Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Előítéletesen.
  2020-08-05 17:47:27, szerda
 
   
 


Előítéletesen.

Nem jók ezek az előítéletek. Piszok ragad hozzájuk és koszosnak érzi az ember magát tőle. Olyan gúnya, ami rád kéredzkedik és aztán nem tudsz kibújni belőle, és jön veled bármerre mész, csak kísér és nyomasztóan fojtogat.
Az előítélet gyilkos. Megölhet létező, vagy kezdődő kapcsolatokat. Feltesz az orrodra egy olyan szemüveget, melyen át torzított valóságot látsz.
Szemtelen az előítélet. Kérés nélkül lép be a gondolataidba, kitessékelni meg nehéz, mert menni nem akar ha jó talajt észlel a befogadóban.
Rég történt, azóta is nyomaszt s egyben felszabadít egy velem megesett dolog.Történt, hogy ellenszenvet éreztem egy munkatársam iránt. Bármit tett, sehogy sem találtam rajta elfogadható fogást. Ha megpillantottam, elöntötte agyamat, mellkasomat s gyomromat valami értelmezhetetlen, dühvel vegyülő undor. Meggyőződésem szerint, felépült bennem egyfajta mély elutasítás, melyből képtelen voltam kizökkenteni magam s tartok tőle, nem is igen akartam.
Nem mondom, innen nézve akkori szememmel s eszemmel, valamint akkori tapasztalásaim szerint valóban kellemetlen jelenség volt és azt hiszem, tízből tíz gondolta volna róla ugyan ezt. Egész habitusa, testalkata, arcberendezése, hangja és modora masszív ellenállást váltott ki belőlem.
Szakmai kérdésben sem árultunk egy gyékényen, de még csak egy tálból sem cseresznyéztünk. Erre mondják, hogy mint ég meg a föld, vagy mint Makó Jeruzsálemtől. Ha beszélt, annak tartalmával nem voltam képes azonosulni egy névelő erejéig sem, nem még közölnivalójának magvával.
Egy nap - olyan rekkenő hőség volt, mint mostanság - befordultam munkahelyem udvarára, ahol se szó, se beszéd, elvágódtam a hőségtől, mint a fél tégla. Világomat nem tudtam, csak arra eszméltem, hogy fekszem a kanapén. Fejem alatt puha párnácska, lábam alatt szintén, s nyakam alatt karol valaki és itatni próbál. Kinyitottam a szemeimet és ki hajol fölöttem? Hát, igen, Miss. Kellemetlenség.
Én nem tudom, az ájulásból kifelé jövők mikre gondolnak, mit észlelnek, érzékelnek először, hisz nem vagyok rutinos ájuló, de ez a meleg által okozott alélt állapot éppen időben jött hogy végre leállítson és befogja a pofámat. Ahogy mondom.
Mert ennek a kellemetlen embernek a hangját ájulásomból eszmélve könnyűnek, bátorítónak és barátinak éreztem, aki, noha jól tudta, milyen érzelmekkel viseltetek irányába, mégis maga fölé tudott nőni és átváltani egy másik hullámhosszra, s cselekedni ha tettekre van szükség.
Azóta is eszembe jut ez az egész. Nem vagyok magamra büszke a történtek miatt, de állom a tükröt amit azóta is arcom elé tart, és ha nem történt volna meg, talán azóta is egy undok kis piszok volnék, mint vélem: az voltam addig. Legalább is ővele minden bizonnyal.
Hogy mit tanultam belőle? Szinte az egész emberi viselkedés és magatartás átfogó szabályzatát. Hogy ne hagyd beindulni magadban a rossz érzelmeket, mert azok, mire észbe kapsz, átszövik egész személyiségedet és akkor ott állsz majd, mint egy undort keltő torzszülött, akire nézni sem mernek az emberek.
Azt tanultam, hogy mindig adj esélyt megmutatkoznia a jónak. Hogy nem tudhatod, igazad van-e, vagy csak az érzelmeid játszanak veled.
Hogy mindent úgy kell elfogadnunk, ahogy van és hogy a békesség halála, ha másokat örökké meg akarunk változtatni a magunk képére ami pedig úgy jó - ha nem is tökéletes - ahogyan van.
Hogy az elfogadás az egyik legerősebb erénye egy embernek, mert ezzel azt mutatja meg, hogy együtt tud élni olyannal is, akivel első látásra lehetetlennek tűnik.
Nem utolsó sorban leesett még valami nagyon fontos, ami úgy vágott fejbe, mint egy erőszakos ébredés. Mégpedig hogy magamat ugyan hová soroltam eddig? Mert minden bizonnyal meg voltam magam nagyságáról és jóságáról győződve, miközben honnan tudjam, hogy nem voltak-e tőlem is rosszul egyesek?
Hát igen. A tükör. A tükör és a bölcs csöndben maradás, míg nem tudok biztosat valamiről, valakiről. S még aztán se! Mert mi jogon határozok meg bárkit?
Miért írom most le ezt? Mert roppant meleg van és fogytán a türelmünk. Azt mondja a zöldséges barátom, hogy " ne tudd meg, az emberek lökdösik, fellökik, bántják egymást ebben a melegben és annyi türelmük sincs, mint egy légykaki."
Ahogy mondani szoktam: nagy a világ, mind elférünk benne.

