Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2016-09-06 10:55:46, kedd
 
 
INTERNET ILLEMTAN!

A Háló törvényei

Kitekintés a monitoron túlra

A "valódi" világban életünket sokféle normarendszer szabályozza. Ahhoz, hogy jobban megértsük a Háló működését, először ezeket kell megismernünk. Az egyik legfontosabb a jog; a különböző szintű jogszabályok az államba szerveződött társadalmak minden tagjára kötelezőek. A jogalkotás nemzeti vagy helyi (önkormányzati) szinten történhet, de az egységesülő Európa az Unió szintjén, a tagországok felett is alkot szabályokat. (Ezért jelenti az EU-csatlakozás az állami szuverenitás egy részének feladását.) A jogszabályok betartását az állam saját hatalmi szervei révén kényszeríti ki; ha erre történelmének egyes pillanataiban gyengesége miatt nem képes, akkor következik az anarchia, s ilyenkor az élet biztonsága is megszűnik.

Az állam természetesen nem képes mindig minden jogszabály maradéktalan betartatására. A modern világban a legközelebb ehhez a diktatúrák jutnak, amelyek félelmet ébresztenek az emberekben, s így érik el a jogkövető magatartást. A demokráciák ezt az eszközt kisebb mértékben használják, s inkább az állampolgárok öntudatára, önbecsülésére próbálnak építeni, s megmutatni a szabályok betartásának előnyeit.

A másik társadalomszervező erő az erkölcs. Ennek tartalma korról korra változik. Az élet alapkérdéseiben rendet vágó filozofikus (és olykor merev) elvektől egészen a napi cselekedeteinkig terjed, s csak a legfontosabb kérdésekre ad egyszerű, egyértelmű válaszokat. Az erkölcsös magatartás a hétköznapokban a másik emberre való odafigyelésben, az embertársainkkal szembeni empátiában (azaz beleélésben) valósul meg.

Két új fogalmat kell megtanulnunk. Az egyik a már előbb említett netizen: a net és a citizen összevonásából keletkezett szó a Háló polgárát jelöli. A netizen hűséges polgára saját hazájának, de munkája, szórakozása vagy kommunikációs szokásai folytán az internetes közösség tagjának is érzi magát, s e két minőség kiválóan megfér benne egymás mellett. A másik fogalom a Netikett. A net-etikett a hálózat illemtana, maga is a fenti ajánlások sorába tartozik (RFC 1855). De a Netikett több is ennél; a fentiekből következően a Netikett a Háló belső törvénye, az a szokásokon és tapasztalatokon alapuló szabályrendszer, amely a Háló lakóinak együttélését biztosítja. Aki a Netikettet megsérti, nem egyszerűen illetlenséget követ el, hanem gyakran akadályozza a többieket a hálózati erőforrások használatában, esetleg mérhető anyagi kárt is okozva. S ami a legfontosabb: veszélyezteti a Net önszabályozáson alapuló működési módját. Ezért kell megértenünk az Internet fent vázolt tulajdonságait.
Névtelenség

A Net számos lehetőséget kínál a névtelen (anonim) megjelenésre: e-mailezhetsz, cseveghetsz, weblapokat készíthetsz anélkül, hogy fel kellene fedned a valódi nevedet. Hogy ezzel milyen mértékben tudsz élni, az az ügyességedtől és a tudásodtól is függ.

Jó, ha tudod, hogy amikor te azt gondolod, hogy névtelen vagy, számos nyom utalhat a kilétedre. Lehet, hogy egy nálad hozzáértőbb felhasználó, lehet, hogy csak egy rendszergazda, s az is, hogy csak hivatalos nyomozás derítheti ki az azonosságodat. Hogy az olvasóid megpróbálják kitalálni, ki vagy, arra mindig számíthatsz, hiszen az ember kíváncsi természetű lény. A rendszergazdák viszont nem fognak téged kiadni, amíg a szabályokat betartva játszol.

A névtelenség az Internet hagyományaiban gyökerezik, és általában jogosnak tartják. Tehát álnéven levelezni vagy csevegni nem ugyanaz, mint névtelen leveleket írogatni a csigapostán (azaz a hagyományos postai úton). Sok esetben hasznos is, mert az ember bátrabban mer kérdezni is, válaszolni is. Aki sokat mozog a Hálón, és nem szeretné kiadni magát, annak a névtelenség fontos önvédelmi eszköze is, mert megnehezíti, hogy személyiségképet állítsanak össze róla, őt magát vagy családját feleslegesen zaklassák vagy éppen bűncselekményeket kövessenek el ellenük. Gondolj csak arra az egyszerű esetre, hogy valaki, aki tisztában van a személyazonosságoddal, akár különböző levelező- és csevegőfórumokon leírt hozzászólásaidat összehasonlítva megtudja, hogy milyen értékek lehetnek a lakásban, és mikor megy a család nyaralni - ez utóbbira akár egy egyszerű elbúcsúzás is utalhat! Előfordulnak azonban olyan közösségek, amelyekben megkívánják, hogy felfedd magad - ezt is tiszteletben kell tartani. Csak akkor alkalmazd a névtelenség eszközét, ha ez indokolt.

