Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2015-02-17 11:03:14, kedd
 
  Mi a szerelem a nő és a pasi szemében?

Szenvedély, szerelem, mámor, megszállottság, vágy, viszketegség - ezen szavakkal írjuk le azt az önkívületet, eufóriát, révületet, gyönyört, amelyet így vagy úgy, szinte mindenki átélt valamikor. Együtt jár velük a bánat, a keserűség, a fájdalom és a gyötrelem. Ám a szerelmet mindkét nem másképpen éli meg...

A szakértők sok ezer éve próbálják meghatározni a szerelmet, nem sok sikerrel, és többnyire arra a következtetésre jutottak, hogy rajtunk kívül álló erők irányíthatják. Holott más emberi érzelmeket - például a depressziót, a szorongást, a rögeszmét és a félelmet - minden gond nélkül képesek vagyunk meghatározni.


Azonos célok, más feltételekkel


A férfiak és nők szexszel, szerelemmel kapcsolatos indítékai és elvárásai nagyon eltérőek. Mindezek mélyen gyökereznek az emberiség múltjában. Rövidre fogva, a mai férfi a vizuális ingereket, a nő egészségének, termékenységének, fiatalságának jeleit, a nő a férfi hatalmának, társadalmi helyzetének, elkötelezettségének, vagyonának külső jeleit találja izgatónak - ugyanúgy, mint őseink. Szexuális vágyaink és indítékaink több százezer év alatt nem nagyon változtak. Lehet, hogy ez nem népszerű álláspont, abban a világban, ahol divat azt mondani, hogy férfiak és nők ugyanazt akarják az élettől, azonosak a motivációik, a hajlandóságaik és a vágyaik, de hamarosan be fogod látni, hogy ez nem igaz. Sőt, a szíved mélyén talán máris tudod, hogy nem az!


A szerelem hatalma


Az emberek többsége csak a jó oldalát látja a szerelemnek. Forró pillantásokról, kézfogásokról, közösen dalolt szerelmi románcokról, szeretkezésről álmodoznak, andalító, meleg érzésekre gondolnak, mindenfélére, ami a ,,boldogan éltek, míg meg nem haltak" címkével összefogható, holott a szerelemnek vannak sötét oldalai is. Tudtad, hogy minden negyedik gyilkosságnak a rosszra fordult szerelem az oka? Hullanak a házastársak, az udvarlók, a vetélytársak, a fanatikus rajongók, az elhagyott szeretők. A szerelmes ember ujjong, kétségbeesik, fél vagy bosszút forral - sokszor mindezt egyszerre. A szerelem az agyban lejátszódó kémiai reakció! A szerelem hatalmas dolog, amelyet minden emberbe belekódoltak.




A szerelem biológiája


Egyszerű tudományos nyelvezettel élve a szerelem ugyanazoknak a vegyületeknek - többek között a dopaminnak, az oxitocinnak, a tesztoszteronnak, az ösztrogénnek és a norepinefrinnek - a műve, amelyek társkeresésre ösztönzik a többi emlőst. Miután agyunk bizonyos kritériumok alapján azonosította a megfelelő partnert, gyorsított üzemmódban állítja elő a kiválasztott, számára vonzó környezethez szükséges vegyületeket. A válogatásnál az emberek egyetlen személyre összpontosítanak - ez különbözteti meg őket az állatoktól. Az udvarló hím galamb felfújja magát, és annyi tojónak szalad utána, ahányat csak bír energiával. Az embereknek általában van egy gyorslistájuk a jelöltekről, de csak egynél dobnak be mindent.


Szerelem első látásra?


Tudományosan bebizonyították, hogy létezik ,,szerelem első látásra". Ha valaha is átélted ezt, akkor az agyad hatalmas mennyiségben állította elő a dopamint és a norepinefrint. Ezeknek majdnem olyan a hatásuk, mint a drogoknak. Míg azonban az állatoknál másodpercekig vagy percekig tart a felfokozott állapot, az embereknél hónapokig vagy évekig is eltarthat. Az első látásra fellobbanó szerelem tehát igenis létező jelenség.


