Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 294 
Érdekességek
  2016-05-31 19:16:08, kedd
 
  Magyar srácé a világ legszebb luxusjachtja

,,Hamar rájöttem, fölösleges volt félnem attól, hogy az egész csak illúzió. Van valami, amit tényleg csak az olaszok tudnak. Azt hiszem, ezt a valamit hívják intuíciónak. Amit az olasz tervezők hozzáadnak a dizájnhoz, azt nem lehet a megrendelőtől megkapni. Hiába beszél akár napi szinten az ötletgazdával, a végtermék egyediségét csak a saját intuícióin keresztül képes kialakítani a designer" - meséli Obendorfer Dávid. Az Olaszországban élő designerrel, aki a világ (szerintünk) legszebb luxusjachtját tervezte, a Design Hét keretein belül, a Bank Center szervezésében megvalósuló Viva La Mobilitá - Utazás olasz módra kiállításon volt alkalmunk beszélgetni.




,,A hajókig az autókon és a bútorokon át vezetett az út. Először a bútorterveimet küldözgettem a gyáraknak, ekkor tanultam meg, hogy az olaszok egyáltalán nem lopnak ötletet. Ha valakinek megtetszett a tervem, megkeresett és szerződött velem. Sosem köszönt vissza egy ötletem sem anélkül, hogy nem tudtam volna róla. Valószínűleg ez a betyárbecsület is hozzájárul az olasz formák és dizájn világsikeréhez."


A MOME-n végzett tehetséges fiatalember 12 éve él Olaszországban és egyben az olasz design bűvöletében. A bútortervezés után az autóipar szippantotta be, a Toora alufelni és alkatrészgyártónál ért el sikereket. Eközben tanulmányterveket készített a nagy autógyárak pályázataira. Főleg olyan régi autólegendákat álmodott újra, mint a Renault 4 és a Fiat 127-es.



,,Az 1971-ben debütáló Fiat 127-es a történelem legmegbízhatóbb kisautója, amelyből öröm volt egy független tanulmányt készíteni. Ilyenkor jól szemügyre veszem az eredetit, megpróbálom elfelejteni, majd újra elképzelni. Ez nem másolás. A 2016-ra elkészülő Titanic - a mentőcsónakok számától eltekintve - pontos mása lesz eredetijének. Érdekes projekt, de tervezői szempontból teljesen érdektelen. Míg ha megnézünk egy mai Porsche-t és egy első szériásat, akkor jól látható a design fejlődése. Pusztán azért nem tartjuk retrónak a mai Porsche-okat, mert ismerjük a köztes fázisokat. De a Mini, a Fiat 500 vagy a VW bogár esetében ilyenekről nem beszélhetünk, ezért ezeket retró autóknak hívjuk. Sikerük részben azon is alapul, hogy zsebre vágják az előd népszerűségét. Drágábbak is a kategóriatársaiknál."


Miközben autótanulmányainak kézzel készített rajzait mutogatja honlapján, tovább boncolgatja a számára legizgalmasabb tervezői irányzatot, a retrót.




,,Szerintem a retro nem a múlt egyszerű utánzása, nem tiszta nosztalgia, nem a már létező formák megerőszakolt újjászületését jelenti. Én régi értékek mentén, a múlt üzeneteit a jelenbe átültetve, a retrót egy önálló, rendkívül szerethető műfajként értékelem. Hibás felfogás, hogy a design sikerét az adott termék népszerűségében mérik, hisz egy jó design is lehet rosszul kivitelezett termék és fordítva, egy kiváló termék is lehet sikeres a rossz design ellenére is. A magas minőség és a formabontó design együttese a siker biztos záloga."

Ilyenek a Riva hajói is, amelyek az 1950-es években lettek nagyon sikeresek azzal, hogy kizárólag fából készültek. Az 1990-es évektől megcsappant a kereslet a fatestű hajók iránt, ezért ma már modernebb anyagokból, de klasszikus formavilágú hajókat készítenek. A tervezésért egy 8 fős bergamói cég, az Officina Italiana Design felel, itt dolgozik jelenleg Dávid is.

