|
2016-09-23 11:48:19, péntek
|
|
|
|
|
|
A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegőrző szerepe kiemelkedő a hideg hónapokban, de bőrünk ápolására is használhatjuk.
A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. Termésük diótermés, csonthéjashoz hasonló zárt kupacsú makk.
A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió.
Kiemelkedő egészségvédő hatás
Gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, réz, mangán, szelén). A diófélék tartalmazzák a rák-, illetve a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan segítő antioxidánsokat és az E-vitamint is. A dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja.
agy mennyiségben tartalmazza a kedvező élettani hatású omega-3 zsírokat, melyek az emberi szervezetben csökkentik a nem kívánatos triglicerid-szintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, vértisztító hatású, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás nőknél csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget is.
Dió a konyhában
Igazi kincs a dióolaj
A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért ne tartogassuk sokáig. Linolsav-tartalmának köszönhetően védi immunrendszerünket, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket.
Hogyan tároljuk?
A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.
A diót száraz, szellős helyen, egy rétegben továbbszárítjuk, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban, esetleg kartondobozban tároljuk.
A diót igen sokféleképpen fel tudjuk használni. Kedvelt alapanyag és töltelék süteményekhez, gabonakásákhoz, de salátákba is kiváló. Nagyon finom pesto készíthető belőle, és pástétom is, ha egy kevés sárgarépával összedaráljuk. De önmagában is kiváló nassolnivaló.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
Címkék: antioxidánsokat, vászonzacskóban, továbbszárítjuk, egészségmegőrző, cukorbetegséget, salátaszószokat, gabonakásákhoz, szívbetegségek, kialakulásának, kartondobozban, találkozhatunk, haladéktalanul, diófogyasztás, erdőgazdasági, megtisztítani, rugalmasságát, csonthéjashoz, süteményekhez, összedaráljuk, használhatjuk, sokféleképpen, egészségvédő, sárgarépával, nejlonzsákba, gyümölcsöket, csökkentheti, vitaminokban, tartalmazzák, alapanyagunk, köszönhetően, juglandaceae, legfontosabb, mennyiségben, szervezetben, nassolnivaló, kaliforniáig, hideg hónapokban, diófélék vagy, ehető diót, diófélék tartalmazzák, szívbetegségek kialakulásának, rákellenes küzdelem, kedvező élettani, emberi szervezetben, vérerek rugalmasságát, diófogyasztás nőknél, 2-es típusú, dióból sajtolt, levert diókat, napig füllesztjük, kiló héjas, diót száraz, Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, Magas E-vitamintartalmának,
|
|
|
|
hideg hónapokban, diófélék vagy, ehető diót, diófélék tartalmazzák, szívbetegségek kialakulásának, rákellenes küzdelem, kedvező élettani, emberi szervezetben, vérerek rugalmasságát, diófogyasztás nőknél, 2-es típusú, dióból sajtolt, levert diókat, napig füllesztjük, kiló héjas, diót száraz, rétegben továbbszárítjuk, diót igen, kevés sárgarépával, antioxidánsokat, vászonzacskóban, továbbszárítjuk, egészségmegőrző, cukorbetegséget, salátaszószokat, gabonakásákhoz, szívbetegségek, kialakulásának, kartondobozban, találkozhatunk, haladéktalanul, diófogyasztás, erdőgazdasági, megtisztítani, rugalmasságát, csonthéjashoz, süteményekhez, összedaráljuk, használhatjuk, sokféleképpen, egészségvédő, sárgarépával, nejlonzsákba, gyümölcsöket, csökkentheti, vitaminokban, tartalmazzák, alapanyagunk, köszönhetően, juglandaceae, legfontosabb, mennyiségben, szervezetben, nassolnivaló, kaliforniáig, argentínáig, jelentőségű, tartalmának, tartalmazza, tartogassuk, bélféregűző, megelőzését, fogyasztása, vértisztító, triglicerid, füllesztjük, kockázatát, díszfaként, amerikából, mártásokat, rendszeres, csökkentik, ugyanakkor, hatékonyan, rákellenes, kimutatták, egészséges, kiemelkedő, alapanyaga, anyagokban, közönséges, családjába, medencében, diófafélék, fejthetünk, lebontható, amelyekről, elcsúfítja, gyakrabban, fajtájával, hónapokban, készíthető, salátákba, kutatások, emésztést, termésünk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
563 db bejegyzés |
e év: |
2897 db bejegyzés |
Összes: |
128127 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3424
- e Hét: 37738
- e Hónap: 91410
- e Év: 369635
|
|
|