Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
MózesTeljes 3. könyve 1. fejezettől a 34-ig
  2014-07-24 18:31:02, csütörtök
 
  Mózes harmadik könyve


1 És Jehova szólította Mózest, és beszélt hozzá a találkozás sátrából, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd meg nekik: »Ha valaki közületek felajánlást mutat be Jehovának a háziállatokból, akkor a csordából és a nyájból mutassa be felajánlását.
3 Ha felajánlása a csordából való égő felajánlás, ép hímet mutasson be. A találkozás sátrának bejáratánál kell bemutatnia szabad akaratából Jehova előtt. 4 Tegye kezét az égő felajánlás fejére, és fogadtasson az jóindulattal őérte, hogy engesztelést szerezzen számára.
5 Azután vágják le a fiatal bikát Jehova előtt. Áron fiai, a papok mutassák be a vért, és hintsék a vért körös-körül az oltárra, amely a találkozás sátrának a bejáratánál van. 6 Az égő felajánlást meg kell nyúzni, és darabokra kell vágni. 7 Áron fiai, a papok gyújtsanak tüzet az oltáron, és rakjanak fát a tűzre, szép sorban. 8 És Áron fiai, a papok rakják sorba a darabokat, a fejet, és a faggyút is a fára, mely az oltáron lévő tűzön van. 9 Mossák meg a beleit és a lábszárait vízben; és a pap füstölögtesse el az egészet az oltáron égő felajánlásként, megnyugtató illatú tűzfelajánlásként Jehovának.
10 Ha pedig az égő felajánlásra szánt felajánlása a nyájból, a fiatal kosok vagy a kecskék közül való, ép hímet mutasson be. 11 Az oltár északi oldalán vágják le Jehova előtt, és Áron fiai, a papok hintsék a vért körös-körül az oltárra. 12 Azután darabolja fel, a fejével és a faggyújával együtt, és a pap rakja sorba őket a fára, amely az oltáron lévő tűzön van. 13 Mossa meg a beleket és a lábszárakat vízben, majd a pap mutassa be az egészet, és füstölögtesse el az oltáron. Égő felajánlás ez, megnyugtató illatú tűzfelajánlás Jehovának.
14 De ha madarak közül való az égő felajánlásra szánt felajánlása Jehovának, akkor gerlékből vagy fiatal galambokból mutassa be felajánlását. 15 A pap mutassa be azt az oltárnál, s miután lecsípte annak a fejét, füstölögtesse el az oltáron, vérét azonban folyassa ki az oltár oldalára. 16 A begyét a tollazatával együtt távolítsa el, és dobja az oltár mellé keletre, arra a helyre, ahol a zsíros hamu van. 17 Majd hasítsa be szárnyainál, de ne darabolja fel. Utána a pap füstölögtesse el az oltáron, a tűzön lévő fán. Égő felajánlás ez, megnyugtató illatú tűzfelajánlás Jehovának.
2 Ha valamely lélek gabonafelajánlást mutat be felajánlásként Jehovának, felajánlása finomliszt legyen; öntsön rá olajat, és tegyen rá tömjént. 2 És vigye azt Áron fiaihoz, a papokhoz, és a pap vegyen egymaréknyit annak finomlisztjéből és olajából az egész tömjénnel együtt; és füstölögtesse el emlékeztetőként az oltáron, megnyugtató illatú tűzfelajánlásként Jehovának. 3 Ami pedig megmarad a gabonafelajánlásból, az Ároné és a fiaié. Szentséges az a Jehovának szánt tűzfelajánlások közül.
4 Hogyha sütőkemencében sütött gabonafelajánlást mutatsz be felajánlásként, akkor az finomlisztből készült legyen, olajjal elegyített, karika formájú kovásztalan kenyér, vagy olajjal megkent kovásztalan lepény.
5 Ha pedig a felajánlásod sütőlapon készült gabonafelajánlás, legyen olajjal elegyített finomlisztből, és legyen kovásztalan. 6 Darabokra kell törni, és önts rá olajat. Gabonafelajánlás ez.
7 Ha felajánlásod serpenyőben készült gabonafelajánlás, finomlisztből és olajjal készüljön. 8 Az ezekből készült gabonafelajánlást vidd Jehovának, bemutatva a papnak, aki vigye azt az oltárhoz. 9 A pap vegyen a gabonafelajánlásból emlékeztető részt, és füstölögtesse el az oltáron, megnyugtató illatú tűzfelajánlásként Jehovának. 10 Ami pedig megmarad a gabonafelajánlásból, az Ároné és a fiaié. Szentséges az a Jehovának szánt tűzfelajánlások közül.
11 Ne legyen kovászos egyetlen gabonafelajánlás sem, melyet Jehovának mutattok be, mert egyáltalán nem szabad kovászt és mézet füstölögtetni tűzfelajánlásként Jehovának.
12 Ezeket a zsengék felajánlásaként mutasd be Jehovának, de az oltárra ne kerüljenek megnyugtató illatul.
13 Gabonafelajánlásodból minden felajánlást sózz meg; ne hagyd el az Isteneddel való szövetség sóját a gabonafelajánlásodról. Minden felajánlásodat sóval mutasd be.
14 Ha az első érett termésből mutatsz be gabonafelajánlást Jehovának, akkor tűzben pörkölt zöld kalászt mutass be, darált újgabonát, első érett termésedből való gabonafelajánlásként. 15 Tegyél rá olajat, és rakjál rá tömjént. Gabonafelajánlás ez. 16 És a pap füstölögtesse el az emlékeztető részt belőle, vagyis a dara és az olaj egy részét az egész tömjénnel együtt tűzfelajánlásként Jehovának.
3 Ha valaki közösségi áldozatot ajánl fel és mutat be a csordából, akár hímet, akár nőstényt, ép legyen, amit bemutat Jehova előtt. 2 Tegye kezét felajánlásának a fejére, majd vágják le a felajánlást a találkozás sátrának bejáratánál; és Áron fiai, a papok hintsék a vért körös-körül az oltárra. 3 Azután a közösségi áldozatból mutasson be tűzfelajánlást Jehovának, vagyis a beleket borító kövérjét, sőt minden kövérjét, ami a beleken van, 4 a két vesét és a rajtuk levő kövérjét, ami az ágyékon is van. A máj nyúlványát szedje le a vesékkel együtt. 5 Áron fiai pedig füstölögtessék el azt az oltáron, az égő felajánláson, mely a tűzön levő fán van, megnyugtató illatú tűzfelajánlásként Jehovának.
6 Ha pedig valaki a nyájból ajánl fel közösségi áldozatot Jehovának, akár hímet, akár nőstényt, ép legyen, amit bemutat. 7 Ha fiatal kost mutat be felajánlásként, akkor Jehova előtt mutassa azt be. 8 Tegye kezét felajánlása fejére, majd vágják le a felajánlást a találkozás sátra előtt; és Áron fiai hintsék a vérét körös-körül az oltárra. 9 A közösségi áldozatból mutassa be a kövérjét tűzfelajánlásként Jehovának. Az egész zsírfarkat szedje le a hátgerinc közelében, valamint a beleket borító kövérjét, sőt minden kövérjét, ami a beleken van, 10 a két vesét és a rajtuk levő kövérjét, ami az ágyékon is van. A máj nyúlványát szedje le a vesékkel együtt. 11 És a pap füstölögtesse el azt az oltáron ételként, tűzfelajánlásként Jehovának.
12 Ha kecskét ajánl fel, mutassa be azt Jehova előtt. 13 Tegye kezét annak fejére, majd vágják le a kecskét a találkozás sátra előtt; és Áron fiai hintsék a vérét körös-körül az oltárra. 14 És mutassa be abból felajánlását, tűzfelajánlásként Jehovának, a beleket borító kövérjét, sőt minden kövérjét, ami a beleken van, 15 a két vesét és a rajtuk levő kövérjét, ami az ágyékon is van. A máj nyúlványát szedje le a vesékkel együtt. 16 A pap pedig füstölögtesse el azokat az oltáron ételként, tűzfelajánlásként, megnyugtató illatul. Minden kövérje Jehováé.
17 Időtlen időkre szóló rendelet ez nemzedékeiteknek, lakhelyeteken mindenütt: semmi kövérjét vagy vért ne egyetek meg!«"
4 Majd Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Szólj Izrael fiaihoz, és mondd el nekik: »Ha valamely lélek tévedésből vétkezik bármiben, ami felől Jehova azt parancsolja, hogy nem szabad megtenni, és mégis megtesz azokból valamit:
3 Ha a felkent pap vétkezik, s ezáltal vétkessé teszi a népet, akkor mutasson be elkövetett bűnéért egy ép fiatal bikát Jehovának bűnért való felajánlásként. 4 Vigye a bikát a találkozás sátrának bejáratához Jehova elé, tegye kezét a bika fejére, és vágja le a bikát Jehova előtt. 5 A felkent pap vegyen a bika véréből, és vigye a találkozás sátrába; 6 majd a pap mártsa ujját a vérbe, és hintsen a vérből hétszer a szent hely függönye elé Jehova előtt. 7 És a pap tegyen a vérből Jehova előtt az illatszerfüstölő oltár szarvaira, amely a találkozás sátrában van, a bika többi vérét pedig mind öntse az égő felajánlás oltárának az aljára, amely a találkozás sátrának bejáratánál van.
8 A bűnért való felajánlásra szánt bikáról szedje le az egész kövérjét, a beleket borító kövérjét, sőt minden kövérjét, ami a beleken van, 9 a két vesét és a rajtuk levő kövérjét, ami az ágyékon is van. A máj nyúlványát szedje le a vesékkel együtt. 10 Ugyanazt, amit a közösségi áldozat bikájáról szoktak leszedni. Füstölögtesse el a pap azokat az égő felajánlás oltárán.
11 De a bika bőrét és egész húsát a fejével, lábszáraival, beleivel és ganéjával együtt, 12 az egész bikát vitesse ki a tábor szélére egy tiszta helyre, ahova a zsíros hamut öntik, és égesse el fán, tűzben. Ott kell elégetni, ahova a zsíros hamut öntik.
13 Ha pedig Izrael egész közössége hibát követ el, és az eset rejtve marad a gyülekezet szeme előtt, pedig megtettek valamit mindabból, ami felől Jehova azt parancsolta, hogy nem szabad megtenni, és így vétkesekké válnak, 14 és kitudódik a bűn, melyet valamelyik parancsolat ellen elkövettek, akkor a gyülekezet mutasson be egy fiatal bikát bűnért való felajánlásul, és vigye azt a találkozás sátra elé. 15 A közösség vénei tegyék kezüket a bika fejére Jehova előtt; és vágják le a bikát Jehova előtt.
16 Azután a felkent pap vigyen a bika véréből a találkozás sátrába. 17 A pap mártsa ujját a vérbe, és hintsen abból hétszer Jehova előtt a függöny elé. 18 Tegyen a vérből az oltár szarvaira, mely Jehova előtt van a találkozás sátrában; a maradék vért pedig mind öntse az égő felajánlás oltárának aljára, amely a találkozás sátrának a bejáratánál van. 19 Szedje le a bikáról az egész kövérjét, és füstölögtesse el az oltáron. 20 Tegyen úgy ezzel a bikával, ahogy a bűnért való felajánlás másik bikájával tett. Úgy tegyen vele; és a pap végezzen a népért engesztelést, és így bocsánatot nyernek. 21 Vitesse a bikát a tábor szélére, és égesse el, ahogy az első bikát is elégette. Bűnért való felajánlás ez a gyülekezetért.
22 Ha egy fejedelem vétkezik, és nem szándékosan követ el valamit mindazok közül, amik felől Jehova, az ő Istene megparancsolja, hogy nem szabad megtenni, és így vétkessé válik, 23 vagy tudtára adják, hogy milyen bűnt követett el a parancsolat ellen, akkor vigyen felajánlásként egy hím kecskegidát, épet. 24 Tegye kezét a fiatal kecske fejére, és vágja le a kecskét azon a helyen, ahol az égő felajánlást szokták levágni Jehova előtt. Bűnért való felajánlás ez. 25 A pap pedig vegyen a bűnért való felajánlás véréből az ujjával, és kenje az égő felajánlás oltárának szarvaira, a maradék vért pedig öntse az égő felajánlás oltárának aljára. 26 Füstölögtesse el az oltáron az egész kövérjét, ahogyan a közösségi áldozat kövérjét; és a pap végezzen engesztelést őérte a bűne miatt, és így bocsánatot fog nyerni.
27 Ha a föld népéből bármely lélek nem szándékosan vétkezik, olyasmit téve, amiről Jehova megparancsolja, hogy nem szabad megtenni, és így vétkessé válik, 28 vagy ha tudtára adják, hogy milyen bűnt követett el, akkor felajánlásként vigyen egy ép, nőstény kecskegidát a bűnéért, melyet elkövetett. 29 Tegye kezét a bűnért való felajánlás fejére, és vágja le a bűnért való felajánlást ugyanazon a helyen, ahol az égő felajánlást vágják le. 30 A pap pedig vegyen a vérből az ujjával, és kenje az égő felajánlás oltárának szarvaira, a maradék vért pedig mind öntse az oltár aljára. 31 Távolítsa el az egész kövérjét, ahogy a közösségi áldozatról is eltávolították a kövérjét, és a pap füstölögtesse el azt az oltáron megnyugtató illatul Jehovának; végezzen a pap engesztelést őérte, és így bocsánatot fog nyerni.
32 De ha bárányt hoz felajánlásként, bűnért való felajánlásnak, ép, nőstény bárányt hozzon. 33 Tegye kezét a bűnért való felajánlás fejére, és vágja le a bárányt bűnért való felajánlásként azon a helyen, ahol az égő felajánlást szokták levágni. 34 A pap pedig vegyen a bűnért való felajánlás véréből az ujjával, és kenje az égő felajánlás oltárának szarvaira, a maradék vért pedig mind öntse az oltár aljára. 35 Távolítsa el az egész kövérjét, ahogy a közösségi áldozatra adott fiatal kos kövérjét is el szokták távolítani, és a pap füstölögtesse el ezeket az oltáron a Jehovának adott tűzfelajánlások tetején; végezzen a pap engesztelést őérte a bűne miatt, melyet elkövetett, és így bocsánatot fog nyerni.
5 Ha egy lélek azáltal vétkezik, hogy nyilvánosan mondott átkot hallott, és tanúja annak, vagy látta, vagy tudomására jutott, de nem jelenti, akkor felelnie kell vétkéért.
2 Vagy ha egy lélek valami tisztátalant érint, legyen az akár tisztátalan vadállat teteme, akár tisztátalan háziállat teteme, akár tisztátalan nyüzsgő teremtmény teteme, még ha ez rejtve volt is előtte, akkor is tisztátalan, és vétkessé vált. 3 Vagy ha ember tisztátalanságát érinti, bármilyen tisztátalanságát, ami miatt tisztátalanná válhat, még ha ez rejtve volt is előtte, de aztán rájött, akkor vétkessé vált.
4 Vagy ha egy lélek ajkaival meggondolatlanul esküszik, hogy jót vagy rosszat tesz bármiben, ami felől az ember meggondolatlanul szólva esküdhet, még ha ez rejtve volt is előtte, de azután rájött erre, akkor vétkes lett valamiben ezek közül.
5 S ha történetesen vétkessé lesz valamiben ezek közül, akkor meg kell vallania, hogy miben vétkezett. 6 Vigyen Jehovának az elkövetett bűne miatt vétkességért való felajánlást: egy nőstényt a nyájból, nőstény bárányt vagy nőstény kecskegidát, bűnért való felajánlásul; és a pap végezzen engesztelést őérte a bűne miatt.
7 De ha nem telik neki juhra, akkor vétkességért való felajánlásként vigyen az elkövetett bűnéért két gerlét vagy két fiatal galambot Jehovának: egyet bűnért való felajánlásnak, egyet pedig égő felajánlásnak. 8 Vigye azokat a paphoz, aki mutassa be először a bűnért való felajánlásra szántat, és csípje be annak nyakát elöl, de ne szakítsa le a fejet. 9 És hintsen a bűnért való felajánlás véréből az oltár oldalára, a maradék vért pedig folyassa ki az oltár aljára. Bűnért való felajánlás ez. 10 A másikat pedig készítse el égő felajánlásnak a szokásos eljárás szerint. Végezzen a pap engesztelést őérte az elkövetett bűne miatt, és így bocsánatot fog nyerni.
11 Ha pedig nem telik neki két gerlére vagy két fiatal galambra, akkor felajánlásként hozzon az elkövetett bűnéért egytized éfa finomlisztet bűnért való felajánlásul. Ne öntsön rá olajat, és ne tegyen rá tömjént, mert bűnért való felajánlás ez. 12 Vigye a paphoz, a pap pedig vegyen belőle egymaréknyit emlékeztetőnek, és füstölögtesse el az oltáron a Jehovának adott tűzfelajánlásokon. Bűnért való felajánlás ez. 13 Végezzen a pap engesztelést őérte a bűne miatt, melyet elkövetett, bármilyen bűn legyen is ezek közül, és így bocsánatot fog nyerni; és ez legyen a papé, ugyanúgy, mint a gabonafelajánlásnál.«"
14 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 15 ,,Ha valamely lélek hűtlenül viselkedik, mert tévedésből vét Jehova szent dolgai ellen, akkor vigyen vétkességért való felajánlásként Jehovának egy ép kost a nyájból, az ezüstsekelben becsült érték szerint, a szent hely sekele szerint, vétkességért való felajánlásként. 16 Fizessen kártérítést a szent hely ellen elkövetett bűnért, és tegye még hozzá az egyötödét, és adja azt a papnak, hogy a pap engesztelést végezhessen őérte a vétkességért való felajánlás kosával, és így bocsánatot fog nyerni.