,,A Riva új modelljeinél olyan retro dizájn szerettek volna, mint a diplomamunkám. Szívesen vállaltam a kihívást, mert itt tényleg a tiszta olasz eleganciát kell megvalósítani, ráadásul nem egy bútor, autó vagy ház keretein belül, hanem egy 300.000 eurós jacht formájában. Kihívásokkal teli tervezési és belsőépítészeti folyamat: a hajótestben például igyekszünk teljesen elkerülni a kontrasztokat - nem használunk fekete színeket, nem tobzódunk a formákban. És közben izgatottan figyeljük az értékesítő csapat munkáját, mert csak akkor fejezhetjük be a hajót, ha eladták. Nemcsak az egyedi igények teljesítése miatt, hanem a finanszírozás, az üzleti biztonság miatt is."


Ezekből a hajókból legtöbbször ugyanis csak egy darab készül. A tervezés felénél egy 2-3 méteres modellt állítanak ki a világ legkomolyabb hajókiállításain és várják, hogy a végtermék gazdára találjon.


Link

Dávidék legutóbbi munkája, a közúton még utánfutóval is szállítható Riva Mythos 122', de már dolgoznak egy következő, még nagyobb modellen, amelyről azonban még nem lehet részleteket tudni.

Dávidnak ezután sietnie kellett tovább, ugyanis a beszélgetés után Olaszország magyarországi nagykövete, Maria Assunta Accili asszony hívta meg őt rezidenciájára egy valódi olasz vacsorára, hogy jobban megismerhesse pályafutását és jövőben terveit.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekes boldogság
  2016-05-31 18:50:18, kedd
 
 



A gyerek- és az öregkor hasonlítanak egymásra. Mindkét esetben - ha különböző okokból is, de - védtelen vagy. Még, vagy már nem tudsz úgy részt venni az aktív életben, s ezáltal az életed érzékennyé, nyitottá és terv nélkülivé válik. A serdülőkorban kezd kialakulni magunk körül az a láthatatlan páncélzat, mely felnőtt korunkra egyre csak vastagszik. Növekedése a gyöngyökéhez hasonlít. Minél mélyebb a seb, mely őt éri, annál erősebb lesz fejlődő páncélzata.


A bölcsesség, melyet annyira szoktak magasztalni, voltaképp nem is egyéb, mint a lélek ifjúságának tudatos elsorvasztása. Amint növekszünk, folyton arra törekszünk, hogy mesterséges úton idézzük elő a lélek vénségét, hogy csökkentsük a lélek ösztönösségét, hogy elöldössük a lélek érzékenységét, mely különben képtelenné tenne bennünket az életre. Ezáltal elérjük, hogy csakugyan kibírjuk a különböző megpróbáltatásokat, legalábbis átvergődhetünk rajtuk. Később azonban, amikor a megpróbáltatások elmúlnak, s megint élni és élvezni szeretnénk, döbbenve vesszük észre, hogy a fáradságosan és drágán szerzett közönyt nem sikerül átváltoztatnunk mozgékonysággá és hitté. Az ideg vezetőképessége megszűnt. Tényleg megöregedtünk.
Kosztolányi Dezső
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekes kapcsolatok
  2016-05-31 18:27:19, kedd
 
