Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 102 
Könyvajánló
  2016-06-30 00:29:59, csütörtök
 
  Link



Nem enged a mélység
Rachel Ward:

Mi történik, ha valami szörnyű dolgot követtél el, de nem emlékszel rá?
Mi történik, ha nem tudod, hogyan hozhatnád rendbe az életed?
Amikor Carl kinyitja a szemét egy jéghideg tó partján, bátyjára éppen rácipzárazzák a hullazsákot. Carl kétségbeesetten kutat az emlékezetében: mi történhetett a vízben? Ám akármilyen kitartóan próbálkozik, semmire sem emlékszik. Aztán a mentőben az ismerősnek tűnő, gyönyörű lány rémülten sikoltozni kezd, amint megpillantja. Carl érzi, hogy a lánnyal együtt talán kideríthetik az igazságot, még mielőtt az szökőárként zúdul rájuk.


Meghallgattam: ajánlom a műfaj kedvelőinek!
Izgalmas! 5 csillagos
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Legyen szép a csütörtöki napotok!
  2016-06-30 00:17:12, csütörtök
 
  Jó reggelt

Link



Link,

s a nap végeztével szép estét, jó éjszakát kívánok

Link!

Szeretettel: charlotteani
 
 
0 komment , kategória:  7 Csütörtök  
Hello - vagyok- élek, még
  2016-06-29 23:51:08, szerda
 
 

Link





Legyen nagyon szép a holnapi napotok!
Szeretettel: Anikó

Ui: Átadtam magam néhány könyv olvasásának. Az első, melytől mámor-ittasan ifjúkori szerelmem éltem át- és újra, más szereplőkbe bújva - azóta keresem és találom az izgalmas, mindenféle témájú szép regényeket, rövidebb, de izgalmas kalandokat, és észrevettem, nagyon tetszenek!
Miként a versek, főleg Adyé, Váci Mihályé és még sokaké! Most töményen olvasok. Egyet, míg végig nem olvastam, aztán jöhet a következő. Ezért jövök ritkábban. Üdvözlettel, szeretettel gondolok azokra, kik olvassák soraim! Szépséges, élményekben gazdag további nyarat nektek!
Ani

Bp., 2016. 06. 26., (23:49)
 
 
0 komment , kategória:  könyveknek hódok 2016  
Zsoltárok 56–60-ig terjedő fejezetei
  2016-06-29 23:38:06, szerda
 
  A karmesternek a ,,Néma galamb a távol levők között" szerint. Dávidtól. Miktám.
Amikor a filiszteusok elfogták őt Gátban.

56 . fejezet Légy kegyes hozzám, ó, Isten, mert belém mar a halandó ember. Egész nap harcolva, szorongat engem 2Rosszakaróim egész nap belém akarnak marni, Bizony sokan harcolnak ellenem kevélyen.3Amely napon csak elfog a félelem, én tebenned bízom. 4Istennel egységben dicsérem az ő szavát. Istenben bízom, nem félek. Hús-vér ember mit árthat nekem?5Egész nap bántanak, Minden gondolatuk ellenem van, rosszat akarnak.6Támadnak, rejtőzködnek, Lépteimet figyelik ők Lelkem után ólálkodva.7Vesd el őket álnokságukért! Döntsd le haragodban a népeket, ó, Isten!8Bujdosásomat te följegyezted. Gyűjtsd össze bőrtömlődbe könnyeimet. Nemde könyvedben vannak azok?9Akkor majd visszafordulnak ellenségeim, amely napon kiáltok; Jól tudom azt, hogy velem van Isten.10Istennel egységben dicsérem az ő szavát, Jehovával egységben dicsérem az ő szavát.11Istenben bízom, nem félek. Földi ember mit árthat nekem?12Tartozom neked, ó, Isten, neked tett fogadalmaimmal. Hálaáldozatokat viszek eléd.13Mert megszabadítottad lelkemet a haláltól — Nemde megmentetted lábamat az elbotlástól? —,Hogy Isten színe előtt járhassak az élők világosságában.

A karmesternek. ,,Ne semmisíts meg." Dávidtól. Miktám. Amikor Saul elől a barlangba futott.
57. fejezet 
Légy kegyes hozzám, ó, Isten, légy kegyes hozzám, Hisz nálad keresett menedéket a lelkem, Szárnyaid árnyékában találok menedékre, míg el nem vonulnak a bajok.2Istenhez, a Legfelségesebbhez kiáltok, az igaz Istenhez, aki véget vet azoknak énértem.3Segítséget küld az égből, és megment engem. Összezavarja azt, aki belém akar marni. Szela. Isten elküldi szerető-kedvességét és hűségét.4Lelkem oroszlánok között van; Pusztítók közt kell feküdnöm, igen, az emberek fiai közt, Akiknek fogai lándzsák meg nyilak, És nyelvük éles kard.5Ó, légy felmagasztalva az egek fölé, ó, Isten! Terjedjen ki dicsőséged az egész föld fölé!6Hálót vetettek lépteimnek, Lelkem meggörnyedt. Vermet ástak nekem, De ők estek bele. Szela.7Szívem rendíthetetlen, ó, Isten, Szívem rendíthetetlen. Dalolni fogok, és éneket zengek.8Ébredj, ó, dicsőségem! Ébredj, ó, húros hangszer! Te is, ó, hárfa! Hadd ébresszem a hajnalt!9Magasztallak téged a népek között, ó, Jehova! Éneket zengek neked a nemzetek között.10Mert nagy a te szerető-kedvességed, az egekig ér; Az égboltig a te hűséged.11 Légy felmagasztalva az egek fölé, ó, Isten! Terjedjen ki dicsőséged az egész föld fölé!

A karmesternek. ,,Ne semmisíts meg." Dávidtól. Miktám.
58. fejezet
Vajon beszélhettek-e az igazságosságról, ha némán hallgattok? Ítélhettek-e egyenességben, ó, emberek fiai?  2 Hiszen igazságtalanságot műveltek a földön teljes szívetekből, És kezetek erőszakosságának készítetek utat!  3 A gonoszok elvetemültek az anyaméhtől fogva, Már anyjuk méhétől fogva tévelyegnek, Hazugságot szólnak.  4 Mérgük olyan, mint a kígyóméreg, Süketek, mint a kobra, mely a fülét bedugja,  5 És nem figyel az igézők hangjára, Akkor sem, ha egy bölcs bűvöl igézésével.  6 Ó, Isten, verd ki a fogaikat szájukból! Törd össze a fiatal sörényes oroszlánok állkapcsát, ó, Jehova!  7 Enyésszenek el, mintha szétfolyó vizekké válnának! Feszítse ki íját, hogy kilője nyilait, midőn erejüket vesztik.  8 Úgy halad, mint a csiga, mely szétmállik. Miként az asszony elvetélt magzatja, ők sem látják meg a napot.  9 Még mielőtt megéreznék fazekaitok a tüskebokor tüzét, Elragadja ő a zöldellőt is, a lángolót is, mint a szélvihar. 10 Örül majd az igazságos, mert látja a bosszút; A gonosznak vérében füröszti lépteit. 11 Az emberek majd így szólnak: ,,Bizony van gyümölcs az igazságos számára! Bizony van Isten, aki ítél a földön!"