Az összebújás


A nemi vágy főhormonja, a tesztoszteron, amiből a férfiaknak tízszer-hússzor több jut, mint a nőknek. Ezért olyan erős és türelmetlen bennük a nemi ösztön. A férfiak a tesztoszterontól szőrösebbek, nagyobbak, erősebbek, agresszívabbak és fickósabbak a nőknél. Ám a férfiakban feltűnően kevesebb az oxitocin, mint a nőkben. Az oxitocin, az ,,összebújós hormon" nagy mennyiségben szabadul fel a férfiakban és a nőkben orgazmus közben. Amint azonban bekövetkezik az ejakuláció, a férfiból ki is ürül az oxitocin, ezért nem vonzza őt annyira a szex utáni összebújás, ami annyira fontos a nőknek.



Amikor az emberek összeállnak párba - vagy egymásba szeretnek, ahogyan mondani szokás -, magas bennük az oxitocin szintje. Ez a hormon ajándékoz meg azzal a kellemesen meleg érzéssel, hogy megkaptuk, amire vágytunk. Mivel a nőkben magasabb az oxitocin szintje, ezért mélyebben élik át a szerelmet egy új kapcsolat kezdetén. Minél több oxitocin szabadul fel bennük, annál gyengédebbek lesznek, annál komolyabban veszik a kapcsolatot. Elég kiejteni előttük a szerelmük nevét, elég ábrándozni róla, elég megérezniük vagy meghallaniuk a szeretett férfihoz kapcsolható szagot, vagy dallamot, máris megemelkedik bennük az oxitocinszint. Ha úgy érzi, szeretik és imádják, arca kipirul, ragyog a hormonoktól, és sugárzik belőle a melegség. Ugyanígy meglátszik rajta, ha úgy érzi, hogy nem szeretik.


Mi a különbség a férfiak és a nők között? A nő azt akarja, hogy egy férfi elégítse ki minden szeszélyét. A férfi azt akarja, hogy minden nő elégítse ki egyetlen apró szeszélyét!

Tanulmányok kimutatták, hogy a ,,beleszeretés" szakaszában a férfiak tesztoszteronszintje csökken, viszont az oxitocinszintjük nő, hogy felgyorsuljon a kötődés. Ettől a férfiak szelídebbek, gyengédebbek, alkalmazkodóbbak lesznek. Ugyanebben a szakaszban a nők tesztoszteronszintje megnő a kezdődő új kapcsolat izgalmától, amely fokozza önbizalmukat. A megnőtt tesztoszteronszint rámenősebbé teszi a nőket: ez adja a párnak azt az illúziót, hogy a férfiak és a nők nemi vágya nem is különbözhet. Mihelyst a maratoni kefélések ideje lejár, ami kb. 3-9 hónap egy új kapcsolatban, visszaáll az alapértelmezés. És sok kapcsolatnak ekkor szakad vége.


Miért őrülnek meg egymásért a szerelmesek?


A szerelem olyan változást idéz elő a viselkedésben, amelyek az elmezavarra hasonlítanak - biokémiai szempontból a szenvedély nagyon emlékeztet a bedrogozott állapotra. A kutatók a szerelmet azokkal a biológiai folyamatokkal hozták kapcsolatba, amelyek az eufóriához, a farkaséhséghez és az addikcióhoz szorosan kapcsolódó dopamin ingerületátvivő hormonok kiválasztását kísérik.


Végigfut rajtam a hideg!


A vegyületek, amelyeket az agy a szerelem korai szakaszában termel, különböző érzéseket és reakciókat keltenek. A szerelmesek kb. 90 %-a állítja, hogy ők is megismerték az álmatlanságot, az étvágytalanságot, az ujjongást, a félszegséget, az eufóriát, a heves szívdobogást, izgultak, kapkodták a levegőt, elgyengült a térdük, izzadt a tenyerük, és dadogtak. Azért reagálunk így, mert félünk a szeretett lény visszautasításától. Kétarcú élmény ez, amelynél kéz a kézben jár a lelkesedés és a félelem. Ebben a korai szakaszban a szerelmesek mindig egymás arcát fürkészik, keresve a viszonzás jeleit.


