Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-07-24 21:44:40, kedd
 
  LUXUSCIKK AZ IDŐ?

A stressz és a rohanás ma már mindennapi életünk kényszerű részeivé vált. Sokszor érezzük úgy, hogy a felgyorsult tempóban semmire nem jut időnk. De minden jel arra vall, hogy egyre többen vágynak vissza a nagyobb nyugalmat adó, lassúbb életritmusba.

Az idő sebesen szalad, s mi vele rohanunk. Elragadott bennünket a gyorsaság őrületre, versengünk egymással az élet minden területén. A fogyasztói társadalomra épülő gazdaságban fontos versenytényezőnek tekintik a gyorsaságot, amit mindig növelni kell. Az egyre nagyobb hajsza különösen a mikroelektronikai iparban érhető tetten. A technológiai tudás értékének feleződési ideje egyre rövidebb, az újabb és még újabb termékek egyre rövidülő ciklusokban árasztják el a piacot, felváltva az előző generációkat. Mindeközben elkerülhetetlenül háttérbe szorul a minőség. Az autóiparban például a hanyagul végzett munkák miatt egyre-másra szervezik a költséges akciókat a járművel cseréjére.

Újabb és újabb modellek

Sok időt és pénzt lehetne megtakarítani, ha a vállalatok értenének a kiváráshoz. Mire jó, ha a cégek a nagy rohanásban önmagukat körözik le, ha új modelljeik kifejezetten idejétmúltnak hatnak a legújabbak mellett? Néha az ügyfelek már inkább kihagynak egy-egy termékgenerációt, hogy jusson idejük a használati utasítás áttanulmányozására. Visszaemlékezés a bőségre című esszéjében Hans Magnus Enzensberger német író felállít egy fontossági sorrendet: Az idő a legfontosabb valamennyi luxuscikk közül. Fura módon éppen a magas pozíciókat betöltő elit az, amelyik legkevésbé rendelkezhet szabadon tulajdon idejével. Nem elsősorban mennyiségi kérdésről van szó, bár e réteg tagjai közül sokan nemegyszer 80 órát is dolgoznak hetente. Ezeket az embereket sokkal inkább szerteágazó elkötelezettségeik teszik rabszolgává. Elvárják tőlük, hogy bármikor elérhetők legyenek, és készen álljanak, ha hívják őket. Évekre előre betelt határidőnaplójuk kérlelhetetlenül meghatározza időbeosztásukat.

A szabadidő olyan luxus, amelyet rendszerint egyáltalán nem engedünk meg magunknak - s ennek a ténynek az ember és a természet látja a kárát. A 12. és 13. német parlamenti gyűlés vizsgálóbizottsága például felhívja a figyelmet az ember és környezetének védelmére, és rámutat, hogy a természeti környezetünkbe történő beavatkozás esetén össze kell hangolni az emberi ténykedés és a természet eltérő időmérőit, például tekintetbe kell venni, meddig tart a hulladékok lebomlása, és mennyi idő alatt képes regenerálódni az ökoszisztéma.
A stressz mint divatos kábítószer és státusszimbólum már idejét múlta, és nem csak az úgynevezett New Economy összeomlása miatt. A közelmúltban végzett közvélemény-kutatások szerint a németeknél csaknem a fele fenyegetőnek érzi az élet felgyorsulását, és mindenekelőtt a televízión és az interneten keresztül érkező információáradatot. Ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy éppen ma, az e-mail és az SMS korában újra virágkorát éli a kézzel írott levél.

Idő az élvezetre

A nagyvárosi lakosság körében egyre nő a valódi dolgok iránti vágy, a falusi vásárok például egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Terjed a ,,lassan étkezés" mozgalmas is, amelyet Olaszországban alapítottak meg az 1980-as években a gyorsétkezdék térhódítása ellen. A mozgalom -amelynek emblémáján egy csiga látható - az ínyenceknek és a globalizáció ellenzőit fogja össze, akik tudatosan több időt szeretnének szentelni a kulináris élvezeteknek. Ebből a mozgalomból eredeztethető az 1999-ben alapított Cittaslow elnevezésű szövetség. A kifejezés szó szerinti jelentése ,,lassú város", de az alapítók szerint tulajdonképpen ,,élethez méltó város" értendő alatta. A mozgalom olyan településeket toboroz tagjai sorába, amelyek lélekszáma 50 000-nél alacsonyabb. Olaszországban már 80 település csatlakozott, s hamarosan német városok is követik a jó példát.

