Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Victor Hugo: Ilyenek a lélek kiismerhetetlen ábrándjai
  2014-06-20 21:21:33, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
8 dolog, amit a májadról tudnod kell
  2014-06-20 21:17:32, péntek
 
 


Link

Vesszen a máj, mert már úgyis porzik, olyan régen piáltál? Vicces szófordulatok ezek, most viszont arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogyan működik e létfontosságú szerv. Hátha kedvet kapsz hozzá, hogy egy kicsit jobban vigyázz rá a mindennapok során...




Link

Mit ,,csinál" a máj?
Inkább úgy kellene föltenni a kérdést, hogy mit nem. Amellett ugyanis, hogy eltávolítja a méreganyagokat a véráramból, még nagyjából 500(!) másik funkciója is van. Például az epe termeléséért is felelős, aminek óriási szerepe van az emésztésben.
A májad segít energiává alakítani a bevitt tápanyagokat, hasznosítani a bennük lévő vegyületeket, valamint kulcsfontosságú a véralvadás folyamatának szabályozásában is.




Link

Mekkora...?
Az ék alakú máj mérete körülbelül egy futball-labdáéval egyezik meg. Súlya megközelítőleg 1,4 kg, amivel kiérdemli a legnagyobb belső szerv címet. (A ,,belső" itt lényeges jelző, mert ha lehagyjuk, akkor a bőr viszi a prímet.)
Térfogatának többsége a jobb testfélre esik, pontosan a bordaív alá.




Link

Hogyan lehet megvizsgálni?
A májjal kapcsolatos diagnózis felállítására általában tökéletesek a vérképből levonható következtetések. Ezek az adatok ugyanis kimutatják a sérülést, a betegségeket és a különböző fertőzéseket is.
Többnyire nem csak egy cső vért vesznek, mert különböző vizsgálatokra van szükség egy időben. Az orvosok májpanelnek vagy hepatikus funkció panelnek hívják ezt.




Link

Csodálatos regenerációs képesség
A májad az egyetlen szerved, ami képes visszanőni, ha részben megsérült vagy valamiért részleges eltávolításra került sor. Ezért tudják az emberek hátrányos következmény nélkül felajánlani a májuk egy részét azoknak, akiknél életet mentenek vele.
Bár nem szükséges közvetlen rokoni kapcsolat a szervadományozáshoz ebben az esetben, mégis többnyire családon belül történik a dupla műtét.




Link

Kamu a májméregtelenítés
Vannak, akik azt állítják, hogy rendszeresen szükség van a máj méregtelenítésére. Elképzelhető, hogy valakinek tényleg javul az ilyesmitől a közérzete, ugyanakkor tény, hogy a szervnek eredendően nincs ilyesmire szüksége.
Semmilyen étel, ital vagy étrend-kiegészítő nem fogja varázsütésre ,,kitisztítani" a májad - az egészséges életmód, illetve a sok folyadék azonban tényleg segít az egészségének megőrzésében.




Link

Miért árt az alkohol?
Az alkohol méreg. Mivel a májad fő feladata a méregtelenítés, ezért lebontja a szeszmolekulákat, hogy azok könnyebben távozhassanak a szervezetedből.
Ha viszont sokat iszol - ami férfiaknál napi két egységnyinél többet jelent -, akkor a regenerációs képesség nem kompenzálja az alkohol okozta májsejtpusztulást, aminek különböző betegségek lehetnek a következményei. Beleérve a májzsugort, a májgyulladást vagy a májzsírosodást is.




Link

A paracetamol tartalmú gyógyszerek sem jók neki
Az acetaminofén, vagy más néven paracetamol hatóanyagú gyógyszerek súlyos májkárosodást okozhatnak. A gyakori fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer több százféle vény nélküli és receptre kapható készítményben megtalálható.
Igyekezz elkerülni az ilyen gyógyszerek hosszú távú szedését, mindig tartsd be a betegtájékoztató utasításait, illetve egyeztess az orvosoddal az esetleges alternatívákról!




Link

Mi az a sárgaság?
Közismert tény, hogy bizonyos májproblémák esetén sárgaság alakul ki, mely szó szerint sárgásabb árnyalatú bőrrel jár. Ennek orvosi oka, hogy a vérben felhalmozódik a bilirubin nevű sárga epefesték, ami a vörösvértestek lebontásakor keletkezik.
Normál esetben a máj feldolgozza ezt a vegyületet, ám egyes betegségek és állapotok akadályozzák a folyamatot. A lehetséges okok egyike a májgyulladás, de a még fejlődésben lévő májú újszülötteknél is gyakori a sárgaság.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szent-Györgyi Albert: A még több utáni vágyakozás
  2014-06-20 21:10:07, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Talmud: A szó olyan, mint a méh
  2014-06-20 21:08:19, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
A karma, avagy a lélek hangja és a kapcsolatok
  2014-06-20 21:05:13, péntek
 
 


Link

Egyszerű ez, mint a zsíros kenyér: hallgass a belső hangra. Ne arra, amelyik azt mondja, hogy inkább gondolkozz, és told félre az érzelmeidet. Az nem a lelked hangja, ami már születésed előtt is irányított, hanem az agyadé, aki tanul, a világ által ránk erőszakolt információkból. Miért ne akard kikerülni ésszel a karmát? Mert utolér...