A karmesternek. ,,Ne semmisíts meg." Dávidtól. Miktám. Amikor Saul elküldött, és figyelték a házat, hogy megöljék őt.
59. fejezet
Szabadíts meg ellenségeimtől, ó, Istenem! Védj meg azoktól, kik fölkelnek ellenem!2Szabadíts meg az álnokul cselekvőktől, Ments meg a vérbűnös emberektől!3Mert íme, lelkem után leselkednek, Az erősek rám támadnak, Noha nem lázadoztam, nem is vétkeztem, ó, Jehova!4Nincsen vétkem, mégis futkosnak, készülődnek. Serkenj fel kiáltó szavamra, és lásd meg!5Te, ó, Jehova, seregek Istene, te vagy Izrael Istene. Ébredj hát, fordítsd figyelmedet az összes nemzetre! Ne légy kegyes senkihez, aki álnok áruló. Szela.6Este mindig visszatérnek, Ugatnak, mint a kutyák, és körüljárják a várost.  7 Íme, szavak buzognak szájukból; Kardok vannak ajkukon, Mert ki hallja?8De te, ó, Jehova, nevetsz rajtuk, Kigúnyolod az összes nemzetet.9Ó, én Erőm, rád figyelek, Mert Isten az én fellegváram.10Isten, aki szerető-kedvességgel bánik velem, elémbe jön, Isten megadja, hogy letekinthessek rosszakaróimra.11Ne öld meg őket, nehogy elfeledje népem! Tedd őket bujdosókká eleven erőddel, Döntsd le őket, ó, pajzsunk, Jehova,12Szájuk bűnéért és ajkuk szaváért. Fogassanak meg büszkeségükben, Igen, az átok és a csalárdság miatt, melyet hangoztatnak.13Végezz velük dühödt haragodban, Végezz velük, hogy ne legyenek többé! Tudják meg, hogy Isten uralkodik Jákobban a föld minden határáig! Szela.14Térjenek vissza este, Ugassanak, mint a kutyák, járják körül a várost! 15Kóboroljanak ennivalót keresgélve, Ne lakjanak jól, ne legyen hol meghálniuk!16Én pedig énekelek a te erődről, Reggelente ujjongva beszélek a te szerető-kedvességedről. Mert te vagy az én fellegváram És menedékhelyem nyomorúságom napján.17Ó, én Erőm, neked zengek éneket, Mert Isten az én fellegváram, Isten, aki szerető-kedvességgel bánik velem.

A karmesternek az ,,Emlékeztetés lilioma" szerint. Miktám. Dávidtól, tanításra. Amikor harcba szállt Arám-Naharaimmal és Arám-Cóbával, Joáb pedig visszatért, és megverte Edomot a Só-völgyben, tizenkétezer embert.
60. fejezet
Ó, Isten, elvetettél bennünket, rést ütöttél soraink közt, Haragra gyúltál. Bárcsak helyreállítanál minket! 2Megrendítetted a földet, széthasítottad. Gyógyítsd meg töréseit, mert megingott.3Viszontagságot láttattál népeddel, A támolygás borával itattál minket.4Jelt állítottál a téged félőknek, Hogy ide-oda futva elmeneküljenek az íj elől. Szela.5Ó, ments meg jobboddal, és felelj nekünk, Hogy megszabaduljanak szeretteid.6Isten szólt az ő szentségében:,,Ujjongani fogok, Sikemet kiosztom, És Szukkót völgyét kimérem.7Enyém Gileád, és enyém Manassé, Efraim a főemberem erődje, Júda pedig vezéri pálcám.8Moáb a mosdótálam, Edomra vetem sarumat, Filisztea fölött diadalmasan kiáltok."9Ki visz el engem az ostromlott városba? Ki fog elvezetni Edomig?10Nemde te, ó, Isten, aki elvetettél bennünket, És aki nem vonulsz ki seregeinkkel Istenként?11Segíts ki minket a nyomorúságból, Hisz a földi embertől jövő megmentés mit sem ér.12Isten által nyerünk életerőt, Ő tiporja szét ellenségeinket.
 
 
0 komment , kategória:  Zsoltárok könyve/Ószövetség  
Ady Endre élete (1877-1919) költő, újságíró
  2016-06-28 04:08:06, kedd
 
  Ady Endre
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ady Endre

Link

Ady 1908-ban (Fotó: Székely Aladár)

Élete
Született: 1877. november 22.
Érmindszent[1]
Elhunyt:1919. január 27. (41 évesen)
Budapest
Nemzetiség: magyar
Szülei: Ady Lőrinc
Pásztor Mária
Házastársa: Boncza Berta
Pályafutása:
Írói álneve: Ida
Jellemző műfaj(ok): költészet, újságírás
Irodalmi irányzat szimbolizmus
Alkotói évei: 1899-1918
Első műve: Versek (Debrecen, 1899)
Fontosabb művei: Vér és arany (1907)
Az Illés szekerén (1908)
Szeretném, ha szeretnének (1909)
A halottak élén (1918)


Érmindszent, Ady Endre mellszobra szülőháza kertjében

Link
Ady Endre, teljes nevén: diósadi Ady András Endre[2] (Érmindszent,[1] 1877. november 22. - Budapest, Terézváros, 1919. január 27.[3]) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.

