Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Mitől működik Ausztria? Miért nincs ott minimálbér?
  2014-02-01 17:26:35, szombat
 
 
Mitől működik Ausztria? Miért nincs ott minimálbér? Miért ad kisebb fizetést nálunk ugyanaz a multi?




Sajnos, sokszor az alapok megértése is problémás a politika félrevezetések okán. Ez a cikk sok apróbb (gazdasági) kérdésre is választ kíván nyújtani - érthetően.
Mitől működik Ausztria?

Kérdezz meg egy magyar politikust, mitől működik Ausztria? Halvány lila fingja sincs a válaszról! Hallottad már tévében, interjúkban, hogy feltették volna ezt a kérdést a 23 éve stagnáló politikai elitünknek? Nem! Mert válaszolni se tudnának!

Képzelj el egy autószerelőt! Mikor tudja megjavítani az autódat? Egyértelműen akkor, ha ismeri a hibát! Mit tesz? Megvizsgálja, átnézi, megkeresi a hibát, adott esetben összehasonlítja egy másik autóval (gazdaságtanban = referenciavizsgálatnak hívnánk, ha a szerencsétlen politikai elit tudná, mi az..), hogy kiderítse, a másik mitől működik jól, és amikor felfedezte a hibát, kijavítja!

Könyörgöm! Itt van mellettünk egy tökéletesen működő gazdaság! Szinte tökéletesen azonos területi, népességi adatokkal, szinte azonos domborzattal - jó, ők többet tudnak síelni, na basszus, mi viszont kiváló termőterületekkel vagyunk ellátva, melyekkel világhírnevet szerezhetnénk az élelmiszerbotrányokról elhíresült országokkal szemben: Kína, Spanyolország, Olaszország...! Nyersanyagkészletünk is szinte azonos!

De a magyar balfasz politikai elit mit csinál 23 éve? Hát még lemásolni sem képes ezt a rendszert! Hozzátesszük, azt sem tudják, mit kéne másolni! De nem is akarják! Mert itt a balfaszkodás közepette Orbániának is egy dolgon jár az esze, hogy kioktassa Németországot! Mert nekünk aztán tényleg van mire nagy mellényt hordanunk!
Németország az EU legnagyobb befizetője! Tőlük kapjuk a legtöbb uniós pénzt! A hülyeségekkel ellentétben, nem, nem fizetünk be többet, mint amit kapunk! A kötelező EU-s befizetéseink többszörösét kapjuk vissza!

OV kioktatja őket! Mert nálunk a nettó medián átlagbér 110 ezer forint, Németországban ugyanez kb. 750 000 Ft-nak megfelelő euró! Nem baj, nekünk mellényünk van, csak éppen nincsen benne semmi a pofázáson kívül!

Magyarország a második világháborúban - Bárdossy László miniszterelnökünk idején - is hatalmas egóval bírt! Hadat is üzentünk hamar az Amerikai Egyesült Államoknak! A törpe beszól az óriásnak...

Miért nincs Ausztriában kötelezően meghatározott minimálbér? Miért fizetnek a munkáltatók mégis európai szintű bért?

Ausztriában nincsen kötelező minimálbér! A minimálbér megint egy elavult, keleten még divatos baromság, ami arra jó, hogy eltereljük a figyelmet a valóságról! Hű, mi emeltük ám 20 forinttal a minimálbért, ügye most örültök!? (Nem érdekes, hogy több tucat adóval el is vették ezt az emelést...)

Na de a legfontosabb: az emberek azt hiszik és gondolják, hogy a multikat és egyéb vállalkozásokat a minimálbérrel kell ösztönözni = kötelezni a magasabb bér megadására! Miközben mindenki pontosan tudja, hogy a minimálbér az a bér, amivel az ember a valagát kétszer kitörölheti!
Minimálbér

Hazánkban 2013-ban bruttó 98 000 forint, nettóban 64 190 forint! (És igen, itt újra fel is vetődik a másik cikkben felvázolt szempont, miszerint aki 1,7 milliót keres, annak bérét Orbánia havi nettó 200 ezer forinttal emelte, ezalatt a minimálbérestől még azt a 34 ezret is levonja adóban! Durva?)