17 Ha pedig valamely lélek azáltal vétkezik, hogy egyet is elkövet mindazok közül, melyek felől Jehova megparancsolja, hogy nem szabad megtenni, még ha nem tudott is róla, akkor is vétkes, és felelnie kell vétkéért. 18 Vigyen egy ép kost a nyájból a felbecsült érték szerint, vétkességért való felajánlásul a papnak; és a pap végezzen engesztelést őérte a tévedése miatt, melyet nem szándékosan követett el, nem tudva róla, és így bocsánatot fog nyerni. 19 Vétkességért való felajánlás ez. Bizony vétkessé vált Jehovával szemben."
6 És Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Ha valamely lélek azáltal vétkezik, hogy hűtlenül viselkedik Jehovával szemben, és becsapja társát olyasmiben, amit rábíztak, vagy a kezébe adtak letétként; vagy kirabolja társát, vagy csalást követ el vele szemben; 3 vagy ha talál valamit, ami elveszett, és letagadja azt, és hamisan esküszik bármire mindazok közül, amelyek elkövetésével vétkezhet az ember; 4 tehát ha bűnt követ el, és vétkessé válik, akkor adja vissza, amit elrabolt, vagy amit csalással kizsarolt, vagy amit rábíztak, vagy az elveszettet, amit megtalált, 5 vagy bármit, ami felől hamisan esküdhetett, és fizessen érte kártérítést: a teljes összeget, és tegye még hozzá az egyötödét. Annak adja, akié, azon a napon, melyen vétkessége bebizonyosodik. 6 Vétkességért való felajánlásként pedig vigyen Jehovának egy ép kost a nyájból a paphoz, a felbecsült érték szerint, vétkességért való felajánlásul. 7 És a pap végezzen érte engesztelést Jehova előtt, és így bocsánatot fog nyerni bármit követett is el, ami miatt vétkessé vált."
8 És Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 9 ,,Adj parancsot Áronnak és fiainak, és mondd el nekik: »Ez az égő felajánlás törvénye: Legyen az égő felajánlás egész éjjel az oltáron levő tűzhelyen, reggelig, és szítsák azon az oltár tüzét. 10 A pap öltözzön fel hivatali lenvászon ruhájába, és öltse fel testére a vászonalsót. Azután szedje ki a zsíros hamuját az égő felajánlásnak, melyet megemészt a tűz az oltáron, és tegye az oltár mellé. 11 Majd vegye le ruháit, vegyen fel más ruhákat, és vigye ki a zsíros hamut egy tiszta helyre a táboron kívülre. 12 Az oltáron a tűz maradjon égve. Nem szabad kialudnia. A pap égessen rajta fát reggelről reggelre, rakja rá sorban az égő felajánlást, és füstölögtesse el rajta a közösségi áldozatok zsíros részeit. 13 A tűz folyton égjen az oltáron. Nem szabad kialudnia.
14 Ez a gabonafelajánlás törvénye: Ti, Áron fiai, mutassátok azt be Jehova előtt, az oltár előtt. 15 Valamelyikük vegyen egymaréknyi finomlisztet a gabonafelajánlásból, és annak olajából, valamint a gabonafelajánláson levő összes tömjént, és füstölögtesse el az oltáron megnyugtató illatul, emlékeztetőként Jehovának. 16 Ami pedig megmarad belőle, Áron és a fiai egyék meg. Kovásztalan kenyérként egyék meg szent helyen. A találkozás sátrának udvarában egyék meg. 17 Ne süssék együtt semmilyen kovászossal sem. Nekik adtam, hogy legyen az az ő részük a nekem adott tűzfelajánlásokból. Szentséges az, mint a bűnért való felajánlás és a vétkességért való felajánlás. 18 Áron fiai közül minden férfi egye azt. Ellátás ez időtlen időkig nemzedékeiteken át a Jehovának adott tűzfelajánlásokból. Minden, ami hozzáér azokhoz, szentté lesz.«"
19 Jehova pedig tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 20 ,,Ez Áronnak és fiainak a felajánlása, melyet felkenetése napján mutassanak be Jehovának: egytized éfa finomlisztet állandó gabonafelajánlásul, felét reggel, felét este. 21 Olajjal készítsék el sütőlapon. Jól összedolgozva vidd azt. A gabonafelajánlás tésztáját darabokban mutasd be megnyugtató illatul Jehovának. 22 Az a pap végezze ezt, akit majd a helyébe kennek fel a fiai közül. Időtlen időkre szóló rendelkezés ez: teljes felajánlásként füstölögtessék el Jehovának. 23 A pap minden gabonafelajánlása teljes felajánlás legyen. Nem szabad azt megenni."
24 És Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 25 ,,Beszélj Áronnal és a fiaival, és mondd el nekik: »Ez a bűnért való felajánlás törvénye: Ahol az égő felajánlást szokták levágni, ott vágják le a bűnért való felajánlást is Jehova előtt. Szentséges az. 26 Az a pap egye meg, aki felajánlja a bűnért. Szent helyen egye meg, a találkozás sátrának udvarában.
27 Minden, ami hozzáér a húshoz, szentté válik, és ha annak véréből valakinek a ruhájára fröccsen, akkor szent helyen mosd meg, amire a vér fröccsent. 28 Azt a cserépedényt, melyben megfőzték, össze kell törni. De ha rézedényben főzték, akkor azt ki kell súrolni, és ki kell öblíteni vízzel.
29 A papok közül minden férfi egye azt. Szentséges az. 30 De abból a bűnért való felajánlásból, melynek a véréből bevisznek a találkozás sátrába, hogy engesztelést végezzenek a szent helyen, nem szabad enni. El kell égetni tűzben.
7 Ez a vétkességért való felajánlás törvénye; szentséges az: 2 Ahol az égő felajánlást szokták levágni, ott vágják le a vétkességért való felajánlást is, és valaki hintse a vért körös-körül az oltárra. 3 Ami pedig az egész kövérjét illeti, mutassa be abból a zsírfarkat, és azt a kövérjét, ami a beleket borítja, 4 valamint a két vesét és a rajtuk levő kövérjét, ami az ágyékon is van. A máj nyúlványát szedje le a vesékkel együtt. 5 A pap pedig füstölögtesse el azokat az oltáron tűzfelajánlásként Jehovának. Vétkességért való felajánlás ez. 6 A papok közül minden férfi egye azt. Szent helyen egyék meg. Szentséges az. 7 Amilyen a bűnért való felajánlás, olyan a vétkességért való felajánlás is. Egy törvényük van. Azé a papé legyen, aki az engesztelést végzi vele.
8 Ha egy ember égő felajánlást visz a paphoz, legyen az égő felajánlás bőre azé a papé, aki bemutatja azt.
9 Minden sütőkemencében sült, valamint serpenyőben és sütőlapon készült gabonafelajánlás azé a papé legyen, aki bemutatja. Az övé legyen. 10 De minden olajjal elegyített vagy száraz gabonafelajánlás Áron összes fiáé legyen; egyiké is, másiké is.
11 Ez pedig a közösségi áldozat törvénye, melyet bemutat valaki Jehovának: 12 Ha hálájának kifejezéseként mutatja be, akkor a hálaadó áldozattal együtt mutasson be olajjal elegyített, karika formájú kovásztalan kenyeret, olajjal megkent kovásztalan lepényt és olajjal elegyített, jól összedolgozott finomlisztet karika formájú kenyérként. 13 Kovászos kenyérből való karika formájú kenyérrel mutassa be felajánlását, közösségi áldozatainak a hálaáldozatával együtt. 14 Ezekből mutasson be egyet szent járandóságként Jehovának; és az azé a papé legyen, aki a közösségi áldozatok vérét hinti. 15 Közösségi áldozataiból a hálaáldozat húsát azon a napon kell megenni, amikor felajánlja. Ne hagyjon belőle reggelre.
16 Ha fogadalmi vagy önkéntes felajánlás a felajánlott áldozat, azon a napon kell megenni, amelyen bemutatja áldozatát, ami pedig megmarad, másnap is meg lehet enni. 17 De ami még harmadnap is megmarad az áldozat húsából, azt el kell égetni tűzben. 18 Ha valaki mégis eszik közösségi áldozatának a húsából a harmadik napon, akkor nem talál tetszésre az, aki bemutatta. Nem számítják azt be neki. Tisztátalan dolog lesz az, és annak a léleknek, amely eszik belőle, felelnie kell vétkéért. 19 Azt a húst, amely bármi tisztátalanhoz ért, nem szabad megenni. El kell égetni tűzben. Ami pedig a húst illeti, mindenki, aki tiszta, ehet a húsból.
20 Azt a lelket, amelyik eszik a Jehovának szánt közösségi áldozat húsából, pedig tisztátalansága rajta van, azt a lelket ki kell irtani a népe közül. 21 Ha pedig valamely lélek bármi tisztátalant érint, ember tisztátalanságát, vagy tisztátalan állatot, vagy bármilyen tisztátalan, undorító dolgot, és eszik a Jehovának szánt közösségi áldozat húsából, azt a lelket ki kell irtani népe közül.«"
22 Majd Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 23 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »Bikának, fiatal kosnak vagy kecskének semmi kövérjét ne egyétek meg. 24 Az elhullottnak kövérjét és a széttépett állat kövérjét bármi egyébre fel lehet használni, de meg ne egyétek! 25 Aki eszik annak az állatnak a kövérjéből, melyet tűzfelajánlásul mutat be Jehovának, azt a lelket, amely eszik belőle, ki kell irtani népe közül.
26 Semmi vért ne egyetek meg egyetlen lakhelyeteken sem, se madárnak, se más állatnak a vérét. 27 Ha valamely lélek vért eszik, azt a lelket ki kell irtani népe közül!«"
28 És Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 29 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »Aki közösségi áldozatot mutat be Jehovának, az vigye közösségi áldozatából a felajánlását Jehovának. 30 Saját kezűleg vigye el Jehovának adott tűzfelajánlásként a kövérjét a szegyével együtt. A szegyével együtt vigye, hogy meglengesse Jehova előtt meglengetett felajánlásként. 31 És a pap füstölögtesse el a kövérjét az oltáron, de a szegy legyen Ároné és a fiaié.
32 Közösségi áldozataitokból adjátok a jobb combot szent járandóságként a papnak. 33 Áron fiai közül azé legyen a jobb comb az ő járandóságaként, aki bemutatja a közösségi áldozatok vérét és a kövérjét. 34 A meglengetett felajánlás szegyét és a szent járandóság combját elveszem Izrael fiaitól, az ő közösségi áldozataikból, és odaadom Áron papnak és a fiainak Izrael fiaitól; időtlen időkre szóló rendelet ez.
35 Ez volt Áron papi részesedése és fiainak papi részesedése a Jehovának adott tűzfelajánlásokból, azon a napon, melyen bemutatta őket, hogy papokként szolgálják Jehovát, 36 ahogy Jehova azon a napon parancsolta, amelyen felkente őket Izrael fiai közül, hogy adják azt nekik. Időtlen időkre szóló rendelet ez nemzedékeiknek.«"
37 Ez az égő felajánlásnak, a gabonafelajánlásnak, a bűnért való felajánlásnak, a vétkességért való felajánlásnak, a beiktatási áldozatnak és a közösségi áldozatnak a törvénye, 38 amint Jehova parancsolta Mózesnek a Sínai-hegyen, azon a napon, amikor megparancsolta Izrael fiainak, hogy mutassák be felajánlásaikat Jehovának a Sínai-pusztában.
8 És szólt Jehova Mózesnek, ezt mondva neki: 2 ,,Vedd Áront és a fiait is vele együtt, valamint a ruhákat, a felkenetési olajat, a bűnért való felajánlás bikáját, a két kost és a kovásztalan kenyerek kosarát, 3 és gyűjtsd egybe az egész közösséget a találkozás sátrának bejáratánál."
4 Mózes pedig úgy tett, amint Jehova parancsolta neki, és a közösség egybegyűlt a találkozás sátrának bejáratánál. 5 Mózes ekkor ezt mondta a közösségnek: ,,Ezt parancsolta Jehova, hogy tegyük meg." 6 Akkor Mózes elővezette Áront meg a fiait, és megmosta őket vízzel. 7 Majd ráadta a köntöst, felövezte az övszalaggal, felöltöztette a palástba és ráadta az efódot, majd felövezte az efód övével, és szorosan megkötötte rajta. 8 Azután ráadta a melltáskát, és belehelyezte a melltáskába az urimot meg a tummimot. 9 Azután fejére helyezte a turbánt, és felrakta a turbán elejére a fényes aranylemezt, az odaszenteltség szent jelét, ahogy Jehova parancsolta Mózesnek.
10 Mózes ekkor vette a felkenetési olajat, s felkente a hajlékot és mindent, ami benne volt, s felszentelte azokat. 11 Utána hintett belőle hétszer az oltárra, s felkente az oltárt, annak valamennyi felszerelési tárgyát, a medencét és annak állványát, hogy felszentelje azokat. 12 Végül Áron fejére is öntött a felkenetési olajból, és felkente őt, hogy felszentelje.
13 Mózes ekkor magához hívatta Áron fiait, és felöltöztette őket a köntösökbe, felövezte őket övszalaggal, és feltekerte rájuk a fejfedőt, ahogyan Jehova parancsolta Mózesnek.
14 Utána elővezette a bűnért való felajánlás bikáját, és Áron meg a fiai rátették kezüket a bűnért való felajánlás bikájának a fejére. 15 Mózes pedig levágta azt, majd vett a vérből, és ujjával rákente azt az oltár szarvaira körös-körül, és megtisztította az oltárt a bűntől, a maradék vért pedig az oltár aljára öntötte, hogy felszentelje azt, és engesztelést végezzen rajta. 16 Majd vette a beleken levő összes kövérjét, a máj nyúlványát, a két vesét és a rajtuk levő kövérjét, és elfüstölögtette azokat Mózes az oltáron. 17 És a bikát, annak bőrét, húsát és ganéját elégettette tűzben a táboron kívül, ahogy Jehova parancsolta Mózesnek.
18 Azután elővezette az égő felajánlás kosát, Áron meg a fiai pedig a kos fejére tették a kezüket. 19 Mózes azután levágta a kost, és a vért az oltárra hintette körös-körül. 20 Felvágta darabokra a kost, és elfüstölögtette Mózes a fejet, a darabokat és a faggyút. 21 A beleket és a lábszárakat megmosta vízben, majd elfüstölögtette Mózes az egész kost az oltáron. Égő felajánlás volt ez, megnyugtató illatul. Tűzfelajánlás volt Jehovának, ahogy Jehova parancsolta Mózesnek.
22 Azután elővezette a második kost is, a beiktatási kost, Áron meg a fiai pedig a kos fejére tették kezüket. 23 Majd Mózes levágta a kost, vett annak véréből, és tett belőle Áron jobb fülcimpájára, jobb kezének hüvelykujjára és jobb lábának a nagyujjára. 24 Mózes azután magához hívta Áron fiait is, és a vérből tett a jobb fülcimpájukra, jobb kezük hüvelykujjára és jobb lábuk nagyujjára; majd Mózes a maradék vért az oltárra hintette körös-körül.
25 Azután vette a kövérjét, a zsírfarkat, valamint a beleken levő összes kövérjét, a máj nyúlványát, a két vesét, a rajtuk levő kövérjét és a jobb combot. 26 A kovásztalan kenyerek kosarából pedig, mely Jehova előtt volt, kivett egy karika formájú kovásztalan kenyeret, egy olajos, karika formájú kenyeret és egy lepényt. Ezeket rátette a zsíros részekre és a jobb combra. 27 Azután mindet Áron tenyerébe és fiainak a tenyerébe tette, és meglengette mindezt meglengetett felajánlásként Jehova előtt. 28 Majd Mózes elvette azokat a kezükből, és elfüstölögtette az oltáron, az égő felajánlás tetején. Beiktatási áldozat volt ez, megnyugtató illatul, tűzfelajánlás Jehovának.
29 Mózes azután vette annak szegyét, és meglengette Jehova előtt meglengetett felajánlásként. Ez Mózes járandósága lett a beiktatási kosból, ahogy Jehova parancsolta Mózesnek.
30 Azután vett Mózes a felkenetési olajból és az oltáron levő vérből, és meghintette vele Áront és a ruháit, valamint vele együtt a fiait és a fiai ruháit. Így szentelte fel Áront és a ruháit, valamint vele együtt a fiait és fiainak a ruháit.
31 Mózes ekkor ezt mondta Áronnak és a fiainak: ,,Főzzétek meg a húst a találkozás sátrának bejáratánál, és ott is egyétek meg azt a beiktatási kosárból való kenyérrel együtt, amint a parancsot kaptam: »Áron és a fiai egyék meg azt.« 32 Ami pedig megmarad a húsból és a kenyérből, azt égessétek el tűzben. 33 Ne menjetek el a találkozás sátrának a bejáratától hét napig, addig a napig, míg le nem telnek beiktatásotok napjai, mert hét napba telik, hogy kezetekbe hatalom töltessen. 34 Amint a mai napon cselekedtünk, olyan cselekedetre adott parancsot Jehova, hogy engesztelés történjen értetek. 35 Hét napon át maradjatok a találkozás sátrának bejáratánál éjjel-nappal, és tartsátok meg a Jehovának végzett kötelező őrszolgálatot, hogy meg ne haljatok; ugyanis ezt a parancsot kaptam."