Nem tudok aludni, nem tudok enni!
Az emberek a kezdet kezdetén valósággal belebetegszenek a szerelembe. Panaszkodnak, hogy nem bírnak enni, rosszul alszanak, és rögeszmésen viselkednek. Ma már tudjuk, hogy ennek a viselkedésnek az alacsony szerotonin- és magas oxitocinszinthez van köze. Ha tehát valaha mondtad, hogy bolondja vagy valakinek, akkor bolond is voltál!



Miért látják másképp a szerelmet a férfiak és a nők?


A nőknél nemcsak, hogy több terület aktiválódik a szerelem kialakulásakor, de ezek egészen másutt is találhatók, mint a férfiaké. Ez magyarázza, hogy a férfiak és a nők miért látják eltérően a szerelmet. Tudósok bebizonyították, hogy a szerelem korai szakaszában egészen eljárásokkal értékelik a felek az ellenkező nemet. A férfiak elsődleges eszköze a látás, amellyel felbecsülik a nőket, mint szexuális lehetőséget, a nőké pedig az emlékezet, amellyel azt értékelik, hogy a férfi alkalmas-e tartós kapcsolatra. Az agyban a nemi vágy másutt található, mint a szerelem, mert a kettő NEM ugyanaz.

A férfiak azért lesznek gyorsabban szerelmesek, mint a nők, mert erősebb bennük a vizuális motiváció. A közvetlen vizuális jelzések azonnal üzenetet küldenek az agynak, amely abban a pillanatban reagál a megfelelő hormonok kiválasztásával. Egyébként ez arra is magyarázatot ad, hogy a férfiaknál miért gyakoribb a ,,szerelem első látásra". A férfiak tehát elsősorban a szemükkel becsülik fel a nőket. Ha izgalomba jönnek, felhevülnek a hormonoktól, és merevedésük lesz. Ezek a hormonok felülírhatják az ésszerű gondolkodást, ezért a férfiak olyan döntéseket hozhatnak, amik nem válnak éppen előnyükre, ugyanis az erekció parancsol az észnek.

Amikor a férfi vonzerejét kellett értékelni, a nőknél az emlékek felidézéséhez kapcsolódó agytartományok aktiválódtak. Evolúciós szemszögből nézve ez alkalmazkodási stratégia, amelynek az a célja, hogy megjegyezze a férfi viselkedésének összes részletét. Korunk asszonya, aki észben tartja, mit mondott a férfi az előző napon, mit mondott három hete, három hónapja, hogyan viselkedik a gyerekekkel, emberséges-e, kedves-e. Ezek alapján becsüli fel, hogy milyen társ lenne belőle. Míg a nők agya több férfi adataira támaszkodva méri fel, milyen társ lenne egy adott férfiból, a férfiak csak megbámulják a nőket, hosszasan és sokatmondóan. Most már talán érthető, hogy miért nem felejt soha a nő, és miért meregetik a szemüket a férfiak.



És mi történik, ha ejtenek?