  Férfiszempont: A magas fenntartású lányok

Nick Vujicic Magyarországon tartott előadásán voltam, ahol mesélt egy érdekes dolgot: az emberek állandóan keseregnek, hogy minden rossz. Egyébként pedig, hogy lehet kezek-lábak nélkül boldogan élni. Erre megkérte a közönséget, hogy tegye fel a kezét az, aki boldog. A 3000 emberből többnyire mindenkinek volt kettő, rosszabb esetben egy keze, amit feltehetett volna. De nem sok kéz lendült fel, szóval el kellene gondolkodni azon, hogy nem keseregni kéne, hanem megpróbálni élvezni az életet és értékelni azt, amink van.
Kezdjük azzal, mit is jelent, ha egy lány "magas fenntartású". Egész egyszerűen annyit, hogy nem egy robot, hanem nő szeretne lenni és vannak elvárásai, tehát ne húzd ki a széket alóla, ne fingj előtte, nőnapkor ne menj el sörözni, hanem vegyél neki rózsát. Azt, hogy egy csávó emiatt szakít egy lánnyal, nem tudom minősíteni. Szóval, ilyen kretének mindig vannak, de néhány ember mai napig felvesz szandált zoknival, nem kell ezen sem egyáltalán meglepődni. Ezek ugyanolyan szemetek, csak nem feltétlenül látod rajtuk azonnal. Az, hogy ez a kifejezés a mai világban a fiúknál verbális pestis lenne, teljesen kétségbe vonom. Nagyon unom a 0 életcéllal és elvárással rendelkező tömeglányokat. Innen indul a java. Vissza lehet menni a középkorba, hogy na igen, ott lovagi tornákon küzdöttek meg a nők kegyeiért, vagy a Bibliát említeni, miszerint Jákob 14 évig legeltette a birkáit, hogy feleségül vehesse a kiválasztott hölgyet, de kérem szépen, az hány száz évvel ezelőtt volt, ha egyáltalán volt ilyen? A 21. században élünk, itt az emberek gyakorlatilag folyamatosan whatsappolnak, facebook chatelnek egymással, mindenki mindent azonnal akar. Ezzel azt akarom mondani, hogy igenis fontos a randi, de nem ennyire vadregényes stílusban, hónapokon át. És, hogy ezt miért is nem teszik a férfiak? Alapvetően két ok miatt. Az első, hogy sajnos igen, vannak ilyen "férfiak" akik nulla érzelmi intelligenciával rendelkeznek, így nagyjából a nőnapi virágvásárlásban kimerül az egész éves törődés. (Jobb esetben vesz virágot, de hát aki még erre sem képes, az most azonnal szaladjon neki egy láncfűrésznek).
A másik ok pedig: mert a nők nem értékelik. Egyszerűen a rosszfiú, amelyik nem hív vissza, nem keres izgalmasabb, mint az, aki udvarol. Mégpedig azért, mert egyszerűen ezt nem udvarlásnak veszik, hanem úgy, hogy ez a fiú már megvan, az ölükbe pottyant, és innentől fogva nem is érdekes. Hiszen a nők is emberekből vannak, ők is vágynak kihívásokra, meg egyenlőségre. Szerintem teljesen ugyanaz van, mint fordított esetben. A férfiakat is többnyire az elérhetetlen lányok vonzzák. Akkor hol itt a gond? Örülhetne az összes feminista. Ha ezeknek a rosszfiúknak akarnak megfelelni a lányok, akkor igen, be kell adni hamar a derekukat. Lehet sírni, hogy ezek a fiúk csak ki fognak használni, de ezt minden normális ember tudja előre, csak az nem, aki ezt nem akarja meglátni. Hiába, ezeket az embereket nem lehet megváltoztatni. Sok lány megpróbálja, ebben érzi a kihívást, de nem. Ez van! Mármint, mindennek ára van. Annak is, ha egy srác jól néz ki. Ti ezt így fizetitek meg, mi meg a pénztárcánkkal. Csak ki a jó Isten mondta, hogy ezeket a fiúkat kell választani? Ez olyan, mint mikor gyerekkorunkban mondták a szülők, hogy ne játszunk a tűzzel/késsel/kotonnal, mert fájni fog. És fájt is, de azóta nem is játszunk vele. Úgy látszik ez a része a nevelésnek a generációm többségénél kimaradt. Több mondás is eszembe jutott, de csak annyit mondok, hogy "aki korpa közé keveredik, az ne csodálkozzon, ha megbass*ák."

Az utolsó rész pedig kicsit a jövőbe tekint. Miszerint egy igazi férfi mellett lehet csak egy lány igazi nő. Ez oké, elfogadom, vallom, hiszem. Csak amikor a 18-25 évesek ismerkedési, szexuális szokásairól beszélünk (szívem szerint beírtam volna, hogy 13-25), ne keverjük már bele a nagyfaterékat, akik még házasság előtt a pajtában szexeltek. Nem gondolom, hogy ugyanaz a problémakör. És hogy ők a nagy álompár, mert 2 világháborút túléltek, és együtt vannak 50-60 éve. Más világ volt az. Ez olyan, mintha egy banánt meg egy tojást hasonlítanál össze, mindkettő ehető, de az egyik egy gyümölcs, a másik meg...