Kevesebb stresszt

A lakosság életminőségének javítására törekszik a németországi Brémába működő ,,Időiroda" is, amely azt tűzte ki célul, hogy koordinálja a hétköznapi élet időrabló tevékenységeit. Az iroda egyik munkatársa, így nyilatkozott: ,,Csökkenteni kívánjuk az emberek által elszenvedett időveszteséget, időt, nyugalmat szeretnénk nyerni nekik, ahol csak lehet. Életünkből megpróbáljuk kiiktatni a stresszt és a rohanást." Az Időiroda egyebek mellett ,,mobilitási börzét" szervezett, ahol az állampolgárok, valamint az egyesületek és a közlekedési vállalatok képviselői közösen hangolhatják össze a vonat- és buszmenetrendeket.

Napjainkban a legtöbb közúton kényszerűen lelassul a közlekedés, a mindennapos dugók várakozásra kényszerítik az egyénként folyton rohanó társadalmat. A közlekedésben azonban a lassúság idegölő és terméketlen jelenség.
Nem mindig az a hatékony, amit gyorsabbnak vélünk; sokkal hatékonyabb az, ,,ami kíméli az embert és a természetet, valamint tehermentesít és elősegíti a társadalmi összefogást". Az öncélú gyorsaság már nem számít előremutató versenytényezőnek. A nyúl és a sün meséje arra tanít, hogy gyorsan eliramlik azok élete, akik csúcssebességgel száguldoznak ide-oda különféle céloktól vezérelve, és az járnak jól, akik egymást segítve, ráérősen teszik a dolgukat.

Mostanában már nemcsak az időgazdálkodás kérdéseivel foglalkozó szemináriumokat rendeznek, hanem életmódtanfolyamokat is olyanoknak, akik fokozottan ki vannak téve a stressz káros hatásainak. A háromnapos ,,lassúságterápia" keretében, meditációs gyakorlat gyanánt a mindennapi élet egyszerű cselekvéssorozatait kell lassított felvételhez hasonlatos módon végrehajtaniuk.

Tiszteljük az egyediségeket!

A lassúság kreativitása című könyvében Fritz Reheis arról panaszkodik, hogy a kapitalista gazdasági rendszer az élet egyre több területét vonja sajátos törvényeinek uralma alá. Az ésszerű működőképességet nélkülöző, öncélú racionalitás azonban veszélyesen megterheli a környezeti rendszereket. ,, A rendszereknek megvan a maguk saját időszámítása - írja Reheis. - Egy rendszer önmegújulási ideje az az idő, amelyre annak szüksége van, hogy egy kívülről érkező zavaró hatás után önerejéből ismét egyensúlyi állapotba kerüljön". Megterhelt környezeti rendszerek nem csupán a természetben találhatók, az emberi test is egy ilyen rendszer, amelynek kiteljesedéséhez figyelembe kellene venni a sajátosságait. Ennek hiányában következnek be például oly gyakran a több műszakban végzett munka során előforduló balesetek.

Kultúrharc következik?

Peter Glotz kommunikációkutató a gyorsítás és a lassítás kultúrája közötti harc kirobbanásától tart. Úgy látja, hogy feloldhatatlan ellentét alakult ki egyfelől a társadalom ama kétharmada között, amely az áradó információkat felhasználni képes, másfelől pedig a versenyképességüket elveszítettek, a munkanélküliek és az önként kiszállók között. Ez a harc Peter Heintel osztrák filozófus szerint már javában tart:Aki egy kicsit lassúbb, és nem tudja alkalmazni az új technológiákat, az ma már hátrányos helyzetbe kerül.


A cseh író, Milan Kundera a sorokkal zárja A lassúság című regényét:Korunk eladta magát a gyorsaság ördögének, ezért feledkezik meg még saját magáról is oly hamar.




"Az idő becses ajándék, azért kaptuk, hogy okosabbak, jobban érettebbek és tökéletesebbek legyünk általa. Az idő maga a béke, míg a háború nem más, mint az idő durva elutasítása, az időből való kitörés valamiféle esztelen türelmetlenség következtében."