Éljél meg bazdmeg, havi 64 000-ből abban az országban, ahol a havi BKV bérlet 10 500 forint, egy 20 km-es Volánbusz havi bérlet 14 200 forint! Mert legtöbbször a munkáltató már az utat sem állja, inkább azt veszi fel, aki közelebb lakik! És ekkor már elment a minimálbéred 33%-a! És még nem ettél, nem fizettél rezsit stb.!
Nincs minimálbér meghatározva olyan “szar" országokban, mint Ausztria, Németország, Svájc, Dánia...

Természetesen vannak jóléti országok, ahol létezik a minimálbér jogilag, mint Nagy-Britannia, de ezekben az országokban sem a minimálbér jelenti a munkavállalók és munkáltatók origóját a fizetések meghatározásakor!

De akkor még mindig ott tartunk - gondolod -, hogy a minimálbért kell emelni! Mert ez a megoldás! Sajnos meg kell érteni, hogy ez keleti gondolkodás! Sehova nem vezet!
Miért fizet a multi nálunk ugyanazért a munkáért kevesebbet, mint saját országában?

Miért fizet pl. a Spar nálunk a bolti eladónak havi 80-100 ezer forintot (tehát a minimálbér közeli összeget), míg Ausztriában ugyanez a multi az osztrák eladónak már ennek a többszörösét? Miközben ott nincs is minimálbér! Nálunk viszont van!

Akkor mi a fene történik itt? Mi erre az egészre a magyarázat? Ott nincs minimálbér, mégis ott kap többet az alkalmazott, nálunk van, viszont nálunk kiszúrják a szemét 90 ezer forinttal? (Ausztriában a nettó medián átlagbér 510 000 forint.)

A megoldás pedig, azaz a válasz:
Szakszervezetek

A szakszervezetek a munkavállalókat védik, érdekeiket képviselik! Mondj Magyarországon egyetlen szakszervezetet, ami megfelel ennek? NINCS! Mert a nyomorult politika kinyírta!

Ausztriában a bérek kiharcolásáért (is) a szakszervezetek a felelősek! Elképesztően erős szakszervezeteik vannak! Ha a munkáltató egy perccel is tovább kötelez munkára vagy bármi visszaélésre, mint szerződésedben szerepel, úgy megbasszák, hogy nyekken! Ott nincs az az opció, hogy még ezt a kétórás túlmunkát fejezzétek be, legfőképpen persze elszámolás nélkül! Meg az anyád faszát, mondja az osztrák munkavállaló! Ha ott ezért kimerné rúgni a főnök? Olyan munkaügyi pert akasztanak a nyakába, hogy a falat nyalja kegyelemért könyörögve!

Mit mond a magyar munkavállaló ebben a helyzetben? - Igenis, főnök, persze, még három órát is tudok maradni! - Mert félti az állását! Mert nincs, aki védelmet nyújtson számára!

Minden jóléti ország gazdaságának működtetője a HATÁS - ELLENHATÁS! Ez esetben a munkáltató hatását a szakszervezetek ellenhatása hozza egyensúlyba! Létezik ilyen Magyarországon?
Magyarországi szakszervezetek (ellenhatás) teljes kinyírása

Fontos, hogy ezt a mechanizmust nem Orbánia kezdte, ő csupán folytatta, ám jóval erősebben, mint elődei! Korábban (mszp idejében) sem volt valódi szakszervezeti háló Magyarországon! Ha lett volna, meglátszott volna a munkavállalók helyzetén! 2004-ben ugyanúgy fosott mindenki attól, hogy kirúgják, ha nem teljesíti a főnök már-már gusztustalan utasítását, mint ma!