Judik Balázs







 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Történetek
  2016-05-31 18:09:23, kedd
 
  Pocahontas a valóságban is élt - Íme a szép indiánlány esküvőjének igaz története

A Disney mese nem is tér el olyan nagyon a valóságtól: Pocahontas és szerelmének valóságos története is megható és különleges. Ráadásul az övék volt Észak-Amerika történelmének első rasszok közötti házassága 1614 április 5-én, a virginiai Jamestown városában.
Pocahontas a mintegy 30 virginiai törzs felett uralkodó Wahunsonacock - vagy ahogy az angolok hívták, Powhatan - indián főnök lánya volt, aki 1595 körül született Matoaka néven. A Pocahontas név, aminek jelentése becenév “játékos kedvű" és “legkedvesebb leányom", csak később ragadt rá. A lány nagyjából 12 éves volt, amikor az Észak-Amerika gyarmatosítására törekvő britek partra szálltak a kontinensen, és megalapították Jamestown városát. Az indiánok egy része ezt persze nem nézte jó szemmel, így a fehér telepeseknek tartani kellett a támadásaiktól.
Kapitányuk, John Smith felderítő útra indult a szárazföld belsejébe, ám kíséretével együtt a powhatan főnök fogságába került. Mindenkit megöltek, kivéve Smitht, akit Pocahontas védett meg a saját testével.

Arra nézve nincs semmilyen bizonyíték, hogy a lány mindezt szerelemből tette - az is elképzelhető, hogy csak egy brutális gyilkosságot szabotált.

A powhatan főnök szíve meglágyult, és Smith kapitányt visszaengedte Jamestownba, és a két nép között viszonylagos béke köttetett. Ez addig tartott, amíg Smith kapitány meg nem betegedett, és vissza nem utazott Angliába. 1610-ben háború tört ki, 1613-ban az angolok túszul ejtették Pocahontast, hogy így csikarjanak ki békét az indián főnöktől. Pocahontassal nem bántak rosszul, így fogsága ideje alatt megtanult angolul, keresztény hitre tért, és a Rebeka nevet kapta.
Pocahontas a valóságban is élt - Íme a szép indiánlány esküvőjének igaz története

ÁPRILIS 8.F. ZS.215 MEGOSZTÁSHOZZÁSZÓLÁS
A Disney mese nem is tér el olyan nagyon a valóságtól: Pocahontas és szerelmének valóságos története is megható és különleges. Ráadásul az övék volt Észak-Amerika történelmének első rasszok közötti házassága 1614 április 5-én, a virginiai Jamestown városában.



Pocahontas a mintegy 30 virginiai törzs felett uralkodó Wahunsonacock - vagy ahogy az angolok hívták, Powhatan - indián főnök lánya volt, aki 1595 körül született Matoaka néven. A Pocahontas név, aminek jelentése becenév “játékos kedvű" és “legkedvesebb leányom", csak később ragadt rá. A lány nagyjából 12 éves volt, amikor az Észak-Amerika gyarmatosítására törekvő britek partra szálltak a kontinensen, és megalapították Jamestown városát. Az indiánok egy része ezt persze nem nézte jó szemmel, így a fehér telepeseknek tartani kellett a támadásaiktól.

nuqcf2gbgdhsg5yv1i1m.png

Kapitányuk, John Smith felderítő útra indult a szárazföld belsejébe, ám kíséretével együtt a powhatan főnök fogságába került. Mindenkit megöltek, kivéve Smitht, akit Pocahontas védett meg a saját testével.

Arra nézve nincs semmilyen bizonyíték, hogy a lány mindezt szerelemből tette - az is elképzelhető, hogy csak egy brutális gyilkosságot szabotált.

A powhatan főnök szíve meglágyult, és Smith kapitányt visszaengedte Jamestownba, és a két nép között viszonylagos béke köttetett. Ez addig tartott, amíg Smith kapitány meg nem betegedett, és vissza nem utazott Angliába. 1610-ben háború tört ki, 1613-ban az angolok túszul ejtették Pocahontast, hogy így csikarjanak ki békét az indián főnöktől. Pocahontassal nem bántak rosszul, így fogsága ideje alatt megtanult angolul, keresztény hitre tért, és a Rebeka nevet kapta.

