Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Hindu tanmese.
  2018-01-28 10:04:48, vasárnap
 
 


Hindu tanmese.
Miért kiabálunk amikor dühösek vagyunk?
Egy hindu szent, aki elment a Gangesz folyóba megfürödni, egy családot látott a folyóparton, akik mérgesen kiabáltak egymásra. Odafordult a tanitványaihoz, mosolygott és megkérdezte:
Miért kiabálnak az emberek, amikor idegesek egymásra?
A tanítványok gondolkodtak egy ideig, majd egyikük azt mondta:
Azért, mert ilyenkor elveszítjük a nyugalmunkat.
De miért kiabálunk, amikor a másik személy ott áll mellettünk?
Mondhatnánk neki sokkal halkabban is - kérdezte a szent.
A tanítványok tanakodtak még, de nem találtak megfelelő választ.
Végül a szent elmagyarázta:
Amikor két mérges egymásra a lelkük eltávolodik egymástól. Hogy leküzdjék ezt a távolságot, kiabálniuk kell, hogy meghallják egymást. Mennél mérgesebbek, annál hangosabban kiabálnak, hogy leküzdjék a nagy távolságot. Mi történik a szerelmeseknél? Ők nem kiabálnak egymásra, hanem halkan beszélnek, mert a lelkük nagyon közel van egymáshoz. Köztük lévő távolság nincs is, vagy nagyon kicsi.
A szent folytatta:
Amikor még jobban szeretik egymást mi történik? Nem beszélnek, csak suttognak, és így még közelebb kerülnek egymáshoz. Végül már suttogniuk sem kell, csak egymás tekintetéből megértik egymást. Ez mutatja meg milyen közel áll két ember egymáshoz, amikor szeretik egymást.
Ránézett a tanítványaira és ezt mondta:
Ezért amikor vitáztok ne hagyjátok, hogy a lelketek eltávolodjon. Ne mondjatok olyan dolgokat, amik eltávolítanak egymástól, különben egyszer eljön a nap, mikor akkora lesz a távolság köztetek, hogy a lelketek többé nem talál vissza egymáshoz.

Forrás: Jóportál.hu
 
 
0 komment , kategória:  Mesék - Anekdoták  
Radnóti Miklós Töredék
  2018-01-25 20:31:27, csütörtök
 
 


Holokauszt emléknap január 27

Töredék

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.
Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt, s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős, -
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest. Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt, az bújhatott,
s rághatta szégyenében ökleit, -
az ország megvadult, s egy rémes végzeten
vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.
Oly korban éltem én e földön,
mikor gyermeknek átok volt az anyja,
s az asszony boldog volt, ha elvetélt,
a élő irigylé a férges síri holtat,
míg habzott asztalán a sűrű méregoldat.
Oly korban éltem én e földön,
mikor a költő is csak hallgatott,
s várta, hogy talán megszólal újra -
mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, -
a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.
Radnóti Miklós

 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Radnóti Miklós: RAZGLEDNICÁK (részlet)
  2018-01-25 20:28:19, csütörtök
 
 


RAZGLEDNICÁK (részlet)

Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. - Így végzed hát te is, -
súgtam magamnak, - csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. -
Der springt noch auf, - hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen.
Radnóti Miklós

Szentkirályszabadja, 1944. október 31.

 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Holokauszt emléknap
  2018-01-25 20:25:41, csütörtök
 
 


Emanuel fa
Varga Imre szobrászművész alkotása. (1990)
A szomorúfűzfára emlékeztető emlékmű levelein a holocaust mártírjainak neveit örökítették meg. A fán kb. 30 ezer levél van, majdnem mindegyiken egy név olvasható.
A Magyar Zsidó Mártírok Emlékműve Herzl Tivadar egykori szülőházánál, a Dohány utcai zsinagóga kertjében, a Raoul Wallenberg Emlékparkban található. Az alkotás az Emanuel Alapítvány ajándéka a vészkorszak 600 ezer magyarországi zsidó áldozatának tiszteletére. A szervezetet 1987-ben New Yorkban Tony Curtis magyar származású amerikai színművész hozta létre édesapja, a Mátészalkáról New Yorkba emigrált Emanuel Schwartz emlékére.
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
tavasz felé
  2018-01-25 11:50:17, csütörtök
 
 


...és ahogy kinéztem,
megláttam a tavasz összes varázsát...
...érzem azért a hó alatt
már nagyon megy a készülődés...
ők is türelmetlenek velem együtt...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Január 25. - Pál napja
  2018-01-25 11:41:26, csütörtök
 
