Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2016-11-15 22:05:18, kedd
 
  Ő volt a világ első szupermodellje - Evelyn Nesbit botrányos élete




Evelyn édesapja korán meghalt, és sajnos csak a rengeteg adósság maradt utána, ami miatt Evelyn már 14 évesen kénytelen volt modellként dolgozni. Kizárólag teljesen felöltözve ült modellt különböző festőművészeknek - édesanyja mindenről tudott, sőt, támogatta lánya meredeken felfelé ívelő karrierjét. Mikor aztán 1900-ban Pennsylvániából New Yorkba költözött, szó szerint minden férfi a lába előtt hevert.
ohn Jacob Astor kegyeltje, James Carroll Beckwith vette a szárnyai alá a fiatal szépséget, akit a buzgó festőművészek nem győztek megfesteni, olyan sok megbízást kapott. Többek között a Metropolitan múzeumban még ma is látható egy Evelyn Nesbitről készült portré (George Grey Barnard Ártatlanság című festménye). Ezen kívül a női magazinok is előszeretettel közölték le Evelyn fiatal, ártatlanságot sugárzó arcképét.

Evelyn arca mindenütt jelen volt

Végül aztán szinte mindenütt Evelyn fotóját lehetett látni. Egymást érték a megbízások. Nem csak az újságokban, hanem naptárakon, képeslapokon is visszaköszönt az arca. Egyszer romantikus lányt, másszor görög istennőt ábrázoltak vele, de még gésának is beöltöztették. Az újságok a 20. század fordulóján kezdték felfedezni, hogy nem csak megrajzolt képekkel lehet illusztrálni a cikkeket, hanem élő emberek fotóival is. Evelyn tehát egy nagy sebességgel változó kor első szupermodellje lett.




Hogyan lesz valakiből szupermodell? A szépség csak egyetlen tényező, de van, ami talán még ettől is fontosabb: kell valamiféle szexepil, különlegesség, stílusérzék és olyan fellépés, ami önkéntelenül vonzza a tekintetet. Egy egyszerű modell akkor lesz szupermodell, ha megtestesíti a maga korát. Evelyn Nesbit, Amerika első modelljének élete botrányos, a személyisége pedig feltűnő és izgalmas volt.




Evelyn édesapja korán meghalt, és sajnos csak a rengeteg adósság maradt utána, ami miatt Evelyn már 14 évesen kénytelen volt modellként dolgozni. Kizárólag teljesen felöltözve ült modellt különböző festőművészeknek - édesanyja mindenről tudott, sőt, támogatta lánya meredeken felfelé ívelő karrierjét. Mikor aztán 1900-ban Pennsylvániából New Yorkba költözött, szó szerint minden férfi a lába előtt hevert.



John Jacob Astor kegyeltje, James Carroll Beckwith vette a szárnyai alá a fiatal szépséget, akit a buzgó festőművészek nem győztek megfesteni, olyan sok megbízást kapott. Többek között a Metropolitan múzeumban még ma is látható egy Evelyn Nesbitről készült portré (George Grey Barnard Ártatlanság című festménye). Ezen kívül a női magazinok is előszeretettel közölték le Evelyn fiatal, ártatlanságot sugárzó arcképét.

Evelyn arca mindenütt jelen volt

Végül aztán szinte mindenütt Evelyn fotóját lehetett látni. Egymást érték a megbízások. Nem csak az újságokban, hanem naptárakon, képeslapokon is visszaköszönt az arca. Egyszer romantikus lányt, másszor görög istennőt ábrázoltak vele, de még gésának is beöltöztették. Az újságok a 20. század fordulóján kezdték felfedezni, hogy nem csak megrajzolt képekkel lehet illusztrálni a cikkeket, hanem élő emberek fotóival is. Evelyn tehát egy nagy sebességgel változó kor első szupermodellje lett.



A következő állomás a Broadway

Miután Evelyn már egyfajta celebnek számított, szinte természetes volt, hogy 1901-ben - tehát csupán egy évvel New York-ba költözése után - a Broadway-n is felkérték egy mellékszerepre, amit kis idő múlva már egy szöveges szereposztás követett.

Ahogy Paula Uruburu, az Evelyn életrajzát megíró szerző fogalmazott:

“Evelyn Nesbit volt a megtestesült amerikai szépség. Mindenki álma egy személyben, akinek a gyönyörű arca volt az összes vagyona. Evelyn élete annyira gyors tempóban változott meg, hogy teljes mértékben a 20. század elején uralkodó kor szellemét és a lüktető, lendületes életmódot, az üvöltő 20-as éveket lehetett viszontlátni a karrierjében. Ugyanakkor Evelyn varázslatos mosolyában még visszaköszönt a 19. század viktoriánus szelleme is, volt benne valami szentimentális, valami mágikus.
Evelyn férje féltékenységi rohamában lelőtte korábbi szeretőjét

Hihetetlen, de a fiatal lány már az első Broadway-szerep során megfogta az isten lábát. Ebben az időben ismerkedett meg ugyanis Stanford White-tal, a neves építésszel, akinek a nevéhez olyan híres épületek fűződnek, mint a Madison Square Garden, a Tiffany's vagy a Cornelius Vanderbilt család otthona. Stanford White volt az, aki kihúzta a nyomorból Evelynt és családját, biztos megélhetést biztosított számára és családjának. De végül ő lett Evelyn veszte is. Mikor ugyanis évekkel később Evelyn már férjes asszony volt, milliárdos férje nem tudott együtt élni azzal a tudattal, hogy Evelyn korábbi életében más férfiak is voltak - betegesen féltékeny volt a múltjára. Egy ilyen féltékenységi roham végül oda vezetett, hogy Harry K. Thaw, Evelyn férje, aki “csupán felesége jó hírét kívánta megvédeni", pisztolyt fogott és egy Madison Square Garden-i előadás után lelőtte Evelyn korábbi szeretőjét, Stanford White-ot.
A bírósági tárgyalás szaftos részletei

Evelyn férjét a gyilkosság után természetesen beperelték emberölés vádjával. A tárgyalás során olyan szörnyű részletek derültek ki Evelyn életéről, hogy egy vallási csoport be akarta tiltani a tárgyalás sajtóközleményeit. Többek között arra is fény derült, hogy Evelynt nem csak férje, hanem korábbi szeretője, Stanford White is bántalmazta, sőt, édesanyja pedig borzalmas dolgokra kényszerítette.