1850 painting of Rolfe and Pocahontas
Egy 1850-es években készült festmény Pocahontasról és Johnról

Melyik Johnhoz ment hozzá?

A mesében az indián hercegnő John Smith-be szeret bele, ám valóságban Smith rég Angliában volt, mikor egy bizonyos John Rolfe dohányültetvényes 1614. április 5-én oltár elé vezette az akkor 18-19 esztendős Pocahontast. A lány férjével tartott annak birtokára, szült egy fiút, akit Thomasnak neveztek.

Tulajdonképpen a család volt a béke záloga az indiánok és az angolok között, illetve arra ösztönözte az indiánokat, hogy áttérjenek a keresztény hitre. Pocahontas olyan híres lett, hogy Angliában a főúri körök is nagy szeretettel fogadták, sőt, I. Jakab még udvarába, a Whitehallba is meghívta.

Pocahontas élete mégis tragikusan hamar ért véget egy rejtélyes betegség következtében 1617 márciusában, amikor férjével hajóval visszaindult az Újvilágba. Ezzel az indiánok és az angolok ismét ellenségként tekintettek egymásra, 1622-ben Rolfe is elesett a csaták egyikében, a fiú, Thomas viszont, aki Angliában is otthon érezte magát, a gyarmatok megbecsült polgára lett. Később családot alapított, gyereket nemzett, leszármazottai között pedig olyan hírességeket találunk, mint Percival Lowell csillagász, vagy Nancy Reagan first lady.











 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Érdekességek
  2016-05-31 17:55:50, kedd
 
 



Kőhíd - Munkácsy híd

Gyulai út

Az 1777-ben ásott csabai Körösön eleinte csak jármos fahidak épültek: a Gyulai úton, a Széchenyi liget sarkánál, és a villamosmű melletti körgáti zsilip helyén. A városban elsőként a legforgalmasabb Gyulai úti híd helyén épült szilárdabb anyagú, téglaboltozatos híd 1875-ben Sztraka Ernő városi mérnök tervei alapján, 7,5 méter nyílással és 6 méter kocsiútszélességgel, tégla mellvédfallal. A hidat a népnyelv Kőhídnak nevezte el. A szép híd a Körös-parttal és a közeli malommal, illetve később a Közművelődés Házával festői látvány nyújtott és hamar a csabai képeslapok egyik kedvelt témájává vált.
kohid.jpg
A Kőhíd 1900 körül


A híd azonban hamar szűkké vált, ugyanis a város egyik legforgalamasabb útvonalára esett: kora tavasztól késő őszig erre haladt el a felsővégi legelőre járó tehéncsorda, illetve országos, sőt hetipiacok alkalmával is az embereknek, kocsiknak és állatoknak egész serege járt keresztül rajta. Számos alkalommal csak a szerencsén múlott, hogy az embereknek, állatoknak és járműveknek gyalogjáró hiányában a szűk úttesten összetorlódott nagy tömegében nem történt komolyabb baleset. Így rég óhajtott kívánsága teljesült a csabaiaknak 1902-ben, amikor a vármegye a csabai kőhidat átalakíttatta. A híd bővítésének terveit az államépítészeti hivatal főnöke, Haviár Lajos királyi főmérnök készítette.

malom_1890.jpg
A híd a gőzmalommal az 1900-as évek elején

A tégla mellvédfalat lebontották és a hidat kétoldalt két-két méter szélességben vaskonzolokon nyugvó, vaskorláttal ellátott gyalogjárókkal bővítették. A járdákat az úttesttől 20 cm magasságkülönbség választotta el, így a gyalogosokat tökéletesen elszigetelték az állat- és kocsiforgalomtól. A másik jelentős változás az volt, hogy mindkét oldalon (a Széchenyi utca felől 80, a Gyulai út felől 100 méter hosszan) fokozatos emelkedővel könnyítették meg a járművek feljutását a hídra, és az úttest szintjét is 10 cm-rel csökkentették. A mintegy három hétig tartó munkálatok 1902. május végén fejeződtek be. A híd pályája azonban továbbra is túl magasan volt, s így felesleges útkapaszkodást okozott, amellett a hídra vezető út igen nyomasztó hatással volt a közeli Közművelődés Házára és a vele szemben lévő sarokházra. Ádám Gusztáv elkészítette az útszint lesüllyesztésének, a a gyalogjárók vasbetonnal való kiszélesítésének terveit, ezek azonban nem valósultak meg.