36 Áron és a fiai pedig megtették mindazt, amit Jehova parancsolt Mózes által.
9 Történt pedig a nyolcadik napon, hogy Mózes szólította Áront meg a fiait és Izrael véneit. 2 Majd ezt mondta Áronnak: ,,Végy magadnak egy fiatal borjút bűnért való felajánlásul és egy kost égő felajánlásul. Épek legyenek, és mutasd be őket Jehova előtt. 3 Izrael fiainak pedig mondd ezt: »Vegyetek egy kecskebakot bűnért való felajánlásul; valamint egy borjút és egy fiatal kost — egyéveseket és épeket — égő felajánlásul; 4 és egy bikát meg egy kost közösségi áldozatul, hogy feláldozzátok őket Jehova előtt; valamint olajjal elegyített gabonafelajánlást, mert ma fog megjelenni nektek Jehova.«"
5 Ők pedig odavitték a találkozás sátra elé, amit Mózes parancsolt. Ekkor az egész közösség eljött, és Jehova elé állt. 6 Mózes így folytatta: ,,Ez az, amit Jehova parancsolt, hogy tegyétek meg azért, hogy megjelenjen nektek Jehova dicsősége." 7 Mózes akkor ezt mondta Áronnak: ,,Menj az oltárhoz, mutasd be bűnért való felajánlásodat és égő felajánlásodat, és végezz engesztelést magadért meg a te házadért; majd mutasd be a nép felajánlását, és végezz engesztelést őértük is, ahogy Jehova parancsolta."
8 Áron azon nyomban az oltárhoz ment, és levágta a bűnért való felajánlás borját, mely őérte volt. 9 Azután Áron fiai odavitték neki a vért, ő pedig belemártotta ujját a vérbe, s az oltár szarvaira kente, a maradék vért pedig az oltár aljára öntötte. 10 Majd elfüstölögtette az oltáron a bűnért való felajánlás kövérjét, veséit és májának nyúlványát, ahogyan Jehova parancsolta Mózesnek. 11 A húst és a bőrt pedig elégette tűzben a táboron kívül.
12 Azután levágta az égő felajánlást, és Áron fiai átnyújtották neki a vért, ő pedig széthintette azt körös-körül az oltáron. 13 És átnyújtották neki az égő felajánlás darabjait és fejét, ő pedig elfüstölögtette azokat az oltáron. 14 Majd megmosta a beleket és a lábszárakat, és elfüstölögtette azokat az égő felajánláson, az oltáron.
15 Ekkor bemutatta a nép felajánlását: vette a bűnért való felajánlás kecskéjét, mely a népért volt, levágta, s bemutatta bűnért való felajánlásként, miként az elsővel is tette. 16 Azután bemutatta az égő felajánlást, és azt is a szokásos eljárás szerint készítette el.
17 Utána bemutatta a gabonafelajánlást, vett belőle egy tele marékkal, és elfüstölögtette az oltáron, a reggeli égő felajánláson kívül.
18 Majd levágta a bikát és a közösségi áldozat kosát, mely a népért volt. És Áron fiai átnyújtották neki a vért, ő pedig széthintette azt körös-körül az oltáron. 19 A bika zsíros részeit és a kosnak a zsírfarkát, valamint a hájréteget, a veséket és a máj nyúlványát, 20 ezeket a zsíros részeket rátették a szegyekre, s utána elfüstölögtette a zsíros részeket az oltáron. 21 De a szegyeket és a jobb combot Áron meglengetett felajánlásként lengette meg Jehova előtt, ahogyan Mózes parancsolta.
22 Áron azután felemelte kezét a nép felé, megáldotta őket, s lejött, miután elkészítette a bűnért való felajánlást, az égő felajánlást és a közösségi áldozatokat. 23 Mózes és Áron végül bementek a találkozás sátrába, majd kijöttek, s megáldották a népet.
Ekkor Jehova dicsősége megjelent az egész népnek, 24 tűz jött ki Jehova elől, és megemésztette az oltáron lévő égő felajánlást és zsíros részeket. Amikor ezt látta az egész nép, kiáltásban tört ki, s arcra borult.
10 Később Nádáb és Abihu, Áron fiai fogták és hozták saját tűztartójukat, tüzet tettek bele, füstölőszert raktak rá, és törvénytelen tüzet ajánlottak fel Jehova előtt, amit nem írt elő számukra. 2 Ekkor tűz jött ki Jehova elől, és megemésztette őket, úgyhogy meghaltak Jehova előtt. 3 Mózes ekkor ezt mondta Áronnak: ,,Így szólt Jehova: »Akik közel vannak hozzám, azok között legyek megszentelt, és az egész nép színe előtt dicsőíttessem meg.«" Áron pedig csendben maradt.
4 Mózes azért szólította Misáelt és Elcáfánt, Uzzielnek, Áron nagybátyjának a fiait, és ezt mondta nekik: ,,Gyertek ide, vigyétek ki testvéreiteket a szent hely elől a táboron kívülre." 5 Ők pedig odamentek, és elvitték őket köntöseikben a táboron kívülre, ahogy Mózes mondta.
6 Mózes azután ezt mondta Áronnak és a fiainak, Eleázárnak és Itamárnak: ,,Fejeteket ne hagyjátok ápolatlanul, és ne szaggassátok meg ruháitokat, hogy meg ne haljatok, és hogy ő meg ne haragudjon az egész közösségre; de a ti testvéreitek, Izrael egész háza sírjon a tűz miatt, melyet Jehova gyújtott. 7 A találkozás sátrának bejáratától ne menjetek el, hogy meg ne haljatok, mert Jehova felkenetési olaja van rajtatok." Ők pedig Mózes beszéde szerint cselekedtek.
8 Jehova beszélt Áronnal, ezt mondva neki: 9 ,,Ne igyál bort vagy mámorító italt, se te, se pedig a fiaid teveled, amikor a találkozás sátrába jöttök, hogy meg ne haljatok. Időtlen időkre szóló rendelet ez nemzedékeiteknek, 10 azért, hogy különbséget tegyetek a szent és a szentségtelen között, valamint a tisztátalan és a tiszta között, 11 és azért is, hogy megtanítsátok Izrael fiainak mindazokat a rendelkezéseket, melyeket Jehova mondott nekik Mózes által."
12 Mózes azután beszélt Áronnal és a megmaradt fiaival, Eleázárral és Itamárral: ,,Vegyétek a gabonafelajánlást, ami megmaradt a Jehovának adott tűzfelajánlásokból, és egyétek meg kovásztalanul az oltár közelében, mert szentséges az. 13 Szent helyen egyétek meg, mert ez a te rendelt részed és fiaid rendelt része a Jehovának adott tűzfelajánlásokból, ugyanis ezt a parancsot kaptam. 14 És egyétek meg a meglengetett felajánlás szegyét és a szent járandóság combját tiszta helyen, te, a fiaid meg a lányaid veled együtt, mert megkapták ezeket mint neked rendelt részt és mint fiaidnak rendelt részt Izrael fiainak közösségi áldozataiból. 15 Hozzák el a szent járandóság combját és a meglengetett felajánlás szegyét a kövérje tűzfelajánlásaival együtt, hogy meglengessék a meglengetett felajánlást Jehova előtt; és szolgáljon ez a neked és veled levő fiaidnak rendelt részként időtlen időkig, ahogy Jehova parancsolta."
16 Mózes pedig keresve kereste a bűnért való felajánlás kecskéjét, és íme, elégették! Haragra gerjedt ezért Eleázár és Itamár ellen, Áron megmaradt fiai ellen, és ezt mondta: 17 ,,Miért nem ettétek meg szent helyen a bűnért való felajánlást? Hisz szentséges az, és ő azért adta azt nektek, hogy feleljetek a közösség vétkéért, engesztelést végezve értük Jehova előtt. 18 Íme, nem vitetett be a vére a szent helyen belülre. Meg kellett volna ennetek a szent helyen, ahogyan parancsot kaptam rá." 19 Áron ekkor így szólt Mózeshez: ,,Íme, ma mutatták be bűnért való felajánlásukat és égő felajánlásukat Jehova előtt, miközben ilyen dolgok értek engem. Ha megettem volna ma a bűnért való felajánlást, az vajon jónak tűnt volna Jehova szemében?" 20 Amikor Mózes ezt meghallotta, jónak tűnt a szemében.
11 És szólt Jehova Mózesnek és Áronnak, ezt mondva nekik: 2 ,,Beszéljetek Izrael fiaival, és mondjátok el nekik: »A következő élő teremtményeket ehetitek meg minden négylábú állat közül, amelyek a földön vannak: 3 Minden olyan teremtményt megehettek, mely hasított körmű, melynek egészen kettéhasított körme van, és kérődző az állatok közt.
4 Csak a következőket ne egyétek meg a kérődzők, illetve a hasított körműek közül: a tevét, mert kérődző ugyan, de nem hasított a körme. Tisztátalan az nektek. 5 A szirtiborzot sem, mert kérődző ugyan, de nem hasított körmű. Tisztátalan az nektek. 6 A mezei nyulat sem, mert kérődző ugyan, de nincs hasított körme. Tisztátalan az nektek. 7 A disznót, mert hasított körmű ugyan, és egészen kettéhasított a körme, de nem kérődző. Tisztátalan az nektek. 8 Ezek húsából ne egyetek, és ne érjetek tetemükhöz. Tisztátalanok azok nektek.
9 Mindazokból, amik a vízben élnek, ezeket ehetitek meg: Mindent, aminek uszonya és pikkelye van a vizekben, a tengerekben és a folyóvizekben élők közül, azokat megehetitek. 10 A tengerekben és a folyóvizekben mindaz, aminek nincs uszonya és pikkelye, a vizekben nyüzsgő minden teremtmény közül, és minden vízben élő lélek közül undorító nektek. 11 Igen, legyenek azok undorítóak számotokra. Ne egyetek húsukból, és undorodjatok tetemüktől. 12 A vízben minden, aminek nincs uszonya és pikkelye, undorító legyen nektek.
13 A repdeső teremtmények közül a következőktől undorodjatok. Nem szabad megenni ezeket, mert undorítóak: a sas, a halászsas, a barna keselyű, 14 a vörös kánya és a barna kánya a maga neme szerint, 15 minden hollóféle a maga neme szerint, 16 a strucc, a bagoly, a sirály és a sólyom a maga neme szerint, 17 a kuvik, a kárókatona, a fülesbagoly, 18 a hattyú, a pelikán, a dögkeselyű, 19 a gólya és a gém a maga neme szerint, valamint a búbos banka és a denevér. 20 Minden szárnyas nyüzsgő teremtmény, mely négy lábon jár, undorító nektek.
21 Az összes négy lábon járó, szárnyas, nyüzsgő teremtmény közül csak azt ehetitek meg, amelynek a lábai felett ugrólábak vannak, amelyekkel ugrándozhat a földön. 22 Közülük ezeket ehetitek meg: a vándorsáskát a maga neme szerint, az ehető sáskát a maga neme szerint, a tücsköt a maga neme szerint és a szöcskét a maga neme szerint. 23 Minden más szárnyas, nyüzsgő teremtmény, melynek négy lába van, undorító nektek. 24 Ezekkel tisztátalanná tennétek magatokat. Mindaz, aki hozzáér tetemükhöz, tisztátalan legyen estig. 25 Aki pedig tetemüket viszi, mossa ki ruháit, és legyen tisztátalan estig.
26 Azok az állatok, amelyeknek hasított ugyan a körmük, de nem egészen kettéhasított, és nem kérődzők, azok tisztátalanok nektek. Aki hozzájuk ér, tisztátalan lesz. 27 Az összes négylábú élő teremtmény közül mindaz, amelyik a mancsán jár, tisztátalan nektek. Aki hozzáér tetemükhöz, tisztátalan legyen estig. 28 Aki pedig tetemüket viszi, mossa ki ruháit, és legyen tisztátalan estig. Ezek tisztátalanok nektek.
29 A nyüzsgő teremtmények közül, melyek a földön nyüzsögnek, ezek tisztátalanok nektek: a földikutya, az ugróegér, a gyík a maga neme szerint, 30 a korongosujjú gekkó, az óriásgyík, a gőte, a homoki gyík és a kaméleon. 31 Ezek tisztátalanok nektek minden nyüzsgő teremtmény közül. Aki hozzájuk ér, miután elpusztultak, tisztátalan legyen estig.
32 Bármi, amire ráesik valamelyik ezek közül, miután elpusztult, tisztátalan lesz, akár faedényről van szó, akár ruháról, bőrről vagy zsákruháról. Az olyan edényt, amit használnak, tegyék vízbe, legyen tisztátalan estig, és azután tiszta lesz. 33 Ha cserépedénybe esik azokból egy, minden, ami abban volt, legyen tisztátalan, és törd azt össze. 34 Minden ehető étel, amelyre abból víz kerül, tisztátalan lesz, és minden iható ital az ilyen edényben tisztátalan lesz. 35 Minden, amire azoknak teteméből ráesik, tisztátalan legyen. Legyen az akár sütőkemence, akár korsóállvány, le kell rombolni. Tisztátalanok azok, és nektek is legyenek azok tisztátalanok. 36 Csak a forrás és a vízgyűjtő verem marad tiszta, de aki hozzáér tetemükhöz, tisztátalan lesz. 37 Ha tetemükből egy ráesik valamilyen növény vetőmagvára, tiszta az. 38 De ha vizet öntenek a magra, és ráesik valami a tetemekből, akkor tisztátalan az nektek.
39 Ha olyan négylábú állat pusztul el, amelyet megehettek, akkor aki hozzáér a teteméhez, tisztátalan legyen estig. 40 Aki eszik annak teteméből, mossa ki ruháit, és tisztátalan legyen estig; s aki ilyen tetemet visz, mossa ki ruháit, és tisztátalan legyen estig. 41 Minden nyüzsgő teremtmény, mely a földön nyüzsög, undorító. Nem szabad megenni. 42 Azokat a teremtményeket, melyek a hasukon csúsznak, és azokat a teremtményeket, melyek négy lábon, vagy még több lábon járnak az összes nyüzsgő teremtmény közül, melyek a földön nyüzsögnek, nem szabad megennetek, mert undorítóak. 43 Ne tegyétek lelketeket undorítóvá semmilyen nyüzsgő teremtménnyel, mely nyüzsög, és ne tegyétek magatokat tisztátalanná velük, hogy tisztátalanná váljatok. 44 Mert én vagyok Jehova, a ti Istenetek; szenteljétek meg magatokat, és legyetek szentek, mert én szent vagyok. Ne tegyétek tehát tisztátalanná lelketeket semmilyen nyüzsgő teremtménnyel, mely a földön mozog. 45 Mert én vagyok Jehova, aki kivezettelek benneteket Egyiptom földjéről, hogy a ti Istenetek legyek; legyetek hát szentek, mert én szent vagyok.
46 Ez a törvény a négylábú állatokról, repdeső teremtményekről és minden élő lélekről, mely a vizekben mozog, valamint minden olyan lélekről, mely a földön nyüzsög, 47 hogy különbséget tegyetek a tisztátalan és a tiszta között, valamint az ehető élő teremtmények és a nem ehető élő teremtmények között.«"
12 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »Ha egy asszony fogan, és fiút szül, legyen tisztátalan hét napig; legyen tisztátalan, mint tisztátalanságának napjain, amikor havivérzése van. 3 A nyolcadik napon metéljék körül a fiú testének előbőrét. 4 Az asszony még harminchárom napig maradjon otthon a vértől való tisztulás végett. Ne érjen szent dologhoz, és ne menjen a szent helyre, míg le nem telnek tisztulásának napjai.
5 Ha pedig lányt szül, legyen tisztátalan tizennégy napig, mint a havivérzésekor. Még hatvanhat napig maradjon otthon a vértől való tisztulás végett. 6 Majd miután letelnek a fiú vagy a lány miatti tisztulásának napjai, vigyen egy első életévében levő fiatal kost égő felajánlásul és egy fiatal galambot vagy egy gerlét bűnért való felajánlásul a találkozás sátrának bejárata elé, a paphoz. 7 A pap pedig mutassa azt be Jehova előtt, és végezzen engesztelést az asszonyért, aki így tiszta lesz vérének forrásától. Ez a fiút vagy lányt szülő asszonyról szóló törvény. 8 De ha nem telik neki juhra, akkor vigyen két gerlét vagy két fiatal galambot, egyiket égő felajánlásul, másikat bűnért való felajánlásul, a pap pedig végezzen érte engesztelést, és az asszony tiszta lesz.«"
13 Azután Jehova szólt Mózesnek és Áronnak, ezt mondva nekik: 2 ,,Ha egy ember testének bőrén kiütés, var vagy folt támad, és leprás fertőzés lesz belőle testének bőrén, akkor vigyék Áron paphoz vagy a fiai közül valamelyik paphoz. 3 A pap pedig nézze meg testének bőrén a fertőzést. Ha a fertőzésben a szőr kifehéredett, és a fertőzés láthatóan mélyebben van, mint testének a bőre, akkor leprás fertőzés az. A pap nézze meg, és nyilvánítsa őt tisztátalannak. 4 De ha testének bőrén a folt fehér, és láthatóan nincs mélyebben a bőrnél, és a szőr sem vált fehérré, a pap különítse el hét napra azt, akin a fertőzés van. 5 Majd a pap nézze meg a hetedik napon, és ha úgy tűnik, a fertőzés megállt, a fertőzés nem terjedt tovább a bőrön, akkor a pap különítse őt el még hét napra.
