Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hungarikum
  2016-10-19 10:17:24, szerda
 
  Bodajk

Segítő Mária búcsújáróhelye



A Bakony közelében a Bodok hegyhát lábánál fekszik az ősrégi település. Itt ölelkezik a Bakony és a Vértes hegység. Régen a szlávok Vodoknak, illetve Bodoknak, a németek pedig Mária-Vudoknak nevezték. Bodajkot illeti meg a "legrégibb magyar búcsújáró hely" címe is. Már a 9. században vallásos tisztelet vette körül Bodajk szent kútját, és Szent István kezdeményezésére kápolnát is építettek a Kálvária-hegy tövében, a Szűzanya tiszteletére. Többször is elzarándokoltak ide Szent István és Szent Imre. Megjelent Bodajkon Szent Gellért, sőt Szent Lásztó király is, aki 1090-ben az AI-Duna felé igyekvő, Székesfehérvárt ostromló pogány-tatár csőcseléket egy keresztvetéssel futamította meg. Legalábbis így emlegeti a legenda.
II. Géza király idejében a keresztes lovagok kapták meg a helységet, és a tőrök időkig ők gondozták a kegyhelyet. A törők megszállók azonban itt is mindent tönkretettek.
Az ellenük való harcokban nagynevű vitézek vettek részt, így gróf Nádasdy, gróf Thurzó és gróf Berényi; de küzdött itt Brindizi Lőrinc, a híres szentéletű kapucinus szerzetes is.
A törökök kivetése után Bodajk is, meg kegykápolnája is újraépült. A vidék földesura a Hochburg család lett 1691-ben. Ők 1695-ben a szomszédos Mórra telepítették a kapucinus rendet, és a szerteresek feladatául szabták meg a bodajki kegyhely újjáépítését is. Egy Willibald nevű páter 1697-ben meg is kezdte a munkálatokat és megvetette a Dunántúl egyik leglátogatottabb kegyhelyének alapját.
Belekezdett - a régi alapokon - a Segítő Szúz kápolnájának építésébe, majd 1728-42 között a búcsújárók befogadására a kápolnácska mellé barokk kegytemplom épült. Ezen időben még Mór filiája, de 1749-ben a fölépült zárdában már önálló plébánia kezdte meg működését.
A kegytemplom építéséről tudnunk kell, hogy ez szinte az egész magyar katolicizmus kőztös ügyévé vált. Az építők élén maga Kolonics Lipót hercegprímás állt. A ma is látható szép freskók egyidősek az építménnyel, és a műértők szerint ezek festéséhez némi köze volt a nagy osztrák barokk művészeknek, Maulbertschnek is.
A modern idők vallásos megújhodása megkövetelte a kegyhely kibővítését. Ezt csak úgy tudták megoldani, hogy 1942-ben mintegy tizenötezer zarándok befogadására alkalmas hatalmas zarándokudvart kezdtek kialakítani, olaszos árkádsorral és szabadtéri oltárral. Az építkezés napjainkra lényegében be is fejeződött, noha a II. világháború Bodajkot is letarolta. 1945-ben rom és pusztulás volt itt is. Ám Isten segítségével és a búcsúsok támogatásával hamarosan újjáépülhetett minden. Sajnos 1950-ben az istentelen államvezetés akaratából eltávolították a kapucinus szerzeteseket, de hála Istennek negyven évi száműzetés után 1989-ben visszafoglalhatták kolostorukat és újra megkezdhették a Szűzanyának és zarándokainak szolgálatát.
A bodajki kegyképről tudnunk kell, hogy az Coloredo grófnő udvari festője által lett készítve a passaui Mindenkor Segítő Szűz Mária kegyképének mintájára, annak másolataként. Maga Willibald atya helyezte el Bodajkon ünnepélyesen, amikor a kegykápolna fölépült. A nagytemplomot 1742-ben szentelte föl ünnepélyesen Berényi Zsigmond pécsi püspök sok-sok zarándok jelenlétében. A kegyhelyet Pünkösdtől október végéig látogatják a zarándokok. A legfőbb zarándoklat szeptember 12-én, illetve az ezután következő vasárnapon van, de az ájtatosságok már szombaton megkezdődnek. Megható az éjszakai virrasztás!
A kegyhelyen történt csodálatos gyógyulásokról hivatalos okmányok tanúskodnak. Szomorú tényként kell viszont említenünk, hogy a balinkai bánya miatt a volt szent kút vize elapadt.

BODAJKI HIMNUSZ

1.Most segíts meg Mária
Nagy királynénk, jó Anyánk.
Hozzád hozzuk sok sebünk,
Áldó szemmel nézz reánk,
Tudjuk vádol sok-sok vétkünk,
Szent Fiadat kérleld értünk,
Ó bodajki Mária!

