Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 115 
Az antioxidánsokban gazdag szilvalé sok betegségtől megvédhe
  2018-08-30 23:12:00, csütörtök
 
  Az antioxidánsokban gazdag szilvalé sok betegségtől megvédhet







A frissen facsart gyümölcslevek nagyon egészségesek. A szilvalé például enyhe hashajtó hatással rendelkezik, segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és az oxidatív stressz csökkentésében.

A szilvalé enyhe hashajtó hatással rendelkezik, így mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani, ha valaki székrekedésben szenved. A székrekedés elsősorban az emésztőrendszeri betegségben szenvedőket és az időseket veszélyezteti, a szilvalé azonban sikeresen oldja meg ezt a problémát, mivel értékes rostokkal van teli.

A szilvalé rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mivel antioxidánsokban rendkívül gazdag. A szilvalé ezen kívül csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, így csökkentve a szívet érintő megbetegedéseket. A szilva ezen kívül káliumot is tartalmaz, amely szintén fontos a szív egészségének megőrzéséhez.

Mivel a szilva és a szilvalé is tele van antioxidánsokkal, így csökkenteni képes az oxidatív stressz károsító hatásait. A szilva luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek szintén elengedhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez.

A szilva és a szilvalé is védelmet nyújt a májbetegségekkel szemben. A szilva javítja a májfunkciókat. A gyümölcslé bórtartalmának köszönhetően még a csontokat is erősíti, hiszen elősegíti a csontszövetképződést és megakadályozza a csontvesztést. A bór segít az erős csontok és az izmok építésében. Egyes feltételezések szerint a szilvalé és az aszalt szilva megakadályozza a csonttömegcsökkenést azoknál a menopauza szakaszába kerülő hölgyeknél, akik hajlamosak a csontritkulásra.

A szilvalé rendszeres fogyasztása még a hólyag működésére is pozitív hatással van., mivel a székrekedés negatív hatást gyakorol a hólyag működésére és növeli a vizelés gyakoriságát. Viszont ez a probléma könnyedén megszűnik, ha sikerül a székrekedés problémáját is felszámolni.

A légszomj, a gyakori ingerlékenység és a fáradtság lehetnek az enyhe vérszegénység jelei. A szilvalé azonban nagyszerű vasforrás, amely segít kezelni és megelőzni a vashiány okozta tüneteket.

A szilvalé rendszeresen fogyasztva jelentősen képes lecsökkenteni az éhségérzetet, hiszen a rostok könnyedén eltelítenek, így segíthet a testsúly csökkentésében is.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) nehézlégzéshez vezet. Több ok miatt is kialakulhat, de általában a dohányzás okozza ennek a betegségnek a létrejöttét. Egy 2010-ben végzett tanulmány pozitív korrelációt mutatott a tüdő egészsége és az antioxidánsokban gazdag étrend között. A növényi polifenolok, beleértve az antioxidánsokat, csökkenthetik a COPD kialakulásának kockázatát. A szilvafélék sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek képesek csökkenteni a dohányzás okozta oxidációt, de százszázalékos védelmet ezek a táplálékok sem jelentenek a veszélyes és sok esetben halált okozó tüdőbetegségekkel szemben.
Link
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Tápanyagot és egészséget ad: zöld alma
  2018-08-30 23:10:05, csütörtök
 
  Tápanyagot és egészséget ad: zöld alma







A gyümölcsök a napi étrend részét kell, hogy képezzék, hiszen ezek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek, hogy szervezetünk megfelelően működjön. Az alma az egyik legtáplálóbb gyümölcs szerte a világon. Jelenleg közel 7000 fajta alma elérhető a világon. A piros alma talán a legnépszerűbb. Az alma lehet édes, de a savanyú változatok sem ismeretlenek. A zöld alma lehet édes, savanyú, nagyon lédús és nemcsak nagyon tápláló, de nagyon ízletes is.

A zöld alma esszenciális tápanyagokban gazdag, például rostokban, fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban. A zöld alma képes mindenféle emésztési zavart kezelni és szabályozni tudja a vércukorszintet. Tisztítja az emésztőrendszert és az étvágyat is javítja. Ez a gyümölcs kordában tartja nemcsak a koleszterinszintet, de a vérnyomást is. A gyümölcs meglehetősen gazdag flavonoidokban, káliumban, kalciumban és vasban, amelyek segítenek egészségesen és fitten maradni. Ez a gyümölcs A-, C- és K-vitaminokban is bővelkedik.

A zöld alma bőséges forrása a rostoknak, amelyek segítenek javítani a metabolizmust és tisztítják az emésztőrendszert. Ha az alma héját is elfogyasztjuk, akkor a székletürítéssel sem lesznek gondjaink. Segíti a gyors emésztést és megakadályozza a puffadást. A gyümölcs a méreganyagoktól is segít megszabadulni.

