Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szenvedélybetegségek
  2008-03-19 15:09:57, szerda
 
  Tíz kicsi indok - Bûn és bûnhődés - Füstadó és anyagi javak - Percnyi boldogság


A szenvedélybetegségek (addiktológiai kórképek) fogalmába tartoznak azok a magatartászavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, a szertől függőség (dependencia) alakul ki abban az értelemben, hogy a személy nem tud lemondani e szerek használatáról, akkor is fogyasztja, ha a testi, pszichés, vagy szociális ártalmait érzékeli, és ha a szer fogyasztását környezete ellenzi vagy tiltja. Azonban ma már a szenvedélybetegségek nagy csoportját számos más tünetegyüttes is gazdagítja.

Hazánkban az alkoholfogyasztás, ezen belül az égetett szeszesitalok fogyasztása jelentette a legsúlyosabb problémát az elmúlt években. Igaz, ma már nem az első helyen állunk a világranglistán, de meg mindig az "előkelő" harmadiknegyedik helyen tudhatjuk magunkat állítja dr. Takách Gáspár, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet addiktológusa, osztályvezető főorvos.

Tíz kicsi indok
Az iszákosok és alkoholfüggők száma a felmérések szerint Magyarországon 600800 ezer fő között van, s ennek a tizede sem kezelteti magát. Az 50 éves férfiak halálozási aránya 10 ezer lakosra vetítve nálunk a legmagasabb a környező országokhoz képest. A helytelen táplálkozás és életmód mellett a legfontosabb és legsúlyosabb rizikófaktort a szenvedélybetegségek jelentik. Elég, ha az alkoholizmus következtében kialakuló májcirózisra gondolunk, amely az egyik leggyakoribb halálok.
Az alkoholista személyiséget nehéz meghatározni, hiszen nemcsak az egyének, de körülményeik és az ivás okai is eltérnek egymástól, mégis sok a hasonlóság. Ma az alkoholisták személyiségében az átlagosnál többet tapasztalt tíz elem: a gyermeteg személyiség, primitív fokú szexuális szerveződés, függő élősdi személyiség, hiányzó vagy zavaros apaideál, nem megfelelő anyagyermek kapcsolat, felhalmozódó személyiségkárosító tényezők, rossz frusztrációtûrés, súlyos önértékelési problémák, elmezavarra való hajlam, önpusztító beállítottság. Gyakran előfordulnak személyiségfejlődést károsító tényezők is az egyén gyermekkorából.
Dr. Takách Gáspár elmondta, hogy a női nemnél is emelkedőben van az alkoholfüggők száma. A nők általában zugivók, így ivási szokásaik természetrajza is más. Ma már intézetük alkoholbetegeinek fele nő. Ez az arány azonban annak is betudható, hogy a biológiai kezelés mellett lelki terápia is folyik, s mivel a szebbik nem képviselői gyakran érzelmi okokból isznak, ők jobban is igénylik a lelki kezelést.
Bûn és bûnhődés
A szenvedélybetegségek alkoholizmus, drogozás titka és felszámolásának lehetősége a családban keresendő. Fontos szerepe van a társas lélektani helyzeteknek, a szerepeknek, az életmódnak. Nemcsak biológiai függőségről van szó, hanem alkoholista játszmáról, "karrierről" is beszelhetünk, s kétségtelen, hogy mindig találunk olyan személyeket, akik jóakarattal telve megpróbálják megmenteni a beteget, eközben önmaguk is rengeteget szenvednek. Segítségük sokszor hiábavalónak, erőfeszítésük reménytelennek tûnik, egyszerûen azért, mert rosszul segítenek.
A játszma nem tudatos, a megmentő, az üldöző, a balek, a megfásult szerepek igen gyakoriak, s a családtagok révén a társadalomnak egyre szélesebb rétege betegszik meg. A hozzátartozók jobbára szorongó, depressziós állapotot produkálnak, s ők sem minden esetben kezeltetik magukat, hiszen a család "fekete báránya" mellett viszonylag egészségesnek érezhetik magukat. Így sokszor a beteg az egész család tüneteit magán hordozza.
A szenvedélybetegeknél az anyagtól való függőség, a szégyenérzet, a bûntudat, a kisebbrendûségi érzés mellett megfigyelhető a társfüggőségt is. Ezért a betegek nagy része függőségi személyiségzavarban, viselkedészavarban is szenved. Minden embernek szüksége van legalább egy intim, felnőttfelnőtt kapcsolatra. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az alkoholista társak előbbutóbb kifordulnak a házasságból, a párkapcsolatból, és sokszor visszakerülnek a gyermek szerepébe, az idős szülők mellé, vagy más kapcsolatokban kallódnak. Az integrálódásban a szûkebb, vagy a tágabb család tud a legtöbbet segíteni.
A játszmákból kikerülni iszonyúan nehéz, az autonómia erősítésével, a kisebbrendûségi szerepektől való megszabadulással spontánabb, intimebb lesz a kapcsolat, tudatosabbá válik az alkoholbeteg élete is. A társadalmi, életmódbeli rehabilitáció, valamint az egészséges szenvedélyek (egyebek mellett sport, közösségi programok) által a betegek olyan katartikus élményeket (pörgés, feldobottság, extázis) élnek át józanul, amelyet azelőtt csak az ital nyújtott. Természetesen túlzásba eshetnek így is, de ez közel sem olyan káros, mint az alkohol, s átmenetileg szükségük is van pozitív "pót"cselekvésekre.