 


Január 25. - Pál napja

E napot Pálfordulónak vagy Pálfordulásnak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, miszerint a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg és lett belőle Pál apostol. A néphit szerint e nap az időjárás-, termés- és haláljóslás napja.
Időjárással kapcsolatos néphit:
,,Ha kisüt a nap és előjön a medve, még negyven napig lesz hideg."
Terméssel kapcsolatos néphit: ,,Ha tiszta idő van, akkor jó szénatermés lesz, ha szél fúj, akkor kevés lesz a széna."
Betegséggel és halállal kapcsolatos néphit:
Ismeretes e napon az ún. pálpogácsával való a haláljóslás. Ilyenkor minden családtag számára pogácsát készítenek, melybe libatollat tűznek, s akinek a tolla megperzselődik sütés közben, arra betegség, akié megég, arra halál vár a következő esztendőben. Az Alföldön ez a pogácsa lucapogácsa néven ismeretes.
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
A magyar kultúra napja
  2018-01-22 08:18:13, hétfő
 
 


A magyar kultúra napját
1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát, egy nagyobb kéziratcsomag részeként, amelyben folyamatosan kerültek bele a versek. A kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint százéves lappangás után 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonába. A himnusz két lapon található, a kézirat égésszerű sérüléseit tintamarás okozta.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
A nap megrendezésének ötlete Fasang Árpád zongoraművészhez köthető, aki 1985-ben vetette ezt fel. Végül a nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot és azóta rendre évente ünneplik meg ezt a napot.[1]
Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá - 1993 óta - az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat:

 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Lépcsőn ülve, csendben ülve
  2018-01-21 22:08:01, vasárnap
 
 


Lépcsőn ülve, csendben ülve

Lépcsőn ülve, csendben ülve,
Halk alkonyban Téged hallak...
Míg osonva jön az este,
Feketévé lesz a szűrke
Ott vagy benne...
Érzem, látom,
Rád terítem kiskabátom.
Atölelsz és szív a szívben
Együtt nézzük elmerengve,
Hogy száll le a lila este.

(Kateka versek)
 
 
0 komment , kategória:  Szerelem és szeretet  
A Vallások Világnapja
  2018-01-21 12:28:25, vasárnap
 
 


A Vallások Világnapja
Minden január harmadik vasárnapján ünnepeljük a vallások világnapját. De felmerül a kérdés: mit jelent, hogy vallás? Szinte mindenkinek van válasza erre a kérdésre, de ezek a válaszok többnyire személyes vallási örökségen és tapasztalatokon alapulnak, nem egy általános definíciót adnak meg.
Az elmúlt évszázadokban a történelem nyilvánvalóvá tette milyen veszélyeket rejt magában egy beszűkült nézőpont. Elég, ha a keresztes hadjáratokat, a spanyol inkvizíciót, az észak-ír helyzetet vagy a múlt század vérontásait szerte Európában, köztük a délszláv háborút említjük.

A Vallások Világnapja megfelelő apropó ahhoz, hogy újra átgondoljuk mindazt, amit eddig a vallásokról vagy a vallások életről, halálról vagy emberi létről szóló tanításairól hallottunk.
Mennyire érthető meg a vallás és szerepe Európában, ha azt - az elmúlt évezredekhez hasonlóan - mindig csak a saját vallásunk szemüvegén keresztül közelítjük meg? A vallás megítélésének ez a szűk keresztmetszete nem csak bezárja a kaput más vallások hívei előtt, hanem egyenlőtlen bánásmódot, diszkriminációt, sőt erőszakot eredményez, ahogy erről már fentebb említést tettem.
Pedig a vallás nem más, mint a hitelvek és annak gyakorlásának olyan rendszere, melynek segítségével az egyes embercsoportok képesek megküzdeni az emberi lét különböző problémáival. A közösségi érzés is először a vallásban nyilvánul meg. Valódi közösségtudat csak a másokkal együtt átélt együttes tapasztalatból származhat. A vallások - hitelveiktől függetlenül - évezredeken keresztül erkölcsi és szellemi iránymutatást jelentettek. Csak így jöhettek létre olyan civilizációk, amelyekre ma is büszkék lehetünk. De amikor ezek az értékek a háttérbe szorultak, virágzó birodalmak, évszázados kultúrák tűntek el a Föld színéről - szinte nyomtalanul.
A vallásra, mint civilizáló erőre, talán soha nem volt nagyobb szükség, mint napjainkban, hiszen az utóbbi évszázadokban a helyes és helytelen, a jó és a rossz közötti különbség, valamint a személyes felelősség súlyos csapásokat szenvedtek. Olyan világba csöppentünk, ahol a bűnök repertoárja soha nem látott méreteket öltött, és a rá adható válaszok viszont még soha nem voltak ilyen szegényesek. Ezt az erőteljes társadalmi bomlást csak az állíthatja meg, ha emeljük a társadalom szellemi tudatosságát, és ebben nagy szerepe van a vallásoknak.

