kék színű a szemük, erősen szeplősek.
A kettes típust

Szintén világos bőrűek alkotják, akiknek világos vagy közép szőke a hajuk és kék, zöld vagy szürke a szemük, szeplősödésre hajlamosak. A két csoport közös jellemzője, hogy rögtön leégnek, ezért az 50 faktoros naptej a leghasznosabb számukra.
A harmad típus

Az alap bőrszínük halványbarna, csak intenzív napsütésben égnek le, könnyen barnulnak.

Ide a szőkésbarna, barna hajú és barna szemű emberek tartoznak, akik számára nem szükséges az extrém védelem legfeljebb csak a nyaralás első napjain.
Negyedik típus

Sötétbarna haja és kreol bőre van azoknak, akik a negyedik típusba tartoznak, gyorsan és könnyen barnulnak, nem szeplősödnek. Megfelelő védelem mellett a leégésre csak kis esélyük van. Közép-Európára az I-IV bőrtípus a jellemző.

A két sötét V-ös és VI-os (vagy negroid) fototípusra (arab, afrikai rassz) jellemző , hogy egyáltalán nem égnek le - ismertette a hat csoport jellemzőit a doktornő.
A jó naptej

A fényvédő krém vásárlásakor a leggyakoribb és sokszor az egyetlen tulajdonság, amit figyelembe vesznek a faktor szám, ami a csomagoláson fel van tüntetve. Ez az SPF azaz Sun Protection Factor a fényvédő hatékonyságát jellemzi.

Az érték megmutatja, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb időt tölthetünk napon , anélkül, hogy leégnénk. A számozást a közelmúltban egységesítették, így a legmagasabb értékű naptej jelenleg az 50-es, ami maximálisan véd. Dr. Fáy Andrea arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak még más kritériumok is aminek, a naptejnek meg kell felelnie.

A választás során érdemes olyan terméket keresni, ami fotostabil. Ezek lassabban bomlanak le, mint a nem fotostabil társaik, így hatékonyabban védenek a nap káros hatásai ellen. A fényvédők mechanizmusuk alapján két csoportot alkotnak, a fizikait és a kémiait.

A fizikai fényvédők nem érzékenyítenek, a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, hátrányuk, hogy kozmetikailag kevésbé kellemes a használatuk. A fizikai fényvédők bőrbe beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, ezért kisgyermekek (1 éves kor alatt mindenképpen!) és a fényvédőkre túlérzékeny felnőttek számára ajánlottak.

A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat. Előnyük, hogy kozmetikailag kellemesebbek, nem színezik a bőrt, ugyanakkor gyakrabban okoznak allergiás rekciót. Használatuknál fontos kiemelni, hogy a napozás előtt fél órával bekenjük a bőrt.
Krém, tej és olaj

Hogy a fényvédő termékek kozmetikai szempontból is megfelelőek legyenek és minél könnyebben lehessen őket a bőrünkre felvinni, a fényvédők különböző formákban olaj, krém, naptej állnak rendelkezésre. A napolaj a leginkább zsíros, ezért nem szabad zsíros bőrön alkalmazni. A krémek olaj a vízben emulziók, könnyebben beszívódnak a bőrbe, a legkevésbé zsíros forma pedig a naptej. Így az is fontos, hogy a bőröd minőségének megfelelő változatot vásárolj, hogy ne ronts a gyakori krémezéssel az állapotán.
A helyes használat

Nem szabad elfelejtened, hogy bármilyen körültekintően is választasz a naptejek közül, ha nem tartod be a napozásra vonatkozó szabályokat sérülhet a bőröd. Tizenegy és délután négy között nem szabad napoznod, közvetlen fénynek kitenni magad.

Strandolásnál, fürdés közben se feledkezz meg a védelemről, használj vízálló terméket és miután kijöttél a vízből, újból kend be magad. Az arcodon, válladon, a fénynek jobban kitett területeken használj magasabb faktorú naptejet, mint a testeden. Ne csak arra figyelj, hogy mennyit viszel fel a bőrödre, hanem a rendszerességre is ügyelj. Lejárati időn túl ne használd a megmaradt naptejet, mert az így veszít hatékonyságából.

Ma már tartósítószer nélküli, illatanyagmentes, hipoallergén termékeket is lehet kapni, ha tudod magadról, hogy érzékeny vagy, vásárolj ilyen készítményeket
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1027 db bejegyzés
e év: 11936 db bejegyzés
Összes: 15631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 12626
  • e Hónap: 37634
  • e Év: 346291
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.