6 Majd a pap nézze meg a hét nap után másodszor is, és ha a fertőzés halványult, és a fertőzés nem terjedt tovább a bőrön, a pap nyilvánítsa őt tisztának. Varasodás volt az. Mossa ki azért ruháit, és tiszta lesz. 7 De ha a varasodás nyilvánvalóan továbbterjedt a bőrön, miután megjelent a pap előtt, hogy az megállapítsa róla, tiszta-e, akkor jelenjen meg másodszor is a pap előtt, 8 és a pap nézze meg: ha a var továbbterjedt a bőrön, a pap nyilvánítsa őt tisztátalannak. Lepra az.
9 Ha leprás fertőzés keletkezik egy emberen, akkor vigyék azt a paphoz. 10 A pap nézze meg őt: ha fehér kiütés van a bőrön, kifehéredett rajta a szőr, és nyílt seb, vagyis eleven hús látszik a kiütésen, 11 akkor idült lepra van testének bőrén, és a pap nyilvánítsa őt tisztátalannak. Ne különítse el, mivel tisztátalan. 12 Ha a lepra nyilvánvalóan terjed a bőrön, és a lepra beborítja az egész bőrét annak, akin a fertőzés van, tetőtől talpig, mindenhol, ahol a pap szeme látja, 13 és ha a pap megnézte, és a lepra teljesen beborította annak testét, akkor nyilvánítsa a fertőzést tisztának. Az egész fehérré változott; tiszta az az ember. 14 De amely napon eleven hús jelenik meg rajta, tisztátalan lesz. 15 Nézze meg a pap az eleven húst, és nyilvánítsa őt tisztátalannak. Az eleven hús tisztátalan, lepra az. 16 De ha az eleven hús visszahúzódik, és fehérré változik, akkor menjen a paphoz. 17 A pap nézze meg, és ha a fertőzés fehérre változott, akkor a pap nyilvánítsa a fertőzést tisztának. Tiszta az az ember.
18 Ha valaki testének a bőrén kelés támad, és meggyógyul, 19 de a kelés helyén fehér kiütés keletkezik, vagy vörösesfehér folt, akkor mutassa meg magát a papnak. 20 A pap nézze meg, és ha az láthatóan mélyebben van, mint a bőr, és a szőr kifehéredett, akkor a pap nyilvánítsa őt tisztátalannak. Leprás fertőzés az, amely a kelésben támadt. 21 De ha a pap megnézi, és íme, nincs fehér szőr benne, nincs mélyebben a bőrnél, és halvány, akkor a pap különítse őt el hét napra. 22 És ha nyilvánvalóan továbbterjed a bőrön, a pap nyilvánítsa őt tisztátalannak. Fertőzés az. 23 De ha a folt olyan marad, mint volt, nem terjed tovább, akkor az gyulladás a kelésen; a pap nyilvánítsa őt tisztának.
24 Vagy ha valaki testének a bőrén égési seb van, és a sebben az eleven hús vörösesfehér vagy fehér folttá lesz, 25 a pap nézze meg. Ha a szőr fehérré változott a foltban, és a folt láthatóan mélyebben van, mint a bőr, akkor az lepra. A sebben támadt, és a pap nyilvánítsa őt tisztátalannak. Leprás fertőzés az. 26 De ha a pap megnézi, és íme, nincs a foltban fehér szőr, nincs mélyebben, mint a bőr, és halvány, akkor a pap különítse őt el hét napra. 27 Majd a pap nézze meg a hetedik napon. Ha nyilvánvalóan továbbterjed a bőrön, a pap nyilvánítsa őt tisztátalannak. Leprás fertőzés az. 28 De ha a folt olyan marad, mint volt, nem terjedt tovább a bőrön és halvány, akkor az kiütés a seben, a pap nyilvánítsa őt tisztának, mert gyulladás az a sebben.
29 Ha egy férfinak vagy nőnek a fején vagy az állán keletkezik fertőzés, 30 a pap nézze meg a fertőzést; ha láthatóan mélyebben van, mint a bőr, és a szőrzet benne sárgás és ritka, akkor a pap nyilvánítsa az ilyen embert tisztátalannak. Ez a szőrzet rendellenes hullása. Lepra a fejen vagy az állon. 31 De ha a pap megnézi a szőrzet rendellenes hullásánál a fertőzést, és íme, láthatóan nem mélyebb a bőrnél, és nincs benne fekete szőr, akkor a pap különítse el hét napra azt, akin a szőrzet rendellenes hullását előidéző fertőzés van. 32 Majd nézze meg a pap a fertőzést a hetedik napon; ha a szőrzet rendellenes hullása nem terjedt tovább, nem keletkezett sárgás szőr benne, és a szőrzet rendellenes hullását előidéző fertőzés láthatóan nincs mélyebben a bőrnél, 33 akkor borotválkozzon meg, de a szőrzet rendellenes hullásának területét ne borotválja le, és a pap újra különítse el hét napra azt, akinek rendellenes szőrzethullása van.
34 És a pap nézze meg a szőrzet rendellenes hullásának területét a hetedik napon; ha a szőrzet rendellenes hullása nem terjedt tovább a bőrön, és a fertőzés láthatóan nincs mélyebben a bőrnél, akkor a pap nyilvánítsa őt tisztának, az pedig mossa ki ruháit, és tiszta lesz. 35 De ha a szőrzet rendellenes hullása nyilvánvalóan továbbterjed a bőrön, miután megállapították őróla, hogy tiszta, 36 a pap nézze meg. Ha a szőrzet rendellenes hullása továbbterjedt a bőrön, a pap ne kutasson sárgás szőr után; tisztátalan az az ember. 37 De ha a szőrzet rendellenes hullása láthatóan abbamaradt, és fekete szőr nőtt ki ott, akkor kigyógyult a szőrzet rendellenes hullásából. Tiszta ő, és a pap nyilvánítsa tisztának.
38 Ha egy férfi vagy egy nő testének bőrén foltok támadnak, fehér foltok, 39 a pap nézze meg. Ha a testük bőrén levő foltok halványfehérek, akkor az ártalmatlan kiütés, mely a bőrön jött ki. Tiszta az az ember.
40 Ha egy férfi kopaszodik, az kopaszság. Tiszta ő. 41 Ha elöl kopaszodik, akkor az kopaszodás a homlokánál. Tiszta ő. 42 De ha vörösesfehér fertőzés keletkezik a fejtetőn vagy a homlokánál a kopaszodó részen, akkor lepra képződik a feje tetején vagy a homlokán a kopasz területen. 43 A pap nézze meg. Ha vörösesfehér kiütés lett a fertőzésen, amely a feje tetején vagy a homlokán levő kopasz területen van, és látszatra olyan, mint a test bőrén támadt lepra, 44 akkor az az ember leprás, tisztátalan. Nyilvánítsa a pap tisztátalannak. A fertőzés annak fején van. 45 Ami pedig a leprást illeti, akin a fertőzés van, szaggassa meg ruháit, hagyja fejét ápolatlanul, takarja el bajuszát, és kiáltsa: »Tisztátalan, tisztátalan!« 46 Tisztátalan mindaddig, amíg rajta van a fertőzés. Tisztátalan. Lakjon elkülönülve. Lakjon a táboron kívül.
47 Ha ruhán támad leprás fertőzés, gyapjúruhán, vászonruhán, 48 a lenvászon és a gyapjú láncfonalán vagy vetülékén, bőrön vagy bármi máson, amit bőrből készítettek, 49 és sárgászöld vagy vöröses fertőzés keletkezik a ruhán, a bőrön, a láncfonalon vagy a vetüléken, vagy bármin, ami bőrből készült, akkor az leprás fertőzés, és mutassák meg a papnak. 50 Nézze meg a pap a fertőzést, és különítse el a fertőzött tárgyat hét napra. 51 Ha látta a hetedik nap, hogy a fertőzés továbbterjedt a ruhán, a láncfonalon, a vetüléken vagy a bőrön — bármire használják is azt, ami a bőrből készült —, akkor a fertőzés rosszindulatú lepra. Tisztátalan az. 52 El kell égetnie a ruhát, a gyapjú, illetve lenvászon láncfonalát, vetülékét, vagy minden olyan bőrholmit, amelyen fertőzés keletkezhetett, mert rosszindulatú lepra az. El kell égetni tűzben.
53 De ha a pap megnézi, és íme, a fertőzés nem terjedt tovább a ruhán, a láncfonalon, a vetüléken vagy bármin, ami bőrből készült, 54 akkor a pap parancsolja meg, hogy mossák ki azt, amin a fertőzés van, és különítse el másodszor is hét napra. 55 Nézze meg a pap a fertőzést a mosás után, és ha a fertőzés nem változott kinézetre, bár nem terjedt tovább a fertőzés, tisztátalan az. Égesd el tűzben. Mélyedés az a kikopott felületen, akár belül, akár kívül van.
56 De ha a pap megnézte, és íme, a fertőzés elhalványult a mosás után, akkor szakítsa ki azt a ruhából, a bőrből, a láncfonalból vagy a vetülékből. 57 De ha még mindig ott van a ruhán, a láncfonalon, a vetüléken vagy bármin, ami bőrből készült, akkor kiújulóban van. Égesd el tűzben, bármi legyen is az, amin a fertőzés van. 58 Azt a ruhát, láncfonalat, vetüléket vagy bőrholmit, amit kimostál, mosd ki másodszor is, miután eltűnt róla a fertőzés, és tiszta lesz.
59 Ez a gyapjú- vagy lenvászon ruhán, láncfonalon vagy vetüléken, vagy bármilyen bőrholmin jelentkező leprás fertőzés törvénye, hogy tisztának vagy tisztátalannak nyilváníthassák."
14 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Ez legyen a leprásokra vonatkozó törvény, megtisztulásuk megállapításának napján, amikor a paphoz viszik őket. 3 A pap menjen ki a táboron kívülre, és a pap nézze meg: ha a leprás fertőzés meggyógyult a lepráson, 4 akkor a pap adjon parancsot, az pedig a megtisztulásáért vegyen két élő tiszta madarat, cédrusfát, karmazsinvörös fonalat és izsópot. 5 A pap parancsolja meg, hogy az egyik madarat öljék meg cserépedényben, friss víz felett. 6 Majd fogja az élő madarat, a cédrusfát, a karmazsinvörös fonalat és az izsópot, és mártsa be azokat és az élő madarat a friss víz fölött megölt madár vérébe. 7 Utána hintse meg hétszer a leprától megtisztulót, és nyilvánítsa tisztának, majd bocsássa szabadon az élő madarat a mezőn.
8 Aki pedig megtisztítja magát, mossa ki ruháit, borotválja le magáról mindenütt a szőrzetet, fürödjön meg vízben, és tiszta lesz, utána bemehet a táborba. De hét napig maradjon a sátrán kívül. 9 A hetedik napon borotválja le minden szőrzetét: a haját, a szakállát és a szemöldökét. Igen, borotváljon le minden szőrzetet, mossa ki ruháit, és mossa meg testét vízben, és tiszta lesz.
10 A nyolcadik napon vegyen két ép, fiatal kost és egy ép, első életévében levő nőstény bárányt, valamint háromtized éfa finomlisztet olajjal elegyített gabonafelajánlásul és egy log olajat. 11 A pap pedig, aki tisztának nyilvánítja, mutassa be a magát megtisztító embert mindezekkel együtt Jehova előtt a találkozás sátrának bejáratánál. 12 Fogja a pap az egyik fiatal kost, és ajánlja fel vétkességért való felajánlásként a log olajjal együtt, és lengesse meg azokat Jehova előtt meglengetett felajánlásként. 13 A fiatal kost ott vágja le, ahol a bűnért való felajánlást és az égő felajánlást szokták levágni, szent helyen, ugyanis a bűnért való felajánláshoz hasonlóan a vétkességért való felajánlás is a papé. Szentséges az.
14 Majd a pap vegyen a vétkességért való felajánlás véréből, és kenje a pap a magát megtisztító személy jobb fülcimpájára, jobb kezének hüvelykujjára és jobb lábának nagyujjára. 15 Vegyen a pap a log olajból, és öntse a pap a bal tenyerére. 16 Azután a pap mártsa jobb kezének ujját a bal tenyerén lévő olajba, és az olajból hintsen az ujjával hétszer Jehova előtt. 17 A tenyerén maradt olajból a pap tegyen a magát megtisztító személy jobb fülcimpájára, jobb kezének hüvelykujjára és jobb lábának nagyujjára, a vétkességért való felajánlás vérére. 18 Ami pedig megmarad a pap tenyerén lévő olajból, tegye a magát megtisztító személy fejére, és a pap végezzen érte engesztelést Jehova előtt.
19 A pap mutassa be a bűnért való felajánlást, és végezzen engesztelést azért, aki megtisztítja magát a tisztátalanságából, és utána vágja le az égő felajánlást. 20 A pap ajánlja fel az égő felajánlást és a gabonafelajánlást az oltáron, és a pap végezzen engesztelést őérte, és az tiszta lesz.
21 De ha szegény az az ember, és nem telik neki erre, akkor vigyen egy fiatal kost vétkességért való felajánlásul meglengetett felajánlásnak, hogy engesztelést végezzenek érte, valamint egytized éfa olajjal elegyített finomlisztet gabonafelajánlásul, egy log olajat 22 és két gerlét vagy két fiatal galambot, aszerint, amire telik neki: az egyik szolgáljon bűnért való felajánlásul, a másik pedig égő felajánlásul. 23 A nyolcadik napon vigye ezeket — hogy megállapítsák megtisztulását — a paphoz a találkozás sátrának bejáratához Jehova elé.
24 A pap vegye a vétkességért való felajánlás fiatal kosát és a log olajat, és a pap lengesse meg ezeket meglengetett felajánlásként Jehova előtt. 25 Azután vágja le a vétkességért való felajánlás fiatal kosát, és vegyen a pap a vétkességért való felajánlás véréből, s kenje a magát megtisztító személy jobb fülcimpájára, jobb kezének hüvelykujjára és jobb lábának nagyujjára. 26 Öntsön a pap az olajból a bal tenyerére. 27 Azután a pap jobb kezének ujjával hintsen a bal tenyerén levő olajból hétszer Jehova előtt. 28 Majd a pap tegyen a tenyerén lévő olajból a magát megtisztító jobb fülcimpájára, jobb kezének hüvelykujjára és jobb lábának nagyujjára, a vétkességért való felajánlás vérének a helyén. 29 Ami pedig megmarad a pap tenyerén lévő olajból, azt kenje a magát megtisztító személy fejére, hogy engesztelést szerezzen őérte Jehova előtt.
30 Majd ajánlja fel az egyik gerlét vagy fiatal galambot, amelyikre telik neki, 31 egyiket azok közül, amelyikre telik neki, bűnért való felajánlásként, majd a másikat égő felajánlásként a gabonafelajánlással együtt, és a pap végezzen engesztelést a magát megtisztító személyért Jehova előtt.
32 Ez a törvénye annak, aki leprával volt fertőzött, és nem telik neki többre megtisztulásának a megállapításakor."
33 És szólt Jehova Mózesnek és Áronnak, ezt mondva nekik: 34 ,,Amikor Kánaán földjére mentek, amelyet nektek fogok adni birtokul, és a ti birtokotokban lévő földön leprás fertőzést bocsátok egy házra, 35 akkor akié a ház, menjen, és szóljon a papnak, ezt mondva: »Fertőzéshez hasonló valami jelent meg a házamon.« 36 A pap pedig adjon utasításokat: takarítsák ki a házat, mielőtt a pap elmegy, hogy megnézze a fertőzést, nehogy tisztátalannak nyilvánítson mindent, ami a házban van; utána pedig a pap menjen be, hogy megnézze a házat. 37 Ha megnézi a fertőzést, és ha a ház falán a fertőzés sárgászöld vagy vöröses bemélyedésekkel együtt mutatkozik, és láthatóan mélyebben van a fal felszínénél, 38 akkor a pap menjen ki a házból a ház bejáratához, és helyezze vesztegzár alá a házat hét napra.
39 Majd a pap térjen vissza a hetedik napon, és nézze meg: ha a fertőzés továbbterjedt a ház falain, 40 a pap utasítására szedjék ki azokat a köveket, amelyeken a fertőzés van, és dobják ki a városon kívülre, tisztátalan helyre. 41 A házat pedig kapartassa le belül körös-körül, és a leszedett agyagvakolatot öntsék ki a városon kívülre, tisztátalan helyre. 42 Azután vegyenek más köveket, és helyezzék be az előbbi kövek helyére, ő pedig hozasson másik agyagvakolatot, és tapasztassa be a házat.
43 De ha a fertőzés visszatér, és újra kitör a házon, miután kiszedték a köveket, lekaparták a házat és betapasztották, 44 akkor a pap menjen be, és nézze meg: ha a fertőzés továbbterjedt a házon, akkor az rosszindulatú lepra a házon. Tisztátalan az. 45 A pap romboltassa le a házat köveivel, faanyagaival és a ház valamennyi agyagvakolatával együtt, és vitesse ki a városon kívülre, tisztátalan helyre. 46 Aki pedig bemegy a házba a vesztegzár bármelyik napján, az tisztátalan legyen estig. 47 És aki lefekszik abban a házban, mossa ki ruháit, és aki eszik abban a házban, az is mossa ki ruháit.