A zöld alma erősíti a csontokat. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint például kalcium, vas, réz, cink, amelyek nélkülözhetetlenek a csontok fejlődéséhez. Ezek a tápanyagok a csontszerkezetet erősítik meg és megakadályozzák az olyan krónikus megbetegedés kialakulását, mint például a reuma. Menopauza szakaszába lépő nőknek is ajánlott a fogyasztása, mivel ez segít megelőzni a csontritkulást.

Ha naponta elfogyaszt egy zöld almát, akkor csökkenhetnek az asztmás rohamai, hiszen a gyümölcs flavonoidokat tartalmaz. A túlérzékeny allergiás állapotot gyakran okozza a nem megfelelően működő immunrendszer. Az ásványi anyagok és vitaminok jelenléte azonban segít az immunrendszer megerősödésében és megtámogatja a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.

A zöld alma rendszeres fogyasztása ajánlható azoknak is, akik szeretnének a súlyfeleslegüktől megszabadulni, mivel a gyümölcsnek alacsony a kalóriatartalma, ellenben sok rostot tartalmaz, így könnyen eltelít, csillapítja az éhségérzetet és segítséget nyújt a gyors kalóriaégetésben.

A zöld alma ellenőrzés alatt tudja tartani a vércukorszintet. Ha mindennap legalább egy almát elfogyaszt, harminc százalékkal csökkenheti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét.

Az idősek jobban ki vannak téve a neurológiai rendellenességeknek, például az Alzheimer-kórnak, amely nemcsak a viselkedést, de a memóriát is befolyásolja. Ha idős ember van a környezetében, ügyeljen arra, hogy rendszeresen egyen zöld almát, hiszen ez segíthet megakadályozni a korral összefüggő megbetegedéseket.

A zöld alma egy természetes méregtelenítő, hiszen megtisztítja az emésztőrendszert és segít a méreganyagok szervezetből történő kiürülésében. A rostokban gazdag gyümölcs megakadályozza a székrekedés problémáját és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A gyümölcs növeli az anyagcserét és támogatja az általános jó közérzetet. A benne lévő antioxidánsok segítenek a máj egészségének megőrzésében is.

A zöld almában lévő antioxidánsok csökkentik a gyulladások és az oxidatív stressz okozta károsodások létrejöttét, így hathatós védelmet nyújthat például ízületi gyulladás és reuma ellen.

K-vitamin-tartalma elősegíti a véralvadást, ellenben megakadályozza a vérrögképződést. A zöld almában lévő fenolok, az A- és C-vitamin lassítják az öregedési folyamatot. Naponta egyetlen alma segít csökkenteni a szabad gyökök okozta károkat, így a bőr sokáig üde, friss és fiatalos maradhat.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A szeretetről
  2018-08-30 23:06:53, csütörtök
 
 




A szeretetről

Tulajdonképpen hol terem a szeretet? - kérdeztem egyszer egy anyát.
- Magról vetik - nevetett rám.

- És honnan szerzik hozzá a magot?
- Nem kell azt szerezni. Belőlünk magunkból pereg. S megfogan a tenyér simogatásában, a szem pillantásában és minden ölelésben.
- Öntözni nem kell?
- Dehogynem. Jó szóval.
- Nem könnyel?
- Ments ég! A könny sós és kimarja a kis szeretet palánta hajtásait.
- Hát palántázni kell a szeretetet?
- Palántázni bizony. Elültetni még a szikes talajba is. Mert ha a szeretet nem terem, kihűl a föld.
- Úgy érted, hasztalan a nap heve, ha belülről nem fűt, semmit sem ér?
- Igen, így értem, mert emberközpontú világban élek, és emberként gondolkozom.
- Elsősorban mi hát a szeretet?
- Biztonság. Ha szeretsz és szeretnek, mindig van szövetségesed.
- És mi a szeretet másodsorban?
- Erő. Ha feltöltődsz vele, könnyebbnek érzed a batyut, mit az élet a válladra rakott.
- Szeretni mégsem mindig boldogság. Néha gyötrelem. Mégis érdemes szeretni?
- Csak azt érdemes!




 
 
0 komment , kategória:  SZERETET  
Nichi-ya Nikoletta - Eljött az idő
  2018-08-30 23:03:25, csütörtök
 
 




Nichi-ya Nikoletta -
Eljött az idő


Jég borítja szíved, tudom, hogy fáj,
de eljött az idő, hogy szabadon szállj.
Csak előre nézz, most lépned kell,
minden régi bánatod engedd el.

Nyílik az ajtó, s belopódzik a fény,
ne gátoljon félelem, mindig szívből élj.
A nagyvilág üdvözöl, önmagad légy!
A szívedre hallgass, mindent aszerint tégy.

Nem az számít, hogy mit mond más,
ne a szemeddel, hanem a lelkeddel láss.
A boldogsághoz nem kell sok, hidd csak el,
vár még rád száz csoda, hát kalandra fel!