A Kőhíd és a Közművelődés Háza
malom_
A Kőhíd és az István malom hangulatos látképe az 1950-es években

A Kőhíd nem sokkal lebontása előtt

1963-ban a hidat az UVATERV Szabó J. mérnök tervei alapján alakította át. Sajnos ez az átépítés sem volt elég ahhoz, hogy a híd az egyre növekvő forgalmat elbírja. 1984-ben lebontották, ekkor épült az egykori hangulatos, bájos híd helyére a ma is látható jellegtelen betonhíd, amely ugyan elődjénél szélesebb, nagyobb teherbírású, ám a régi híd szépségéből semmit sem örökölt, így a Körös egyik leghangulatosabb szakasza sajnos elveszítette egyik legfőbb ékességét.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A mai munkavállalás érdekeségei
  2016-05-31 17:38:29, kedd
 
  Továbbtanulás a fejlődés kulcsa
A mai világban semmi sem állandó és ezt az elméletet osztják minden munkahelyen. Vagyis, ha egyszer megszereztünk egy állást, az nem jelenti azt, hogy húsz év múlva is az a miénk lesz, vagyis állandóan tenni kell azért, hogy megtartsuk munkánkat.
Amit pedig most kérnek a munkáltatók, az az, mellyel mindenki igazolhatja, hogy tudása napra kész és bármilyen feladat ellátásához ért is rábízhatják.Jövő hídja át kell tudnunk lépni a nekünk felállított hidat ha munkahely már nem a mi Javunkat szolgálja.Bár mindenkiben felébred az egészséges jogérzék az ilyen esetek kapcsán, azért munkáltatóként mégis gyakran kell megtalálnunk az egyensúlyt rövidebb távú munkáltatói érdekeink (vagyonbiztonság, munkafegyelem), valamint egyrészt hosszabb távú munkáltatói érdekeink (munkavállalók elkötelezettsége, lojalitása) és a munkavállalók személyes jogai között. És ? mint azt az előbbi két példa is mutatja -, nagyon vékony ez a határvonal.Jogi oldalról megközelítve a problémát, a Munka törvénykönyve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint a vagyonvédelmi törvény és néhány Alkotmánybírósági határozat viszonylag egyértelműen és megfelelően szabályozza ezt a területet.A Munka törvénykönyve már a bevezető rendelkezések között kimondja, hogy a felek (azaz a munkaadó és a munkavállaló) egymás személyhez fűződő jogait kötelesek tiszteletben tartani. Kimondja továbbá azt is, hogy a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során saját jogát mindenki csak olyan módon gyakorolhatja, hogy azzal a másik félnek indokolatlan hátrányt, sérelmet ne okozzon. Tehát az alkalmazott eszközöknek és módszereknek egyrészt alkalmasnak kell lenniük a kívánt cél elérésére, másrészt nem vezethetnek a másik fél jogainak aránytalan sérelmére.

Amennyiben munkavállalóinkat fejpánt viselésére kötelezzük, őket (nem a munkavégzésükkel összefüggésben) indokolatlanul megkülönböztetjük, vagy kémkedünk utánuk, minden esetben olyan sérelmet okozunk nekik, amelyek egyrészt nem állnak arányban a munkáltató jogos érdekeivel, ugyanakkor mindezzel számos jogszabályt meg is sértünk.

Ezen írás keretei között nincsen lehetőség minden jogszabályt külön említeni, és azokat részletezni, ugyanis mindez egy komolyabb szakcikk témája is lehetne, azonban érdemes a téma néhány jogi vonatkozását részletesebben kifejteni.

A munkáltatónak minden esetben tiszteletben kell tartania az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény előírásait. Ez alapján az arcmás személyes adat, de pl. a magánéletre és a szexuális orientációra vonatkozó adatok különleges adatnak minősülnek. Különleges adat pedig csak abban az esetben kezelhető, ha ahhoz az érintett írásban hozzájárult. Kifejezett írásos hozzájárulás nélkül felvétel munkahelyen nem készíthető, ugyanakkor az ilyen megfigyelésnek arányban is kell állnia az adatkezelés céljával.