Tartalomjegyzék [elrejtés]
1Élete
1.1Veleszületett testi adottságai
1.2Gyerekkor
1.3Életpályája
2Költészete
3Ady Endre, az újságíró
4Kötetei
5Származása
6Jegyzetek
7Források
8További információk
8.1Művei
8.2Szakirodalom
9Kapcsolódó szócikkek

Élete

Érmindszent, diósadi Ady Endre szülőháza

Link
Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született. Édesapja diósadi Ady Lőrinc (1851-1929), kisparaszti gazdálkodó, édesanyja tiszaeszlári Pásztor Mária (1858-1937), református lelkipásztorok leszármazottja volt. Egy nővére (Ilona, aki még egyéves kora előtt meghalt) és egy öccse volt, Ady Lajos (1881-1940), aki magyar-latin szakos tanárként ábrándos nyelvészkedéssel nevüket Ond vezér nevéből eredeztette.

Veleszületett testi adottságai
Ady több átlagostól eltérő testi adottsággal jött a világra. Mindkét[4] kezén hatujjúsággal született. A rendellenesség enyhébb változatát jelentő, csupán csont nélküli, csökevényes bőrnövedékeket születése után - a tövüknél cérnahurokkal elkötve, elsorvasztva - a bába tökéletesen eltávolította.[4] Sokujjúságát később a költő a kiválasztottság táltosjeleként értékelte, és ez a közvéleményben is misztikumként lengte körül. Emellett ,,mindkét oldalt lenőtt" füllel, és feltűnően nagy, rövidlátó szemmel született. Felnőttként hiúságból nem hordott szemüveget, inkább egészen közelre hajolva olvasott. Lábai alkatilag véznák, gyengék, ennek tudhatta be bizonytalan járását, nagy bütykei miatt pedig speciális cipők viselésére kényszerült.[4]

Gyerekkor
Tanulmányait az érmindszenti református elemi iskolában kezdte 1883-ban, ahol Katona Károly tanította írásra, olvasásra, számolásra, bibliai történetekre és zsoltáros énekekre. Szülei idővel gimnáziumba szánták, ez volt az oka, hogy tanulmányait 1886-tól a katolikus népiskolában folytatta Hark István keze alatt: az elemi befejeztével, 1888-ban a nagykárolyi piarista gimnáziumba került. Ebben az iskolában voltak saját bevallása szerint a legszörnyűbb diákévei amellett, hogy itt erősödött meg a fizikailag addig gyengécske gyerek, itt írta első költeményeit is, amelyek többnyire verses csúfolódások voltak, és ezekből az évekből származik barátsága Jászi Oszkárral, akivel együtt jártak hittanra. 1892-től a zilahi református kollégium diákja volt, ahol 1896 júniusában jelesen érettségizett: csak görögből és matematikából kapott jó osztályzatot. A liberális szellemű zilahi ,,ősi schóla" a szigorú szerzetesi iskolából kikerülve a szabadságot jelentette számára: itt szabad volt nyilvánosan is cigarettázni és itt váltak rendszeressé a szombat esti kocsmázások is; emellett itt érték első - iskolai - irodalmi, és szerelmi sikerei is, utóbbi F. Erzsike személyében, aki későbbi versei Zsókája lett. Itt ismerte meg Kun Bélát is, aki egy ideig magántanítványa volt.

Életpályája
Édesapja a lecsúszott család újra-felemelkedésének lehetőségét: a leendő szolgabírót látta benne, ezért beíratták a debreceni jogakadémiára. A várost nem sikerült megszeretnie: szülei beleegyezését megszerezve a második évre már a pesti jogi karra iratkozott be, majd Temesvárra ment, ahol délelőtt a királyi táblánál írnokoskodott, délután magánórákat adott. Temesvárról nagyon betegen vitte haza édesanyja 1897 karácsonyán, ahonnan felgyógyulva utazott újra Budapestre a IV. félévre beiratkozni; azonban a többször is megküldött tandíj korhelyeskedésre elúszik: nem mert szülei szeme elé kerülni, ezért Zilahra utazik, ahol ügyvédbojtár lesz és egy barátjánál lakik: ezidőtájt születik meg egy önálló verseskötet kiadásának gondolata. Ősszel az egyetem folytatásának szándékával ismét Debrecenbe ment, azonban az előadásokat hanyagul látogatta, sokkal jobban érdekelték a lapok (Debreceni Főiskolai Lapok, Debreceni Ellenőr, Debreceni Hírlap). Előbb a Debreczeni Hírlap, majd 1899-től a '48-as érzelmű, függetlenségi párti Debreczen című folyóirat ,,hivatásos" munkatársa lett; a soron következő félévre már be sem iratkozik, ezzel vége szakadt jogegyetemi tanulmányainak. Ugyanebben az évben megjelent első verses kötete, Versek címmel, de nem volt sikere.


Ady és Csinszka 1914 körül

Link
1899 végén Nagyváradra ment, ahol gazdag kulturális élet volt ekkor. 1900 január elején a kormánypárti Szabadságnak lett a belső munkatársa: ekkor ez volt Nagyvárad legtekintélyesebb és anyagilag legerősebb lapja. A társadalmi igazságtalanságról és a munkásnyomorról írt kritikus cikke 1901. április 22-én jelent meg a Friss Újságban Egy kis séta címmel, amely azonban világnézeti ellenszenvet gerjeszt ellene lapjánál, így május 23-ától a lapversenytárs Nagyváradi Napló kötelékébe lépett. Jó újságíróvá vált, magyar prózai stílusa itt fejlődött ki. Új verskötetet is kiadott 1903-ban Még egyszer címen, azonban ez is komolyabb visszhang nélkül maradt. Ady Nagyváradon bohém éjszakai életet élt, amelyben Halász Lajos és Szűts Dezső voltak állandó partnerei. Ehhez a városhoz kötődik az a végzetes szerelmi viszony is, amelynek következtében először elkapta a szifiliszt: erről a Mihályi Rozália csókja című novellájában ír.

Életében az áttörést 1903 augusztusa hozta el: ekkor ismerkedett meg Diósyné Brüll Adéllal, egy Nagyváradról elszármazott gazdag férjes asszonnyal, aki ekkor Párizsban élt és látogatóba jött haza. Léda (Ady így nevezte őt el) lett a múzsája; az ugyanebben az évben megjelent Még egyszer című kötetében ,,A könnyek asszonya" című költeményt már ő ihlette. Lírai kibontakozásában Léda iránti szerelme és nála tett párizsi látogatásai segítették. A Léda-kapcsolat 9 évig tartott: 1903-tól 1912-ig. Léda 1907-ben halott lánygyermeket hozott világra, vélhetőleg a költőtől. Kapcsolatuk 1912-re teljesen megromlott: Ady a Nyugatban publikált Elbocsátó szép üzenet című versével végleg szakított Lédával.

