Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Mikor jár a munkaközi szünet: ebédszünet, cigiszünet?
  2014-04-02 14:36:27, szerda
 
  Mikor jár a munkaközi szünet: ebédszünet, cigiszünet? Állj ki magadért, ha nem akarsz 10 év múlva idegronccsá válni!

Bár a kétharmados nagyhatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy a munka törvénykönyve egyértelműen a munkáltatók érdekeit tartsa szem előtt, az új törvény még mindig tartalmaz olyan jogokat, melyek a munkavállalók számára rendkívül értékesek.

Azaz lennének, ha:

a magyar munkavállalók tisztában lennének saját jogaikkal
a magyar munkavállalók nem mástól várnák folyamatosan saját életük jobbá válását
a magyar munkavállalókat nem a végletes önlemondás jellemezné
a magyar munkavállaló akarna jobban élni

“Én jobban akarok élni! Ez nem igaz, hogy nem akarok." - mondhatná az érintett. Egy a probléma: akarni, bármilyen prosztó is a mondás, de a wc-n kell.
Aki jobbat akar annál, mint ami van, tesz. Aki nem akar, nem tesz.
Munka törvénykönyve

Nem árt, ha legalább egyszer elolvasod elejétől a végéig az új munka törvénykönyvét - saját érdekedben.

Most a munkaközi szünetre vonatkozó részről lesz szó, mely szintén a Te érdekedet szolgálja munkahelyeden.
Napi munkaidő

Először is legyél tisztában a napi munkaidő fogalmával, mert sok munkahelyen ezzel is visszaélnek.

86. § (1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama.

(2) Előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.

Sok helyen kiírják, előírják, hogy megjelenés a munkaidő előtt 10 perccel, ahol eligazítás stb. történik... Ilyen NINCS! Ez egy előkészítő tevékenység, ami beletartozik a munkaidőbe!

Ha 07:50 perckor kell megjelenni, akkor a 8 óra munkaidő 15:50 perckor ér véget, nem pedig 16:00-kor.

A munka törvénykönyve ugyanis pontosan leírja, mi nem tartozik bele a munkaidőbe:

(3) Nem munkaidő

a) - a készenléti jellegű munkakört kivéve - a munkaközi szünet, továbbá

b) a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.

Munkaközi szünet

Sokszor problémát okoz, hogy a cigiszünet jár vagy nem jár?

A Magyar Köztársaság Alkotmánya mindenki számára biztosítja az alapjogokat, így a munkához fűződő alapjogokat is.

XVII. cikk

(3) Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.
(4) Minden munkavállalónak joga van a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz.

Az emberi méltósághoz való jog mindenkit megillet, munkában is! Az Alaptörvény értelemszerűen biztosítja az egészséghez való jogot a munkahelyen is. Ebből következik, hogy wc-re bárki elmehet - nyilván a főnöknek jelezve hollétét - a munkaközi szüneten kívül is bármikor!

A vezető nem mondhat olyat, hogy várd meg az ebédszünetet - ami 1 óra múlva lesz -, és bírd ki addig.

Igen, ebből adódóan iskolában is ki kell engedni a diákot wc-re! Tipikusan rossz tanári mentalitás, hogy “nem bírod ki óra végéig"? A tanárnak sincsen joga senki egészségét veszélyeztetni, ahogy a munkahely vezető beosztású alkalmazottainak vagy tulajdonosainak sem.

Viszont NEM EGÉSZSÉGHEZ ÉS EMBERI MÉLTÓSÁGHOZ fűződő alapjog a dohányzás! Sem a munkáltató, sem a tanár értelemszerűen nem köteles szünetet biztosítani arra, hogy egészségedet veszélyeztesd a dohányzással...
Munkaközi szünet kiadása

A munkáltatónak ellenben már semmi köze ahhoz, hogy a munkavállaló a munkaközi szünetét mivel tölti, lehet dohányozni is, a törvények betartása mellett stb.

A munkaközi szünet kiadásáról egyértelműen rendelkezik a munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény).

52. A munkaközi szünet

103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama

a) a hat órát meghaladja, húsz perc,

b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt

perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

(2) A beosztás szerinti napi munkaidőbe a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.