A tárgyalótermet ellepték a botrányra éhes tömegek. Ne felejtsük el, akkoriban még nem volt tévé, ami otthon szórakoztathatta volna a nagyközönséget!

Amerika történelmében először fordult elő, hogy az esküdtszéknek vissza kellett vonulnia, különben újabb botrányba fulladt volna a tárgyalás. Végül életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Evelyn férjét, akit egy elmeklinikán kezeltek élete végéig. Evelyn életrajzírója szerint:
Sajnos Evelyn annak a kultúrának lett tragikus sorsú áldozata, amely megteremtette őt."

De Evelyn Nesbitet nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladta volna! Az őt ért traumákból felépülve saját, önálló életet teremtett magának.

Némafilmekben szerepelt, gyermekét nevelte, és két önéletrajzot is megjelentetett kalandos életútjáról. Számos könyv és film is feldolgozta Evelyn hányattatott sorsát, nem régen, 2010-ben futó filmsorozat (Boardwalk Empire) filmszereplőjének, Gillian-nek a karakterét is Evelyn Nesbit szupermodell ihlette. Amerika első szupermodelljére tehát még mindig emlékeznek, amit a mai modellekről nem biztos, hogy 100 év múlva is el tudnánk mondani.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: szórakoztathatta, szupermodelljére, festőművészeknek, pennsylvániából, életfogytiglani, megjelentetett, előszeretettel, mellékszerepre, nagyközönséget, szupermodellje, szentimentális, tárgyalótermet, kényszerítette, ártatlanságot, történelmében, féltékenységi, életrajzírója, beöltöztették, visszaköszönt, némafilmekben, festőművészek, megteremtette, különlegesség, esküdtszéknek, természetesen, metropolitan, képeslapokon, szupermodell, szereposztás, megtestesíti, személyisége, karrierjében, viszontlátni, megtestesült, önkéntelenül, illusztrálni, világ első, rengeteg adósság, lába előtt, fiatal szépséget, buzgó festőművészek, nagy sebességgel, szépség csak, egyszerű modell, maga korát, személyisége pedig, következő állomás, szöveges szereposztás, megtestesült amerikai, gyönyörű arca, összes vagyona, üvöltő 20-as, Evelyn Nesbit, Pennsylvániából New Yorkba, Jacob Astor, James Carroll Beckwith, Evelyn Nesbitről, George Grey Barnard Ártatlanság, John Jacob Astor, Miután Evelyn, Ahogy Paula Uruburu, Ugyanakkor Evelyn, Stanford White-tal, Madison Square Garden, Cornelius Vanderbilt, Stanford White, Harry, Madison Square Garden-i, Stanford White-ot, Sajnos Evelyn, Evelyn Nesbitet, Boardwalk Empire,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  A kételkedés kezelése  Png kutya  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  képre írva  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png rózsa csokor  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogy lehet megtartani  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nagyon különös  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 19  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A sors  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  A sors  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Csak a fogyatkozás látható  A Megváltó szolgálatában  Mai harmónia kártyám  Julian Brass gondolata  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Nem tudhatod  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Soha ne kedvezz...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az igazi szeretetért rendszeri...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nevem  Png nő  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nem tudhatod  Németh László tollából  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mindig jusson idő nevetni  Szívem tiéd  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Albert Einsteinről 
Bejegyzés Címkék
világ első, rengeteg adósság, lába előtt, fiatal szépséget, buzgó festőművészek, nagy sebességgel, szépség csak, egyszerű modell, maga korát, személyisége pedig, következő állomás, szöveges szereposztás, megtestesült amerikai, gyönyörű arca, összes vagyona, üvöltő 20-as, fiatal lány, első Broadway-szerep, isten lábát, időben ismerkedett, neves építésszel, nevéhez olyan, nyomorból Evelynt, ilyen féltékenységi, bírósági tárgyalás, gyilkosság után, tárgyalás során, vallási csoport, tárgyalás sajtóközleményeit, tárgyalótermet ellepték, botrányra éhes, esküdtszéknek vissza, elmeklinikán kezeltek, kultúrának lett, szórakoztathatta, szupermodelljére, festőművészeknek, pennsylvániából, életfogytiglani, megjelentetett, előszeretettel, mellékszerepre, nagyközönséget, szupermodellje, szentimentális, tárgyalótermet, kényszerítette, ártatlanságot, történelmében, féltékenységi, életrajzírója, beöltöztették, visszaköszönt, némafilmekben, festőművészek, megteremtette, különlegesség, esküdtszéknek, természetesen, metropolitan, képeslapokon, szupermodell, szereposztás, megtestesíti, személyisége, karrierjében, viszontlátni, megtestesült, önkéntelenül, illusztrálni, hányattatott, önéletrajzot, elmeklinikán, családjának, életútjáról, természetes, ártatlanság, bántalmazta, sebességgel, ismerkedett, modelljének, modellekről, feldolgozta, megélhetést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 883
  • e Hét: 10992
  • e Hónap: 20175
  • e Év: 72883
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.