Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Megtanultam adni...
  2016-05-21 14:59:54, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
51 fok volt Indiában
  2016-05-21 13:39:23, szombat
 
 




Indiában megdőlt a melegrekord, Rajasthanban 51 fokot mértek pénteken. A mérések kezdete óta ez volt a legmelegebb nap az országban.

Ezt az új rekordot a sivatagban található Phalodi-ban mérték. Indiát ebben az időszakban hőhullám sújtja, ennek köszönhető, hogy melegrekord született. Az eddigi rekord 50,6°C volt, melyet még 1956-ban regisztráltak. A hőség elsősorban India északi részét érinti, errefelé a csúcshőmérséklet hetek óta meghaladja a 40°C-ot.

Indiában a monszunt megelőző időszakot mindig napos, forró idő jellemzi, azonban a már életveszélyesnek számító 50°C körüli csúcshőmérséklet még errefelé is szokatlan.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kis mosoly jól jöhet! :)
  2016-05-21 12:29:49, szombat
 
 





Megy a hülye az erdőben, és meglát egy gombát.
Azt mondja: Goombaaa, gombaaa!
A gomba válaszol: Amiért tudod a nevem kívánhatsz hármat.
A hülye: Legyek okos! ... Hú vazze, okos vagyok! Beszarok! ... Hú Beszartam! De hülye vagyok! Goombaaa, gombaaa...



 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
A csiperkegomba
  2016-05-21 11:02:19, szombat
 
 
Kerti csiperke




Mezei csiperke




Erdőszéli csiperke




Erdei csiperke




Óriás csiperke






Gombászsarok - A csiperkegomba Link


A csiperke név egy nemzetségbe (Agaricus) tartozó, több mint 70 közép-európai fajt foglal magába. Ezek nagyrésze a legjobb ehető gombáink közé tartozik, csak a sárguló csiperke néven összefoglalt fajcsoport okozhat mérgezést.

A csiperkék a következő közös tulajdonságokkal rendelkeznek: a lemezek vékonyak, sűrűn állók, nem nőnek a tönkhöz, színük kezdetben pirosas, majd spóraéréskor megbarnul. Az egész fiatal termőtesten a lemez lehet fehéres-sárgás, fehéresszürke vagy rózsásszürke árnyalatú is. A tönk viszonylag vaskos, egyenletes, húsos, felső felében gyűrűt vagy gallért visel. Ez utóbbi a fiatal lemezeket védő burok (részleges burok = velum partiale) maradványa, amely a termőtest fejlődésével leszakad a kalap pereméről. A kalap domború, színe, mérete és alakja fajonként változhat. Lehet fehér vagy barna színű, sima felületű vagy pikkelyes, ellaposodó vagy félgömbösen, esetleg szögletesen domború, mérete 1-2 cm-től (apró csiperkék = Minores csoport) 20-30 cm-ig (óriás csiperke = Agaricus augustus) terjedhet.

Egyes fajokat vagy fajcsoportokat jól elkülönít a termőtest felszínén nyomásra megjelenő, illetve a húson a levegővel való érintkezéskor kialakuló elszíneződés. Nyomásra a kalap megsárgulhat (pl. erdőszéli csiperke = Agaricus arvensis) vagy megpirosodhat (pl. mezei csiperke = Agaricus campestris). A gomba húsa levegővel érintkezve megpirosodhat (pl. erdei csiperke = Agaricus silvaticus) vagy megsárgulhat. A hús megsárgulása a tönk aljában a mérgező sárguló csiperkét (Agaricus xanthoderma) és rokonait jellemzi. Félrevezet a sárguló csiperke latin neve, xanthoderma = sárgabőrű. Számos jóízű ehető csiperkénél a kalap, illetve a tönk felszíne, tehát a termőtest "bőre" megsárgulhat, míg a mérgező sárguló csiperkét a tönk aljában a hús erőteljes krómsárga elszíneződése jellemzi. Ez az elszíneződés csak a friss gombán figyelhető meg; bizonyos idő elteltével eltűnik. Biztos támpontot nyújthat az ehető és mérgező csiperkefajok elkülönítésénél a gomba illata.