Mit tett Orbánia a diákok tüntetésekor? Szépen, lassú módszerrel kinyírta a diákok érdekképviseletét! Nincs! Ennyi! Orbánia megoldotta!
Mit tett Orbánia az egyetemekkel? Elvette függetlenségüket! Az addigi igazgatókat visszahívták, és az állami önkény nevezte ki az újakat!
Mit kísérelt meg Orbánia? Már a bírói függetlenséget is igyekezett maga javára fordítani, amíg az Unió oda nem baszott az orrára! Hogy na, ezt azért már mégsem!
De elég már olyan helyeket is megnézni, mint a színház!!! Könyörgöm! Ezek már abba is beleugatnak, aminek a gazdaságra sincs hatása! A Nemzeti Színház éléről politikai okkal gyors helycserés támadással Alföldi Róbert helyére Vidnyánszky Attilát ültették! Mert Alföldi Róbert nem volt elég nemzeti! Pedig bazdmeg, még a neve is egy magyar puszta! Ilyen utoljára a Rákosi korszakban volt, mikor már a színházat is kisajátítják!

Magyarországon a politika a pofázáson kívül nem ért semmihez, csak az adót adó hátára halmozás taktikájához, haverok kinevezéséhez stb., ezekben viszont útjukat állnák a szakszervezetek! Ezért pincsikutyákat ültetnek mindenhova, hogy keresztül vigyék balfasz akaratukat! Eredménye, amit látunk országunkban...
Kollektív szerződés

Ausztriában, amit lényegében minimálbérnek foghatunk fel, de jogilag nem tekinthető annak, azt a kollektív szerződésben rögzítik! (Ágazatonként, munkahelyenként...)
A kollektív szerződést a munkáltató és a szakszervezet köti egymással! (Ezért szükséges az erős szakszervezet.) A kollektív szerződés ugyanis eltérhet a Munka törvénykönyve szabályozásától, de a munkavállalóra nézve csak kedvezőbb feltételeket szabhat!

A kollektív szerződés létrejöhet értelemszerűen a munkahely és szakszervezet között (mikroszint), de létrejöhet ágazati és országos (makro-) szinten is! Magyarországon ez utóbbi egyáltalán nem létezik!!! A mikroszinten létrejött szerződések pedig a vicc kategóriával egyenlők, hiszen nincsen már olyan valódi szakszervezet, amit a politika nem nyírt ki!

Ausztriában a szakszervezetek harcolják ki a megfelelő bért! Ezért nincsen szükség államilag meghatározott minimálbérre! Az is meg van határozva például, hogy külföldi munkavállalóknak az osztrák munkáltató egy fillérrel sem fizethet kevesebbet, mint a hazai dolgozóknak! Jó, nem a magyar munkavállalók érdekében történt, ne gondolja senki! :) A szakszervezetek saját dolgozóikat védik! Ezzel ugyanis biztosították, hogy az osztrák munkáltatók ne rugdossák ki hazai dolgozóikat, hogy helyettük olcsó magyar, román stb. munkavállalókat vegyenek fel! Ügye? HATÁS - ELLENHATÁS! Egy országot KIZÁRÓLAG logikával és komplex látásmóddal lehet irányítani! Ami hazánkban 23 éve nem létezik!
Hogy tudnak Ausztriában ilyen magas bért kiharcolni a szakszervezetek? Minimálbérrel ezt miért nem lehet megoldani?

Egyrészt! Mindenki most felejtse el, hogy jóléti állam létezhet erős szakszervezeti háló nélkül! Nem lehetséges! Hiszen NINCSEN ELLENHATÁS! A munkáltatókat Ausztriában is “fegyelmezni" kell! Ha nem vezették volna be az ugyanannyi bért a külföldieknek is, biztosan több osztrák vállalkozó kirugdosta volna alkalmazottait olcsóbb magyar, román... munkaerővel helyettesítve.

És akkor nézzük a másik esetet. Nagy-Britanniában létezik a jogilag meghatározott minimálbér, de ott sem a minimálbér miatt fizet a munkáltató normális bért! Ez nem így működik!