48 Ha azonban a pap eljön, és látja, hogy íme, a fertőzés nem terjedt tovább a házon, miután betapasztották a házat, a pap nyilvánítsa a házat tisztának, mert a fertőzés megszűnt. 49 A ház bűntől való megtisztításához vegyen két madarat, cédrusfát, karmazsinvörös fonalat és izsópot. 50 Ölje meg az egyik madarat cserépedényben, friss víz felett. 51 Majd fogja a cédrusfát, az izsópot, a karmazsinvörös fonalat meg az élő madarat, és mártsa be azokat a megölt madár vérébe és a friss vízbe, azután hintse meg vele a házat hétszer. 52 Tisztítsa meg a házat a bűntől a madár vérével, a friss vízzel, az élő madárral, a cédrusfával, az izsóppal és a karmazsinvörös fonallal. 53 Bocsássa szabadon az élő madarat a városon kívül, a mezőre, végezzen engesztelést a házért, és az tiszta lesz.
54 Ez a leprás fertőzésre, a szőrzet rendellenes hullására, 55 a ruhán és a házon levő leprára, 56 a kiütésre, varra és foltra vonatkozó törvény, 57 útmutatásul, hogy mikor tiszta, és mikor tisztátalan valami. Ez a lepráról szóló törvény."
15 Jehova tovább beszélt Mózeshez és Áronhoz, ezt mondva: 2 ,,Beszéljetek Izrael fiaival, és mondjátok el nekik: »Ha egy férfinak folyása támad a nemi szervéből, akkor folyása tisztátalan. 3 Ez legyen tisztátalansága a folyása miatt: akár váladékos folyása van nemi szervénél, akár elzáródott nemi szerve a folyás miatt, ez az ő tisztátalansága.
4 Minden ágy, melyre a folyásos ember ráfekszik, tisztátalan, és minden, amire ráül, tisztátalan. 5 Aki hozzáér az ágyához, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 6 Aki ráül arra, amin a folyásos ember ült, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 7 Aki hozzáér a folyásos ember testéhez, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 8 Ha a folyásos ember leköp valakit, aki tiszta, az mossa ki a ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 9 Minden nyereg, amelyre a folyásos ember ráült, tisztátalan. 10 Aki hozzáér olyasmihez, ami az alatt az ember alatt volt, legyen tisztátalan estig; s aki viszi azokat, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 11 Mindenki, akihez a folyásos ember hozzáér úgy, hogy nem öblítette le kezét vízzel, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 12 Azt a cserépedényt, amelyhez hozzáér a folyásos ember, törjék össze; a faedényt viszont öblítsék ki vízzel.
13 Ha pedig megtisztul a folyásos ember a folyásától, akkor számítson magának hét napot a tisztulásáért, mossa ki ruháit, mossa meg testét friss vízben, és tiszta lesz. 14 A nyolcadik napon vegyen magáért két gerlét vagy két fiatal galambot, menjen Jehova elé a találkozás sátrának bejáratához, és adja azokat a papnak. 15 A pap ajánlja fel azokat, az egyiket bűnért való felajánlásként, a másikat pedig égő felajánlásként; és a pap végezzen érte engesztelést Jehova előtt a folyása miatt.
16 Ha egy férfinak magömlése van, mossa meg egész testét vízben, és legyen tisztátalan estig. 17 Minden ruhát és bőrt, amelyre a magömlésből kerül, mossanak ki vízben, és legyen tisztátalan estig.
18 Ha egy nővel férfi hál magömléssel, fürödjenek meg vízben, és legyenek tisztátalanok estig.
19 Ha egy nőnek folyása van, és testének ez a folyása vér, hét napig tartson havi tisztátalansága; aki hozzáér, legyen tisztátalan estig. 20 Minden, amire lefekszik havi tisztátalanságakor, legyen tisztátalan, és minden, amire ráül, legyen tisztátalan. 21 Aki hozzáér ágyához, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 22 Aki hozzáér bármihez, amin a nő ült, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig. 23 Ha a nő az ágyra vagy másvalamire ült rá, akkor aki megérinti azt, legyen tisztátalan estig. 24 Ha egyáltalán előfordul, hogy egy férfi vele hál, és annak havi tisztátalansága rákerül, legyen tisztátalan hét napig, és bármely ágy, amelyre lefekszik, legyen tisztátalan.
25 Ha egy nőnek a vérfolyása sok napon át tart, szokásos havi tisztátalanságának az idején kívül, vagy ha a folyás tovább tart, mint a havi tisztátalansága, tisztátalan folyásának minden napján legyen úgy, mint havi tisztátalanságának napjain. Tisztátalan ő. 26 Minden ágy, amelyre lefekszik folyásának bármely napján, olyan legyen neki, mint havi tisztátalanságának ágya, és minden, amire ráül, legyen tisztátalan, mint ahogy havi tisztátalanságakor is tisztátalan. 27 Mindaz, aki hozzájuk ér, tisztátalan; mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig.
28 De ha megtisztul folyásától, számítson magának hét napot, és utána tiszta lesz. 29 A nyolcadik napon vegyen magáért két gerlét vagy két fiatal galambot, és vigye őket a paphoz a találkozás sátrának bejáratához. 30 Készítse el a pap az egyiket bűnért való felajánlásnak, a másikat pedig égő felajánlásnak; és a pap végezzen engesztelést érte Jehova előtt a tisztátalan folyása miatt.
31 Különítsétek el Izrael fiait a tisztátalanságuktól, hogy meg ne haljanak tisztátalanságuk miatt, beszennyezve hajlékomat, amely közöttük van.
32 Ez a törvény vonatkozik a folyásos emberre és arra, akinek magömlése van, ami által tisztátalanná lesz; 33 valamint a havivérzéses nőre a tisztátalanságakor, és mindarra, akinek váladékos folyása van, legyen az akár férfi, akár nő, vagy akár olyan férfi, aki tisztátalan nővel hál.«"
16 Szólt Jehova Mózeshez, miután Áron két fia meghalt, mert Jehova elé járultak, úgyhogy meghaltak. 2 Ezt mondta Jehova Mózesnek: ,,Beszélj Áronnal, a te bátyáddal, hogy ne menjen be akármikor a szent helyre a függönyön belülre, a ládán lévő fedél elé, hogy meg ne haljon, mert a fedél fölött jelenek meg felhőben.
3 Áron a következőkkel menjen be a szent helyre: egy fiatal bikával bűnért való felajánlásul és egy kossal égő felajánlásul. 4 Öltse magára a szent lenvászon köntöst, vegye fel testére a vászonalsót, övezze fel magát len övszalaggal, és tekerje fel magára a lenvászon turbánt. Szent ruhák ezek. Mossa meg a testét vízzel, és öltse azokat magára.
5 Izrael fiainak közösségétől vegyen két hím kecskegidát bűnért való felajánlásul és egy kost égő felajánlásul.
6 Áron mutassa be a bűnért való felajánlás bikáját, mely őérte van, és végezzen engesztelést önmagáért és a háznépéért.
7 Majd vegye a két kecskét, és állítsa őket Jehova elé a találkozás sátrának bejáratához. 8 Vessen sorsot Áron a két kecske fölött, először Jehováért, másodszor pedig Azázelért. 9 Azután Áron mutassa be a kecskét, melyre a Jehováért való sors esett, és készítse el bűnért való felajánlásnak. 10 Azt a kecskét viszont, melyre az Azázelért való sors esett, állítsák elevenen Jehova elé, hogy engesztelést végezzenek érte, s elküldhessék Azázelnek a pusztába.
11 Áron mutassa be a bűnért való felajánlás bikáját, mely őérte van, és végezzen engesztelést önmagáért meg a háznépéért; és vágja le a bűnért való felajánlás bikáját, mely őérte van.
12 Vegye el a tüzes szénnel teli tűztartót az oltárról, Jehova elől, töltse meg mindkét markát illatos füstölőszerrel, s vigye azokat a függönyön belülre. 13 Tegye a füstölőszert a tűzre Jehova előtt, és a füstölőszer felhője borítsa be a láda fedelét, amely a Bizonyságon van, hogy meg ne haljon.
14 Majd vegyen a bika véréből, és hintse ujjával a fedél elé kelet felől, és hintsen ujjával a vérből hétszer a fedél elé.
15 Vágja le a bűnért való felajánlás kecskéjét, amely a népért van, és vigye a vért a függönyön belülre, majd tegye a vérrel ugyanazt, mint a bika vérével tette: hintse a fedél felé és a fedél elé.
16 Végezzen engesztelést a szent helyért Izrael fiainak a tisztátalanságai miatt, és lázadásaik miatt, melyeket minden bűnükben elkövettek; így tegyen a találkozás sátrával, amely közöttük van, tisztátalanságaik közepette.
17 Egyetlen ember se legyen rajta kívül a találkozás sátrában, attól fogva, hogy bemegy engesztelést végezni a szent helyen, míg ki nem jön; és végezzen engesztelést önmagáért, a háznépéért, valamint Izrael egész gyülekezetéért.
18 Azután menjen ki az oltárhoz, amely Jehova előtt van, és végezzen engesztelést érte; vegyen a bika véréből meg a kecske véréből, és kenje az oltár szarvaira körös-körül. 19 Arra is hintsen ujjával a vérből hétszer, tisztítsa meg és szentelje meg Izrael fiainak tisztátalanságaitól.
20 Miután elvégezte az engesztelést a szent helyért, a találkozás sátráért és az oltárért, mutassa be az élő kecskét is. 21 Áron tegye mindkét kezét az élő kecske fejére, vallja meg felette Izrael fiainak minden vétkét és minden lázadását, melyet minden bűnükben elkövettek, vesse azokat a kecske fejére, és küldesse el a pusztába egy emberrel, aki készen áll erre. 22 És a kecske vigye el magán minden vétküket egy kietlen földre; ő pedig küldje el a kecskét a pusztába.
23 Azután Áron menjen be a találkozás sátrába, vesse le a lenvászon ruhákat, melyeket felöltött, amikor bement a szent helyre, és ott rakja le azokat. 24 Mossa meg testét vízben szent helyen, vegye fel a ruháit, jöjjön ki onnan, és mutassa be a saját égő felajánlását, és a nép égő felajánlását, s végezzen engesztelést önmagáért és a népért. 25 A bűnért való felajánlás kövérjét pedig füstölögtesse el az oltáron.
26 Aki elküldte az Azázelnek való kecskét, mossa ki ruháit, mossa meg testét vízben, és utána bemehet a táborba.
27 A bűnért való felajánlás bikáját és a bűnért való felajánlás kecskéjét pedig, amelyeknek a vére bevitetett, hogy engesztelés végeztessen a szent helyen, vitesse ki a táboron kívülre, majd égessék el azok bőrét, húsát és ganéját tűzben. 28 Aki pedig elégeti azokat, mossa ki ruháit, mossa meg testét vízben, és utána bemehet a táborba.
29 Legyen ez időtlen időkre szóló rendelet nektek: a hetedik hónapban, a hónap tizedik napján sanyargassátok meg lelketeket, és ne végezzetek semmilyen munkát, sem a bennszülött, sem a jövevény, aki jövevényként lakik közöttetek. 30 Mert ezen a napon engesztelés lesz értetek, hogy tisztának nyilváníttassatok. Tiszták lesztek minden bűnötöktől Jehova előtt. 31 A teljes nyugalom sabbatja ez nektek, sanyargassátok meg tehát lelketeket. Időtlen időkre szóló rendelet ez.
32 A pap, akit felkennek, s akinek a kezébe hatalom töltetik, hogy papként szolgáljon apjának utódaként, végezzen engesztelést, és öltse fel a lenvászon ruhákat. Szent ruhák azok. 33 Végezzen tehát engesztelést a szent szentélyért, a találkozás sátráért, és az oltárért is végezzen engesztelést; a papokért és a gyülekezet egész népéért is végezzen engesztelést. 34 Legyen ez időtlen időkre szóló rendelet nektek, hogy végezzetek engesztelést Izrael fiaiért minden bűnük miatt évente egyszer."
Ő pedig pontosan úgy tett, ahogy Jehova parancsolta Mózesnek.
17 És Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Áronnal, a fiaival és Izrael összes fiával, és mondd el nekik: »A következőket parancsolta Jehova:
3 ,Ha valaki Izrael házából leöl egy bikát, fiatal kost, illetve kecskét a táborban, vagy ha a táboron kívül öli le, 4 és nem viszi a találkozás sátrának bejáratához, hogy bemutassa felajánlásként Jehovának, Jehova hajléka előtt, akkor vérbűnösnek számít az az ember. Vért ontott, és ezt az embert ki kell irtani népe közül, 5 azért hogy Izrael fiai vigyék el áldozataikat, melyeket a mezőn áldoznak, vigyék el Jehovának a találkozás sátrának bejáratához, a paphoz, és áldozzák azokat közösségi áldozatul Jehovának. 6 A pap pedig hintse a vért Jehova oltárára a találkozás sátrának bejáratánál, a kövérjét pedig füstölögtesse el megnyugtató illatul Jehovának. 7 Ne áldozzák tehát többé áldozataikat a kecske formájú démonoknak, amelyekkel erkölcstelenkednek. Legyen ez időtlen időkre szóló rendelet nektek, nemzedékeiteken át.'«
8 Mondd nekik ezt is: »Ha Izrael házából egy ember, vagy egy jövevény, aki jövevényként lakik köztetek, égő felajánlást vagy áldozatot mutat be, 9 és nem viszi el a találkozás sátrának bejáratához, hogy felajánlja Jehovának, azt az embert ki kell irtani a népéből.
10 Ha Izrael házából egy ember, vagy egy jövevény, aki jövevényként lakik köztetek, bármilyen vért megeszik, akkor én bizony az ellen a lélek ellen fordítom arcomat, aki vért eszik, és ki fogom irtani a népe közül. 11 Mert a test lelke a vérben van, én pedig az oltárra helyeztem azt értetek, hogy engesztelést szerezzen a lelketekért, mert a vér szerez engesztelést a benne levő lélek által. 12 Ezért mondom Izrael fiainak: ,Egyetlen lélek se egyen közületek vért, és a köztetek lakó jövevények közül se egyen senki sem vért!'
13 Ha valaki Izrael fiai közül, vagy egy jövevény, aki jövevényként lakik köztetek, a vadászat során ehető vadat vagy madarat fog, akkor ontsa ki vérét, és fedje be azt porral. 14 Mert mindenféle test lelke az ő vére az abban levő lélek által. Ezért mondtam Izrael fiainak: ,Semmiféle testnek a vérét ne egyétek meg, mert mindenféle test lelke az ő vére. Bárki eszi is meg, ki kell irtani.' 15 Ha valamely lélek elhullottat vagy vadállattól széttépettet eszik meg, legyen az akár bennszülött, akár jövevény, mossa ki ruháit, fürödjön meg vízben, és legyen tisztátalan estig; azután tiszta lesz. 16 De ha nem mossa ki azokat, és nem mossa meg a testét, akkor felelnie kell vétkéért.«"
18 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd ezt nekik: »Én vagyok Jehova, a ti Istenetek. 3 Ne cselekedjetek úgy, ahogy Egyiptom földje cselekszik, ahol laktatok; s ne cselekedjetek úgy, ahogy Kánaán földje cselekszik, amelyre beviszlek benneteket; ne járjatok az ő rendeleteik szerint. 4 Az én bírói döntéseimet hajtsátok végre, és az én rendeleteimet tartsátok meg úgy, hogy azok szerint jártok. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek. 5 Tartsátok meg rendeleteimet és bírói döntéseimet, amelyeket ha az ember megcselekszik, él általuk. Én vagyok Jehova.
6 Közületek senki se közeledjen valamilyen közeli, vér szerinti rokonához, hogy fölfedje mezítelenségét. Én vagyok Jehova. 7 Apádnak mezítelenségét és anyádnak mezítelenségét fel ne fedd. Ő a te anyád. Fel ne fedd mezítelenségét.
8 Apád feleségének mezítelenségét fel ne fedd. Apád mezítelensége az.
9 Nővéred mezítelenségét, a te apád lányáét, vagy a te anyád lányáét, akár ugyanannak a háznak a szülötte, akár azon kívül született, fel ne fedd a mezítelenségét.
10 Fiad lányának mezítelenségét, vagy lányod lányáét, az ő mezítelenségüket fel ne fedd, mert ők a te mezítelenséged.
11 Apád felesége lányának, apád utódjának a mezítelenségét, mivel ő a testvéred, fel ne fedd.
12 Apád nővérének a mezítelenségét fel ne fedd. Vérrokona ő apádnak.
13 Anyád nővérének a mezítelenségét fel ne fedd, mert vérrokona ő anyádnak.
14 Apád fivérének a mezítelenségét fel ne fedd. Ne közelíts feleségéhez. Ő a nagynénéd.
15 Menyed mezítelenségét fel ne fedd. Ő a fiad felesége. Ne fedd fel mezítelenségét.
16 Fivéred feleségének a mezítelenségét fel ne fedd. Az a te fivéred mezítelensége.
17 Valamely asszonynak és lányának a mezítelenségét fel ne fedd. Az ő fiának lányát és az ő lányának lányát el ne vedd, hogy felfedd mezítelenségét. Ők vérrokonságban vannak. Ez gátlástalan viselkedés.
18 Ne vegyél el nőt a nővére mellé vetélytársnak — hogy felfedd mezítelenségét — a mellé, még annak életében.
19 Ne közelíts nőhöz havivérzésekor, hogy felfedd mezítelenségét.
20 Ne add magodat magömléssel társad feleségének, hogy tisztátalanná ne válj általa.
21 Ne engedd, hogy Moloknak szenteljenek bárkit is az utódaid közül. Ne szentségtelenítsd meg ezzel Istened nevét. Én vagyok Jehova.
22 Ne hálj férfival, mint ahogy nővel hálsz. Utálatos dolog az.
23 Ne add magömlésedet semmiféle állatnak sem, hogy ezzel tisztátalanná ne válj, és nő se álljon meg állat előtt, hogy párosodjék vele. Fajtalankodás az.