Egy alkotmánybírósági határozat (36/2005) kimondja, hogy mindenkit megillet a magánszférához való jog: ?az érintett akarata ellenére mások oda ne hatolhassanak be, illetőleg be se tekinthessenek". Egy másik határozat szerint (20/1990.): ?mindenki maga rendelkezik magántitkainak és személyes adatainak feltárásáról és felhasználásáról."

Márpedig magántitkai, és magánszférája egy munkavállalónak a munkahelyén is lehetnek.

Mindezek mellett az Mt. kimondja: 9. § (1) ?Az e törvény hatálya alá tartozók személyhez fűződő jogait tiszteletben kell tartani.

(2) A munkavállaló személyhez fűződő joga akkor korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos.
A személyhez fűződő jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell.

(3) A munkavállaló a személyhez fűződő jogáról általános jelleggel előre nem mondhat le.
A munkavállaló személyhez fűződő jogáról rendelkező jognyilatkozatot érvényesen csak írásban tehet.?

A nyilatkozatnak érthetőnek kell lennie, és ki kell derülnie belőle, hogy ki jogosult az adatkezelésre, mit, milyen célból gyűjtenek, a nyilatkozat meddig használható fel, mik az adatszolgáltatás megtagadásának következményei.

Az Mt.: 11. § (1) kimondja, hogy ?A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

(2) A munkáltató előzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenőrzésére szolgálnak.?

A kamerával történő megfigyelés tényét minden esetben táblával jelezni kell. Rejtett kamera nem alkalmazható.

A vagyonvédelmi törvény szerint kamerás megfigyelés csak és kizárólag olyan helyen alkalmazható, ahol ezt a személy és vagyonvédelem indokolttá teszi, tehát a munkavégzést ?vagyonvédelmi céllal? nem lehet kamerával ellenőrizni.

Ha a történet jogi vonatkozásaitól el is tekintünk, és HR oldalról szemléljük a történteket, láthatjuk, hogy ez a munkáltató nem igazán vette emberszámba munkavállalóit.

Örök igazság, hogy a munkavállalók mindig okosabbak, mint a munkáltatók. A munkavállalók minden esetben revansot vesznek az elszenvedett sérelmekért, és mindig elveszik azt, amiről úgy érzik, hogy jár nekik, vagy amit elvettek tőlük. A példában szereplő eszközök alkalmazása során a munkavállalók előbb-utóbb úgyis rájönnek, hogyan lehet kijátszani a legszorosabb ellenőrzést is, és komoly károkat okoznak munkáltatójuknak. Vagy közvetlenül a munkáltatójukon, vagy a vevőkön állnak bosszút minden elszenvedett sérelemért és igazságtalanságért, mellyel külön büntetés és média hírverés nélkül is tetemes veszteségeket okoznak munkáltatójuknak.

Mielőtt tehát ilyen eszközöket vetnénk be munkavállalóink ellen, vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy milyen módon lehetne még hatékonyabban gazdálkodni, hogyan tudnánk erőforrásainkat még hatékonyabban felhasználni, a munkát jobban megszervezni. Természetesen ezek mindig hosszabb idő alatt megtérülő, és komolyabb felkészültséget igénylő lépések, mint illegálisan bekamerázni egy munkahelyet.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba Munkajogi és HR tanácsadó



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2016-05-31 17:01:49, kedd
 
 



Nos végérvényesen otthagyom a tyúkokat a túlsó parton.

Ha nő vagy, akkor talán nehéznek gondolod azt, hogy állandóan mosolyogj és jó kedvű legyél, de megvan a módja, hogy ez könnyebb legyen számodra. Emlékezz, hogy mindig vannak olyan dolgok, amelyek segítenek neked, hogy nagyszerűen érezd magad, egy új frizura, torna, vásárlás, sütés-főzés stb. Ha ezek a dolgok boldoggá tesznek, akkor ezt az érzést add át magadnak.

Ha férfi vagy, meg kell tanulnod hallgatni , aktívan figyelsz. Ahhoz, hogy kimutasd a nőnek, hogy te valóban becsülöd őt, elég annyi, hogy figyelsz rá. A tiszteletteljességed meg kell, hogy maradjon, ugyanúgy mint a méltóságod.Ha muszáj látnod őt nap mint nap, munkahely,okokból kifolyólag (és nem érzelmektől vezérelve!!!), akkor szépen köszönsz, de ennyi, semmi több!