(3) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi szünetet biztosíthat.

(4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni.

(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.

(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.

Tehát, ha a napi munkaidő a 6 órát meghaladja, akkor minimum 20, legfeljebb 60 perc munkaközi szünetet KÖTELES a munkáltató biztosítani!

Nagyon fontos, hogy a munkaközi szünetet munkaidő alatt kell kiadni! Nem lehet azt mondani, hogy majd 8 óra múlva vedd ki - a munkaidő után... vagy előtte...

A törvény nagyon pontosan megadja azt is, hány óra múlva kell a szünetet kiadni:

azért, hogy ne lehessen visszaélni a munkaközi szünettel, a munkaidő megkezdése után leghamarabb 3 órával lehet a pihenőidőt (ebédidőt, cigiszünetet...) kiadni, és legkésőbb 6 óra múlva! Ennek minimum 20 percesnek kell lennie.
amennyiben az aznapi munkaidő a 9 órát meghaladja, ez esetben már két munkaközi szünet jár, melyből az első minimum 20 perces, a második pedig minimum 25 perces! A szünet kiadására ugyanezek az időtartamok érvényesek, tehát 3 és 6 óra között ki kell adni az elsőt, a másodikat pedig az első után 3-6 órával, de mindenképpen a munkaidő befejezése előtt! Ennek minimum 25 percesnek kell lennie.
fontos, hogy 9 órát meghaladó munkavégzés esetén nem lehet összevonni a két szünetet és egyben kiadni!

Mivel a napi munkaidő a 12 órát nem haladhatja meg - kivéve készenléti jellegű munkakör -, a két szünet összesen legfeljebb 60 perces időtartama bőven elegendő regenerációs időt biztosít a napi munkavégzésre.
Munkaközi szünet idejére jár fizetés?

Nem. De a munkáltató ettől eltérhet.
Monitor előtti szünetek

A törvényalkotók gondoltak az irodai munkát egész nap monitor előtt töltők egészségére, hiszen a folyamatos monitorbámulás kiszárítja a szemet, amely hamar elfárad, és ahogy a reklámokból ismerjük: szúr és éget.

Óránként 10 percre köteles a munkáltató szünetet biztosítani a folyamatos monitorozás miatt, ez azonban nem olyan szünet, mint a munkaközi.

Fizetés jár, és a munkavállalót csak a monitor előtti munkavégzés alól mentesíti! Tehát bármilyen más munkaköri feladatát köteles ellátni a dolgozó!
Kinek jó ez?

Egyértelműen Neked, mint munkavállalónak az elemi érdeked, hogy megkapd a munkaközi szünetet úgy, ahogy a törvény előírja!

Sok magyar munkavállaló - ahogy látszik az ország állapotán - inkább nem kéri ki a szünetet, mert akkor 20-40 perccel tovább kell aznap bennmaradni! Igen! Csak azt felejti el a magyar ember, hogy:

10 év múlva idegroncs lesz, szétmegy a családi élete, magánélete, elválik vagy szakít
2-4 év után először magnéziumtartalmú gyógyszerekért jár be az idegeire, melyeket később az Algopyrin, majd a Xanax és hasonló társai váltanak fel, természetesen szigorúan az alkoholizmus után és mellett

Osztrák társadalom

Nem véletlenül tart ott országunk, ahol. Mert amikor a magyar embernek a kevés joga megadatik, azzal sem él!

Ausztriában a MUNKÁSKAMARA ennél sokkal több és komplexebb jogot biztosít a munkavállalók számára, ahogy az xBeszó!unk oldal cikke már leírta részletesen.

A munkavállalók osztrák-szintű jogait a munkáskamarai intézmény képes biztosítani. Jóval gyengébb jogokat ad a szakszervezeti rendszer, mint láttuk: 2010-2014 között nem volt országos sztrájk! Talán el kéne gondolkodni, miért. Tudjuk: mert magyarország jobban teljesít :)

Ausztriában hivatalosan tájékoztatják a munkavállalókat az összes fontosabb jogukról, ahogy ebben a videóban (német) is látható - ha nem beszélsz németül, akkor is láthatod, hogy milyen egyszerűséggel mutatnak be az osztrákok mindent! (Magyarországon a hivatalos, érthető tájékoztatás nem divat a döntéshozók részéről.)Lépj jogaidért!