24 Ne tedd magad tisztátalanná semmivel sem ezek közül, mert mindezekkel azok a nemzetek tették magukat tisztátalanná, amelyeket kiűzök előletek. 25 Az a föld ezért tisztátalan, és én büntetést hozok rá vétke miatt, és az a föld ki fogja hányni lakosait. 26 Ti viszont tartsátok meg rendeleteimet és bírói döntéseimet, és ne tegyetek semmit sem mindebből az utálatosságból, se bennszülött, se jövevény, aki jövevényként lakik köztetek. 27 — Mert mindezeket az utálatosságokat annak a földnek a lakosai cselekedték, akik előttetek voltak ott, úgyhogy tisztátalan az a föld. — 28 Akkor nem hány ki benneteket az a föld azért, mert beszennyezitek, miként ki fogja hányni azokat a nemzeteket, akik előttetek voltak. 29 Ha valaki megtesz bármit is mindezekből az utálatosságokból, azokat a lelkeket, akik ilyeneket tesznek, ki kell irtani népük közül. 30 Tegyetek hát eleget a nekem való kötelezettségeteknek, és ne gyakoroljátok azokat az utálatos szokásokat, amelyeket előttetek gyakoroltak, hogy tisztátalanná ne tegyétek magatokat általuk. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.«"
19 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Szólj Izrael fiainak egész közösségéhez, és mondd meg nekik: »Legyetek szentek, mert én, Jehova, a ti Istenetek szent vagyok.
3 Mindenki félje anyját és apját, és a sabbatjaimat tartsátok meg. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek. 4 Ne forduljatok hiábavaló istenekhez, és ne készítsetek magatoknak öntött isteneket. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.
5 Ha közösségi áldozatot áldoztok Jehovának, úgy áldozzátok, hogy elnyerjétek a helyeslését. 6 Az áldozatotok bemutatásának napján és a rá következő napon egyétek azt meg, de ami megmarad harmadnapra, el kell égetni tűzben. 7 Ha azonban valaki harmadnap eszik belőle, tisztátalanság az. Nem talál tetszésre. 8 Aki eszik belőle, felelni fog vétkéért, mert megszentségtelenített valamit Jehova szent dolgai közül; és azt a lelket ki kell irtani népéből.
9 Amikor learatjátok földetek termését, ne arasd le teljesen szántófölded szélét, és aratásod után a tallóznivalót ne szedd össze. 10 Szőlődben se szedd össze, ami megmaradt, és ne szedd fel szőlődben a lehullott szőlőszemeket. Hagyd meg azokat a nehéz sorúaknak és a jövevényeknek. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.
11 Ne lopjatok, ne vezessetek félre senkit, és senki se bánjon csalárdul a társával. 12 Ne esküdjetek hamisan a nevemre, hogy meg ne szentségtelenítsd Istened nevét. Én vagyok Jehova. 13 Ne csapd be felebarátodat, és ne rabold ki. A napszámosnak fizetsége ne maradjon nálad egész éjjel, másnap reggelig.
14 Ne átkozd a süket embert, és vak ember elé ne tegyél akadályt; féld Istenedet. Én vagyok Jehova.
15 Ne kövessetek el igazságtalanságot az ítéletben. Ne bánj részrehajlóan a szegényekkel, és ne kedvezz a hatalmasoknak. Igazságosan ítéld felebarátodat.
16 Ne járkálj néped között rágalmazva. Ne kelj fel felebarátod vére ellen. Én vagyok Jehova.
17 Ne gyűlöld testvéredet szívedben. Mindenképpen fedd meg társadat, hogy ne hordozd vele együtt a bűnt.
18 Ne légy bosszúálló, és haragot se táplálj néped fiai ellen; szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Én vagyok Jehova.
19 Tartsátok meg rendeleteimet: Ne keresztezz kétfélét a háziállataid közül. Ne vess földedbe kétféle magot, és ne vegyél fel kétféle anyagból szőtt ruhát.
20 Ha egy férfi nővel hál magömléssel, pedig azt a szolgálólányt más férfinak választották ki, és nem váltották meg, szabadságot sem adtak neki, akkor ez büntetendő. De ne öljék meg őket, mert a nő nem volt felszabadítva. 21 A férfi pedig vigyen vétkességért való felajánlást Jehovának a találkozás sátrának bejáratához, egy kost, vétkességért való felajánlásul. 22 A pap végezzen engesztelést érte a vétkességért való felajánlás kosával Jehova előtt a bűnért, melyet elkövetett; és megbocsáttatik neki a bűne, melyet elkövetett.
23 Amikor bementek arra a földre, és ehető gyümölcsű fát ültettek, tartsátok tisztátalannak gyümölcsét annak mintegy ,előbőreként'. Három évig legyen körülmetéletlen számotokra. Nem szabad megenni gyümölcsét. 24 A negyedik évben pedig minden gyümölcse szent lesz, ünnepi ujjongásként Jehovának. 25 Az ötödik évben már megehetitek gyümölcsét, hogy jobban teremjen nektek. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.
26 Semmit se egyetek meg vérrel együtt.
Ne kutassatok előjelek után, és ne űzzetek mágiát.
27 Oldalfürtjeiteket ne vágjátok rövidre, és ne csúfítsd el szakállad végét.
28 Ne vagdaljátok be testeteket elhunyt lélek miatt, és ne tetováljátok magatokat. Én vagyok Jehova.
29 Ne szentségtelenítsd meg lányodat szajhává téve őt, hogy ne szajhálkodjon a föld, és ne teljen meg gátlástalansággal az a föld.
30 Sabbatjaimat tartsátok meg, és tiszteletteljes félelemmel álljatok szentélyem előtt. Én vagyok Jehova.
31 Ne forduljatok szellemidézőkhöz, és ne tudakozódjatok jövendőmondóknál, tisztátalanná téve magatokat általuk. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.
32 Az ősz haj előtt kelj fel, legyél figyelmes az idős ember személye iránt, és féld Istenedet. Én vagyok Jehova.
33 Ha valaki jövevényként lakik veled földeteken, ne bánjatok vele rosszul. 34 A jövevény, aki jövevényként lakik köztetek, legyen számotokra olyan, mintha közületek való bennszülött volna; és szeresd őt, mint önmagadat, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.
35 Ne kövessetek el igazságtalanságot az ítélkezésben, a hosszmérték, a súlymérték és az űrmérték használatában. 36 Pontos mérlegeitek legyenek, pontos súlyaitok, pontos éfátok és pontos hinetek legyen. Jehova vagyok, a ti Istenetek, aki kihoztalak benneteket Egyiptom földjéről. 37 Tartsátok meg tehát minden rendeletemet és minden bírói döntésemet, és cselekedjetek azok szerint. Én vagyok Jehova.«"
20 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Mondd el Izrael fiainak: »Ha Izrael fiai közül vagy a jövevények közül valaki, aki jövevényként lakik Izraelben, Moloknak ad utódaiból, halállal lakoljon. A föld népe kövezze halálra. 3 Én pedig az ilyen ember ellen fordítom arcomat, s kiirtom népe közül, mert utódjaiból Moloknak adott, hogy beszennyezze szent helyemet, és megszentségtelenítse szent nevemet. 4 Ha a föld népe szándékosan szemet huny az ilyen ember tette felett, amikor az utódjából Moloknak ad, és nem öli meg őt, 5 akkor én bizony az ellen az ember ellen és a családja ellen fordítom arcomat, és ki fogom irtani népe közül őt és mindazokat vele együtt, akik erkölcstelenkednek, mivel erkölcstelenkednek Molokkal.
6 Amely lélek szellemidézőkhöz és jövendőmondókhoz fordul, erkölcstelenkedve velük, arcomat fordítom az ellen a lélek ellen, és ki fogom irtani népe közül.
7 Szenteljétek meg magatokat, és legyetek szentek, mert én vagyok Jehova, a ti Istenetek. 8 Tartsátok meg rendeleteimet, és cselekedjetek azok szerint. Én vagyok Jehova, aki megszentellek titeket.
9 Ha valaki átkozza apját vagy anyját, halállal lakoljon. Apját és anyját átkozta. Vére rajta.
10 Ha egy férfi házasságtörést követ el más férfinak a feleségével, embertársának a feleségével követ el házasságtörést. Halállal lakoljon a házasságtörő férfi és a házasságtörő nő is. 11 Ha egy férfi apjának feleségével hál, akkor apjának a mezítelenségét fedi fel. Mindkettőjüknek halállal kell lakolniuk. Vérük rajtuk. 12 Ha egy férfi a menyével hál, mindkettőjüknek halállal kell lakolniuk. Fajtalankodást követtek el. Vérük rajtuk.
13 Ha egy férfi férfival hál, mint ahogy nővel szoktak hálni, mindketten utálatosságot cselekszenek. Halállal kell lakolniuk. Vérük rajtuk.
14 Ha egy férfi elvesz egy nőt és annak anyját is, az gátlástalan viselkedés. Égessék el őt és azokat is tűzben, hogy ne legyen köztetek gátlástalan viselkedés.
15 Ha egy férfi magömlését állatnak adja, halállal kell lakolnia, és az állatot is meg kell ölnötök. 16 És ha egy nő közelít állathoz, hogy párosodjék vele, akkor öld meg a nőt is, és az állatot is. Halállal kell lakolniuk. Vérük rajtuk.
17 Ha egy férfi elveszi a nővérét, apjának lányát vagy anyjának lányát, és meglátja mezítelenségét, és a nővére is meglátja az ő mezítelenségét, szégyen az. Ki kell őket irtani népük fiainak szeme elől. Nővérének mezítelenségét fedte fel. Felelnie kell vétkéért.
18 Ha egy férfi havivérzéses nővel hál, felfedve mezítelenségét, akkor annak forrását tárta fel, és a nő maga is feltárta az ő vérének forrását. Ezért mindkettőt ki kell irtani népe közül.
19 Anyád nővérének és apád nővérének mezítelenségét fel ne fedd, mert az ilyen a vérrokonságát tárja fel. Az ilyeneknek felelniük kell vétkükért. 20 Ha egy férfi nagybátyja feleségével hál, nagybátyjának a mezítelenségét fedi fel. Felelniük kell bűnükért. Gyermektelenül haljanak meg. 21 Ha egy férfi a fivérének feleségét veszi el, förtelmesség az. Fivérének a mezítelenségét fedte fel. Legyenek gyermektelenek.
22 Tartsátok meg minden rendeletemet és minden bírói döntésemet, és cselekedjetek azok szerint, hogy ki ne hányjon titeket a föld, amelyre beviszlek benneteket, hogy ott lakjatok. 23 Ne járjatok azoknak a nemzeteknek a rendeletei szerint, amelyeket kiűzök előletek, mert ők elkövették mindezeket, és én utálom őket. 24 Ezért mondtam nektek: ,Ti fogjátok birtokolni a földjüket, és én nektek adom, hogy birtokba vegyétek azt a tejjel és mézzel folyó földet. Jehova vagyok, a ti Istenetek, aki különválasztottalak benneteket a népektől.' 25 Tegyetek azért különbséget a tiszta és a tisztátalan jószág között, a tisztátalan madár és a tiszta között; ne tegyétek lelketeket undorítóvá olyan jószággal, madárral vagy a földön élő és mozgó állattal, melyet különválasztottam miattatok, tisztátalannak nyilvánítva őket. 26 Legyetek szentek nekem, mert én, Jehova, szent vagyok; és különválasztalak titeket a népektől, hogy az enyéim legyetek.
27 Ha egy férfiban vagy nőben szellemidézés szelleme vagy jövendőmondó szellem van, halállal kell lakolnia. Halálra kell őket kövezni. Vérük rajtuk.«"
21 Jehova tovább beszélt Mózeshez: ,,Beszélj a papokkal, Áron fiaival, és közöld velük: »Elhunyt lélekért egyikőtök se szennyezze be magát a népe között. 2 Kivéve hozzá közel álló vérrokonáért, anyjáért, apjáért, fiáért, lányáért, fivéréért 3 és nővéréért, aki hozzá közel álló szűz és nem ment férjhez, érte beszennyezheti magát. 4 Népe közül olyan asszonyért, akinek férjura van, ne szennyezze be magát, megszentségtelenítve ezzel magát. 5 Ne nyírjanak kopaszságot fejükön, szakálluk végét ne vágják, és testüket ne vagdalják be. 6 Legyenek szentek Istenüknek, és ne szentségtelenítsék meg Istenük nevét, mert ők mutatják be a Jehovának adott tűzfelajánlásokat, Istenük kenyerét; ezért legyenek szentek. 7 Prostituált vagy megbecstelenített nőt ne vegyenek el; férjétől elvált asszonyt se vegyenek el, mert a pap szent Istenének. 8 Szenteld meg hát őt, mert ő mutatja be Istened kenyerét. Legyen ő szent neked, mert én, Jehova, aki megszentellek titeket, szent vagyok.
9 Ha egy pap lánya megszentségteleníti magát, mert szajhálkodik, akkor apját szentségteleníti meg. El kell őt égetni tűzben.
10 Aki pedig főpap lett a testvérei között, akinek fejére öntötték a felkenetési olajat, és akinek kezébe hatalom töltetett, hogy hordja a ruhákat, ne hagyja fejét ápolatlanul, és ne szaggassa meg ruháit. 11 Ne közelítsen egyetlen halott lélekhez sem. Apjáért és anyjáért se szennyezze be magát. 12 Ne menjen ki a szentélyből sem, és ne szentségtelenítse meg Istenének a szentélyét, mert az odaszenteltség jele, Istenének a felkenetési olaja van őrajta. Én vagyok Jehova.
13 Szűz lányt vegyen feleségül. 14 Özvegyasszonyt, elvált, megbecstelenített vagy prostituált nőt, ilyeneket nem vehet el, hanem szüzet vegyen feleségül népe közül. 15 Ne szentségtelenítse meg magvát népe között, mert én, Jehova szentelem meg őt.«"
16 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 17 ,,Beszélj Áronnal, s közöld vele: »A magodból származók közül nemzedékeiken át egyetlen olyan férfi sem közeledhet, akiben fogyatkozás van, hogy Istenének a kenyerét bemutassa. 18 Az olyan ember, akiben fogyatkozás van, nem közeledhet: a vak, sánta, hasított orrú ember, vagy akinek egyik végtagja túl hosszú, 19 vagy az olyan ember, akinek törött lába vagy törött keze van, 20 vagy púpos, vézna, beteg szemű, ragyás, akinek gombás kiütése vagy összezúzott heréje van. 21 Áron pap magva közül, ha valakiben fogyatkozás van, nem közeledhet, hogy bemutassa a Jehovának adott tűzfelajánlásokat. Fogyatkozás van benne. Nem közeledhet, hogy bemutassa Istenének kenyerét. 22 Eheti Istenének kenyerét a szentséges dolgok közül és a szent dolgok közül, 23 de nem mehet közel a függönyhöz, és nem mehet az oltár közelébe, mert fogyatkozás van benne; ne szentségtelenítse meg szentélyemet, mert én vagyok Jehova, aki megszentelem őket.«"
24 Mózes pedig ezt elmondta Áronnak, a fiainak és Izrael minden fiának.
22 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Áronnal és a fiaival, hogy tartsák magukat elkülönülten Izrael fiainak szent dolgaitól, és ne szentségtelenítsék meg szent nevemet azokban a dolgokban, amelyeket nekem szentelnek. Én vagyok Jehova. 3 Mondd el nekik: »Nemzedékeiteken át, ha valaki a ti összes utódotok közül szent dolgokhoz közelít — amelyeket Izrael fiai Jehovának szentelnek —, míg tisztátalanság van rajta, azt a lelket ki kell irtani előlem. Én vagyok Jehova. 4 Ha valamely férfi Áron utódai közül leprás vagy folyásos ember, nem ehet a szent dolgokból, míg tiszta nem lesz, és az sem, aki elhunyt lélek által tisztátalanná lett valakit érint, vagy az olyan ember, akinek magömlése van, 5 az olyan ember, aki nyüzsgő állatot érint, mely tisztátalan számára, vagy olyan embert érint, aki tisztátalan számára, annak bármilyen tisztátalansága miatt. 6 Az a lélek, aki ilyet illet, legyen tisztátalan estig, és nem ehet a szent dolgokból, hanem mossa meg a testét vízben. 7 Napnyugta után azonban tiszta lesz, és azután ehet a szent dolgokból, mert az az ő kenyere. 8 Nem eheti elhullottnak testét, sem olyasmit, amit vadállat tépett szét, hogy tisztátalan ne legyen általa. Én vagyok Jehova.
9 Az irántam való kötelezettségüknek tegyenek eleget, hogy ne viseljenek emiatt bűnt, s ne haljanak meg azért, mert megszentségtelenítették azt. Én vagyok Jehova, aki megszentelem őket.
10 Egyetlen idegen sem ehet olyat, ami szent. Sem a papnál lévő telepes, sem a béres nem ehet olyat, ami szent. 11 De ha a pap megvásárol egy lelket, a pénzén vásárolva meg, az ehet belőle. A házában született rabszolgák is ehetnek kenyeréből. 12 Ha a pap lánya idegen ember felesége lesz, lánya nem ehet a szent adományokból. 13 De ha a pap lánya megözvegyül, vagy elválik, és nincs utódja, s visszatér apja házához, mint fiatalkorában, ehet apja kenyeréből; de idegen egyáltalán nem táplálkozhat azzal.