Thomas Mann Emil Belznernek írt leveléből, 1950



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: kérlelhetetlenül, csúcssebességgel, működőképességet, termékgenerációt, kiteljesedéséhez, határidőnaplójuk, csodálkozhatunk, státusszimbólum, életminőségének, lassúságterápia, visszaemlékezés, időbeosztásukat, szemináriumokat, környezetünkbe, felgyorsulását, időveszteséget, munkanélküliek, feloldhatatlan, technológiákat, tökéletesebbek, türelmetlenség, kirobbanásától, végrehajtaniuk, olaszországban, tevékenységeit, időgazdálkodás, népszerűségnek, tulajdonképpen, sajátosságait, környezetének, regenerálódni, településeket, eredeztethető, információkat, következtében, közlekedésben, felgyorsult tempóban, nagyobb nyugalmat, gyorsaság őrületre, élet minden, fogyasztói társadalomra, egyre nagyobb, mikroelektronikai iparban, technológiai tudás, előző generációkat, autóiparban például, hanyagul végzett, költséges akciókat, járművel cseréjére, vállalatok értenének, nagy rohanásban, legújabbak mellett, LUXUSCIKK AZ IDŐ, Hans Magnus Enzensberger, Fritz Reheis, Peter Glotz, Peter Heintel, Milan Kundera, Thomas Mann Emil Belznernek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Nemzeti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Könnyáztatta asszonysorsok  Ez a miénk!  Éljen a magyar szabadság!  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Mélységes szomorúsággal  Mély, puha álom - sárga féltés  Paul David Tripp Március 17  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Nemzeti  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Isteni zsebkendők  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Kezdet  Ne feledjük: a föld jóval több...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Alvó cica  Szép estét  Facebookon kaptam  A kávé  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Atyám !  Síró nő  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Esti kép  Esti kép  Márciusi eső  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Heltai Jenő: Szabadság  Könnyáztatta asszonysorsok  Aranyosi Ervin: Március 15-ére 
Bejegyzés Címkék
felgyorsult tempóban, nagyobb nyugalmat, gyorsaság őrületre, élet minden, fogyasztói társadalomra, egyre nagyobb, mikroelektronikai iparban, technológiai tudás, előző generációkat, autóiparban például, hanyagul végzett, költséges akciókat, járművel cseréjére, vállalatok értenének, nagy rohanásban, legújabbak mellett, használati utasítás, bőségre című, fontossági sorrendet, legfontosabb valamennyi, magas pozíciókat, embereket sokkal, szabadidő olyan, természet látja, természeti környezetünkbe, emberi ténykedés, természet eltérő, hulladékok lebomlása, stressz mint, közelmúltban végzett, németeknél csaknem, fele fenyegetőnek, élet felgyorsulását, interneten keresztül, kézzel írott, nagyvárosi lakosság, valódi dolgok, falusi vásárok, 1980-as években, gyorsétkezdék térhódítása, mozgalom &#8211, csiga látható, globalizáció ellenzőit, kulináris élvezeteknek, mozgalomból eredeztethető, 1999-ben alapított, alapítók szerint, mozgalom olyan, lakosság életminőségének, németországi Brémába, hétköznapi élet, iroda egyik, emberek által, közlekedési vállalatok, legtöbb közúton, mindennapos dugók, egyénként folyton, közlekedésben azonban, lassúság idegölő, társadalmi összefogást&#8221, öncélú gyorsaság, időgazdálkodás kérdéseivel, stressz káros, háromnapos &#8222, mindennapi élet, lassúság kreativitása, kapitalista gazdasági, élet egyre, ésszerű működőképességet, környezeti rendszereket, rendszereknek megvan, maguk saját, rendszer önmegújulási, kívülről érkező, természetben találhatók, emberi test, ilyen rendszer, több műszakban, lassítás kultúrája, áradó információkat, önként kiszállók, harc Peter, kicsit lassúbb, sorokkal zárja, lassúság című, gyorsaság ördögének, időből való, kérlelhetetlenül, csúcssebességgel, működőképességet, termékgenerációt, kiteljesedéséhez, határidőnaplójuk, csodálkozhatunk, státusszimbólum, életminőségének, lassúságterápia, visszaemlékezés, időbeosztásukat, szemináriumokat, környezetünkbe, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 308
  • e Hét: 494
  • e Hónap: 6489
  • e Év: 48434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.