Hétszer járt Párizsban 1904 és 1911 között. Első, egy évig tartó párizsi útja után az ellenzéki Budapesti Naplónál helyezkedett el, ahol 500 cikk és egy sor költemény jelent meg az ő tollából. A rövid idővel a hazatérése után tartott választásokon a nem várt ellenzéki siker - amely 30 év után váltotta a kormányzó Szabadelvű Pártot - a lapot kormánytényezővé tette azzal, hogy annak főszerkesztője, Vészi József a miniszterelnök sajtófőnöke lett. 1906-ban a Fejérváry-kormány lemondott, és mivel Ady pozíciót töltött be a darabontkormány mellett sajtótudósítóként, méltatlan támadások érték, ami elől előbb Érmindszentre, majd júniusban Párizsba ,,menekült".

A második párizsi tartózkodása és a kapcsolódó földközi-tengeri utazás időszaka termékeny korszaka a költészetének. 1906-ban megjelent harmadik verskötete Új versek címmel - ez a könyv mérföldkő a magyar irodalomban, a modern magyar költészet születését jelzi -, de a negyedik kötete, a Vér és arany hozta meg az igazi sikert és a kritikusok elismerését.



Link
Az egykori EMKE kávézó épülete Nagyváradon. Itt alakult meg A Holnap Irodalmi Társaság
1908-ban a Nyugat című új irodalmi lap első számában megjelentek Ady versei és esszéi, ennek a lapnak lett élete végéig munkatársa, 1912-től pedig az egyik szerkesztője is. 1908-ban Nagyváradon A Holnap nevű irodalmi csoport egyik alapítója volt. Egy antológiát jelentettek meg Ady költeményeivel, valamint Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka műveivel. Ezeket a verseket rosszallással és értetlenséggel fogadták.

A Nyugat kétségtelenül a magyar irodalom legfontosabb folyóirata, melynek Ady nemcsak szerkesztője volt, hanem szimbóluma is. Mivel a Nyugatban nem jelentek meg politikai cikkek, írt más lapokba is (például: Népszava, Világ). Keményen kritizálta a politikai helyzetet. Nem volt ínyére a vezető pártok nacionalizmusa, bírálta a szociáldemokraták antinacionalizmusát is; látta mennyire maradt el Magyarország a fejlett országok után, de rámutatott a nyugati országok fogyatékosságaira is.

Jászi biztatására jelentkezett a szabadkőműves Martinovics páholyba, amelybe 1912. május 3-án vették fel. A páholy tekintélyét emelte Ady tagsága, ezért rövid idő alatt léptették legény, majd mesterfokba. A páholymunkákon azonban csak igen ritkán vett részt, hét éves tagsága alatt mindössze négy alkalommal - azaz felvételén és díjemelésein kívül csak egyszer.[5]

A Lédával való szakítása után többnyire csak alkalmi nőkapcsolatai voltak. 1913. november 21-én a hűvösvölgyi Park Penzióban Balázs Béla mutatta be neki Dénes Zsófiát (,,Zsuka"), a Párizsban élő fiatal újságírónőt, akivel gyorsan megkedvelték egymást, és akit a költő saját neve után Andreának nevezett el. A gyorsan kibontakozó szerelem hatására esküvőt fontolgattak, azonban Dénes Zsófia anyjának heves tiltakozása miatt a kézfogó elmaradt; a Becéző, simogató kezed és az Élet helyett órák című, a Ki látott engem? kötetben megjelent költeményei a Dénes Zsófia iránti érzései emlékei. 1914-ben találkozott az akkor 20 éves Boncza Bertával, akivel 1911 óta levelezett.[6] Berta első levelét egy svájci intézetből írta Adynak.[6] 1915. március 27-én a lány apjának (Boncza Miklós, neje: törökfalvi Török Berta) beleegyezése nélkül összeházasodtak.[6] Verseiben Csinszkának nevezte Bertát.[6] Esküvői tanúik Vészi József és Ignotus-Veigelsberg Hugó voltak.[7]


Ady síremléke a Kerepesi temetőben (Csorba Géza alkotása)

Link
Az első világháború kitörését nemzeti tragédiaként élte meg; ez idő alatt nem közölt írásokat, négy év hallgatás után, 1918-ban jelent meg újabb verseskötete, A halottak élén cím alatt. A kötetet Hatvany Lajos szerkesztette, aki ,,a kötet összeállításába erős kézzel nyúlt bele", egyes verseket ki is hagyott.[8]

Az őszirózsás forradalom után megalakult népköztársaság a forradalmi versei miatt megpróbálta kisajátítani, saját költőjének tekinteni. Ady ettől igyekezett elhatárolni magát, noha harcos híve volt a polgári radikalizmusnak, és ,,vezérének" nevezte Jászi Oszkárt. 1918 novemberében (a Tisza-gyilkosság után) a harmadlagos szifilisz jellemző szövődményeként kisebb szélütést kapott. Ettől kezdve beszéde szaggatottá vált, de elméje tiszta maradt. Később megkapta a világon épp ekkor végigsöprő spanyolnáthát, ebből kialakuló magas lázzal járó tüdőgyulladását a Liget Szanatóriumban kezelték. Két hete ápolták, amikor egy reggel hírtelen meghalt (1919. január 27-én, 41 évesen). Halálát végül is, Czeizel Endre adatai szerint, a kórboncolás alapján a főverőér megrepedése okozta, melyet a harmadlagos vérbaj jellemző megnyilvánulása, az aorta idült gyulladása miatt kialakult főverőér tágulat előzött meg[4]

Temetése január 29-én volt: koporsóját a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravatalozták fel, ahol Kunfi Zsigmond, Móricz Zsigmond, Vincze Sándor, Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Pikler Gyula, Bíró Lajos, Jászi Oszkár, Kernstok Károly, Schöpflin Aladár és sok más közéleti személyiség mellett több ezren rótták le kegyeletüket és búcsúztatták, majd kísérték utolsó útjára fedetlen fővel, a Múzeum körúton és a Rákóczi úton át a Kerepesi temetőig.

Költészete
Fő szócikk: Ady Endre költészete


Babits Mihály és Ady Endre Székely Aladár fényképén

Link
A 19-20. század fordulójának magyar költészetét a haldokló népi-nemzeti iskola határozta meg, mely Petőfi nyomain járt, utánozta népies hangját és nem tudta magát megújítani. Ady, ha nem is az első volt, aki szakított a hagyománnyal, de az első, aki utat tört egy új, modern stílusnak. Bár szívesen tetszelgett a magányos, meg nem értett forradalmár szerepében, a valóságban költőtársai támogatták őt és sokan utánozták verseit. Maga Ady nem kedvelte az utánzókat, és A duk-duk affér[9] című írásában ki is gúnyolta őket.