Sokan úgy hiszik, hogy a minimálbér irányítja a béreket! Nem igaz! Olyan ez, mintha azt gondolnánk, hogy egy 14 éves fiú kezébe adhatunk az ő erejéhez képest 30-szeres súlyt, mert akkor ki fogja tudja nyomni!

A súly a (minimál)bér, a 14 éves kisfiú a vállalkozás! Ha ez a 14 éves fiú (vállalkozás) fekvenyomásban 40 kg-mal (az a bér, amit ki tud fizetni) képes teljesíteni, hiába mondjuk neki azt, hogy mától te pedig 100 kg-mal (kötelező minimálbér elképesztően megemelve) fogsz súlyzózni! Mi történne vele? A kisfiú meghal, mert nyakára esik a súly, a vállalkozás a való életben pedig azonnal csődbe megy!

Jegyezze meg mindenki, mindig a vállalkozás teljesítménye határozza meg a kifizethető legmagasabb, átlagos és minimálbért! Amikor a 14 éves kisfiú elérte a 30 éves kort és elég izmot pakolt magára (a vállalkozás erősödött), akkor képes lesz kinyomni mondjuk a 100 kg-ot (kifizetni azt a magas bért, amit Ausztriában keresnek)!

Ezért nem lehet soha államilag iszonyúan megemelni a minimálbért! Ezt ne is várja senki! A multik ebben az esetben természetesen azonnal kivonulnának! A magyar vállalkozások pedig csődbe mennének! A minimálbérnek ezért nincs is lényegi értelme, a lakosság idegeinek tépésére alkalmas... mert sokakkal azt hiteti el, hogy ezt csak meg kell emelni és kész! A jóléti államok többsége - ahogy írtam - ezért nem is alkalmazza a jogilag meghatározott minimálbért!
Összefoglalva: nem a minimálbér rángatja a gazdaságot, hanem a gazdaság a minimálbért! Ha jó a gazdaság = vállalkozás, akkor pedig nem az állam rángatja az európai szintű bért, hanem a szakszervezetek!
De Ausztriában is van Spar és nálunk is ugyanaz! Akkor miért van különbség az általa kifizetett bérekben?

Miért nem képes az itteni Spar olyan bért fizetni, mint ugyanez a cég Ausztriában? Hiszen ugyanazokat a termékeket árulja, és szinte ugyanolyan árakon! Mi a különbség?
Középréteg

Képzeld el, hogy van kettő darab élelmiszer üzleted: egyik Budapesten, a 2 milliós város közepén, a másik pedig Pipacsröcsögén, ahol él 100 nyugdíjas. Mind a kettő neve a példa kedvéért Spar. Pipacsröcsögén naponta betér 10 nyugdíjas, aki fejenként vesznek egy májkrémet és 2 db zsemlét. A havi forgalmad itt 200 ezer forint. Budapesten viszont folyton tele az üzlet, mindenki jön-megy ezerrel, havi forgalmad 20 millió forint.

Na most! Hol leszel képes az eladónak magasabb bért fizetni, miközben mind a kettő munkavállalód pontosan ugyanazt a munkát végzi teljes munkaidőben!? A válasz egyértelmű! Pipacsröcsöge = Magyarország, Budapest = Ausztria volt a példában. Hiába akarnál te olyan minimálbért bevezetni, amit a budapesti üzletben ki tudsz fizetni, hiszen ugyanazt már Pipacsröcsögén nem tudod kitermelni!

De tegyük hozzá, hogy a budapesti üzletedben sem fizetnél normális bért az alkalmazottnak, ha nem állna mögötted egy szakszervezet! Mert az emberek ilyenek! Ezt tudomásul kell venni! Ezen nem kell csodálkozni! A gazdaság csupán 50%-ban matek, a többi már pszichológia, szociológia, logika, marketing stb. Röviden az ezekből kialakított: HATÁS ÉS ELLENHATÁS!

Ausztriában is szükséges a szakszervezet! Minden jóléti államban van! Minden hulladék államban: Ukrajna, Magyarország, Észak-Korea stb. hiányzik!