14 Ha egy ember tévedésből olyat eszik, ami szent, tegye még hozzá annak egyötödét, s adja a szent dolgot a papnak. 15 A papok ne szentségtelenítsék meg Izrael fiainak szent dolgait, amelyeket Jehovának adnak, 16 hogy vétkességük büntetését ne kelljen viselniük azért, mert esznek szent dolgaikból; hisz én vagyok Jehova, aki megszentelem őket.«"
17 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 18 ,,Beszélj Áronnal, a fiaival és Izrael összes fiával, és mondd el nekik: »Ha valaki Izrael házának férfiai közül vagy az Izraelben lakó jövevények közül felajánlást mutat be bármely fogadalma miatt, vagy valamilyen önkéntes felajánlásként, amit égő felajánlásul mutatnak be Jehovának, 19 ahhoz hogy tetszésre találjon értetek, legyen az ép hím a csordából, a fiatal kosok közül vagy a kecskék közül. 20 Amiben fogyatkozás van, ne mutassátok be, mert nem talál tetszésre értetek.
21 Ha egy ember közösségi áldozatot mutat be Jehovának, fogadalma teljesítéseként, vagy önkéntes felajánlásként, akkor az ép legyen a csordából vagy a nyájból, hogy tetszésre találjon. Ne legyen benne semmilyen fogyatkozás. 22 Vakot, törött csontút, összevagdosottat, szemölcsöset, ragyásat, vagy amelyiknek gombás kiütése van, olyat egyet se mutassatok be Jehovának, és az ilyenekből ne tegyetek tűzfelajánlást az oltárra Jehovának. 23 A túl hosszú vagy túl rövid végtagú bikát vagy juhot önkéntes felajánlásul adhatod; de fogadalomért nem talál tetszésre. 24 Szétnyomott, összezúzott, kiszakított, kivágott heréjű állatot se mutassatok be Jehovának, földeteken ne ajánljátok fel az ilyeneket. 25 Jövevény kezéből se mutassatok be semmi ilyet Istenetek kenyereként, mert romlás van bennük. Fogyatkozás van bennük. Nem találnak tetszésre értetek.«"
26 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 27 ,,Ha bika, kos vagy kecske születik, akkor legyen az hét napig az anyjánál, de a nyolcadik naptól fogva, azon túl tetszésre talál felajánlásként, Jehovának adott tűzfelajánlásként. 28 A bikát és a juhot ne vágjátok le kicsinyével együtt ugyanazon a napon.
29 Ha hálaáldozatot áldoztok Jehovának, úgy áldozzátok fel, hogy tetszésre találjon értetek. 30 Aznap meg kell enni. Ne hagyjatok belőle semmit se reggelig. Én vagyok Jehova.
31 Tartsátok meg parancsolataimat, és cselekedjetek azok szerint. Én vagyok Jehova. 32 Ne szentségtelenítsétek meg szent nevemet. Meg kell szenteltetnem Izrael fiai között. Én vagyok Jehova, aki megszentellek titeket, 33 az, aki kihozott benneteket Egyiptom földjéről, hogy Istenetek legyek. Én vagyok Jehova."
23 És Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Izrael fiaival, és közöld velük: »Jehova évszakokhoz kapcsolódó ünnepei, melyeket ki kell hirdetnetek, szent gyűlések. Ezek az évszakokhoz kapcsolódó ünnepeim:
3 Hat napon át lehet dolgozni, de a hetedik nap a teljes nyugalom sabbatja, szent gyűlés. Semmilyen munkát ne végezzetek. Sabbat ez Jehovának minden lakóhelyeteken.
4 Ezek Jehova évszakokhoz kapcsolódó ünnepei, szent gyűlések, amelyeket ki kell hirdetnetek a kitűzött idejükben: 5 Az első hónapban, a hónap tizennegyedik napján a két este között van Jehova pászkája.
6 Ennek a hónapnak a tizenötödik napján van a kovásztalan kenyerek ünnepe Jehovának. Hét napig egyetek kovásztalan kenyeret. 7 Az első napon tartsatok szent gyűlést. Semmilyen fáradságos munkát nem végezhettek. 8 Mutassatok viszont be tűzfelajánlást Jehovának hét napon át. A hetedik napon szent gyűlés lesz. Semmilyen fáradságos munkát nem végezhettek.«"
9 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 10 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »Ha majd arra a földre érkeztek, melyet nektek adok, és learatjátok termését, akkor aratásotok zsengéjéből vigyetek egy kévét a papnak. 11 Ő pedig lengesse meg a kévét Jehova előtt, hogy tetszésre találjon értetek. Sabbat másnapján lengesse meg a pap. 12 Azon a napon, amikor meglengetitek a kévét, ajánljatok fel egy ép, első életévében levő fiatal kost, égő felajánlásul Jehovának, 13 mellé gabonafelajánlásul kéttized éfa olajjal elegyített finomlisztet, tűzfelajánlásul Jehovának, megnyugtató illatul, mellé italfelajánlásul pedig egynegyed hin bort. 14 Ne egyetek kenyeret, pörkölt gabonát vagy újgabonát addig a napig, míg el nem viszitek a felajánlást Isteneteknek. Időtlen időkre szóló rendelet ez nemzedékeiteknek minden lakhelyeteken.
15 A sabbat másnapjától kezdve, attól a naptól, hogy elvittétek a meglengetett felajánlás kévéjét, számoljatok hét sabbatot. Teljesek legyenek. 16 A hetedik sabbat utáni napig számoljatok, ez ötven nap, és akkor mutassatok be új gabonafelajánlást Jehovának. 17 Lakhelyetekről vigyetek két kenyeret meglengetett felajánlásul. Kéttized éfa finomlisztből legyenek. Kovásszal süssétek meg, első érett termésként Jehovának. 18 A kenyerekkel együtt mutassatok be hét ép hím bárányt, egyéveseket, valamint egy fiatal bikát és két kost. Szolgáljanak égő felajánlásul Jehovának a hozzájuk tartozó gabonafelajánlással és italfelajánlásokkal együtt, megnyugtató illatú tűzfelajánlásként Jehovának. 19 Ajánljatok fel továbbá egy kecskegidát bűnért való felajánlásul, és két hím bárányt, egyéveseket, közösségi áldozatul. 20 A pap lengesse meg ezeket az első érett termés kenyereivel meglengetett felajánlásként Jehova előtt a két hím báránnyal együtt. Legyenek ezek a pap előtt olyanok, mint amik szentek Jehovának. 21 Hirdessétek ki azon a napon, hogy szent gyűlésetek lesz. Semmilyen fáradságos munkát ne végezzetek. Időtlen időkre szóló rendelet ez minden lakhelyeteken nemzedékeiteknek.
22 Amikor learatjátok földetek termését, ne arasd le teljesen szántófölded szélét, és aratásod után a tallóznivalót ne szedd össze. Hagyd meg a nehéz sorúaknak és a jövevényeknek. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.«"
23 És Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 24 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »A hetedik hónapban, a hónap első napján teljes nyugalom legyen számotokra, ez emlékeztető lesz trombitafúvással, szent gyűlés. 25 Semmilyen fáradságos munkát ne végezzetek, hanem mutassatok be tűzfelajánlást Jehovának.«"
26 Jehova még beszélt Mózeshez, ezt mondva neki: 27 ,,Ennek a hetedik hónapnak a tizedik napján van az engesztelés napja. Legyen szent gyűlésetek, sanyargassátok meg lelketeket, és mutassatok be tűzfelajánlást Jehovának. 28 Semmilyen munkát ne végezzetek azon a napon, mert engesztelés napja az, hogy engesztelést végezzenek értetek Jehova, a ti Istenetek előtt. 29 Mert minden lélek, amely nem sanyargatja meg magát ezen a napon, ki lesz irtva a népéből. 30 Ha valamely lélek bármilyen munkát végez ezen a napon, ki fogom pusztítani azt a lelket népe közül. 31 Semmilyen munkát se végezzetek. Időtlen időkre szóló rendelet ez nemzedékeiteknek minden lakhelyeteken. 32 A teljes nyugalom sabbatja ez számotokra, ti pedig sanyargassátok meg lelketeket ama hónap kilencedik napjának az estéjén. Estétől estéig tartsátok meg a ti sabbatotokat."
33 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 34 ,,Beszélj Izrael fiaival, és közöld velük: »Ennek a hetedik hónapnak a tizenötödik napján van a hét napig tartó lombsátorünnep Jehovának. 35 Az első napon szent gyűlés van. Semmilyen fáradságos munkát ne végezzetek. 36 Hét napon át mutassatok be tűzfelajánlást Jehovának. A nyolcadik napon szent gyűlésetek legyen, és mutassatok be tűzfelajánlást Jehovának. Ünnepi gyülekezés ez. Semmilyen fáradságos munkát ne végezzetek.
37 Ezek Jehova évszakokhoz kapcsolódó ünnepei, melyeket hirdessetek ki szent gyűlésként, hogy tűzfelajánlást mutassatok be Jehovának: az égő felajánlást és az áldozat gabonafelajánlását, az italfelajánlásokat a napi beosztás szerint, 38 Jehova sabbatjain kívül, meg az ajándékaitokon, minden fogadalmi felajánlásotokon és minden önkéntes felajánlásotokon kívül, melyeket adjatok Jehovának. 39 A hetedik hónap tizenötödik napjától azonban, amikor begyűjtöttétek a föld termését, hét napon át ünnepeljétek Jehova ünnepét. Az első napon is legyen teljes nyugalom, és a nyolcadik napon is legyen teljes nyugalom. 40 Az első napon vegyetek magatoknak gyümölcsöt szép fákról, pálmaleveleket, gallyas fák és völgyben növő nyárfák ágait, és örvendezzetek Jehova, a ti Istenetek előtt hét napon át. 41 Jehova ünnepeként ünnepeljétek azt évente hét napon át. Időtlen időkre szóló rendelet ez nemzedékeiteken át; a hetedik hónapban ünnepeljétek. 42 Lombsátrakban lakjatok hét napig. Minden bennszülött Izraelben lombsátrakban lakjon, 43 hogy megtudják nemzedékeitek, hogy lombsátrakban adtam hajlékot Izrael fiainak, amikor kihoztam őket Egyiptom földjéről. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.«"
44 Így beszélt Mózes Izrael fiainak Jehova évszakokhoz kapcsolódó ünnepeiről.
24 És szólt Jehova Mózesnek, ezt mondva neki: 2 ,,Parancsold meg Izrael fiainak, hogy hozzanak neked zúzott olajbogyóból készült tiszta olívaolajat a világításhoz, hogy mindig meg lehessen gyújtani a lámpát. 3 A Bizonyság függönyén kívül a találkozás sátrában helyezze el Áron, hogy estétől reggelig mindig égjen Jehova előtt. Időtlen időkre szóló rendelet ez nemzedékeiteken át. 4 A színarany lámpatartóra rakja fel a lámpákat, hogy Jehova előtt legyenek mindig.
5 És végy finomlisztet, és süss belőle tizenkét karika formájú kenyeret. Kéttized éfából készüljön mindegyik karika formájú kenyér. 6 Majd rakd őket két sorba, hatot egy sorba, a színarany asztalra Jehova elé. 7 Tegyél mindegyik sorra tiszta tömjént, és legyen ez emlékeztetőül a kenyérért, tűzfelajánlásul Jehovának. 8 Sabbatról sabbatra rakja azt sorba Jehova előtt mindig. Időtlen időkig tartó szövetség ez Izrael fiaival. 9 Legyen az Ároné és a fiaié, szent helyen egyék meg, mert az szentséges és az övé a Jehovának adott tűzfelajánlásokból; időtlen időkre szóló rendelet ez."
10 Ekkor egy izraelita asszonynak a fia, aki ugyanakkor egyiptomi férfinak volt a fia, kiment Izrael fiai közé, és az izraelita asszonynak a fia és egy izraelita férfi összeverekedett a táborban. 11 Az izraelita asszonynak a fia pedig becsmérelte a Nevet, és átkozta. Elvitték ezért Mózeshez. Anyját egyébként Selomitnak hívták, és a Dán törzséből való Dibrinek volt a lánya. 12 És őrizetbe vették a férfit, míg világos kijelentést nem kaptak Jehova beszéde alapján.
13 És szólt Jehova Mózesnek, ezt mondva neki: 14 ,,Vezesd ki a táboron kívülre azt, aki átkozódott, és mindazok, akik hallották őt, tegyék a kezüket a fejére, majd az egész közösség kövezze meg. 15 Azután beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »Ha egy ember átkozza Istenét, felelnie kell bűnéért. 16 Aki tehát becsmérli Jehova nevét, az halállal lakoljon. Az egész közösség kövezze meg. A jövevényt csakúgy, mint a bennszülöttet meg kell ölni, ha becsmérli a Nevet.
17 Ha egy ember agyonüt egy emberi lelket, akkor halállal kell lakolnia. 18 Ha pedig valaki háziállat lelkét üti agyon, kártérítést kell adnia érte, lelket lélekért. 19 Ha egy ember kárt tesz társában, akkor amit ő tett, ugyanazt kell vele is tenni. 20 Törést törésért, szemet szemért, fogat fogért; amilyen kárt tett ő abban az emberben, olyat kell benne is tenni. 21 Ha valaki állatot üt agyon, adjon kártérítést érte, de aki embert üt agyon, azt meg kell ölni.
22 Egyféle bírói döntés legyen nálatok. A jövevény ugyanolyan legyen, mint a bennszülött, mert én vagyok Jehova, a ti Istenetek.«"
23 Mózes azután beszélt Izrael fiaival, azok pedig kivitték a táboron kívülre azt, aki átkozódott, és megkövezték. Izrael fiai tehát pontosan úgy tettek, ahogy Jehova parancsolta Mózesnek.
25 Jehova tovább beszélt Mózeshez a Sínai-hegyen, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »Ha majd bementek a földre, melyet nektek adok, akkor a föld tartson sabbatot Jehovának. 3 Hat éven át vesd be szántóföldedet, hat éven át metsszed meg a szőlődet és gyűjtsd be a föld termését. 4 A hetedik évben azonban teljes nyugalom sabbatja legyen a földnek, Jehova sabbatja. Ne vesd be földedet, és szőlődet se metsszed meg. 5 Ami az aratáskor kiszóródott gabonaszemekből nő, azt ne arasd le, és metszetlen szőlőd termését se szüreteld le. A teljes nyugalom éve legyen ez a földnek. 6 A föld sabbatja tápláljon benneteket: neked és rabszolgádnak, meg rabszolganődnek, béresednek és a veled levő telepesnek, akik jövevényként laknak veled, 7 valamint háziállatodnak és a vadállatnak a földeden. Termése mind szolgáljon eledelül.
8 Számolj magadnak hét sabbatévet, hétszer hét évet, és a hét sabbatév napjai negyvenkilenc évet tegyenek ki. 9 És fúvasd meg az erős hangú kürtöt a hetedik hónapban, a hónap tizedik napján; az engesztelés napján fúvassátok meg a kürtöt mindenhol a ti földeteken. 10 Szenteljétek meg az ötvenedik évet, és hirdessetek szabadulást az országban minden ott lakónak. Jubileum lesz ez nektek, mindenki térjen vissza a birtokára, és mindenki térjen vissza a családjához. 11 Jubileum lesz számotokra az ötvenedik év. Ne vessetek, és ne is arassátok le, amit az elhullott gabonaszemekből terem a föld, és a metszetlen szőlők gyümölcsét se szüreteljétek le. 12 Mert jubileum ez. Legyen szent számotokra. A szántóföldről egyétek a föld termését.
13 Ebben a jubileumi évben mindegyikőtök térjen vissza a birtokára. 14 Ha eladtok valami árut a társatoknak, vagy vesztek valamit társatok kezéből, ne károsítsátok meg egymást. 15 A jubileum utáni évek száma szerint vásárolj társadtól; a termő évek száma szerint adjon el neked. 16 Az évek nagy számához képest növelje a vételárat, és az évek kis számához képest csökkentse a vételárat, mert a termések számát adja el neked. 17 Senki se károsítsa meg a társát, hanem féld Istenedet, mert én vagyok Jehova, a ti Istenetek. 18 Tegyetek hát eleget rendeleteimnek, tartsátok be bírói döntéseimet, és hajtsátok végre azokat. Akkor biztonságban fogtok lakni azon a földön. 19 S a föld meg fogja adni gyümölcsét, ti pedig jóllakásig esztek, és biztonságban fogtok lakni rajta.
20 Ha netán mégis azt kérdezitek: ,Mit fogunk enni a hetedik évben, ha nem vetünk, és nem gyűjtjük be a termésünket?', 21 áldásomat rendelem akkor rátok a hatodik évben, és háromévnyi termés fog teremni. 22 A nyolcadik évben pedig elvetitek a magot, de a régi termést fogjátok enni a kilencedik évig. Míg be nem jön annak a termése, a régit fogjátok enni.
23 A földet nem szabad örökre eladni, mert a föld az enyém. Ti ugyanis jövevények és telepesek vagytok a szememben. 24 Birtokotoknak egész földjén biztosítsátok a jogot, hogy a földet vissza lehessen vásárolni.
25 Ha testvéred elszegényedik, és el kell adnia valamit a birtokából, akkor egy közeli hozzátartozója jöjjön el mint kiváltó, és vásárolja vissza, amit testvére eladott. 26 Ha pedig valakinek nincs kiváltója, és saját kezével tesz szert annyi nyereségre, hogy kiváltsa, 27 számolja ki az eladás óta eltelt éveket, adja meg a maradék pénzt annak az embernek, akinek eladta, és térjen vissza birtokára.
28 De ha saját kezével nem keres annyit, hogy visszafizesse neki, akkor amit eladott, maradjon a vásárló kezében a jubileumi évig. Majd felszabadul a jubileumkor, ő pedig térjen vissza birtokára.