Az első két kötete még nem jelentett semmi újat. Az új stílus elemei először esszéiben, publicisztikájában és más írásaiban mutatkoztak meg. Egy új költészeteszmény nevében lép fel, hangsúlyozva azt, hogy ő nem lesz a ,,szürkék hegedőse". Az ősi, magyaros költészet, kultúrkör és az új, forradalmi változást hozó költői program egyesítése a célja - ezáltal szakítva ki a magyar költészetet az elvadult Hun táj virágtalan vidékéből.

,,
Hajdani, eltévedt utas
Vág neki új hináru utnak,
De nincsen fény, nincs lámpa-láng
És hírük sincsen a faluknak.

"
- Az eltévedt lovas, részlet, 7. versszak
,,
Elvadult tájon gázolok:
Ős, buja földön dudva, muhar.
Ezt a vad mezőt ismerem,
Ez a magyar Ugar. ...

Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.

"
- A magyar Ugaron, részlet, 1., 4. versszak

Szülőháza elölről

Link
Sajátos technikával dolgozik: egyrészt megalkotja egyedi kevert ritmusát, mely a szimultán verselés egy kevert változata; a belső ritmus, ismétlések, halmozások, puritánabb versszerkezet és a zökkentés, tagolás jellemző e sajátos ritmikára. Továbbá új szavakat alkot az ,,el" igekötő igékhez való hozzátoldásával, ezáltal keltve egy vagy csak múltbeli vagy elszalasztott lehetőséget, történést vagy balul sikerült próbálkozást a múltban. Többé-kevésbé ezek az igéi a magyarság szomorú sorsára utalnak (elél, elmásol).


Érmindszent látképe szülőháza udvarából

Link
Ady tematikus-motivikus költő. Költészetében meghatározott motívumcsoportokat követhetünk végig, s ezzel Ady egyedülálló a világirodalomban. Tematikája, szimbólumrendszere: ars poeticák, szerelem (Léda, Csinszka), látomásos tájköltészet, Magyar Ugar, Istenes versek, magyarság - kuruc tematika, létharc - pénz motívuma, halál, forradalmi versek és világháborús költészet.

Adyt biztosan befolyásolták Baudelaire és Verlaine versei. Gyakran használja a szimbolizmus elemeit, visszatérő témái az Isten, Magyarország és a harc a túlélésért. Más témái élete bizonyos időszakaiban fordulnak elő: pénz, Léda.
Szimbolizmusa költeményeinek látomásosságában, meghatározatlanságában jelentkezik. Jelentős szereppel bírnak szimbolista ihletésű verseiben a színek (piros, fekete, fehér), a szuggeráló erő és az Adyra jellemző szómágia, mint például a korrespondancia (szokatlan képzettársítások, konkrét és absztrakt összekapcsolása) és a zenei crescendo (jambikusság, ismétlések, halmozás).

Szecessziós jelleget is mutat költészete, amit a következők támasztanak alá. A szecesszióra jellemzőek a dekoratív vonalak, az egzotikusság, különösség, titokzatosság. Ilyen verseit meghatározza az önfeltárulkozás, a személyiség új kultusza - szereplírának tekinthetők; az elkülönülés gesztusa, a túldíszítés, dekorativitás, az eufemizált halál.

Kiemelkedő egyéniség, aki másként gondolkodik a szerelemről, pénzről, életről és halálról, másként szereti hazáját. Szeretne változást hozni, nem érzi jól magát a feudálisan elmaradott Magyarországon.

Verseiből árad a harc, a lázadás a kor helyzete ellen. Költészetének egésze forradalom. A küzdésvágy és a reménytelenség érzése állandóan jelen van verseiben.

Messiás-sorsnak érzi a költő életét: Magyarországon duplán kell szenvedni, mint máshol a világban, ha valamit el akar érni az ember.

Stílusának egyik legjellemzőbb vonása a különös jelzők gazdagsága. Gyakori témája énjének testi-lelki kettészakadása. Életszeretet, az élet teljességének igénye mindvégig kíséri költészetét.

,,Vallom és hirdetem, hogy nincs értékesebb, hatalmasabb és szebb mint az élet."
Ady Endre, az újságíró
Újságíróként a Budapesti Naplónál, 1904-ben

Link Bővebben: Ady Endre újságírói munkássága
Ady Endre a modern magyar sajtótörténetnek is az egyik kiemelkedő alakja. ,,Újságíró-volta egyáltalán nem véletlenszerű. Ő nem úgy került a sajtóhoz, mint Petőfi (...) költői tehetségének jutalmaképp, és hogy megélhetéséről valamiképp gondoskodjanak. Ady előbb volt jó újságíró, mint jó költő, és mindvégig megőrizte újságíró természetét" - írta róla Szerb Antal. Ady a nagyváradi Napló munkatársa volt, és itt, a szerkesztőségben ismerkedett meg szerelmével, Lédával. Párizsból visszatért Nagyváradra s így szólította Váradot: Olyan gyönyörűszép Nagyvárad, mint egy kis Pece-parti Párizs.

Kötetei
Versek, Debrecen, 1899. június
Még egyszer, Nagyvárad, 1903. szeptember vége
Új versek, 1906. február
Vér és arany, 1907. december végén 1908-as évszámmal
Az Illés szekerén, 1908. december második felében 1909-es évszámmal
Szeretném, ha szeretnének, 1909. december közepén 1910-es évszámmal
A Minden-Titkok versei, 1910. december közepe
A menekülő Élet, 1912. január vége
Margita élni akar, verses regény, 1912
A Magunk szerelme, 1913. március vége
Ki látott engem?, 1914. február vége
A halottak élén, 1918. augusztus eleje
Az utolsó hajók, 1923
Voltak olyan versei is, melyek nem jelentek meg verseskötetben.

