Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
Scorpions : When You Came Into My Life
  2018-06-20 18:30:49, szerda
 
  Scorpions : When You Came Into My Life / Mikor életembe léptél (magyar felirattal)







Link


 
 
0 komment , kategória:  ZENE- SCORPIONS kedvelőinek  
Andre Rieu Jó éjszakát)
  2018-06-20 18:25:34, szerda
 
  Andre Rieu Jó éjszakát)







Link
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Szép estét, jó éjszakát Suzi Quatro & Chris Norman
  2018-06-20 18:23:22, szerda
 
  Szép estét, jó éjszakát Suzi Quatro & Chris Norman







Link
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Holdfény szonáta
  2018-06-20 18:19:43, szerda
 
  Holdfény szonáta







Link
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Békés szép estét kívánok
  2018-06-20 18:15:44, szerda
 
  Békés szép estét kívánok







Link
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Szép estét
  2018-06-20 18:10:40, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Vámosi János - Szép esténk lesz
  2018-06-20 18:10:16, szerda
 
  Vámosi János - Szép esténk lesz







Link
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP KORÚAK ALBUMA  
Szép estét
  2018-06-20 18:03:13, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
A közönséges mahónia a bőrbetegségek gyógyítója
  2018-06-20 17:33:06, szerda
 
  A közönséges mahónia a bőrbetegségek gyógyítója







A közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) őshazája Észak-Amerika nyugati területein van. Az itt élő emberek legfőképpen az erőnlétük megőrzésére és fokozására alkalmazták ezt a gyógynövényt. Talán azért is bíztak abban, hogy ettől a gyógynövénytől növekedni fog az állóképességük és a kondíciójuk, mert tudták, hogy a közönséges mahónia egy kiváló vértisztító növény. Az észak-amerikai indián őslakosok is szívesen használták ezt a gyógynövényt, mert hittek gyógyító erejében. De nem csupán a mahónia gyógyhatásaival voltak elégedettek, hanem a bogyótermésből alkoholt is készítettek. Az apró bogyókból lekvárt is főztek, mert meg voltak róla győződve, hogy emésztési panaszokra hatásos.

A borbolyafélék családjába tartozó közönséges mahónia egy cserje, amely akár a másfél méteres magasságot is elérheti. A kis cserjén hatalmas, örökzöld levelek nyílnak, amelyek ősszel vörös színre váltanak, sárga színű virágai pedig fürtökbe rendeződnek. A növény bogyótermései nem mérgezőek, a madarak is vidáman csemegéznek belőle. Gyógyítási célokra a mahónia ágainak kérgét és csúcsát, leveleit és virágait használják. A gyógynövény legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, a flavonoidok, a cserzőanyagok, a szalicil-aldehidek és az illóolajok. A gyógynövény fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A gyógynövényt belsőleg és külsőleg is lehet alkalmazni. A levelek belsőleg az emésztési panaszokat orvosolják, de a gyomorgyulladást is csillapítják és a hörghurutot is kezelik. A virágok csökkentik a reumás panaszokat, gyógyítják a hólyag- és vesepanaszokat, de a fejfájás és a köszvény kellemetlen és fájdalmas tüneteire is hatásosak. A mahónia kérgéből pedig kenőcsöt készítenek, amely hatékonyan orvosolja az akné és a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. A mahónia megnyugtatja a korpás, hámló, szeborreára hajlamos bőrt. Ezen kívül jelentős mértékben képes csökkenteni a korpásodást, és a bőr irritációját is enyhíteni képes.

A közönséges mahónia több klinikai vizsgálatban megfelelő gyógynövénynek bizonyult atópiás dermatitisz kezelésében, köszönhetően a gyógynövényben található alkaloidoknak, amelyek antimikróbás hatásokkal rendelkeznek.

A közönséges mahónia kis kertünk dísze is lehet, romantikus és kissé régies hangulatú megjelenésével. Nem igényel sok törődést, kedveli a szárazságot, illetve az árnyékos, félárnyékos helyet. Ez a növény sövényként is funkcionálhat, metszeni sem szükséges, csak bizonyos időközönként a beteg, elhalt hajtásokat kell róla eltávolítani.
Link
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Cserszömörce, az egészséges száj őre
  2018-06-20 17:29:41, szerda
 
  Cserszömörce, az egészséges száj őre







A cserszömörce (Cotini coggygria) a szömörcefélék családjába tartozik. A cserszömörce lombhullató, ősszel a levelei élénkpiros színre váltanak, csonthéjas termése van, amelyek tojás alakúak és borsónyi nagyságúak. Hazánkban is megtalálható, a 17. századtól a kertekbe is kezdték ültetni, így azok gyönyörű díszévé vált, főként az őszi hónapokban, amikor a cserje lombja narancsszínben pompázott. A bokor levelei akár a nyolc centiméteres nagyságot is elérhetik, amelyek lehetnek hosszúkásak, oválisak és kopaszok, a levelek fonákja azonban enyhén szőrös. A cserszömörcét előszeretettel használták a tímárok a régebbi korokban, ugyanis finom bőrök cserzésére, vagyis kikészítésére és tartósítására alkalmazták. A cserszömörce szóban a cser szó arra utal, hogy a növény kérgéből és leveléből cserzőanyagot vontak ki, a kézműipar pedig kelmefestőszerként használta. A növényből ma is készítenek ipari bőrcserző anyagot és sárga festékanyagot.

Nevezik még szömörcefának, sárga cserszömörcének, szkompiának, szemerivének, timorfának, cserzőfának és szumáknak is. Angolszász területeken a cserszömörcét csak smoke treenek nevezik, mivel első ránézésre a virágok szőrös kocsányai füstre emlékeztetnek.

A cserszömörce hatóanyagai a következők: flavonoidok, cseranyagok és illóolaj. A gyógynövényből készült főzetet csak külsőleg lehetséges alkalmazni, mivel nagyon erős hatásokkal rendelkezik. Gyógyászati célokra a leveleket gyűjtik. Körülbelül négy kilogrammnyi levélből egy kilogrammnyi hasznosítható gyógynövényt lehet kinyerni.

A cserszömörcét elsősorban a különféle szájbetegségek ellen lehetséges használni, ugyanis csökkenti a szájban kialakuló és a szájüreg nyálkahártyájának gyulladásait, de fogínygyulladásnál is hatásos. Megfázásos időszakban enyhíti a torokgyulladást és a rekedtség ellen is nagyon jó szolgálatot tesz. Fogínysorvadás esetén öblögetni érdemes a cserszömörcetartalmú készítményekkel. De a gyógynövényből ülőfürdőt is lehet készíteni, amely az aranyeres panaszokat képes csökkenteni. A cserszömörce nemcsak gyulladást csökkent, hanem fertőtlenítő és összehúzó szerként is használatos.

A cserszömörcét tartalmazó szájápoló készítmények nagyon hasznosak lehetnek tehát a szájban kialakuló gyulladások, illetve fogíny- és fogproblémák esetén. Ezek a készítmények nemcsak a vérzést csillapítják, hanem fertőtlenítik is a szájat és a szájban lévő baktériumokat is elpusztítják.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2414 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3568
  • e Hét: 10309
  • e Hónap: 20662
  • e Év: 79915
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.