Hiába látod te azt, hogy mennyien vásárolnak pl. a Spar-ban, Auchanban..., bevételük ebben az országban sokkal kisebb, mint az anyaországban! Mert Magyarországon nincsen középréteg, ahogy másik cikkben részletes táblázattal bemutatásra került már! Magyarországon a munkába járók 65%-ának bére nem éri el a havi nettó 140 ezer forintot! Amiből 10 ezret elvisz a BKV, vidékiek esetében még 14 ezret a Volán, 40 ezret a rezsi, és a többiből meg verd a faszodat!

Ausztriában elképesztően olcsón utazol, és 5-ször annyit keresel! Tehát a fogyasztás is sokkal magasabb lesz! Ott nem azon morfondírozik valaki, most 1 vagy 2 üveg sört vegyen a hétre a 40 fok melegben, hanem hogy 1 vagy 2 rekesszel vegyen! És ez nem vicc! Lényegesen magasabb az ottani multik bevétele!

Ezt pedig az okozza, hogy van egy kibaszottul erős középréteg! Amelyet egyetlen dologgal lehet elérni!
Sávos progresszív adózás és a középréteg

Az egykulcsos adó SOHA nem hozhat létre középréteget! Egy dologra jó: szétszakítani a rést a gazdagok és a szegények között! Ami által soha nem leszünk jóléti ország! háromkulcsos adózás van Ausztriában, Németországban, Londonban és sok más helyen, melyben 50%-os kulcs a milliós jövedelmekre!
A sávos adózás a gazdaságtan legnagyobb találmánya az igazságos újraelosztás érdekében! Sajnos sokan (diplomásokat is beleértve) nincsenek mai napig tisztában ennek a számításával! Ha 1 milliós jövedelem felett 50% az adó, és valaki 1 200 000 forintot keres, ez nem azt jelenti, hogy 600 ezer az adó! Kizárólag az 1 millió feletti rész adózik 50%-kal, vagyis a 200 ezer forint, melyből így 100 ezer az adó! Ezzel szemben Ausztriában havi 275 ezerig nem adózik senki!
Miért fontos, hogy létrejöjjön a középréteg?

A gazdaság egyik legalapvetőbb tétele: a kevesebbet kereső keresetének MINDIG nagyobb hányadát költi fogyasztásra, mint az ún. “gazdag". Alaptétel, amit Orbánia sem képes aggyal feldolgozni!

Egyetlen jóléti ország sem a multik miatt jóléti! Hanem a KKV (kis- és középvállalkozás) szektorral kiegészülve az! Szükség van multikra is és a KKV-ra is! Ezenfelül a középrétegnek 40-50%-osnak kell lennie! Miért?

A fogyasztás szerkezete miatt! Ugyanis a középréteg tartja el és fenn a KKV szektort!
Középréteg fogyasztási szokásai

A középréteg az a réteg, amely megvásárolja a magyar árut, akkor is, ha a sarki fűszeresnél picivel drágább! Mert futja rá. Nem szalad minden áron a 20-30 km-re lévő multiba, ha elfogyott otthon a sajt... De elmegy például hétvégente moziba, beül egy-egy kávéra a sarki presszóba és így tovább...

Ez a réteg tartja el a hazai termelők nagy részét és a KKV 50-60%-át! Ez a réteg képes a legtöbb munkahelyet teremteni a fogyasztási szokásai okán! Hiszen bevételének nagy részét fogyasztási termékekre költi! Ha van is megtakarítása, azt is előbb-utóbb felhasználja valamilyen fogyasztási termékre, illetve utazásra, szórakozásra és saját lakásra, mellyel az építőipar egyik legjobb “támogatója". Ha adózásról van szó, abban is ez a réteg a legbecsületesebb!!! Ma Magyarországon középrétegnek nevezhetjük a táblázat alapján (másik cikk) a keresők 18%-át! Egy működő országban ennek a rétegnek 40-50%-osnak kell lennie! Jelenleg a fele sem teljesül!
Szegényebb réteg fogyasztási szokásai