Származása
Ady Endre családfája
Diósadi Ady Endre
(Érmindszent, 1877. nov. 22.-
Budapest, Terézváros, 1919. január 27.)
költő, újságíró, ref. Apja:
diósadi Ady Lőrinc
(1851. aug. 15.-
1929. ápr. 22.) Apai nagyapja:
Ady Dániel
szilágylompérti birtokos,
a Wesselényiek számtartója Apai nagyapai dédapja:
Ady Bálint ref.
Apai nagyapai dédanyja:
n. a.
Apai nagyanyja:
Viski Julianna Apai nagyanyai dédapja:
Viski Dániel
nyárszói lelkész
Apai nagyanyai dédanyja:
Szabó Anna
Anyja:
tiszaeszlári Pásztor Mária
(Szatmár, 1858. júl. 4.-
Budapest, 1937. nov. 28.) Anyai nagyapja:
Pásztor Dániel
református lelkész, eredetileg ref.,
majd áttért a r. k. hitre Anyai nagyapai dédapja:
Pásztor József
református lelkész
Anyai nagyapai dédanyja:
Kolozsvári Borbála
Anyai nagyanyja:
Kabay Rozália Anyai nagyanyai dédapja:
Kabay Gábor
vagyonos falusi birtokos Érmindszenten, ref.
Anyai nagyanyai dédanyja:
Simay Zsuzsanna

Jegyzetek
Az egykori ötszázforintos bankjegy Ady arcképével

Link
Ugrás ehhez: a b Ady szülőhelyét gyakran tévesen Érdmindszentként adják meg. Helyesen: Érmindszent. Az Érdekes Újság Dekameronja I: Önéletrajz. mek.oszk.hu, (1913)
Ugrás fel Budapest V. ker. polgári házassági anyakönyv, 143/1915. folyószám.
Ugrás fel Haláleste bejegyezve a Budapest VI. ker. polgári halotti akv. 210/1919 folyószáma alatt.
Ugrás ehhez: a b c d CZEIZEL ENDRE. home.hu.inter.net. (Hozzáférés: 2016. február 3.)
Ugrás fel Szűcs László: Ady Endre a Martinovics Szabadkőműves páholyban. (Hozzáférés: 2015. január 2.)
Ugrás ehhez: a b c d [/erett/download/irodalom/03.ady_endre_szerelmi_kolteszete.doc 03. Ady Endre: szerelmi költészet]. (Hozzáférés: 2009. október 1.) (.doc)
Ugrás fel A házasságkötés bejegyezve a Budapest V. ker. polgári házassági akv. 143/1915 folyószáma alatt.
Ugrás fel Ady életrajza (Literatura.hu)
Ugrás fel Ady Endre: A duk-duk affér
Források[szerkesztés]
OSZK gyászjelentések

További információk

Légrády Sándor tervezte 1969-ben kiadott egyforintos postabélyeg Ady Endréről

Link

Ady Endre szobra a pécsi Barbakánkertben, Melocco Miklós alkotása (1977). A szobrász a költő arcát a Vedres Márk által készített, hiteles halotti maszk alapján formálta meg

Link

Szobra a Liszt Ferenc téren

Link
Ady Endre a PORT.hu-n
Ady Endre rövid életrajza
Ady Endre. Szabadkőműves Wiki. (Hozzáférés: 2012. május 2.)
Mekis D. János: Ady-kultusz és Ady-hatás
Magyar Nemzeti Levéltár - Ady, a szabadkőműves
Stációk és tárgyak - Ady Endre és az Ady család tárgyi hagyatéka (PIM 2014)
Elveszettnek hitt Ady-kéziratot mutattak be (Hozzáférés: 2015. június 29.)
Vallomás a patriotizmusról (Ady-kézirat, az MTA KIK-ben)

Művei
Ady Endre művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Ady Endre művei (Project Gutenberg)
Ady Endre művei kategorizálva és címkézve
Ady: online-audiók Latinovits előadásában
Literatura
Ady Endre versei
A nagyváradi újságíró
Az újságíró Ady
Ady Endre művei a Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadónál
Ady Endre verse Székesfehérváron
Czeizel Endre: Ady Endre családfájának és sorsának értékelése
Az Ady-életmű a teológia mérlegén
Ady Endre versei műfordításokban Bábelmátrix
A "Nyugat" című irodalmi folyóirat digitalizált számai, 1908-1941
Szakirodalom[szerkesztés]
Papp István Géza: Ady Endre vonzásában Bába Kiadó, Szeged, 2007 ISBN 978-963-9717-64-0
A. MOLNÁR Ferenc: Ady Endre bibliájáról, Irodalomismeret, 2003
Borbély Sándor: Ady Endre, Horpács, Mikszáth, 2000
Domokos Mátyás (szerk.): A Komp-ország poétája. In memoriam Ady Endre, Budapest, Nap Kiadó, 2005
Fráter Zoltán, Hegyi Katalin: ,,Nincsenek itt már farsangi hajnalok". Ady és Csinszka pesti lakása, Budapest, Argumentum, 2001
Görömbei András: Barta János Ady-élménye, Irodalomtörténet, 2002
H. NAGY Péter, Lőrincz Csongor, Palkó Gábor: Ady-értelmezések, Pécs, Iskolakultúra, 2002
LOSONCI Miklós: Ady Párizsa, Budapest, Biró Family, 2001
Muzsnay Árpád (szerk.): Ady Endre és Móricz Zsigmond tanácskozás, Szatmárnémeti, 2009
Pomogáts Béla: Öt költő. Irodalomtörténeti tanulmányok [Ady Endre, Babits Mihály, Illyés Gyula, József Attila, Kosztolányi Dezső erdélyi vonatkozásai], Marosvásárhely, Mentor, 2005
SÁRA Péter: A minden titkok költője. Tanulmányok Ady Endréről, Budapest, Püski, 2000
SCHWEITZER Pál: Ady és Mylitta. Mű és élmény kapcsolata egy szerelem harminc versében, Budapest, Argumentum, 2000
Bölöni György: Az igazi Ady
Hatvany Lajos: Ady a kortársak közt
Lukács György: Új magyar líra
Móricz Zsigmond: A költő harca a láthatatlan sárkánnyal
Horváth János: Ady s a legújabb magyar lyra
Jászi Oszkár: Egy verseskönyvről
Kosztolányi Dezső: Az írástudatlanok árulása. Különvélemény Ady Endréről
Schöpflin Aladár: Ady Endre
Szerb Antal: Ady Endre
Németh László: Ady Endre
Kenyeres Zoltán: Ady Endre
Keresztury Dezső: Ady. Halálának 25-ik évfordulójára
Király István: Az eltévedt lovas
Király István: Ady Endre I-II, Bp., 1973
Földessy Gyula: Ady minden titkai
Pilinszky János: Vallomás Adyról
Vezér Erzsébet: Ady Endre élete és pályája
Kemény István: Komp-ország, a hídról
Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]
Ady Endre emlékezete Erdélyben
Ady Endre Társaság Aradon
Ady Endre Társaság Kolozsvárott
Ady Endre Társaság Nagyváradon
Ady Endre Emlékmúzeum Nagyváradon
Ady Endre Emlékmúzeum Budapesten

Link
 
 
0 komment , kategória:  {Ady Endre újságíró, költő  
Ady Endre: A halál rokona
  2016-06-28 02:12:55, kedd
 
 

Link

Ady Endre:
A HALÁL ROKONA

Én a Halál rokona vagyok,
Szeretem a tűnő szerelmet,
Szeretem megcsókolni azt,
Aki elmegy.