Többek között azért olyan szívszorító a friss szerelem, mert fennáll a lehetősége, és mindig félni kell tőle, hogy az érzés nem talál viszonzásra, és az álom hirtelen félbeszakad. Ha valaki túljut a tagadáson, és kiürülnek belőle a dopaminhoz hasonló boldogsághormonok, olyan vegyületek lépnek a helyükre, amelyek gyengíthetik az immunrendszert, depresszióhoz, betegségekhez vezethetnek. Általában egy lezárult kapcsolat minden évére egy hónapot kell számítani, hogy érzelmileg is kivethessük a szervezetünkből a régi partnert, és hormonszintünk visszatérhessen a régi, normális, stresszmentes szintre.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: összpontosítanak, alkalmazkodóbbak, tesztoszterontól, oxitocinszintjük, étvágytalanságot, termékenységének, tesztoszteronnak, oxitocinszinthez, bebizonyították, következtetésre, visszatérhessen, szervezetünkből, kiválasztásával, belebetegszenek, ingerületátvivő, norepinefrinnek, viselkedésének, alkalmazkodási, pillantásokról, kialakulásakor, hajlandóságaik, farkaséhséghez, szeretkezésről, alapértelmezés, agytartományok, megszállottság, agresszívabbak, immunrendszert, hormonszintünk, irányíthatják, felidézéséhez, folyamatokkal, norepinefrint, feltételekkel, viselkedésnek, gyilkosságnak, pasi szemében, szerelmet mindkét, következtetésre jutottak, félelmet –, emberiség múltjában, vizuális ingereket, férfi hatalmának, szíved mélyén, szerelem hatalma, emberek többsége, szerelemnek vannak, rosszra fordult, fanatikus rajongók, elhagyott szeretők, szerelmes ember, agyban lejátszódó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nevem  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Fekete István - Akác  Akarat  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Fehér virág  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Albert Einstein gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  A sors  Png rózsa csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogy lehet megtartani  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem méltó hozzád  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Rátalálsz  Esti kép  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Alázat  Próbálj meg ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png virág  A sors  Nevem  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  Fekete István - Akác  Png rózsa csokor  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
pasi szemében, szerelmet mindkét, következtetésre jutottak, félelmet &#8211, emberiség múltjában, vizuális ingereket, férfi hatalmának, szíved mélyén, szerelem hatalma, emberek többsége, szerelemnek vannak, rosszra fordult, fanatikus rajongók, elhagyott szeretők, szerelmes ember, agyban lejátszódó, szerelem hatalmas, szerelem biológiája, szerelem ugyanazoknak, vegyületeknek &#8211, norepinefrinnek &#8211, többi emlőst, megfelelő partnert, emberek egyetlen, embereknek általában, agyad hatalmas, állatoknál másodpercekig, felfokozott állapot, embereknél hónapokig, első látásra, nemi vágy, férfiaknak tízszer-hússzor, nemi ösztön, tesztoszterontól szőrösebbek, férfiakban feltűnően, nőkben orgazmus, szex utáni, emberek összeállnak, oxitocin szintje, hormon ajándékoz, kellemesen meleg, nőkben magasabb, szerelmük nevét, szeretett férfihoz, férfi elégítse, férfiak szelídebbek, maratoni kefélések, szerelem olyan, elmezavarra hasonlítanak, szenvedély nagyon, bedrogozott állapotra, szerelmet azokkal, biológiai folyamatokkal, addikcióhoz szorosan, szerelem korai, heves szívdobogást, szeretett lény, korai szakaszban, szerelmesek mindig, viszonzás jeleit, kezdet kezdetén, alacsony szerotonin-, nőknél nemcsak, szerelem kialakulásakor, ellenkező nemet, férfiak elsődleges, nőké pedig, férfi alkalmas-e, férfiak azért, vizuális motiváció, közvetlen vizuális, pillanatban reagál, megfelelő hormonok, férfiaknál miért, férfiak tehát, szemükkel becsülik, hormonok felülírhatják, ésszerű gondolkodást, férfiak olyan, erekció parancsol, férfi vonzerejét, emlékek felidézéséhez, férfi viselkedésének, előző napon, adott férfiból, férfiak csak, friss szerelem, álom hirtelen, dopaminhoz hasonló, lezárult kapcsolat, hónapot kell, régi partnert, összpontosítanak, alkalmazkodóbbak, tesztoszterontól, oxitocinszintjük, étvágytalanságot, termékenységének, tesztoszteronnak, oxitocinszinthez, bebizonyították, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 531
  • e Hét: 6947
  • e Hónap: 16130
  • e Év: 68838
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.