A cikk folytatódik - 1/2. oldal



Szenvedélybetegségek A-tól Z-ig

2 . oldal
Tíz kicsi indok - Bûn és bûnhődés - Füstadó és anyagi javak - Percnyi boldogság

Füstadó és anyagi javak
A dohányzás biológiai értelemben véve még károsabb az egyén és környezete egészségére nézve a szociális kárt leszámítva mint maga az italozás erősítette meg Takách doktor. De talán mintha javulna a helyzet, most, hogy szigorodnak a rendelkezések, magasabb a jövedéki adó, drágul a cigaretta is, egyre többen próbálnak leszokni a dohányzásról, fordulnak segítségért szakemberhez.
A nikotintapaszok, tabletták, rágók ára mélyen alatta van az évek alatt elpöfékelt pénzösszegeknek. A nikotin és az alkohol ráadásul rituálisan és biológiailag is erősíti egymást, mindkettő feszültségoldó hatású, sok szempontból ugyanazon célból használják. Az erős dohányos alkoholizmusába is könnyebben visszaesik, ám a leszokással is sikeresebben megbirkózik, ha egyszerre hagy fel a káros szenvedélyekkel.
Fogyasztói társadalomban élünk, nemcsak az anyagi javakat fogyasztjuk, de a sikert, az elismerést is. A teljesítményorientált szemléletmód meghatározza az idő beosztását is, s a szellemi értékek egyre inkább háttérbe szorulnak a számokban merhető teljesítménnyel szemben figyelmeztet a főorvos. Az emberek a boldogságukat, saját önbizalmukat, önértékelésüket is munkájuk sikerén, illetve sikertelenségén mérik le. A munkamániások egyértelmûen a fogyasztói társadalom csapdájában vergődnek.
Percnyi boldogság
A kóros játékszenvedély tágabb értelemben szintén az addiktológia tárgykörébe tartozik, mint kényszeresnek tekintett viselkedészavar. Mióta elterjedtek a játékautomaták, játéktermek ezrei csábítanak a pénzszórásra. A fiatal férfiak a legveszélyeztetettebbek, akik több millió forintot is elköltenek, mire szakemberhez fordulnak. A felnőtt világban, a kaszinókban pedig már több tízmilliós összegeket játszanak el a játékos kedvûek.
A tiltólistákon napjainkban is kb. 150en szerepelnek azok, akik saját magukat tiltatják ki a szerencsebarlangokból. A videó, számítógép, internet robbanásszerû elterjedésével egyre többen függnek ezektől a technikai csodáktól. Társadalmi rétegtől, végzettségtől, korosztálytól függetlenül gyarapodik azoknak a száma, akiknek egészségük, egzisztenciájuk, teljesítményük, emberi kapcsolataik rovására megy ez az őrület. Az interneten köttetett kapcsolatokra jellemző, hogy sosem lehetnek olyan igazak, intimek, felelősségteljesek, mint a személyes emberi kontaktus.
A vásárlási mánia is komoly párkapcsolati konfliktusok forrása lehet, amelyben elsősorban a nők érintettek. A fogyasztói társadalom "átkaként" léptennyomon reklámok kínálják a cégek termékeit, hirdetések ömlenek ránk a médiából is. A vásárlási kényszerben szenvedő betegek komoly lelkiismeretfurdalással élnek, felszínesebben élik meg mindennapjaikat, egy idő után úgy érzik, hogy emberi kapcsolataik sem mûködnek.