Ha nem kapod meg a most bemutatott jogokat, ne félj a cselekvéstől!

Először írj egy névtelen levelet a munkáltatódnak a munka törvénykönyve most bemutatott paragrafusaival. Már minden cégnek van honlapja, rajta a HR-es elérhetőségével, vagy egy vezető e-mailcímével. Készíts egy kamu emailcímet, és írj róla levelet! Munkatársaidnak egy szót se, mert a magyar képtelen tartani a száját. (Persze, ha te vagy az egyetlen alkalmazott, sanszos, hogy hamar behatárolják a levelet küldő személy azonosságát :) De ha már hárman dolgoztok az adott cégnél, nyugodtan küldd a levelet.
Ha a levélnek nincs foganatja, fordulj a munkaügyi bírósághoz! NE AKARJ EGY OLYAN MUNKAHELY megmaradásától félni, ahol 10 év múlva idegroncs leszel! (Munkaügyi perben NEM SZÜKSÉGES jogi képviselet!)
Kirúgnak? Utána máshogy bánnak veled? Indíts polgári pert! Pereld le a gatyáját is, pár millióval már kihúzod, míg új munkahelyet találsz magadnak! Ingyenes jogi segítség is létezik Nép ügyvédje kezdeményezéssel, melyről bővebb tájékoztatás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium régi honlapján (fideszék már megint összezagyváltak mindent, ma már KIH). Ingyenes jogsegélyt biztosítanak rászorultaknak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Videók
  2014-04-02 13:58:15, szerda
 
 

LinkLinkLinkLinkSzandi lánya!
 
 
1 komment , kategória:  Videók  
"Valami láthatatlan
  2014-04-02 13:36:00, szerda
 
 


"Valami láthatatlan fonál köti egyik-másik embert egybe, ha nem is ismerik egymást. A fonál lehet mérföldekre nyúló, de egy napon, amikor találkoznak, csomót köt rá az égi kéz, s azt a csomót el nem oldhatja többé tán még a halál se." (Gárdonyi Géza)
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
A nap és a hold / szimbólum \
  2014-04-02 13:33:10, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Kép
  2014-04-02 13:24:02, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Budapesten van!
  2014-04-02 13:11:16, szerda
 
 



Jött kipróbálni a 4es metrót.. Személyes megjegyzés
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Napi csaj
  2014-04-02 13:02:05, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Ma már tény
  2014-04-02 12:56:06, szerda
 
 

Ma már tény, hogy a női hisztériával, mint betegséggel kapcsolatos elméletek egy abszurd és elavult áltudomány részét képezik. Ennek ellenére az Amerikai Elmegyógyászati Egyesület egészen az 50-es évekig orvosi fogalomként tartotta számon. A ,,hisztériás neurózis" pedig 1980-ig szerepelt a Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvében, amelyet gyakran a modern elmegyógyászat bibliájaként említenek. Sajnos a mai napig érezhető ezeknek a téves orvosi diagnózisoknak a hatása. Az ,,őrült" és a ,,hisztériás" megbélyegzés rendkívül romboló hatással lehet a nők önérzetére.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A vízsugár
  2014-04-02 12:51:35, szerda
 
 

A vízsugár

Rachel Maines kutatásai szerint bizonyos esetekben vízsugár-terápiát is alkalmaztak a hisztéria kezelésére. Az 1800-as évek közepén egy francia orvos részletesen leírta, hogy kezdetben a magasnyomású hidroterápia kellemetlen, de később a hideg víz hatására a bőr kipirul, a szervezet egyensúlya helyreáll, és olyan fantasztikus érzést vált ki a páciensekből, hogy csak fokozott elővigyázatossággal alkalmazható. A nők csak négy-öt perces kezelésekben részesülhettek.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Ne hagyd kihunyni a tüzet
  2014-04-02 12:45:13, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1958
  • e Hét: 8374
  • e Hónap: 17557
  • e Év: 70265
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.