A szegényebb réteg az a réteg, amely kurvára pont telibe szarja, hogy magyar vagy kínai vagy német vagy spanyol éppen az a fokhagyma, amit kevés fizetéséből meg tud vásárolni: egy a fontos számára: minél olcsóbb legyen! Ha elfogy a sajt, ez a réteg nem eszik sajtot, ugyanis nem megy le a sarki fűszereshez, mert a nagyvásárláskor megvette azt a mennyiséget, amire futotta! Majd a multiban vesz újra, ha oda megy, ugyanis ott olcsóbb!

Ez a réteg az, amely NEM képes eltartani a KKV szektort, ugyanakkor a multik legfőbb látogatói! Ritkán járnak moziba, szórakozni... Nincsenek igazán megtakarításai, ha van is, akkor valami nagyobb dologra spórolja össze (esküvő, utazás), de gyakran fordul elő, hogy váratlan esemény hatására hozzá kell nyúlnia... Ebből a rétegből inkább a fiatalabbak költenek többet szórakozásra, de ezt annak árán, hogy még otthon laknak, és valószínű sosem lesz saját lakásuk, mert összespórolni sosem tudják majd...

És belemennek majd a hitelcsapdákba... melyekért az állam őket okolja, hogy miért is voltak olyan felelőtlenek! A jó kurva anyádért, azért!

Ez a réteg a táblázat alapján 65% ma Magyarországon! Ezért nincsenek vállalkozások, ezért vagyunk kiszolgáltatva a multiknak, ezért nem működik semmi... Ennek a rétegnek legfeljebb 20-25%-osnak szabadna lennie! Ausztriában sem él mindenki jól, de ott már tényleg csak azok, akik nem tesznek saját sorsukért! (Isznak, szerencsejátékoznak, és sajnos vannak rokkantak is...)
Ausztriában a munkanélküliség 3%-os, nálunk 12%.
Jól és nagyon jól kereső réteg

Ők azok, akik már ritkábban látogatják a multikat, gyakori vendégei a vendéglátó- és szórakozó helyeknek... sokkal jobban érvényesül rájuk a sznob-hatás, azaz csak azért vesznek meg valamit, mert drága. Ők is hozzájárulnak a KKV életképességéhez, de sokkal kisebb mértékben, mint a középréteg, hiszen mindig egy viszonylag szűk rétegről van szó. Önmagában nem képes életben tartani a kisebb vállalkozásokat, és a multikat sem.

Ellenben jövedelme nagyobb részét befekteti: állampapírokba, részvényekbe, tőzsdére viszi vagy aranyba és más (muzeális és művészeti) értéktárgyakba, pl. festmények fekteti! Ők tartják el inkább a művészeti területen alkotókat. Ingatlanjuk van, általában több is, saját nyaralóval.

Ez a réteg ma Magyarországon 17% körüli, ami meg is felel a jóléti államok szintjének. Általánosa 20-30% az ideális mértéke. (Tehát, senki sem mondja, hogy nem kellenek a jobban keresők!)
Összegzés