Szeretem a beteg rózsákat,
Hervadva ha vágynak, a nőket,
A sugaras, a bánatos
Ősz-időket.

Szeretem a szomorú órák
Kisértetes, intő hivását,
A nagy Halál, a szent Halál
Játszi mását.

Szeretem az elutazókat,
Sírókat és fölébredőket
S dér-esős, hideg hajnalon
A mezőket.

Szeretem a fáradt lemondást,
Könnyetlen sírást és a békét,
Bölcsek, poéták, betegek
Menedékét.

Szeretem azt, aki csalódott,
Aki rokkant, aki megállott,
Aki nem hisz, aki borus:
A világot.

Én a Halál rokona vagyok,
Szeretem a tűnő szerelmet,
Szeretem megcsókolni azt,
Aki elmegy.


 
 
0 komment , kategória:  v- Ady Endre  
A vers, a mondatok igazságán, azokat átélve megrendülve...
  2016-06-27 17:48:29, hétfő
 
 

Link

Lehetek csinos, vonzó, s szép,
lehetek egy tökéletes hibátlan kép
lehetek humoros, bájos, kedves,
lehetek okos, művelt, rendes.

Lehetek a tudásod, boldogságod bölcsője,
lehetek a gondolatod, szavad örzője,
lehetek egy fénylő csillag feletted,
lehetek egy barát ott melletted.
Lehetek az, kivel sorsod mindig összefut,
lehetek az, ki nélküled is mindig ugyanoda jut,
lehetek a mindened,a végzeted,
az életed.

De semmi leszek,
ha ezt észre sem veszed.

(....)

Engem már régen nem szeret...,
észre sem vesz...,
Döbbenten olvastam e sorokat,
s az érzés, végre valaki,
leírta az igazat.

Némelyek igaz nyomorát!
Az enyémet mindenképp!
De legalább szép szavakba
öntve tette, megörökítve
milyen lehet az élet börtöne,
csődje, bukása, szívembe
vájó, el nem múló tör-szúrása!
(Ez tőlem M. A. 2016.06.27.)
____________________________________

Ha szeretünk valakit, elgyengülünk.
Kiszolgáltatottak leszünk.
Megalázhatóak. Gyakran vesztesek is.
Egy szerelemben mindig az veszít többet,
aki jobban szeret.
A közönyös, akinek egy kapcsolat
nem "vérre megy", erősebbnek tűnik...
Azért is félünk szeretni,
mert odaadóvá válunk,
kiszolgáltatottá. Mondjuk ki: gyengévé...
És, mivel a szerelem ritkán
izzik mindkettőnkben egyenlő hőfokon,
mindig annak a nehezebb, aki jobban szeret.
Még akkor is, ha intenzívebb boldogságot él át,
mint a másik.
Mert utána ő lesz a boldogtalanabb.

/Müller Péter/


Ide illik a hangulatomat idéző Ady Endre szomorú pár sora: "Kinek az élet teher
könnyen megy az el..."


Ui: Csak az a könnyű, nem is olyan könnyű...... .....

 
 
0 komment , kategória:  A Vég  
Jókai Mór: az álom...
  2016-06-26 23:55:18, vasárnap
 
 

Link

Az álom az a tündéri tükör,
amelyben az ember olyannak
látja magát, amilyen volna,
ha saját vérére bízták volna,
hogy alkossa meg magát.

(Jókai Mór)




 
 
0 komment , kategória:  v- Jókai Mór  
Good Night
  2016-06-26 23:21:07, vasárnap
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  7 Szép estét,jó éjszakát!  
Zsoltárok 51–55-ig terjedő fejezetei
  2016-06-26 15:25:34, vasárnap
 
  A karmesternek. Dávid éneke. Midőn Nátán próféta bement hozzá azután, hogy ő együtt hált Betsabéval.

51. fejezet
Légy kegyes hozzám, ó, Isten, a te szerető-kedvességed szerint! Nagy irgalmadban töröld el törvényszegéseimet!2Egészen moss ki vétkemből, Tisztíts meg bűnömtől!3Mert ismerem én törvényszegéseimet, És bűnöm szüntelenül előttem van.4Egyedül teellened vétkeztem, És azt tettem, ami rossz a szemedben; Hogy igazságosnak bizonyulj beszédedben, És tisztának ítéletedben.5Íme, vétekben születtem, úgy vajúdtak velem, És bűnben fogant engem anyám.6Íme, te a becsületességben gyönyörködsz, mely legbelül lakozik; Taníts engem bölcsességre titkos énemben.7Tisztíts meg bűnömtől izsóppal, hogy tiszta legyek! Moss meg engem, hogy fehérebb legyek, mint a hó!8Hallass velem ujjongást és örömet, Hadd vigadjanak a csontok, melyeket összezúztál.9Rejtsd el arcodat bűneimtől, Töröld el minden vétkemet.10Tiszta szívet teremts bennem, ó, Isten, És adj bensőmbe új szellemet, rendíthetetlent.11Ne vess el engem arcod elől! Szent szellemedet, ó, ne vond meg tőlem!12Add vissza nekem szabadításod ujjongó örömét, És készséges szellemet adva támogass engem.13Tanítani fogom a törvényszegőket útjaidra, Hogy a bűnösök visszatérjenek hozzád.14Szabadíts meg engem a vérbűntől, ó, Isten, megmentésem Istene, Hadd szólja nyelvem vígan a te igazságosságodat!15Ó, Jehova, nyisd meg ajkaimat, Hadd hirdesse szám dicséretedet!16Mert nem gyönyörködsz te az áldozatban — hisz megadnám én; Az egészen elégő felajánlásban nem leled örömödet.17Az Isten előtti áldozatok: a megtört szellem; A megtört, összetört szívet, ó, Isten, nem veted te meg.18Tégy jót Sionnal jóakaratod szerint, Építsd fel Jeruzsálem falait!19Akkor gyönyörködni fogsz az igazságosság áldozataiban, Az égő áldozatban és a teljes felajánlásban, Akkor majd bikákat ajánlanak fel oltárodon.