29 Ha egy ember lakóházat ad el fallal körülvett városban, kiváltási joga tartson az eladás évének leteltéig. Egy éven át legyen joga kiváltani. 30 De ha nem vásárolja vissza a teljes év elteltéig, akkor a fallal körülvett városban lévő ház legyen örökre a vásárló tulajdona nemzedékein át. Nem szabadul fel jubileumkor. 31 De a fallal körül nem vett települések házait az ország mezejének részeként kell számítani. Érvényes rájuk a kiváltási jog, és a jubileumkor felszabadulnak.
32 A léviták városaiban, az ő tulajdonukban levő városok házainak esetében időtlen időkig megmarad a kiváltási joguk a lévitáknak. 33 Ha valahol nem vásárolja vissza valaki a léviták tulajdonát, a birtokának városában eladott ház ugyancsak felszabadul a jubileumkor, mert a léviták városaiban levő házak az ő tulajdonuk Izrael fiai között. 34 A városaikhoz tartozó legelőket azonban nem adhatják el, mert az az ő tulajdonuk időtlen időkig.
35 Ha testvéred elszegényedik és tönkremegy melletted, akkor viseld gondját. Mint jövevény vagy telepes éljen melletted. 36 Ne végy tőle kamatot vagy uzsorát, hanem féld a te Istenedet; és éljen a te testvéred melletted. 37 Ne add neki pénzed kamatra, és ne add neki ételed uzsoráért. 38 Én vagyok Jehova, a ti Istenetek, aki kihoztalak benneteket Egyiptomból, hogy nektek adjam Kánaán földjét, és hogy Istenetek legyek.
39 Ha testvéred elszegényedik melletted, és el kell adnia magát neked, ne végeztess vele rabszolgamunkát. 40 Mint béres legyen nálad, mint egy telepes. A jubileumi évig szolgáljon nálad. 41 Azután felszabadul tőled ő és a fiai is vele együtt, visszatér családjához, és vissza kell térnie ősatyáinak a birtokára. 42 Mert az én rabszolgáim ők, akiket kihoztam Egyiptom földjéről. Ne adják el magukat, mint ahogy a rabszolgákat szokták. 43 Ne taposd el őt zsarnoki módon, hanem féld a te Istenedet. 44 A titeket körülvevő nemzetek közül való legyen a te rabszolgád és rabszolganőd, tőlük vásárolhattok rabszolgát és rabszolganőt. 45 A telepesek fiaitól, akik jövevényként laknak köztetek, tőlük is vásárolhattok, és a családjaiktól, melyek veletek vannak, s akiket a földeteken szültek; legyenek ők a tulajdonaitok. 46 Hagyjátok őket örökségül a fiaitokra utánatok, hogy időtlen időkig örököljék őket tulajdonként. Őket dolgoztathatjátok, de testvéreiteket, Izrael fiai közül egyik a másikat ne tapossa el zsarnoki módon.
47 De ha melletted a jövevény vagy telepes keze meggazdagszik, a testvéred pedig elszegényedik mellette, s el kell adnia magát a melletted levő jövevénynek vagy telepesnek, vagy a jövevény egyik családtagjának, 48 miután eladta magát, az ő esetében megmarad a kiváltási jog. Egyik testvére visszavásárolhatja. 49 Nagybátyja vagy nagybátyjának a fia visszavásárolhatja, vagy bármely vérrokona, valaki a családjából visszavásárolhatja.
Vagy ha saját keze gazdagszik meg, ő maga is visszavásárolhatja magát. 50 Számoljon vásárlójával attól az évtől kezdve, hogy eladta magát neki, egészen a jubileumi évig, és az eladási ára feleljen meg az évek számának. Amint a béres napjait szokták számolni, úgy maradjon nála. 51 Ha még sok év van hátra, akkor ahhoz képest fizesse meg kiváltási árát megvásárlásának árán felül. 52 De ha csak kevés marad hátra a jubileumi évig, akkor végezzen számítást önmagáért. Éveinek számához képest fizesse meg kiváltási árát. 53 Maradjon nála béresként évről évre. El ne tapossa őt zsarnoki módon a szemed előtt. 54 Ha ellenben nem tudja visszavásárolni magát ilyen feltételekkel, akkor majd felszabadul a jubileumi évben, ő is, és a fiai is vele együtt.
55 Mert Izrael fiai rabszolgák számomra. Az én rabszolgáim ők, akiket kihoztam Egyiptom földjéről. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.
26 Ne készítsetek hiábavaló isteneket magatoknak, és faragott képmást vagy szent oszlopot se állítsatok magatoknak, és kő képmást se állítsatok földeteken, hogy meghajoljatok előtte; mert én vagyok Jehova, a ti Istenetek. 2 Tartsátok meg sabbatjaimat, és tiszteletteljes félelemmel álljatok szentélyem előtt. Én vagyok Jehova.
3 Ha rendeleteim szerint jártok, és megtartjátok parancsolataimat, és véghezviszitek azokat, 4 akkor én is adok nektek a megfelelő időben esőt, és a föld megadja termését, és a mező fái is megtermik gyümölcsüket. 5 Cséplésetek utoléri a szőlőszüretet, és a szüret utoléri a vetést; jóllakásig eszitek majd kenyereteket, és biztonságban laktok a földeteken. 6 Békét bocsátok arra a földre, és amikor lefekszetek, senki sem rettent meg titeket; kipusztítom a veszedelmes vadállatokat arról a földről, és kard sem megy át földeteken. 7 Üldözni fogjátok ellenségeiteket, és azok elhullanak előttetek kard által. 8 Közületek öten százat fognak üldözni, százan pedig tízezret, és ellenségeitek elhullanak majd előttetek kard által.
9 Én pedig felétek fordulok, és termékennyé teszlek titeket, megsokasítalak benneteket, és megtartom szövetségemet veletek. 10 A tavalyi, régi termést fogjátok enni, és előhozzátok a régit az új előtt. 11 Hajlékomat közétek helyezem, s lelkem nem utál meg benneteket. 12 Köztetek fogok járni, és a ti Istenetek leszek, ti pedig az én népem lesztek. 13 Én vagyok Jehova, a ti Istenetek, aki kihoztalak benneteket Egyiptom földjéről, hogy ne szolgáljatok rabszolgáikként, és összetörtem igáitok rúdjait, s emelt fővel járattalak titeket.
14 De ha nem hallgattok rám, és nem tartjátok meg mind e parancsolatot, 15 elvetitek rendeleteimet, s lelketek megutálja bírói döntéseimet, és nem cselekszetek minden parancsolatom szerint, hanem még szövetségemet is megszegitek, 16 akkor én a következőket teszem veletek: büntetésként rettegést bocsátok rátok, tüdővésszel, forrólázzal, melyek tönkreteszik a szemet, és elepesztik a lelket. Hiába fogjátok vetni magotokat, mert ellenségeitek felemésztik. 17 Ellenetek fordítom arcomat, és elestek majd ellenségeitek előtt; gyűlölőitek taposnak benneteket, és menekülni fogtok, mikor senki sem üldöz titeket.
18 Ha ti mindezek ellenére sem hallgattok rám, akkor még hétszeresen fenyítelek meg benneteket a bűneitekért. 19 Megtöröm erőtök büszkeségét, és olyanná teszem az egeteket, mint a vas, földeteket pedig, mint a réz. 20 Hiábavaló lesz erőfeszítésetek, mert földetek nem adja meg termését, és a föld fája sem adja meg gyümölcsét.
21 És ha továbbra is ellenem jártok, és nem óhajtotok rám hallgatni, akkor hétszeres csapást mérek rátok bűneiteknek megfelelően. 22 Elküldöm a mezei vadakat közétek, és azok megfosztanak titeket gyermekeitektől, kipusztítják háziállataitokat, megritkítanak benneteket, s útjaitok elhagyatottá válnak.
23 De ha még ezek által sem hagyjátok, hogy helyreigazítsalak titeket, és csak azért is ellenem jártok, 24 akkor bizony én is ellenetek járok, és én, igen én, hétszer sújtalak benneteket a bűneitekért. 25 Olyan kardot hozok rátok, mely bosszút áll a szövetségért; összegyűltök városaitokban, én pedig járványos betegséget küldök közétek, és az ellenség kezébe adattok. 26 Amikor eltöröm botjaitokat, amelyekre karika formájú kenyereket szoktak aggatni, tíz asszony fogja sütni kenyereteket egyetlen sütőkemencében, és súlyra adják vissza kenyereteket; ti pedig esztek, de nem fogtok jóllakni.
27 De ha még ennek ellenére sem fogtok rám hallgatni, és csak azért is ellenem jártok, 28 akkor én is ellenetek fogok járni dühödten, és én, igen én, hétszer foglak megfenyíteni benneteket a bűneitekért. 29 Úgyhogy megeszitek ezért fiaitok húsát, és megeszitek lányaitok húsát. 30 Meg fogom semmisíteni szent magaslataitokat, ki fogom vágni füstölőszertartóitokat, és tetemeiteket a mocskos bálványaitok tetemeire vetem. Lelkem utálni fog titeket. 31 Városaitokat kardélre hányom, és szentélyeiteket pusztává teszem, nem szívom be többé megnyugtató illatotokat. 32 Pusztává teszem azt a földet, és ellenségeitek, akik rajta laknak, ámulnak miatta. 33 Titeket pedig szétszórlak a nemzetek közé, és kardot rántok utánatok; földetek pusztává lesz, városaitok pedig elhagyatott rommá.
34 Akkor majd lerója a föld a sabbatjait pusztaságának minden napján, míg ellenségeitek földjén vagytok. A föld akkor majd sabbatot tart, mert le kell rónia sabbatjait. 35 Pusztaságának minden napján sabbatot fog tartani, mert nem tartott sabbatot a ti sabbatjaitokon, amikor ott laktatok.
36 Akik megmaradnak közületek, azoknak gyávaságot adok szívébe ellenségeik földjén. Még a sodródó falevél hangja is elűzi őket, és menekülnek, mintha kard elől menekülnének, és elesnek, pedig senki sem üldözi őket. 37 Elbotlik egyik a másikban, mint a kard előtt, pedig senki sem üldözi őket, és nem tudtok majd megállni ellenségeitek előtt. 38 Elpusztultok a nemzetek között, és ellenségeitek földje felemészt titeket. 39 Akik megmaradnak közületek, elrothadnak vétkük miatt ellenségeiteknek a földjén. Sőt, apáik vétkei miatt is, velük együtt elrothadnak. 40 Akkor majd megvallják saját vétkeiket — és apáik vétkeit —, amelyeket hűtlenségükben követtek el, amikor hűtlenek voltak hozzám, sőt ellenem jártak. 41 Én is ellenük jártam, és ellenségeik földjére vittem őket.
Akkor talán körülmetéletlen szívük megalázza magát, és akkor majd megfizetnek vétkeikért. 42 Én pedig megemlékezem Jákobbal kötött szövetségemről, Izsákkal kötött szövetségemről, és Ábrahámmal kötött szövetségemről is megemlékezem, és arról a földről is megemlékezem. 43 Mindaddig elhagyatott volt tőlük a föld, s lerótta sabbatjait, míg pusztán maradt tőlük, és ők maguk is megfizettek vétkükért, mert, igen, mert elvetették bírói döntéseimet, és lelkük megutálta rendeleteimet. 44 Mindennek ellenére, míg ellenségeik földjén lesznek, nem vetem el, és nem is utálom meg őket annyira, hogy kiirtsam őket, megszegve ezzel a velük kötött szövetségemet, mert én vagyok Jehova, az ő Istenük. 45 Megemlékezem értük az elődeikkel kötött szövetségről, akiket kihoztam Egyiptom földjéről a nemzetek szeme láttára, hogy Istenük legyek. Én vagyok Jehova.«"
46 Ezek a rendelkezések, bírói döntések és törvények, melyeket Jehova hozott önmaga és Izrael fiai között a Sínai-hegyen, Mózes által.
27 Jehova tovább beszélt Mózeshez, ezt mondva: 2 ,,Beszélj Izrael fiaival, és mondd el nekik: »Ha egy ember különleges fogadalmat tesz, lelkeket ajánlva fel Jehovának a becsült érték szerint, 3 akkor legyen a becsült érték, a húsz és hatvan év közötti férfi becsült értéke ötven sekel ezüst, a szent hely sekele szerint. 4 De ha nőről van szó, a becsült érték legyen harminc sekel. 5 Ha a kora öt és húsz év közötti, a férfi becsült értéke legyen húsz sekel, a nőé pedig tíz sekel. 6 És ha a kora egy hónap és öt év közötti, akkor a fiú becsült értéke öt sekel ezüst legyen, a lány becsült értéke pedig három sekel ezüst.
7 Ha pedig hatvan év fölötti, és férfi, akkor a becsült érték tizenöt sekel legyen, a nőé pedig tíz sekel. 8 De ha túl szegény a becsült értékhez, akkor állítsa az illetőt a pap elé, és a pap becsülje meg őt. A pap aszerint fogja megbecsülni, hogy a fogadalmat tevő mennyit tud fizetni.
9 Ha pedig olyan jószág az, amelyet felajánlásként szoktak bemutatni Jehovának, akkor mindaz, amit Jehovának ad, szent legyen. 10 Nem helyettesítheti, és nem cserélheti ki sem jóra a rosszat, sem rosszra a jót. De ha mégis kicserélné a jószágot jószággal, akkor ez is, meg amivel kicserélte, az is szent legyen. 11 Ha az tisztátalan jószág, amilyet nem mutatnak be felajánlásként Jehovának, akkor állítsa a jószágot a pap elé. 12 Becsülje meg azt a pap, akár jó, akár rossz. Amennyire a pap becsüli az értékét, annyi legyen. 13 Ha mégis vissza akarja vásárolni, akkor adja még hozzá az ötödét a becsült értéken felül.
14 Ha egy ember Jehovának szenteli házát szent dologként, a pap becsülje azt meg, akár jó, akár rossz. Amennyire a pap becsüli az értékét, annyiba kerüljön. 15 De ha az, aki odaszentelte, vissza akarja vásárolni a házát, akkor a becsült ár egyötödét adja még hozzá azon felül, és akkor az övé lesz.
16 Ha egy ember a birtokának szántóföldjéből szentel valamit Jehovának, akkor a magvak szerint kell felbecsülni az értékét: egy hómer árpamagért ötven sekel ezüstöt. 17 Ha a jubileum évétől szenteli oda szántóföldjét, akkor annyiba kerüljön, mint a felbecsült érték. 18 Ha pedig a jubileum után szenteli oda szántóföldjét, akkor a pap számítsa ki neki az árat az évek száma szerint, ami még a következő jubileumi évig marad, és aszerint csökkentse a becsült értéket. 19 De ha az, aki odaszentelte, vissza akarja vásárolni a szántóföldet, akkor a becsült ár egyötödét adja még hozzá azon felül, és maradjon az övé. 20 Ha pedig nem vásárolja vissza a szántóföldet, hanem eladja a szántóföldet egy másik embernek, akkor nem lehet többé visszavásárolni. 21 Amikor a szántóföld a jubileum idején felszabadul, szent lesz az Jehovának mint örökre odaszentelt szántóföld. A pap birtoka lesz.
22 Ha valaki Jehovának szentel egy szántóföldet, amelyet vásárolt, és az nem az ő birtokának szántóföldje, 23 akkor a pap számítsa ki neki az értékét a jubileumi évig, ő pedig adja meg a becsült árat még aznap. Szent az Jehovának. 24 A jubileum évében a szántóföld visszatér ahhoz, akitől vásárolta, akinek a birtoka az a föld.
25 Mindennek az értékét a szent hely sekele szerint kell felbecsülni. Húsz gera legyen egy sekel.
26 Csak a jószágok elsőszülöttjét, amely Jehovának szánt elsőszülöttként születik, azt nem szentelheti oda az ember. Legyen az akár bika, akár juh, Jehováé. 27 Ha pedig tisztátalan jószágról van szó, és meg kell váltania a felbecsült érték szerint, akkor adja még hozzá az egyötödét azon felül. Ha viszont nem vásárolható vissza, akkor adják el a becsült értékének megfelelően.
28 De semmi örökre odaszenteltet, amit örökre Jehovának szentel az ember, pusztulásra szánva azt mindabból, ami az övé — legyen az akár ember, akár jószág, akár a szántóföldje —, nem lehet eladni, és semmilyen örökre odaszenteltet nem lehet visszavásárolni. Szentséges az Jehovának. 29 Egyetlen örökre odaszentelt személyt sem, akit pusztulásra szántak az emberek közül, nem lehet megváltani. Halállal kell lakolnia.
30 A föld minden tizede a föld magvából, a fák gyümölcséből Jehováé. Szent az Jehovának. 31 Ha egy ember mégis vissza akar vásárolni valamit a tizedéből, akkor adja még az egyötödét hozzá. 32 A csorda és a nyáj tizedrésze mindabból, ami a pásztorbot alatt átmegy, minden tizedik állat szent legyen Jehovának. 33 Ne vizsgálja meg, hogy jó-e vagy rossz, és ne is cserélje ki. Ha mégis kicserélné, akkor az, és amire kicseréli, szent legyen. Nem lehet visszavásárolni.«"
34 Ezek azok a parancsolatok, melyeket Jehova adott Mózesnek, Izrael fiainak szóló parancsokként a Sínai-hegyen.
 
 
0 komment , kategória:  3 Mózes/Ószövetség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 210
  • e Hónap: 2160
  • e Év: 36326
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.