2.Ezredéve, hogy hívunk
Könnyes, vérző magyarok
Életünkre annyi vész
Gyilkos kedvvel agyarog
Nézd, tiéd e nép, ez ország
Védted, óvtad árva sorsát
Ó bodajki Mária!

3.Szent Istvánnal ősapánk
Látogatták szent kútad,
Hogy itt oltsák Nálad el,
Testi-lelki szomjukat.
Nem hiába könyörögtek,
Sebeiket bekötözted,
Ó bodajki Mária!

4.Boldogságos vigaszunk,
Szívünk Hozzád kesereg.
Éjjel hívja sírva így,
Édesanyját a gyerek.
Sír, rikolt az énekünk is,
Édesanyánk légy velünk is.
Ó bodajki Mária!




 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Címkék: leglátogatottabb, kezdeményezésére, székesfehérvárt, elzarándokoltak, keresztvetéssel, újjáépülhetett, maulbertschnek, gyógyulásokról, zarándokudvart, búcsújáróhelye, eltávolították, nagytemplomot, szerzeteseket, támogatásával, megkezdhették, kegykápolnája, zarándokainak, tiszteletére, munkálatokat, befogadására, ünnepélyesen, tönkretettek, telepítették, kápolnájának, újjáépítését, kegyhelyének, megkezdődnek, ájtatosságok, jelenlétében, másolataként, hercegprímás, katolicizmus, megkövetelte, államvezetés, segítségével, kolostorukat, ősrégi település, szlávok Vodoknak, németek pedig, keresztvetéssel futamította, keresztes lovagok, tőrök időkig, törők megszállók, ellenük való, híres szentéletű, törökök kivetése, vidék földesura, szomszédos Mórra, kapucinus rendet, szerteresek feladatául, bodajki kegyhely, régi alapokon, Segítő Mária, Szent István, Szent Imre, Megjelent Bodajkon Szent Gellért, Szent Lásztó, Brindizi Lőrinc, Segítő Szúz, Kolonics Lipót, Mindenkor Segítő Szűz Mária, Maga Willibald, Berényi Zsigmond, BODAJKI HIMNUSZ, Szent Fiadat, Szent Istvánnal, Szívünk Hozzád,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy bizonyos határt  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Neked tudnod kell  Adakozás  Bounty krémes  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Makszim Gorkij gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Gonosz démon-álarc  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  A televizió nem a kultúrát kép...  Popper Péter szavai  Tanuld meg ezt a versemet  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alvó cicák  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Lóhere  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogy lehet megtartani  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Png cica  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Idő  A boldog családok mind hasonló...  Reggel van  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Popper Péter szavai  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ősrégi település, szlávok Vodoknak, németek pedig, keresztvetéssel futamította, keresztes lovagok, tőrök időkig, törők megszállók, ellenük való, híres szentéletű, törökök kivetése, vidék földesura, szomszédos Mórra, kapucinus rendet, szerteresek feladatául, bodajki kegyhely, régi alapokon, búcsújárók befogadására, kápolnácska mellé, fölépült zárdában, kegytemplom építéséről, egész magyar, építők élén, műértők szerint, nagy osztrák, modern idők, kegyhely kibővítését, építkezés napjainkra, búcsúsok támogatásával, istentelen államvezetés, kapucinus szerzeteseket, bodajki kegyképről, passaui Mindenkor, kegykápolna fölépült, nagytemplomot 1742-ben, kegyhelyet Pünkösdtől, legfőbb zarándoklat, ezután következő, éjszakai virrasztás, kegyhelyen történt, balinkai bánya, volt szent, leglátogatottabb, kezdeményezésére, székesfehérvárt, elzarándokoltak, keresztvetéssel, újjáépülhetett, maulbertschnek, gyógyulásokról, zarándokudvart, búcsújáróhelye, eltávolították, nagytemplomot, szerzeteseket, támogatásával, megkezdhették, kegykápolnája, zarándokainak, tiszteletére, munkálatokat, befogadására, ünnepélyesen, tönkretettek, telepítették, kápolnájának, újjáépítését, kegyhelyének, megkezdődnek, ájtatosságok, jelenlétében, másolataként, hercegprímás, katolicizmus, megkövetelte, államvezetés, segítségével, kolostorukat, kialakítani, szűzanyának, boldogságos, szolgálatát, szerteresek, zarándoklat, művészeknek, belekezdett, árkádsorral, kegykápolna, építménnyel, könyörögtek, kegytemplom, tanúskodnak, kegyképének, kápolnácska, tizenötezer, kibővítését, csőcseléket, világháború, megújhodása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 7561
  • e Hónap: 16744
  • e Év: 69452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.