A karmesternek. Maszkil. Dávidtól, amikor az edomita Doég elment, és szólt Saulnak, hírül adva neki, hogy Dávid bement Ahimélek házába.
52. fejezet
Miért dicsekszel a rosszal, te hatalmas? Isten szerető-kedvessége egész nap tart.2Bajt ötöl ki nyelved, amely éles, mint a borotva, És álnokságot művel.3Inkább szereted a rosszat, semmint a jót, Inkább a hazugságot, semmint az igazságos beszédet. Szela.4Szeretsz minden emésztő szót, Ó, te csalárd nyelv!5Isten le is rombol téged örökre; Leterít, és kiszakít sátorodból, Gyökerestül kitép az élők földjéről. Szela.6Az igazságosak majd látják ezt, és félnek, És őrajta nevetnek:7Íme, az életerős férfi, aki nem Istent teszi erődjévé, Hanem gazdagsága sokaságában bízik, Aki a másoknak okozott bajban keres menedéket.8Én pedig olyan leszek, mint egy dús lombú olajfa Isten házában, Bízom Isten szerető-kedvességében időtlen időkig, igen, mindörökké!9Magasztallak időtlen időkig, mert tettre keltél, Nevedben reménykedem a te lojálisaid előtt, mert jó az.

A karmesternek a mahalát szerint. Maszkil. Dávidtól.
53. fejezet
Azt mondja szívében az ostoba:,,Nincs Jehova."Romlottan és utálatosan cselekednek igazságtalanságban. Nincs, aki jót tenne.2Isten letekintett az égből az emberek fiaira, Hogy lássa, van-e valaki, aki éleslátású, aki Jehovát keresi.3Mindnyájan elfordultak, mind ugyanúgy romlottak; Nincs, aki jót tenne, Egyetlenegy sincs.4Hát senkinek sincs ismerete az álnokul cselekvők között, Akik úgy eszik népemet, ahogy a kenyeret eszik? Jehovát pedig nem hívják segítségül.5Nagy rettegés szállta meg őket ott, Ahol nem volt rettegnivaló, Mert Isten szétszórja mindazok csontjait, akik tábort ütnek ellened. Meg fogod szégyeníteni őket, mert Jehova elvetette őket.6Ó, bárcsak eljönne Sionból Izrael nagy megmentése! Amikor Jehova visszahozza népének foglyait, Örvendezzen Jákob, vigadjon Izrael!

A karmesternek húros hangszereken. Maszkil. Dávidtól. Amikor a zifiek eljöttek, és így szóltak Saulhoz: ,,Nemde nálunk rejtőzködik Dávid?"
54. fejezet
Ó, Isten, neved által ments meg engem, És hatalmaddal védd ügyemet!2Ó, Isten, hallgasd meg imámat, Hajtsd füledet számnak beszédeire!3Mert idegenek keltek föl ellenem, És zsarnokok, akik lelkemre törnek. Nem helyezik maguk elé Istent. Szela.4Íme, Isten az én segítőm, Jehova azok között van, akik támogatják lelkemet.5Visszafizeti ő a rosszat rosszakaróimnak; Hallgattasd el őket hűségedben!6Készséggel áldozom neked. Magasztalom nevedet, ó, Jehova, mert jó az.7Hisz ő minden nyomorúságból megszabadított engem, És szemem letekinthetett ellenségeimre.

A karmesternek húros hangszereken. Maszkil. Dávidtól.
55. fejezet
Hajtsd füledet imámra, ó, Isten! Ne rejtőzz el kérésemtől, mellyel kegyedért esengek.2Figyelj reám, és felelj nekem. Gondom-bajom űz, nyugtalanul járok, Hogy is ne lennék zaklatott3Az ellenség szavától, a gonoszok nyomásától? Hisz álnokságot zúdítanak rám, Haragjukban gyűlölséget táplálnak ellenem.4Szívem nagyon fáj bensőmben, A halál rémítései szálltak meg engem.5Félelem, igen, remegés jön rám, És reszketés borít el.6Ezt mondogatom: ,,Ó, bárcsak szárnyam volna, mint a galambnak! Elrepülnék, és másutt laknék.7Bizony messzire elbujdosnék, A pusztában lakoznék. — Szela. —8Menedékem helyére sietnék A rohanó szél, a fergeteg elől."9Zavard össze, ó, Jehova, oszd meg nyelvüket, Mert erőszakot és viszályt láttam a városban.10Éjjel-nappal körüljárják azt falain, Álnokság és baj van benne.11Viszontagság van közepette, Közteréről nem távozik az elnyomás és a csalárdság.12Mert nem ellenség gyalázott engem, Hiszen azt el tudnám viselni. Nem ádáz gyűlölőm fennhéjázott velem szemben, Hiszen előle elrejtőzhetnék.13Hanem te, halandó ember, aki egyenlő voltál velem, Jó barátom és ismerősöm,14Mert valamikor édes meghittségben éltünk egymással, Isten házába jártunk a sokadalommal.15Pusztulás rájuk! Elevenen szálljanak alá a seolba, Mert gonoszság volt bennük jövevénységük idején.16Én azonban Istenhez kiáltok, És Jehova megment engem.17Este, reggel és délidőben is csak aggódom és nyögök, De ő meghallja hangomat.18Meg fogja váltani lelkemet, békét ad neki az ellenem vívott harctól, Mert bizony sokan vannak ellenem.19Isten meghallja, és válaszol nekik, Igen, ő, aki trónján ül, mint hajdanán — Szela —, Azoknak, akiknél nincsen változás, És akik nem félik Istent.20Kinyújtotta kezét a vele békében levőkre, Megszentségtelenítette szövetségét.21A vajnál is simábbak szájának szavai, De szíve harcot akar. Szavai lágyabbak az olajnál, De kivont kardok azok.22Vesd a terhed Jehovára, És ő fenntart téged. Sosem engedi, hogy ingadozzon az igazságos.23Te pedig, ó, Isten, letaszítod őket a legmélyebb verembe. A vérbűnös és csaló emberek a felét sem érik meg napjaiknak. Én azonban benned bízom.
 
 
0 komment , kategória:  Zsoltárok könyve/Ószövetség  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 102 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1175 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 77
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 2181
  • e Év: 36347
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.