A minimálbér államilag meghatározva csupán arra jó, hogy a munkáltatód nyugodtan aludhasson éjszaka, mondván: én megadtam a kötelező minimálbért, mit akar még a dolgozó! Örüljön, hogy van állása! Ennél rosszabb, amikor már 5000 forinttal többet ad, amiért hálát is vár a munkáltató! És ma már Magyarországon szakmától függetlenül is “mindenki" ugyanazt a szar bért kapja!
Ausztriában a szakszervezetek ágazatonként, azaz szakmánként a kollektív szerződésekben kötik ki a legkisebb adható bért! Ez azt jelenti, hogy más lesz a legkisebb adható bér egy bolti eladó és pl. egy JAVA-programozó esetében! Ügye a két kategória azért nem ugyanaz! Nálunk ez nem létezik! Nincs országos és ágazati szakszervezeti tevékenység!
Ausztriában ez az ágazati (országos) szakszervezeti tevékenység azt hozza, hogy a munkavállalókat NEM LEHET helyi szinten kijátszani egymás ellen ugyanabban a szakmában!
A szakszervezeteknek joguk van a munkahelyre bemenni ellenőrzés céljából, de csak akkor, ha a munkahelyen van olyan munkavállaló, aki szakszervezeti tag! (Ez Magyarországon is így van, de az embereket nem tájékoztatja senki! Az emberek többsége nem is tudja, mire jók a jól működő szakszervezetek! És Magyarországon nincsenek is jól működő szakszervezetek.)
Ausztriában létezik 13. és 14. havi FIZETÉS! Ezt sem az állam biztosítja! Hanem a szakszervezetek a kollektív szerződésben! Ezért is érdemes szakszervezeti tagnak lenni!
A szakszervezetek harcolják ki ágazatonként a folyamatos béremelést is!
Reálisan nézve, egy magyar sosem jelenti fel munkaadóját, mert fél attól, hogy kirúgják! Ezt Ausztriában nem is kell megtenni! Elég a szakszervezethez fordulni, akik ilyenkor azonnal figyelmeztető levelet küldenek a munkaadónak, amelyek az esetek többségében bíróság bevonása nélkül eleget tesznek a szakszervezet felszólításának.
A szakszervezetek felvilágosítják a munkavállalókat jogaikról és kötelességeikről! Megint reálisan kell megközelíteni: nem minden munkavállaló rendelkezik érettségivel. De még érettségivel és diplomával sincsenek tisztában az emberek minden jogukról! A szakszervezetek ingyenes felvilágosítást és még jogi segítséget is nyújtanak!
Ausztriában a munkahelynek kötelező kihelyezni a kollektív szerződést, amit a munkavállalók tanulmányozhatnak!

Országunk soha az életben nem lesz normális, élhető ország a most felsoroltak nélkül: szakszervezetek, középréteg = többkulcsos adózás, és a tömegközlekedés átalakítása, árainak jelentős csökkentése nélkül! Semmi mást nem kéne tenni, mint lemásolni a már működő rendszert, amit itt van mellettünk egy köpésre! Úgy hívják: Ausztria!

Esküszöm, Schmitt Pált nem köztársasági, hanem miniszterelnöknek kellett volna megválasztani! Az legalább másolni tud, ezt biztosan tudjuk! Csak figyelni kellett volna, hogy a fejét mindenképpen Ausztria irányába kell állítani, mert a végén még képes Észak-Korát másolni technikai kontroll nélkül.

De Magyarországon a politikai elit sorra találja ki a keleti gondolkodású baromságait, melynek eredményeként szinte minden fontos mutatóban az utolsók között vagyunk az EU-tagállamok között!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
]Jó reggelt, apám
  2014-02-01 16:08:38, szombat
 
 

Jó reggelt, apám. Üres a kezem, de
neked adom ezt a felkelő napot, ami vörös, mindenható,
hogy kevésbé szomorú és boldogabb legyél,
hogy azt hidd, hogy helyesen cselekszel, és én boldog vagyok.

Paulo Coelho
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Lány és a szamár
  2014-02-01 16:04:44, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
kép
  2014-02-01 16:02:19, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Egy jól sikerült kép
  2014-02-01 15:58:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék....
  2014-02-01 15:33:05, szombat
 
 

"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." (Helen Keller)
 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
A könyvek mindig más és más világba vezetnek...
  2014-02-01 15:30:12, szombat
 
 

A könyvek mindig más és más világba vezetnek... Ti merre jártok mostanában?
 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
Visit simplesue.
  2014-02-01 15:27:25, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Visit keywestartgalleries
  2014-02-01 15:24:25, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Via Emma Harrison
  2014-02-01 15:19:53, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3323
  • e Hét: 9739
  • e Hónap: 18922
  • e Év: 71630
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.