 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - NICHI-YA NIKOLETTA  
Mécs László: Áldottak az öregek barátai
  2018-08-30 22:58:00, csütörtök
 
 




Mécs László: Áldottak az öregek barátai


Áldott, aki megértéssel kísér
és fogja reszkető kezünket,

Áldott, aki tudja, hogy hallásunk
nehezen kapja el már a szót,

Áldott, aki nem csodálkozik,
hogy sok mindent nem látunk
és lassan jár nálunk az ész,

Áldott, aki nem veszi észre,
hogy ma megint kiömlött
a kávé az asztalon,

Áldott, aki mosolyogva áll meg,
hogy elbeszélgessen velünk,

Áldott, aki nem árulja el,
hogy ma kétszer hallotta
tőlünk ezt a történetet,

Áldott, aki fel tudja idézni
velünk a tegnap emlékeit,

Áldott, akitől megtudjuk,hogy nekünk is jut még
tisztelet, szeretet, hogy nem
vagyunk azért még mi se egyedül,

Áldott, aki segíti vinni öregségünk
keresztjét, amely nékünk
is oly nehéz,

Áldott, aki szerető leleményességgel
segíti ingadozó lépteinket
a hazafelé vezető úton
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP KORÚAK ALBUMA  
Ma még a tiéd
  2018-08-30 22:54:04, csütörtök
 
 




Ma még a tiéd


Ma még teljesen a tiéd,
Szeme éhesen kéri meséd.
Ma még, ha fél hozzád fut,
Két karod néki védelmet nyújt.

Ma még esténkét betakargatod,
Őt, ki néked éjjeled, nappalod.
Ékes, szép szavakkal dicséred,
Öleddel oltalmazod, s félted.

Ma még le tudod törölni könnyét,
Megsokszorozhatod örömét.
Vágyik jóindulatodra, lényedre,
Két kezedre, hogy felnevelje.

Hatalmad ma még korlátlan fölötte,
Nem nézi szavad, mi lapul mögötte.
Szeme kérdőn tereád figyel,
Apró dalokkal néked énekel.

De talán holnap, mire felébred,
Üres fecsegéssé válik beszéded.
Társakat, pajtásokat másutt keres,
De ma még, ma még a gyermeked.

Legyen rá időd, vele nevetni,
Lépj vele az úton, a dolgod vezetni,
Mert a gyermekévek fecskeszárnyak,
Suhanva lobbannak a nyárnak.

Mire felkapod fejed kirepülnek,
Észre sem veszed, s már felnőnek.
Ma még egészen, teljesen tiéd,
Öleld át, ringasd gyermek- szívét.

Kerner Mariann
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Túrmezei Erzsébet - A legnagyobb ...
  2018-08-30 22:50:59, csütörtök
 
 




Túrmezei Erzsébet -
A legnagyobb ...


A legnagyobb művészet tudod e mi?
Derűs szívvel megöregedni.
Tenni akarnál, s tétlen maradni.
Igazad van mégis hallgatni.

Soha nem lenni reményvesztett
csendben hordozni a keresztet.
Irigység nélkül nézni másra,
Ki útját tetterősen járja.

Kezed letenni az öledbe,
S hagyni, hogy gondod más viselje.
Hol segítettél régen, bevallani alázattal,
szépen, hogy arra most már nincs erőd,
Nem vagy olyan mint azelőtt ...


 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - TÚRMEZEI ERZSÉBET  
Gondolkodj el kérlek...
  2018-08-30 22:46:25, csütörtök
 
 




Gondolkodj el kérlek...


Gondolkodj el kérlek,
miről szól az élet?
Pénz, vagy a családod
tesz boldoggá téged?

Amit pénzért kaphatsz,
mind kacattá válik!
Ilyen kincset gyűjtesz,
egészen halálig?

Egész nap dolgozol,
Őket ritkán látod.
Beszűkül, odavész,
saját kis világod.

Nem látod, gyermeked
lelke hogyan éled.
Kihagyod a csodát!
Más életét éled.

Persze, könnyű ezért
másokat okolni,
- miattuk dolgozol,
mert kell a sok holmi.

Arra hivatkozol
- mások is így élnek!
Ám ők sem szeretnek,
s parancsszóra félnek!

Te sem tehetsz másképp,
a pénz ma az Isten!
Családra, gyermekre
elég időd nincsen.

Gondolkodj el kérlek,
miről szól az élet,
ha azt mások által,
betáblázva éled?

(Aranyosi Ervin)




 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - ARANYOSI ERVIN   
Magányos kép
  2018-08-30 22:43:07, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - MAGÁNY  
Magányos kép
  2018-08-30 22:42:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - MAGÁNY  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 115 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1237 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2372
  • e Hét: 9113
  • e Hónap: 19466
  • e Év: 78719
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.