Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan készítették a palacsintát a középkori Angliában?
  2017-03-02 07:59:48, csütörtök
 
  Hogyan készítették a palacsintát a középkori Angliában?


A palacsinta már a középkorban is kedvelt finomságnak számított, nem csoda, hogy Angliában a böjti időszak előtti húshagyókedden még egyszer utoljára rendesen belakmároztak belőle minden évben. Egy 13. századi receptben azonban egészen meglepő dolgokkal is találkozhatunk.






A keresztény szokások szerint húsvét ünnepét a negyvennapos nagyböjt időszaka előzi meg, amelynek első napja minden évben a húsvét előtti hetedik hét szerdája, vagyis a hamvazószerda. A böjti időszak alatt a hívők tartózkodnak a hús, a tojás, a tej és a zsíros dolgok fogyasztásától. Ezen ételek közös jellemzője, hogy nem voltak elég tartósak ahhoz, hogy negyven nap után is nyugodtan meg lehessen enni őket, a középkorban minden hamvazószerda előestéjén nagy lakomát csaptak a családok a böjti időszakban tiltott ételeikből. Így alakult ki a húshagyókedd ünnepe is, amelyet Angliában palacsintakedd néven is ismernek.

A elnevezés nem véletlen, hiszen a tilalom alá vont tojás, tej és zsír mellé éppen csak egy kis lisztet kellett tenni és meg is volt az összes hozzávaló egy jó palacsintához. A British Library már a 13. századból őriz olyan anglonormand nyelven (1066 után a meghódított angolszászok és a hódító, ófrancia nyelvet beszélő normandok nyelvének keveréke) íródott szövegeket, amelyekben korabeli palacsintareceptek is olvashatók. Az egyik leírás szerint például így kellett elkészíteni sokak kedvenc finomságát:





"Vedd a legjobb fehérlisztet és tojásfehérjét, majd gyúrj belőlük tésztát - de ne túl vastagot -, majd adj hozzá egy kis bort. Azután fogj egy edényt, aminek lyuk van a tetején és tegyél bele vajat, olajat vagy zsírt. Ezután négy ujjaddal keverd meg a tésztát, majd a lyukon keresztül csorgasd bele az edényben lévő forró zsírba. Süsd ki így a palacsintákat, majd szórd meg azokat egy kis cukorral és tálald narancsok kíséretében!"

Meglepő lehet a narancsot a palacsinta hozzávalójaként olvasni, de a középkori szakácskönyv egy másik bejegyzéséből megtudhatjuk, hogy ezek a "narancsok" valójában disznóhúsból gyúrt húsgolyók voltak, amelyeket a déli gyümölcs mintájára formáztak meg.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Címkék: hozzávalójaként, palacsintakedd, húshagyókedden, fogyasztásától, találkozhatunk, bejegyzéséből, hamvazószerda, belakmároztak, palacsintához, tojásfehérjét, palacsintákat, tartózkodnak, anglonormand, szakácskönyv, fehérlisztet, angolszászok, megtudhatjuk, negyvennapos, disznóhúsból, húshagyókedd, finomságnak, meghódított, középkorban, készítették, palacsintát, kíséretében, elkészíteni, palacsinta, finomságát, szövegeket, olvashatók, jellemzője, amelyekben, keresztény, előestéjén, időszakban, középkori Angliában, böjti időszak, keresztény szokások, negyvennapos nagyböjt, húsvét előtti, hívők tartózkodnak, zsíros dolgok, középkorban minden, böjti időszakban, húshagyókedd ünnepe, összes hozzávaló, meghódított angolszászok, egyik leírás, legjobb fehérlisztet, lyukon keresztül, edényben lévő, British Library,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyi telefonál  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Png kutya  Paul David Tripp Április 21  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Minden harmadik...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png csokor  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Garai Gábor - Takarítás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Gonosz démon-álarc  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Png ház  Szép estét  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Soha ne kedvezz...  A kételkedés kezelése  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Bounty krémes  Albert Einsteinről  Elköszönt  Őrizkednünk kell...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Németh László tollából  Esti kép  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alvó cicák  A kételkedés kezelése  Radikális szeretet  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  A Megváltó szolgálatában  A kételkedés kezelése  Nem méltó hozzád  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Próbálj meg ...  A sors  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png virág  Erdőn  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Erdőn  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Bertolt Brecht -től idézet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szívem  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Krisztinától  Png fotel  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy lelki imádság  Fekete István - Akác  George Byron - Ahogy itt jár -...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Németh László tollából  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
középkori Angliában, böjti időszak, keresztény szokások, negyvennapos nagyböjt, húsvét előtti, hívők tartózkodnak, zsíros dolgok, középkorban minden, böjti időszakban, húshagyókedd ünnepe, összes hozzávaló, meghódított angolszászok, egyik leírás, legjobb fehérlisztet, lyukon keresztül, edényben lévő, palacsinta hozzávalójaként, középkori szakácskönyv, másik bejegyzéséből, déli gyümölcs, hozzávalójaként, palacsintakedd, húshagyókedden, fogyasztásától, találkozhatunk, bejegyzéséből, hamvazószerda, belakmároztak, palacsintához, tojásfehérjét, palacsintákat, tartózkodnak, anglonormand, szakácskönyv, fehérlisztet, angolszászok, megtudhatjuk, negyvennapos, disznóhúsból, húshagyókedd, finomságnak, meghódított, középkorban, készítették, palacsintát, kíséretében, elkészíteni, palacsinta, finomságát, szövegeket, olvashatók, jellemzője, amelyekben, keresztény, előestéjén, időszakban, ételeikből, századból, húsgolyók, receptben, számított, narancsok, keresztül, amelyeket, nyelvének, dolgokkal, valójában, narancsot, angliában, normandok, mintájára, hozzávaló, elnevezés, középkori, nyugodtan, formáztak, csorgasd, utoljára, véletlen, ismernek, tartósak, vastagot, korabeli, ujjaddal, lehessen, edényben, keveréke, gyümölcs, időszaka, nagyböjt, családok, szokások, rendesen, amelynek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 530 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1582
  • e Hét: 18157
  • e Hónap: 35540
  • e Év: 152786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.