KA
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Képes idézetek
  2016-05-30 08:58:13, hétfő
 
 



Belegondoltál valaha, hogy mi is a szerelem? Vagy túlságosan szabadon használjuk ezt a szót? Ténylegesen a szeretet az, ami összeköt, vagy nem a szeretet, hanem valami más kapcsol össze minket olyan erősen?

A szerelem természetére vonatkozó kérdést évszázadok óta újra és újra feltesszük. Mostanra már tudnunk kell a választ. De a szerelmet nehéz nyakon csípni, megszemlélni, és jellemezni, majd amikor az elménk végre a közelébe férkőzik, a válasz talán már mégsem tetszik annyira.

Mivel a szerelmet olyan nehéz meghatározni, és mivel esetleg tartunk attól, hogy a válasz mit rejthet a saját kapcsolatunkra vonatkozóan, beszéljünk először arról, hogy mi az, ami nem szerelem. Így, ami megmarad, az csak a szerelem lehet.

Mi az, ami nem szerelem?

Tudjuk, hogy a szerelem nem önző. Ezt senki nem vonhatja kétségbe, hiszen, amikor önzők vagyunk, akkor csak a saját vágyainkkal és igényeinkkel törődünk. Ilyenkor nem szerethetünk valaki mást, mivel nincs is senki, aki betölthetné ezt az önző teret.

Tulajdonképpen, ha mindazt sorra vesszük, ami nem szerelem, láthatjuk, hogy mindegyik mélyen az önzésben gyökerezik. Ez jól jön nekünk, mert leegyszerűsíti a feladatunkat.

Az önzésen alapuló kapcsolatok hatalmi harcokhoz vezetnek. Mindketten saját igényeiket akarják kielégíteni, így megindul a küzdelem. Hamarosan az egyikük győz, és ekkor ott állunk egy olyan kapcsolattal, amely az elnyomásról és a behódolásról szól. Ez nyilvánvalóan nem szerelem.

Ezen önző dráma közepette felvonultatjuk minden féltékenységünket és haragunkat, melyeket gyengeségünk és félelmeink táplálnak.

Birtokolni akarjuk, amire szükségünk van, és védelmezni kezdjük, ami már a birtokunkba került. Az önzés, a birtoklás, az elnyomás, a behódolás, a féltékenység és a harag csupa olyasmi, ami nem szerelem.

Igazából szerelem tehát .. .

Ha kizárunk mindent, ami nem szerelem, mi az, ami marad? Ha azt mondjuk, hogy az önzés a gyökere mindennek, ami nem szerelem, akkor arra kell gondolnunk, hogy a szerelem gyökerénél az önzés ellentétét találjuk. Az igaz szerelem lényege tehát - az adás.

Ha pedig szerelem az, amikor adunk, ez azt kell jelentse, hogy a szerelem egyenlően ad annak, aki szeret és annak, akit szeretnek. Hiszen, ha a szerelemben nincs önzés, akkor az önzés kivetítése sem történhet meg.

Egy valódi szerelmi kapcsolatban nem az igényeinkből fakad sem az, amit adunk, sem az, amit  kapunk. Forrása ehelyett kedvesünk és saját magunk valódi lényének összekapcsolódása és őszinte elismerése.

Amikor igazán szerelmesek vagyunk, nincs az az érzésünk, hogy légüres térként magunkba szívjuk a másikat, hogy kitöltse a bennünk lévő űrt. Teljesnek érezzük magunkat a társunk nélkül, és vele együtt is. Vonzódunk hozzá, mert a lénye együtt rezeg a miénkkel. Sejtjük, hogy hasonlóak vagyunk, mégis, ott van köztünk ez a rejtélyes áramlás; egy tér, amely felfedezésre vár; egy hely, amely alkotni és álmodni hív.

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Képes idézetek
  2016-05-30 08:46:58, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
Képes idézetek
  2016-05-30 08:34:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 294 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 294 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 73
  • e Hét: 259
  • e Hónap: 6254
  • e Év: 48199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.