Az Internet az információ, a színház, mozi, képtár, regény, verseskönyv az élmény megszerzésére szolgál. Ilyen formán tehát nem "konkurálnak" egymással, nem egymás rovására terjeszkednek. S ha a mai ember több időt tölt az információ megszerzését szolgáló tevékenységekkel, mint a harminc évvel ezelőttiek, az nem az Internet hibája, hanem a bennünket körülvevő változó világ sajátossága.

Mindent összevetve nem tűnik úgy, hogy az életnek nevezett veszélyes tevékenységen belül különösen veszélyes volna az Internet; s még ha az volna is, akkor is csak úgy segíthetünk értelmesen a fiatal generációnak, ha megtanítjuk őket felismerni és kivédeni a veszélyeket, s nem úgy, ha el akarjuk zárni előlük a lehetőséget. A számítógép csak eszköz, az Internet viszont (amely a kábeltévé után a hűtőszekrényben, a mobiltelefonon s lassan minden elektromos eszközön keresztül elérhető lesz) média; éppolyan információs eszköz, mint az írott sajtó vagy a televízió, s éppolyan kommunikációs eszköz, mint a telefon vagy a levélpapír. Ha nem a szülők és az iskola felügyelete alatt, akkor az ő ellenükre fogják használni a gyerekeink. A szellem kibújt a palackból, és többé nem lehet visszaküldeni oda


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: személyiségképet, tevékenységekkel, hozzászólásaidat, embertársainkkal, csevegőfórumokon, cselekedeteinkig, hűtőszekrényben, szabályrendszer, önszabályozáson, tapasztalatokon, alapkérdéseiben, összehasonlítva, tulajdonságait, összevonásából, odafigyelésben, hétköznapokban, mobiltelefonon, rendszergazdák, hagyományaiban, visszaküldeni, megszerzésére, történelmének, önbecsülésére, ügyességedtől, használatában, önkormányzati, tevékenységen, állampolgárok, terjeszkednek, pillanataiban, illetlenséget, kommunikációs, betartatására, azonosságodat, veszélyezteti, rendszergazda, monitoron túlra, egyik legfontosabb, különböző szintű, államba szerveződött, jogalkotás nemzeti, egységesülő Európa, tagországok felett, állami szuverenitás, részének feladását, jogszabályok betartását, állam saját, élet biztonsága, állam természetesen, modern világban, legközelebb ehhez, diktatúrák jutnak, INTERNET ILLEMTAN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogy lehet megtartani  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fehér virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png virág  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A sors  Png cica  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Albert Einsteinről  Ágai Ágnes – Csendélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Idő  Facebookon kaptam  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kutya  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Garai Gábor - Takarítás  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Nagyon különös  Png virág  Facebookon kaptam  képre írva  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Julian Brass gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Szívem  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Png csokor  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
monitoron túlra, egyik legfontosabb, különböző szintű, államba szerveződött, jogalkotás nemzeti, egységesülő Európa, tagországok felett, állami szuverenitás, részének feladását, jogszabályok betartását, állam saját, élet biztonsága, állam természetesen, modern világban, legközelebb ehhez, diktatúrák jutnak, jogkövető magatartást, eszközt kisebb, állampolgárok öntudatára, szabályok betartásának, élet alapkérdéseiben, napi cselekedeteinkig, legfontosabb kérdésekre, erkölcsös magatartás, másik emberre, embertársainkkal szembeni, citizen összevonásából, netizen hűséges, internetes közösség, másik fogalom, hálózat illemtana, fenti ajánlások, fentiekből következően, hálózati erőforrások, valódi nevedet, nálad hozzáértőbb, olvasóid megpróbálják, ember kíváncsi, rendszergazdák viszont, szabályokat betartva, hagyományos postai, ember bátrabban, névtelenség fontos, egyszerű esetre, család nyaralni, egyszerű elbúcsúzás, névtelenség eszközét, élmény megszerzésére, információ megszerzését, harminc évvel, bennünket körülvevő, életnek nevezett, fiatal generációnak, számítógép csak, kábeltévé után, írott sajtó, telefon vagy, iskola felügyelete, szellem kibújt, személyiségképet, tevékenységekkel, hozzászólásaidat, embertársainkkal, csevegőfórumokon, cselekedeteinkig, hűtőszekrényben, szabályrendszer, önszabályozáson, tapasztalatokon, alapkérdéseiben, összehasonlítva, tulajdonságait, összevonásából, odafigyelésben, hétköznapokban, mobiltelefonon, rendszergazdák, hagyományaiban, visszaküldeni, megszerzésére, történelmének, önbecsülésére, ügyességedtől, használatában, önkormányzati, tevékenységen, állampolgárok, terjeszkednek, pillanataiban, illetlenséget, kommunikációs, betartatására, azonosságodat, veszélyezteti, rendszergazda, normarendszer, természetesen, együttélését, betartásának, szuverenitás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2776
  • e Hét: 9192
  • e Hónap: 18375
  • e Év: 71083
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.