Fontos tehát megértenünk, hogy a vallás - legyen az judaizmus, kereszténység, buddhizmus, vagy egy modern vallás, mint a szcientológia - képes megadni azt a motiváló erőt, amely értelemmel és célokkal ruházza fel életünket. Ezt a felelősséget minden vallásnak együttesen kell felvállalnia az emberiség túlélése érdekében. Mert a magasabb szellemi tudatosságú lét, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, igenis létezik.
Forrás: https://www.harmonet.hu/psziche/67162-a-vallasok-vilagnapja-margojara.html
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Január 21 Ágnes nap
  2018-01-20 14:54:42, szombat
 
 


Ágnes név jelentése:
Görög eredetű, jelentése: szent, tiszta, szemérmes, szűzies.
A középkorban a latin agnus (bárány) szóval azonosították, a hasonló hangzás és a bárány jelképes jelentése alapján.
Ágnes szimbóluma ugyanis a bárány,
Ágnes napján szokta a pápa a bárányokat megszentelni.
Ágnes, keresztény szűz mártír a legrégebbi időktől tisztelt szentek egyike. Az írások már a IV. sz. utolsó harmadában említik a nevét, ám, ha eredetileg élő alak volt is, valódi kiléte ma már földeríthetetlen. Annyi más mártír szűzével rokon, ponyva ízű legendája szerint 13 éves volt mindössze, amikor a diocletianusi üldözések idején kivégezték (†304). A római leányzót a város prefektusának fia ostromolta szerelmével, de ő ellenállt, mondván, mennyei vőlegénye (Krisztus) már eljegyezte őt. Az ifjú apja, hallván az ügyről, felszólította Ágnest, hogy áldozzon az isteneknek. A leány megtagadta. Ekkor meztelenre vetkőztették, úgy vitték fényes nappal a bordélyba. Ágnest azonban a csoda folytán hirtelen megnövő haja eltakarta a kíváncsiak szeme elől; a bordélyházban ráadásul egy angyal még fénybe is öltöztette. Egykori ostromlóját viszont, aki ide is követte, hogy erőszakot tegyen rajta, egy démon halálra sújtotta. Ekkor a leányt mint boszorkányt meg akarták égetni, de a lángok a hóhérokat pörkölték meg. Végül is Domitianus ,,agónján" (cirkuszában) lefejezték. Ma itt áll a S. Agnese in Agone templom. Állítólag január 21-én temették el Rómában, azóta is ez a nap az ünnepe.
Ezen a napon a legények karácsonyfát díszítettek fel, ezzel mentek a lányos házhoz, "Gyöttem köszönteni én az Ágnesokat,
máma tartják patrónus napjukat.
Rózsaszín hajnalka szálljon ezen házra,a házigazdára, a gazdasszonyára.

Éljen, éljen, éljen sokáig."
Várandós asszonyok ezen a napon sós vízben mosdottak, hogy gyermekeik egészségesek legyenek.
E napon böjtölve, és néhány egyéb előírást követve a lányok megálmodhatják jövendőbelijüket.

Időjárásjósló nap:
"Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince!"
A régiek megfigyelése szerint, ha ezen a napon derült az idő, akkor jó termés lesz az évben.
A népi megfigyelés úgy tartja, hogy Ágnes napja varázslónap.

Topolyán, ha kivezetik az istállóból a lovat e napon, összeszedik a patájából kihulló trágyadarabokat, és a tyúkok fészkébe teszik, hogy sokat tojjanak, majd később elkotoljanak, és jó kotlók legyenek.
Forrás: http://kovacsneagi.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1076063
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 411 db bejegyzés
Összes: 9716 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 96
  • e Hét: 526
  • e Hónap: 5818
  • e Év: 64041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.