Link

Párválasztás karmikusan
Mindig a férfi választ, sosem a nő - mármint normális esetben. A nő csak elfogadja a felkérést, megérezve, hogy együtt van dolguk az életben. Van olyan, hogy a nő nemet mond. A helyzet az, hogy akiket egymásnak rendelt a ,,karma", azok előbb vagy utóbb egymásra találnak.
Ha ez utóbb történik, az azért van, mert a férfi vagy nő menekülni akar a sorsa elől, nincs felkészülve arra, hogy szembenézzen saját magával, tetteivel, azok következményeivel, akár előző életekbe nyúló múltjával, vagy épp a rá váró jövővel. A számos kerülőút és zsákutca után mindenki megtalálja a számára kijelölt utat.




Link

Mi van akkor, ha letérsz az útról?
Úgy vélem, hogy aki letér a ,,karma" által - viszonylagosan - kiszabott útról, nem akarja megoldani a rá mért feladatot saját képességei szerint, az megkeseredik. Ugyanis a ,,karma" kijelölt útja ott lesz folyamatosan, mint egy figyelmeztető jel, hogy rossz úton halad az illető. Ezt tehernek éli meg a személy, így nagy eséllyel nyomasztó lesz léte, nem találja helyét, pótcselekvéseket keres, depressziós, esetenként alkoholizmusba menekülő lehet.
A karmával kapcsolatban egy nagyon fontos dolgot érdemes megjegyezni: a ,,karma" útja mindig a boldogságba vezet. Akár ezen, akár másik úton jársz, mindegyik nehéz, vagy az lesz egy idő után. Akkor inkább válaszd azt, amelyik visz valahová.
Amikor mégis a nő választ




Link

Amikor mégis a nő választ
Azt mindenki tudja, hogy nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor egy nő erőszakosan akar egy kapcsolatot. Ezeknek a nőknek van ugyan jó illatuk, megfelelő ruhájuk, viselkedési stílusuk a férfiak kiválasztásához, de nincs kisugárzásuk. Márpedig ez, a kisugárzás az, amit egy férfi megérez a nőn, ez alapján választ.
Az akarás elnyomja a kisugárzást. Ezért van az, hogy sok szép, okos nő van, marad egyedül, vagy csak futó kapcsolatai vannak. Alapvetően a nő nem ,,vadászatra" teremtetett, hanem ,,szeretésre". Semmi más dolga nincs a nőnek - párválasztás szempontjából - mint saját magát fejleszteni és tudatosan, higgadtan várnia, vágynia, hogy megérkezzen életébe a ,,Nagy Ő".




Link

A vágyak
Normális esetben a nő az után a férfi után vágyakozik, akivel közös a jövőjük. Ezeket a férfiakat nevezik úgy: Nagy Ő, lelki társ, igazi. Miután a két személy közös életbe, közös ,,karmába" kezd, újabb vágy támad fel a nőben: a gyermek iránti vágy. A férfi utáni vágya tiszteletté változik.
A férfi szerepe az lesz, hogy oltalmazza a nőt a világból jövő támadásoktól, a nő szerepe az lesz, hogy otthont biztosítson. A férfi biztonságot nyújtó viselkedése ébreszti fel a nőben a gyermek iránti vágyat. A gyermek megszületésével felbonthatatlan karmikus kötelék jön létre.




Link

A félre siklott kapcsolatok
Az akarás, mint romboló tényező a már karmikusan jól kiválasztott pár esetén is romboló. Minden embernek, férfinak és nőnek is meg van a saját karmája. Amikor ,,egyesülnek", lesz egy közös karmájuk. Ám ugyan úgy megmarad a saját karma is, mely idomul belesimul a közös karmába.
Ha a kapcsolatban valamelyik fél saját ,,karmáját", vágyait a közös karma fölé helyezi, akkor a kapcsolati egyensúly felborul. Minél hosszabb ez a diszharmonikus állapot, a lélek annál inkább vágyik az egyensúlyra. Ilyenkor ,,kacsingat" ki valamelyik fél a kapcsolatból. Ezért hatékonyabb akarás helyett inkább a tolerancia, a higgadtság, a megértés, a másikra való odafigyelés.




Link

A hűtlenség
Amikor valamelyik fél kifelé nézeget egy kapcsolatból, az intő jel, nem pedig tragédia, gerinctelenség, vagy nevezzük bárhogyan. Ezt az állapotot időben fel kell ismerni, és időben orvosolni kell, hiszen van az a pont, ahonnan már emberi lépték szerint szinte lehetetlenség a kapcsolatot helyrehozni. Ugyanis, ha már a diszharmónia elején nem tudtak semmit tenni a felek, miből gondoljuk, hogy ha nagy a baj, azzal meg tudnak küzdeni.
Tehát a hűtlenség - lelki, testi - nem a vég, hanem valaminek a kezdete, mégpedig a felismerésé: valamit rosszul csináltunk. Amint rájövünk a probléma lényegére, vissza lehet fordítani a dolgot, ám ha mégsem, akkor sincs itt a világ vége... ha tanultunk belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Tekintet
  2014-06-20 06:18:44, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Romantika a parton
  2014-06-20 06:16:33, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Csábos tekintet
  2014-06-20 06:12:49, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Tavirózsa
  2014-06-20 06:12:10, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Elefántcsalád
  2014-06-20 06:11:29, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 390 db bejegyzés
e év: 5810 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 337
  • e Hét: 10955
  • e Hónap: 21969
  • e Év: 128113
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.