Szerző: Molnár Éva
Forrás: Sanitas
2006. 09. 06.
Kapcsolódó anyagok
Sokan egy életet szúrnak el vele: kemény és lágy drogok
Hogyan kezeli ön a stresszhelyzeteket?
Pusztító szenvedély /A dohányzás káros hatásai/
Alkoholizmus


Link
 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Címkék: harmadiknegyedik, megszabadulással, viselkedészavar, személyiségében, felszámolásának, teljesítménnyel, játékszenvedély, nikotintapaszok, pénzösszegeknek, mindennapjaikat, egzisztenciájuk, alkoholizmusába, személyiségfejl, világranglistán, szenvedélyekkel, önértékelésüket, sikertelenségén, integrálódásban, párkapcsolatból, feszültségoldó, visszakerülnek, reménytelennek, magyarországon, természetrajza, teljesítményük, gyermekkorából, kapcsolatokban, felszínesebben, játékautomaták, elterjedésével, rehabilitáció, természetesen, tünetegyüttes, kényszeresnek, rendelkezések, pszichiátriai, szer fogyasztását, égetett szeszesitalok, legsúlyosabb problémát, elmúlt években, felmérések szerint, helytelen táplálkozás, alkoholizmus következtében, egyik leggyakoribb, alkoholista személyiséget, ivás okai, alkoholisták személyiségében, átlagosnál többet, gyermeteg személyiség, egyén gyermekkorából, arány azonban, biológiai kezelés, Takách Gáspár, Országos Pszichiátriai, Neurológiai Intézet, Szenvedélybetegségek A-tól Z-ig, Molnár Éva,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Minden harmadik...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Nevem  Próbálj meg ...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A másik dolog,  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Nem számIt  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Hiányzik  Png kislány  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Png fotel  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png cica  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Nagyi telefonál  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Nevem  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hiányzik  Szép álmokat!  Hazára minden embernek szükség...  Nem számIt  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Radikális szeretet  s immár én is felragyogva, ért...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldog családok mind hasonló...  Szívem tiéd  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gonosz démon-álarc  Próbálj meg ...  Bounty krémes  Fekete-erdő desszert  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Mi lenne ha  Alázat  Irgalom és ítélet  Szép napot kívánok  Minden harmadik...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png ház  s immár én is felragyogva, ért...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Neked tudnod kell  Png csokor  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png virág  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szer fogyasztását, égetett szeszesitalok, legsúlyosabb problémát, elmúlt években, felmérések szerint, helytelen táplálkozás, alkoholizmus következtében, egyik leggyakoribb, alkoholista személyiséget, ivás okai, alkoholisták személyiségében, átlagosnál többet, gyermeteg személyiség, egyén gyermekkorából, arány azonban, biológiai kezelés, lelki kezelést, családban keresend&#245, társas lélektani, megfásult szerepek, családtagok révén, társadalomnak egyre, hozzátartozók jobbára, egész család, anyagtól való, betegek nagy, tapasztalatok viszont, alkoholista társak, gyermek szerepébe, tágabb család, legtöbbet segíteni, játszmákból kikerülni, autonómia er&#245, alkoholbeteg élete, egészséges szenvedélyek, betegek olyan, ital nyújtott, cikk folytatódik, dohányzás biológiai, szociális kárt, italozás er&#245, évek alatt, alkohol ráadásul, káros szenvedélyekkel, anyagi javakat, szellemi értékek, számokban merhet&#245, munkamániások egyértelm&#251, fogyasztói társadalom, kóros játékszenvedély, addiktológia tárgykörébe, fiatal férfiak, kaszinókban pedig, játékos kedv&#251, tiltólistákon napjainkban, technikai csodáktól, interneten köttetett, személyes emberi, vásárlási mánia, cégek termékeit, vásárlási kényszerben, életet szúrnak, dohányzás káros, harmadiknegyedik, megszabadulással, viselkedészavar, személyiségében, felszámolásának, teljesítménnyel, játékszenvedély, nikotintapaszok, pénzösszegeknek, mindennapjaikat, egzisztenciájuk, alkoholizmusába, személyiségfejl, világranglistán, szenvedélyekkel, önértékelésüket, sikertelenségén, integrálódásban, párkapcsolatból, feszültségoldó, visszakerülnek, reménytelennek, magyarországon, természetrajza, teljesítményük, gyermekkorából, kapcsolatokban, felszínesebben, játékautomaták, elterjedésével, rehabilitáció, természetesen, tünetegyüttes, kényszeresnek, rendelkezések, pszichiátriai, addiktológusa, társadalomban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1577
  • e Hét: 5680
  • e Hónap: 10058
  • e Év: 48548
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.