Az ehető fajokat a kellemes csiperkeillat, az úgynevezett "ánizsszag" jellemzi, míg a mérgező sárguló csiperkéknek erőteljes karbolszaguk, tintára emlékeztető illatuk van. Ez az undort keltő illat főzéssel csak fokozódik, és főleg a gyengébb gyomrú személyeknél erős gyomorrontást idézhet elő. A betegségből felépülő egyénnél a gombaundor még sokáig olyan erős marad, hogy az illető hosszú ideig nem képes gombát fogyasztani.

A sárguló csiperkét sokszor a piacokon is árulják. Szedés után 1 -2 nap elteltével a gomba sok vizet veszít és ilyen kiszáradóban levő állapotban elmarad a tönk húsának jellegzetes sárgulása. Szintén megtéveszthet a tönk nélkül árult kalap. Ez utóbbi esetben csak a gomba kellemetlen karbolszaga segít a sárguló csiperke felismerésében. Az egyes csiperkefajokat sokszor jellemzi a spórák alakja és mérete; ilyenkor pontos meghatározásukhoz mikroszkóp szükséges. Kulináris célokra gyűjtött gombánál elég, ha a nemzetséget felismerjük, ügyelve arra, hogy elkerüljük a sárguló csiperkét és közvetlen rokonait.


A mérgező sárguló csiperke






Figyelem! Könnyen összetéveszthetők a csiperkék a fehér lemezű, mérgező galócákkal, például a gyilkos galócával.




Gyilkos galóca
 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Juhtúróval töltött csiperke
  2016-05-21 09:52:16, szombat
 
 





Juhtúróval töltött csiperke



Hozzávalók: 7-8db csiperke gomba, 20dkg juhtúró, 5dkg szalonna, 1 fej vörös hagyma, 10dkg sajt, 1 evökanál olaj, bors, borsikafü.

Elkészítése: a juhtúrót, az olajat, az apróra vágott szalonnát és hagymát, borssal ízesítve összekeverjük. A gomba szárakat eltávolítjuk, a kalapokat pedig megtisztítjuk (lehámozzuk a héját is!) és megtöltjük az elöbb készített masszával. Tetejére sajtot reszelünk és meghintjük borsikafüvel. Sütöpapíros tepsiben, alufóliával letakarva, elömelegített sütöben kb. 40 percig sütjük, majd fólia nélkül tetejét megpirítjuk.


forrás: http://gobehami.blogspot.hu/ Erdély ízei.


 
 
0 komment , kategória:  Süssünk, főzzünk!  
Farkas Éva: Csendben
  2016-05-21 09:32:08, szombat
 
 





Farkas Éva
Csendben



Most itt állok némán teelőtted,
Kívüled nekem már semmim nincsen,
Féltőn, és szeretve rejtegetlek,
Te lettél utolsó, drága kincsem.

Nem vagy enyém, csak a magadé vagy,
Mégis lelkemnek társa, bennem élsz.
Magammal viszlek a végtelenbe,
Ahol már soha többé el nem érsz.

Legyél a csendem, mely körül ölel,
Ne halljak mást, csak a Te szavadat,
Csitítsd dobbanó félelmeimet,
Enyhítsd léteddel a fájdalmakat.

Nélküled szürkék a mindennapok,
A rossz is jóra változik veled,
Csendben, mozdulatlanul pihenni
Engedj, ne szólj most, csak add a kezed.






 
 
0 komment , kategória:  Farkas Éva  
Jó filmek kedvelőinek!
  2016-05-21 09:21:37, szombat
 
 




Morgannek (David James Elliott) el kell döntenie, hogy bevonul a kórházba, és aláveti magát egy újabb kemoterápiás kezelésnek, vagy az életet választja, és bízik a csodában. Végül az utóbbit választja, és elszegődik nevelőnek abba a gyerektáborba, ahol kiskamaszként ő is nyaralt. A csapatába öt veszedelmesen rossz gyerek és egy néma fiú kerül. Hihetetlen kalandokba keverednek, melyek erős csapatot kovácsolnak a gyerekekből. Morgan szinte megfiatalodik, de kérdéses, hogy ez a csoda elegendő lesz-e az élethez.