(Juli Juhász után kissé átírva)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: értelmezhetetlen, közölnivalójának, megpillantottam, személyiségedet, cseresznyéztünk, tapasztalásaim, kellemetlenség, megmutatkoznia, arcberendezése, hullámhosszra, előítéletesen, kapcsolatokat, jeruzsálemtől, gondolataidba, meggyőződésem, lehetetlennek, kitessékelni, szabályzatát, ellenszenvet, kizökkenteni, nyomasztóan, érzelmekkel, befordultam, bátorítónak, munkahelyem, felszabadít, kellemetlen, ájulásomból, befogadóban, kinyitottam, tartalmával, mellkasomat, kéredzkedik, elfogadnunk, változtatni, előítéletek, ember magát, előítélet gyilkos, olyan szemüveget, velem megesett, munkatársam iránt, névelő erejéig, ájulásból kifelé, meleg által, kellemetlen embernek, hangját ájulásomból, másik hullámhosszra, történtek miatt, tükröt amit, voltam addig, egész emberi, rossz érzelmeket, Makó Jeruzsálemtől, Juli Juhász,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Intelem  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Evan Esar tollából  Intelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Alvó baby  Alvó cica  Síró nő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Házi botox  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Szép Álmokat  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép Álmokat  Hernádkak  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Könnyáztatta asszonysorsok  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Szeretettel  Az ünnepről  Gősi Vali - Tükre lennék...  képre írva Március 15 -re emlé...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az ünnepről  Március  Facebookon kaptam  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Hernádkak  Mély, puha álom - sárga féltés  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Fújjad márciusi szél . . .  Amikor 5 éves voltam,  Isten áldja  Az embernek fiatal korában van  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Szent Pio atya!  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15 emlékére virágba bo...  Ez a miénk!  Isteni zsebkendők  Atyám !  Az agyat és a csontokat is erő... 
Bejegyzés Címkék
ember magát, előítélet gyilkos, olyan szemüveget, velem megesett, munkatársam iránt, névelő erejéig, ájulásból kifelé, meleg által, kellemetlen embernek, hangját ájulásomból, másik hullámhosszra, történtek miatt, tükröt amit, voltam addig, egész emberi, rossz érzelmeket, undort keltő, érzelmeid játszanak, békesség halála, magunk képére, egyik legerősebb, erőszakos ébredés, bölcs csöndben, zöldséges barátom, emberek lökdösik, értelmezhetetlen, közölnivalójának, megpillantottam, személyiségedet, cseresznyéztünk, tapasztalásaim, kellemetlenség, megmutatkoznia, arcberendezése, hullámhosszra, előítéletesen, kapcsolatokat, jeruzsálemtől, gondolataidba, meggyőződésem, lehetetlennek, kitessékelni, szabályzatát, ellenszenvet, kizökkenteni, nyomasztóan, érzelmekkel, befordultam, bátorítónak, munkahelyem, felszabadít, kellemetlen, ájulásomból, befogadóban, kinyitottam, tartalmával, mellkasomat, kéredzkedik, elfogadnunk, változtatni, előítéletek, torzszülött, munkatársam, ellenállást, nagyságáról, elfogadható, szemüveget, azonosulni, elvágódtam, elutasítás, testalkata, érzékelnek, legerősebb, cselekedni, viselkedés, magatartás, érzelmeket, leállítson, viseltetek, határozok, elfogadás, türelmünk, szememmel, zöldséges, tökéletes, valakiről, erőszakos, jóságáról, gyomromat, játszanak, bizonnyal, elöntötte, valamiről, kérdésben, világomat, észlelnek, eszméltem, párnácska, ájulásból, gondolnak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 140 db bejegyzés
e év: 576 db bejegyzés
Összes: 9716 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 502
  • e Hónap: 5794
  • e Év: 64017
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.