Csodára várva

Link







Jack Campbell egy Wall Street-i nagymenő, karrierje csúcsán. Nagystílű, rohanó életmódja azonban egyik pillanatról a másikra drasztikus fordulatot vesz egy havas karácsonyi éjszakán, amikor akaratlanul részesévé válik egy fegyveres rablásnak. Meglepetésében, hirtelen jött bátorságával lefegyverzi a rablót, majd hazafelé indul...
Másnap reggel, Jack egy New Jersey külvárosában lévő hálószobában ébred Kate mellett, akibe még egyetemista korában volt szerelmes, és akit a karrierje miatt hagyott el. Amikor két gyermekük, valamint a család kutyája beront a hálószobába, a teljesen megzavarodott és pánikba esett Jack kétségbeesetten rohan vissza Manhattan-be, megszokott életébe. Itt azonban újabb kellemetlen meglepetés éri. Rá kell ébrednie, hogy korábbi élete nem létezik többé. Se lakás, se iroda, se megszokott barátok. Senki sem ismeri fel többé. Kénytelen tehát visszatérnie New Jersey-be, és megpróbálkozni azzal az élettel, ami akkor várt volna rá, ha annak idején nem hagyta volna el Kate-et. Lassan, lassan megszokja a számára idegen külvárosi életet, és kezdi egyre jobban érezni magát új szerepében, mint szerető férj és apa. A kísértés azonban hamarosan újra utoléri Jacket, és ismét választania kell: egy fantasztikus állás a Wall Street-en, vagy a család, akiket imád.

Segítség, apa lettem!

Link







Texasban, egy Canaan nevű településen él két fiú: az egyik kemény farmergyerek, a másik feketebőrű és a könyveket bújja. Egy osztályba járnak és ki nem állhatják egymást. A két család már azon gondolkodik, hogyan leckéztesse meg a tettlegességtől sem visszariadó fiúkat, amikor egy sebesült kiskutya végül összehozza őket. Karácsonykor bármi megtörténhet: az engesztelhetetlen ellenségekből elválaszthatatlan jóbarátok válhatnak, és a faji előítéletek helyét átveszi a remény és a szeretet.

Karácsony Kánaánban

Link







Jennifer és Kevin elválaszthatatlan barátok hat éves koruk óta. Miközben Jennifer szépen építi a karrierjét, Kevin csak vergődik és a nagy lehetőségre vár. A szorult helyzetben legjobb barátjához költözik, amíg talpra nem áll. Hét év elteltével Kevin még mindig labdaszedő egy golfpályán, és továbbra is várja a kitörési lehetőséget. Egy nap Jennifer azzal a hírrel tér haza, hogy barátja megkérte a kezét, így Kevinnek ki kell költöznie a házból. Kevin egy kis baráti segítséggel rájön, hogy a törvény szerint a hét év együttélés már elég a házastárssá nyilvánításhoz. Így már csak azt kell bebizonyítania Jennifernek, hogy érdemes is a szerepre.

Kiből lesz a cserebogár?

Link







Bill Borgens veterán regényíró (Greg Kinnear), akit három éve hagyott el a felesége, Erica (Jennifer Connelly) egy másik férfi miatt, nem tudja abbahagyni a nő utáni epekedést. Még szomszéd szeretője, Tricia (Kristen Bell) is próbálja randizásra bíztatni, de Bill figyelmét senki sem tudja felkelteni. Mindeközben vadul önállósodó kollégista lánya, Samantha (Lily Collins) első regényét publikálja és első szerelmével (Logan Lerman) találkozgat újra; tinédzser fia, Rusty (Nat Wolff) pedig igyekszik megtalálni önmagát fantasy íróként és a problémákkal küszködő álomlány pasijaként. Ezek a problémák összehozzák a triót és Borgensék megtudják, hogyan lesz valaminek a vége egy új dolog kezdete.

Bízz a szerelemben

Link





 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1697 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4154
  • e Hét: 14999
  • e Hónap: 32382
  • e Év: 149628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.